Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Lamba 24 saat açık mı kalmalı ?

Mario07

Yeni Üye
Kaplumbağalar için aydınlatma kuşkusuz çok önemli hele ki kabukları için
peki lambayı 24 saat mi açık tutmak gerekiyor yoksa geceler kapatsak bir problem olmaz mı ?

Cvp: Lamba 24 saat ?

24 saat açık tutmaya gerek yok. uva ve uvb lambalar için maksimum 6 saat yeterli. aydınlatma için çok karanlık olursa o zaman yakın. çünkü fazla ışık yosunlanmaya sebep oluyor. gece yatarkende gece lambası alıp takabilirsiniz. su içine vantuzla yapıştırılan (ısıtıcı gibi) florasan şeklinde mavi lambalar var.

Cvp: Lamba 24 saat açık mı kalmalı ?

UVB lambayı gündüz 4-6 saat, ısıtma lambasını gündüz 10-12 saat, gece lambasınıda gene 10-12 saat yakabilirsiniz.

UV-B lambanın daha uzun süre (12 saat vb) açık kalmasının bir zararı olur mu? benimkiler kuru alana neredeyse sırayla çıkıyorlar biri inmeden diğeri nadir çıkıyor.

Yiğit o süre fazla. Eğer kuru alanda çok kalacak olursa yüksek doz olur. riske girme derim. Ben maksimum 8 saat açık bırakıyorum. Ancak öneri olarak sunmuyorum. Sebebi benimkilerin sendekiler gibi kuru alanı az kullanmaları.

yiğit her gün kullandığın için 1 saat bile dursa yeterli. hayvanın kabuktan aldığı onu etkilemese de baş ve bacaklardan fazla ışık alımı zarar verir. ben elimi yarım dakika altında tuttum. bir garip oldu. emrenin dediği gibi fazla maruz bırakma.

cem' Alıntı:
yiğit her gün kullandığın için 1 saat bile dursa yeterli. hayvanın kabuktan aldığı onu etkilemese de baş ve bacaklardan fazla ışık alımı zarar verir. ben elimi yarım dakika altında tuttum. bir garip oldu. emrenin dediği gibi fazla maruz bırakma.

Biz labda saf 256 ve 360nm UV ışık kullanıyoruz, kısa süreli maruz kalmalarda onların bile çok etkisi olmaz deriye çok fazla giremez kısa dalgaboyları (tam da bu yüzden örneğin bir lambayı elinizle tuttuğunuzda en uzun dalgaboyuna sahip kırmızı rengi görürsünüz, kanın rengi değildir yani gördüğümüz). Bi garip olması psikolojik olabilir. Ancak gözle kısa süreli de olsa teması kesinlikle zararlıdır bence de.. Genel bi bilgi vereyim dedim can sıkıntısından :)

senin ampul kaç watt. bendeki 26 wattlık karma. elimde kuruma gibi birşeyler olduğunu hissettim. yüksek ısıda olanlar gibi bir his ama tabi bu ampulde ısı verme olayı yok. gene bir o kadar mecburi bakmıştım. 5-6 saat gözlerimin ağrısı geçmemişti.

Cem, bildiğim kadarıyla Yiğit Amazon dan 26 w olanı getirdi. Senin çıplak gözle bakman sorun oldu. Kuru alanı az kullanıyorlarsa benim kullandığım saate kadar çıkabilir. Tabiki kuru alanda uzun süre duran kaplumbağalar için 4-6 saat daha ideal olur.

katılıyorum. en ufak birşey için odaya girdiğimde atlıyorlar aşağıya. o yüzden mümkün olduğunca odadan uzak duruyorum. çalışma odamdalar, odada işim yoksa, tek temasım yem ve bakım işleri, temizlik, lamba aç kapa. kaplumbağa besliyorum ama oturup seyretme yok bu nasıl iştir anlamadım. gördüler mi camdalar bir doğallık yakalayamıyorsun yani. bende rahat bırakıyorum. ama ara ara çaktırmadan kapıyı bir iki cm aralayıp bakıyorum. ısıtıcı lamba tam önlerinde olunca beni görmüyorlar

normalde lambayı yaktığım zaman 15- 20 dakika boşa yanıyor sonra biri çıkıyor. diğeri ondan bir saat sonra çıkıyor. tabi hep ötekinin üstüne ama annem girdiğinde atlıyorlar gene. sonuç olarak bende bugünden itibaren 4-5 saate çıkardım.

Bende salonun kapısını hafif aralayıp ayna tutarak kuru alandaki hallerini görebiliyorum. Zaten ancak hafta sonu bu fırsatım var. Bizimkiler tam vahşi :) Gerçi benimkiler çok az insan görüyor. Bende hep işte olduğumdan insan görmeye alışamadılar. Sadece çizgili bu konuda çok iyi. Hatta oda aşırı rahat oldu. Artık sadece ben değil arkadaşlarım dahi kuru alandayken yanına kadar rahatça gidebiliyorlar.

Lamba süresini artırman iyi olmuş.

güya hayvan besliyoruz ama aslında uşaklıklarını yapıyoruz. ihtiyaçlarını gidermek için yanlarına yaklaşıyoruz ötesi yok. lambanın faydasını görmeye başladık kabuklarda renkler kahverengiye alt bağalardaki desenler koyu siyah olmaya başladı. ecemin kaplumbağasının kahverengi rengini görünce hoşuma gitmişti şimdi bizimkilerde o yolda. bu D sentezi kabukların koyulaşmasını sağlıyor gibi. plaj bronzluğu:smile:

Aynen, o kadar ihtiyaç karşıla ancak ısırsınlar :)

Evet lamba renkleride etkiliyor. Özellikle renk canlılığı konusunda uvb çok iyi oluyor. Aslında ben yeşil renklerini daha çok seviyorum ama kahverengi kaçınılmaz son.

Geri