Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Matamata??

filozof

Altın 2 Üye
Katılım
16 Şub 2009
Mesajlar
299
«Matamata» bir bakıma bütün kaplumbağaların en garip görünüşlüsüdür. Brezilya ile Güyaalar'da rastlanan bu türün bütün kabuğu, üzerine yosunların ve başka su bitkilerinin yapıştığı çıkıntılar, yumurtalar ve siğillerle kaplıdır. Suyun dibinde hareketsiz dururken taş zannedilmesi işten değildir. Burnu, ucunda minik burun delikleri bulunan uzun ve yumuşak bir borudur. Küçük gözleri bu burun kaidesine yakındır. Matamata'nın kafasıyle boynu kabuğundan dahi uzundur. Bu kaplumbağa bu yüzden boynunu kabuğunun içine çekemez. Çeneleri olağanüstü yumuşak ve dudağımsı bir deri ile kaplıdır. Bundan dolayı da matamata'nın ağzı avlarım ezip parçalamaya elverişli değildir. Bu yüzden, matamata avlanacağı vakit, hareketsiz durur ve sadece kafasındaki garip çıkıntıları oynatmakla yetinir. Meraklı bir balık yeteri kadar yaklaşınca, matamata birden ağzını açar ve balığı da suyla birlikte ağzının içine emer. Âdetleri hakkında, sudan hiç çıkmadığının ve yumurtalarını kıyıların çamurlarının içine yumurtladığının dışında bir şey bilinmez.
Başka yılan - boyunlu - kaplumbağalar'dan, «Arjantin yılan - boyunlu-kaplumbağası» (Hydromedusa tectifera) ile «Avustralya yılan-boyunlu kaplumbağası» (Chelodina longicollis) iyi bilinenlerdendir.

mailto:/img2/7607/50336272m.jpg

yorumlarınızı bekliyorum
 
Bu hayvanlar gerçekten ilginç üretmesi bir okadarda zor ev ortaminda neredeyse imkansiz. Burada 450 euroya satiliyor. Emegine saglik.
 
Sevda gerçekten çok fazla çeşit var sanırım o taraflarda. Ben bunların bir pet shopta satılabileceğini hayal bile edemiyordum açıkçası.

Merak ettiğim birşey var, yurtdışında RES'ler ne kadar popüler? Malum bizde satılan tek tür RES, kader kısmete bir tane halis mulis Anadolu çocuğu çizgili kaplumbağa buldum ama diğer türlere bir kere bile rastlamadım.
 
tengrimountain' Alıntı:
Sevda gerçekten çok fazla çeşit var sanırım o taraflarda. Ben bunların bir pet shopta satılabileceğini hayal bile edemiyordum açıkçası.

Merak ettiğim birşey var, yurtdışında RES'ler ne kadar popüler? Malum bizde satılan tek tür RES, kader kısmete bir tane halis mulis Anadolu çocuğu çizgili kaplumbağa buldum ama diğer türlere bir kere bile rastlamadım.
petshopta 50 cmlik dev kara kaplumbagasi bile vardi en son gittigimde 2500 euroya :D RES yok almak isteyen cok burada satisi yasak oldugu icin millet yavrusunu bulunca altin bulmus gibi seviniyor. Yillar once turkiyedeki gibi buradada tek tur onlarmis ama lunaparkta moral hediyesi olarak verilince ve bilgili bilgisiz herkese satilinca binlerce kaplumbaga oldukten sonra bu ulkeye girilmesi yasaklanmis. Petshopcular rahat dururmu bu sefer degisik tur getirmeye baslamislar. Matamata cok guzel bir hayvan ileride besleyebilirim ama cokta agresif, bunun bir besleyicisi var diyorki bir saniye dikkatsizligine gelince hemen kendini korumak icin saldiriya geciyormus. Ha birde yem olarak canli fare veriyormus igreeeenc.
 
belkide bu görünümü sayesinde kendini kamufle ediyor taşa da benziyor
 
Gözleri nerede yahu? Ve kafası orada göründüğü gibi yapyassı mı?
 
cahide' Alıntı:
Gözleri nerede yahu? Ve kafası orada göründüğü gibi yapyassı mı?

gözleri o minik iki çikinti iyi bakildiginda fark ediliyor, gerçekten göründügü gibi tuhaf :D
 
Ay o öndeki minik çıkıntılar mı? göz olduğu bile belli değil, burun deliği gibi... Çok garip yahu yemek yerken nasıl yiyor ki?
 
orada yazıyor su kenarında hareketsizce beklelermiş ağzına dolan balıkları yerlermiş çeneleri çok yumuşakmış avlanamazlarmış
 
50 cm'lik kara kaplumbağası satılması da çok ilginç. Kim alacak, nerede besleyecek. Küçükten alınsa da büyüse tamam da, dev gibi bir kaplumbağayı satın almak çok garip geldi. Bu arada birgün bahçeli evim olursa kesin alacağım kara kaplumbağası, inanılmaz sevimliler.

Bu arada lunapark olayından sonra yaptıkları davranış gerçekten takdire değer. Keşke bizde de benzer önlemler alınabilse.
 
kedi köpek öldürene doğru dürüst bi cezalandırma bile yokken bu ülkede sıra kiloyla satılan kaplumbağalara mı gelicek?hiç sanmam.. bu arada bu kaplumbağa çok güzelll :)
 
Geri
Üst