O halde akvaryumu en kısa zamanda halledin. Boyda 80 yada 100 cm, ende 35 cm, yükseklikte 45-50h ve cam kalınlığı en az 7 mm olan düz dikdörtgen bir akvaryum almalısınız.
Aslında doğrudan ömürlük akvaryuma geçebilirsiniz. Maliyeti yüksek olur ama tek kalemde halledersiniz.
Yem konusunda tek öğünde sabah ile öğleden önce arası zaman uygundur. Yemleme sonrası kuru alana çıkıp şekerleme yaparlar.
Tabanda silis kum olması eşelenip vakit geçirmelerini sağlar. Yiyecek kırıntısı arar meşgul olurlar.
Hayvanlar büyüdükçe özgüvenleri yükselir. Kendilerini savunmayı öğrenirler. Uzak mesafede tehdidi bertaraf etmek için kur hareketi gibi ön ayakları titretirler.
Su dışı dokunmada tıslarlar. Yerdeyseler yan dönüp tehdit gelen tarafa doğru ayaklarını çekip dış kanat ayaklarını kaldırarak roma askeri kalkanı gibi korunmaya geçerler. Testudo formu buradan gelir. Bu aşamada da tıslama olur.
Ele almada ilk tıslar sonra ağızlarını açıp ısıracağını gösterir, yetişebilirse direk ısırır. Onun için hayvanı ön ayakların arka kısmından tutmak önemlidir. Burada da ikinci savunma arka ayak tırnaklarıdır. Onları saplamaya çalışırlar. Yetişkinleri tutmak daha tehlikelidir. Deriyi yakalarsa kanatır. Et parçası koparabilirler. Suda özellikle yemlemede yakalarsalar kendilerini emme basma tulumba gibi sallayıp koparmaya çalışırlar. Aslında hayvan yemi aldığını sanarak yapar. Elden verdiğimiz için yemin parmaktan geldiğini sanıyorlar. Diğer dikkat edilecek durum akvaryum temizliği sırasında özellikle kum temizliğinde hayvana yaklaşırsak elimizi ısırıyorlar.
Baticonu bu açıdan da elde bulundurmak gerekiyor. Bizde yara alıyoruz.
Yetişkinleri (15 cm kabuk boyu sonrası) yemlerken elden vermek yerine önüne suya atmak daha güvenli olur. Taşımada güvenli tutuş hayvanı sırt üstü avuca yatırmak yada kabuğun yan kenar çizgilerinden parmak uçları ile tutmaktır.
Hayvan parmağımızı yada diğer hayvanı ısırıp ağzını kitlerse arka ayağından hafifçe çekiştiririz, yada kuyruğunu tutmaya çalışır gibi yaparız. Bırakır.