Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Namiba Terra 5.0 uvb florasan

eminemre

Bordo Bereli
Akvaryumun üstüne kış dönemi için bir kapak yapmıştım. Kapağı yapınca 5.0 florasan 18 watt lambam kuru alana 20 cm uzaklığa konnumlandırılmak zorunda kaldı.

Bu esnada kaplumbağamın sürekli deri döktüğünü gözlemledim. Günde 5 saat yanıyordu lamba. Daha sonra uv yi çıkarım sunlightı takınca deri dökümü kesildi ve normale döndü.

Şimdi 20cm 18watt 5.0 için uygun bir mesafe diye biliyorum. Bu durumda önlem amaçlı uv yi 3-4 saate mi çekiyim yoksa 10gün uv 20gün sunlight mı kullanıyım. Uv lambada ilk kez bu kadar şiddetli bir deri dökümüne tanık oldum. Bunun yanında kaplumbağanın cildinde ve hareketlerinde bir tuhaflık yok. Sağlığı gayet iyi.

Bu bilgikere istinaden önerilerinizi bekliyorum.

RE: Nabima Tetta 5.0 uv b florasan

Bu süreler kuru alan kullanımına görede değişiyor tabi. Fazla ışınımı gün bazlı yapmaktansa süre ile kontrol etmek daha iyi Emin Emre. Yani süreyi 3 saate kadar düşür bence. Ben yaz kış farkında bunu uyguluyorum. Bendekilerin kuru alan kullanımı belki daha az olduğu için yanma süresi tüm mevsimlerde birer saat daha fazladır.

Okuyanlar arasında çizgili sahibi varsa uv ışınımı onlar için süre olarak daha az olmalı.

Bu arada sunlight ampulün uva içeriyor mu yoksa düz soft lamba mı?

Isıtma lambasını zaten sürekli kullanman gerekecek. Deri değişimi belkide bu dönem bu kadar yoğun oldu. Büyümede ani bir artış var mı? Biliyorsun vitamin ve vitaminli yemler dahi bu deri değişiminde etkili. Yani beslenmeyi dahi değerlendirebilirsin. Parça parça yazdım biraz.

RE: Nabima Tetta 5.0 uv b florasan

Emre, besin ve yaşam şartlarında değişiklik yok. Deneme amaçlı uv lambayı çıkarttım. İki üç günde deri dökümü azaldı.

Spot lamba zaten 12 saat yanıyor. Uv lambam florasan olduğundan az da olsa suda da etkikediğinden sanıyorum 5 saat fazla geldi. Önerinle 3 saate indiricem. Dediğin gibi dönemsel de olabilir. Ancak daha önceki bebeklik dönemlerinde bike bu kadar uzun sürmüyırdu o yüzden araştırma gereği duydum.

Sunlight malesef uv a içermiyor. Şimdilik deneme amaçlı spot lamba artı düz florasan kullanıyorum. Tek usıtma lambası ile su aydınlanmıyor. Uv lambayı florasan almamın bir başka nedeni de suyu da aydınlatmaktı. Ancak rgb şerit lede geçicem. Hem gece mavi hem de öğlen saatlerinde beyaz yakmak için. Böylelikle sabah ve akşamüstü ısıtma lambasının loş ışığı suda oluyor öğlen ise su daha fazla aydınlatarak bir döngü yaratıyorum.

Sonuç olarak deri dökümünün uv b lambası etkenli fazlalaştığını çözdüm. Bu durumda önerin ile süreyi kısaltacağım.

Zaten herşey üstüste geldi, on iki senelik mandallı spot lanbam bozuldu. Kendisi demirden ve 100wattlıktı, babam öğretmenlik zamanında almıştı. Öyle kaliteli malzemeler şu an yok malesef. Ben de acilen hırdavatçıdan ucuzlardan aldım. Yarın tatilim ikeaya gidicem.

Önerin iyi oldu uv lamba konusu bu alanda tecrübemin diğer konulara göre en az olduğu alan :) belki de hayvanın sağlam bir keseye ihtiyavı vardı :)

Lambayı yeni değiştirmiş olmam da etken olabilir ay ay gücü azalıcak çünkü. Benimki her saat ortam sakinse ışığı gördü mü keyif yapmaya çıkar o yüzden öğlen üç saat açık tutmam yeterli olur diye düşünüyorum.

Bu arada telefonun sanal klavyesinin azizliğine uğramışım. Konu başlığını sevgili moderatörlerimiz namiba terra yaparsa sevinirim.

Başlığı hallettim Emin. Namiba nın ampulü 6.0, floresanda 5.0 üretiyorlar demekki.

Aslında ben floresandan muzdarip biri olarak sendekinin veriminin çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Kışta geldiği için süreyi aza çekmen iyi olmuş. Seninki kuru alanı bolca kullandığına göre gayet yeterli olur. Iaıtma lambanın uva içermesine zaten gerek yok sanırım, uv floresan uva içeriyordur sanırım. Ama kutusu duruyorsa bakmak gerek. Zeten her ihtimalde üşümemesi için ısıtmayı kısa sürede olsa kapatman mümkün değildi. Hatta deri değişimi olacaksa çabuk kuruyup atılması için ısıtma lambası çok iyi.

Bu arada silis kum varsa bacaklardaki derileri rahat atarlar.

Maşallah sağlıklı büyüsün :)

Cvp: Namiba Terra 5.0 uvb florasan

hayvanın deri değişimi A vitaminin fazla alımıyla; stres kaynaklı; lamba ışınımının üstüki deriyi kurutması ve alttan taze derinin gelmesiyle gerçekleşir.

lambanın kablosunu ve duyunu yenilersen tekrar hayata döner sanırım.

Cem aynen halledeceğim. Dün pazar olduğu için elektrikçiler kapalıydı. Yeni bir duy ve kablo alacağım. Çünkü kasası çok kullanışlı ve sağlam. Mandalını açmak için kol kası yapıyorsun ve mandalın ağzı kaymasın diye kauçuk kaplı.

Tüm etkenleri düşündüğümde yem miktarı değişmedi, streslik durum da söz konusu değil kerata kumları eşeleyip hayatına devam ediyor. Bu durumda şüpheli yeni aldığım lamba olsa gerrk. Süreyi kısaltıp buradan durumu paylaşırım ki denk gelen arkadaşlara tecrübe olur.

Bu arada emre florasan %30 uv a içeriyor bir kaç yıldır kullandığım bir marka ama genelde 30cm ye yerleştiriyordum yeni kapak ile yakın olunca bu etkiyi yaptı heralde. Nasıl olsa gücünü kaybedecek ilerleyen aylarda o zaman süreyi eskiye çekerim :)

Aslında mesafe ışınımı o kadar etkilemezdi ama yeni olup ışın yoğunluğu ve hayvanın dönemsel durumu üst üste gelmiştir.
Süre bence olumlu etki edecektir.

Son denememi bildirmek istedim. Lambayı deneme amaçlı çıkardıktan sonra deri dökümü boyun dışında tamamen kesilmişt. Daha sonra günde 3 saate indirerek lambayı yine taktım. Deri dökümü 3 gün sonra başladı. Haftasonu deneme amaçlı uvb lambayı söktüm. Deri dökümü yine azaldı ve bazı bölgelerde tamamen kesildi. Sanıyorum 18 watt florasan 15 cm den yakın geldi. Florasanın bu kadar etkili olacağını düşünmezdim. :) Şansıma. Gözlemlerimi paylaşmak istedim.

uvb radyasyon yayıyor. deride kendini korumak için tepki olarak üst deriyi bırakıyor. deri dökümü aynı zamanda A vitamini fazlalığı ve stres kaynaklı da oluşabiliyor. özellikle şehirler arası nakilde gördüğüm deri dökümünü başka zamanda görmedim.

Evet Cem diğer noktalar bunlar. Ancak akvaryum şartları ve beslenme düzeni stabilken tek değişken lamba olunca bu kanaate vardım. Süreyi kıstım ama sanırım mesafeyi bir 5cm arttıracağım.

Stres insanlarda bile deri döküntüsüne sebeb oluyor :)

vardığın sonuç doğru. hatta sayende bu ampullerin 20 cm altına indirilmesinin sakıncalarını da öğrenmiş olduk. sürekli deri değişimi de iyi değil. hem bize hem onlara. sudan deri temizlemesi dışkıdan da zor.

Ben 15 w ampulü 15-16 cm den tutuyorum. Deri görene aşkolsun. Sanırım dönemsel bir durumda söz konusu olabilir.

Gerçi gözlemlerde tesadüf olamaz.

senin ekmek bayatlamış o zaman emre salla gitsin. :smile:

Olur mu Cem. Yazın yeni değiştirdiğim jbl taktığım ampuller bunlar. Kuru alanda durma süreleride etkendir tabi. Benimkiler fazla yayılmaz. Değişim dönemi değil belkide şu ara. Birde bendeki filtrasyon belki çok iyidir. Suda uçuşan bir şey kalmıyor. Sonuçta hayvanlarda sallanan deriler azda olsa var.

benimkileri dörtlemiştim biliyorsun. bugün kuru alana baktım hepsi yanyana duruyorlar. üste çıkan yok. böyle giderse ikinci ısıtıcının yanına ikinci uv'yide devreye sokacağım.

Maşallah, yer geniş olunca üst üste çıkma ihtiyacı duymuyorlar demekki. Bu ara benimkinin yatış süresi de epey uzadı, dönemsel heralde. Eve geldiğimde kol bacak hepsi dışarda oluyor.

suyu 26 dereceye düşürünce suya girmek istemiyorlar. kuru alandaki mesafeyide yaz kış sabit tuttuğumuz için ısı sabit. keyif onların.

Alışsınlar valla, nerede hep 28 derece öyle kadı kızında yok :)

üstelik kimin evinde teras önü havuz var. benim yok onların var. :smile:

Maşallah tepside kurabiye gibi, yanyana dört kaplumbağa :) Yarın kadıköydeki elektrikçiden şu 3 tane kalan senin mandallıyı alacağım. 1,5 ten sattığı soft 60 w ampullerede bakıp alırım belki. Kalitesi iyi ise ecolite yerine bununla devam eddrim.

Geri