Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

nasıl bir akvaryum yaptırmalıyım

mevlut

Bronz 4 Üye
Katılım
24 Ara 2015
Mesajlar
59
oncelikle herkese merhaba,sitenize dün üye oldum.19 yıldır baktıgım kaplumbagalarıma nasıl bir akvaryum yaptırabilirim diye düşünürken siteniz karşıma çıktı.ve adını hatırlayamadığım bir uyenizin yaptırdıgı akvaryumu gorerek ve ilham alarak (kuru alanın altında kitaplık olan akvaryum) yeni bir akvaryum yaptırdım.umarım bilgi paylaşımımız olur.akvaryumunuzda hayırlı olsun .yeni konu açmayı bilmediğim icin yeni akvaryumla ilgili bir yere yazdım.[attachment=2313]bende akvaryumumun fotograflarını koyacagım fikirlerinizi bekliyorum


akvaryumumda eheim internal ,jbl internal ada ultraviyole internal ve jbl dış filtre olmak uzere 4 adet 24 saat çalışan filtreler mevcuttur.ayrıca kuru alanın uzerınde sıcaklık termostatlı bir fan ,üç adet jbl (ikisi uv uva bir tanesi sıcaklık için) ampul mevcuttur.ısıtıcı da jbl 300 kullanıyorum.su sıcaklık ve nem degerlerini olçmek için bir cok yerine derece ve kara alanına nem ölçer taktım.çok kazdıkları ıcın dıbe kum koymadım.iki adet hava taşından da hava taşıyorum.
 
Cvp: akvaryum nihayet geldi.

mevlut' Alıntı:
oncelikle herkese merhaba,sitenize dün üye oldum.19 yıldır baktıgım kaplumbagalarıma nasıl bir akvaryum yaptırabilirim diye düşünürken siteniz karşıma çıktı.ve adını hatırlayamadığım bir uyenizin yaptırdıgı akvaryumu gorerek ve ilham alarak (kuru alanın altında kitaplık olan akvaryum) yeni bir akvaryum yaptırdım.umarım bilgi paylaşımımız olur.akvaryumunuzda hayırlı olsun .yeni konu açmayı bilmediğim icin yeni akvaryumla ilgili bir yere yazdım.bende akvaryumumun fotograflarını koyacagım fikirlerinizi bekliyorum


akvaryumumda eheim internal ,jbl internal ada ultraviyole internal ve jbl dış filtre olmak uzere 4 adet 24 saat çalışan filtreler mevcuttur.ayrıca kuru alanın uzerınde sıcaklık termostatlı bir fan ,üç adet jbl (ikisi uv uva bir tanesi sıcaklık için) ampul mevcuttur.ısıtıcı da jbl 300 kullanıyorum.su sıcaklık ve nem degerlerini olçmek için bir cok yerine derece ve kara alanına nem ölçer taktım.çok kazdıkları ıcın dıbe kum koymadım.iki adet hava taşından da hava taşıyorum.



Akvaryumdaki ve kuru alandaki nem oranı akciğer solunumu yapan kaplumbağalar için risk teşkil eder.Bu yüzden buhar camını kaldırmak uzun vadede oluşabilecek solunum yolu hastalıklarını engelleyecektir.Buhar camının kalkması ile akvaryumun bulunduğu odada oluşacak nem de nem alıcı tabletler ya da akvaryumun etkilenmeyeceği uzaklıkta hava değişimi sağlayacak bir havalandırma fanı ile önlenebilir.
Akvaryumda taban malzemesi olarak ince silis kum kullanılabilir.Silis kum yem artıklarının dibe çökmesini engellemekle birlikte canlıların sindirimine de yardımcı olur.Akvaryumda eksik olan mangrov kökü de plaka atımı için canlılara kolaylık sağlar.
Dekorasyon amaçlı da yassı dere taşları ve suyun kimyasını bozmayacak plastik ya da ipek bitkiler kullanılabilir.
Akvaryumdaki termometreler,dijital şerit türünde olduğu için doğruluk oranı cam termometrelere nazaran daha düşüktür.
Bunların dışında oldukça güzel bir yatırım yapılıp güzel bir sistem kurulmuş.Tebrikler.

zoraet' Alıntı:
Arkadaşlar,
120x50x60 10mm cam kalınlığı ve mobilyalı şekilde 500 tl fiyat aldım uygun mu acaba? yoksa biraz daha mı araştırayım?

Araştırmakta her zaman fayda vardır.Daha iyi işçiliği daha ucuza bulmak mümkün ancak fiyatta çok fazla bir değişiklik olmaz zira yaptırılan akvaryumlar projeye girdiği için ona göre fiyatlandırılıyor.Bu yüzden fiyat alınan firmaların artılarını eksilerini bizzat kendine değerlendireceksin.
 
RE: akvaryum nihayet geldi.

Akvaryumun ölçüsü ve cam kalınlığı nedir ?
 
Cvp: akvaryum nihayet geldi.

Oncelikle bilgileriniz icin tesekkur ederim.buhar camini kaldirmak derken bahsettiginiz ustunu acmammidir.yani kuru alanlari nemsizmi olmalidir?
 
Cvp: nasıl bir akvaryum yaptırmalıyım

akvaryumun üstü açık olacak ki ısıtma lambası ve diğer lambalar rahat konumlandırılsın. bu bir ikincisi nemli ortam hayvanlara iyi gelmez. eski plakalarını atmaları içinde kuru ısıya ihtiyaçları var bu plakaları gerdirip kaolayca atmalarını sağlar. mantar ve yosun nemli ortamı sever kabuklarının kuruması bunların oluşmasını önler. kuru ve temiz havaya ihtiyaçları var. aksi halde üşütmeleri durumunda akciğer enfeksiyonuna da yakalanma olasılıkları artar. akvaryum açık olacak fakat cereyan esinti almayacak. su 27-28 kuru alan ısısı 31-32 derece olmalı. dış ortamda 24 derece civarı seyretmeli. bu kış için yazın bir sorun olmuyor olduğundan fazla ısınıyor. yalnız geceleri dış ortam çok soğuk oluyor ise kapağı kapatabilirsin. gördüğüm kadarıyla dışarıdan hava girişi yok. idrar kaynaklı amonyak sudan akvaryuma yükselince akvaryum içi havadaki oksijen oranı düşecektir. bu sakıncalı fanı ısıya göre ayarlamışsın ama her daim hava giriş ve çıkışı açık olmalı. amonyak kokuda yapar.

taban için silis kum alacaksın. hayvanlar için büyük mango köküde şart.
mailto:/Product/vitasand-dogal-silis-akvaryum-kumu-800-gr-0-7-mm-/JPM013104
mailto:/Kategori/akvaryum-dekorasyon-mango-kokleri
cam kalın stick derece randımanlı olmaz. 6 mm cam kalınlığı üstünde akvaryumdan ziyade dış ortamın ısısını daha fazla algılar. jbl veya sera marka cam iç derece alacaksın. 0-50 derece kalibrasyonu olanlardan cam çubuk şeklinde. şimdi gördüm kuru alanında varmış onu akvaryuma ısıtıcıdan uzak ön köşeye konumlandırırsın. eğer boyu marka ise o net ölçmüyor.

kuru alanın tabanında bir şey yok boş camda hayvan rampadan çıkarken zorlanır. benim akvaryumdaki gibi bir paspas işini görür. plastik bitkileri çıkar hayvanları rahatsız etmesi bir yana ısıdan dolayı koku da yapar.

dış filtrenin kapasitesi küçük sanırım. onun için iç filtre takviyesi yapmışsın. ama o kadar fazla iç filtreye gerek yok diye düşünüyorum. iç filtrelerin herhangi birinde hava kabarcığı verme özelliği varsa serum hortumu takıp onu kullanabilirsin. hava motoruna ve kablo kalabalığına da gerek kalmaz. filtrelerin su çıkışı aynı yönde suyu çevirmeli ki kiri yakalasınlar. karşılıklı olmaları randıman vermez.

filtrelerde hangi malzemeleri kullanıyorsun ?

yemlerin güzel yalnız sera ve jbl gammarus bitince bir daha alma. sera royal veya jbl energilden birini alır kullanırsın. calcium marin plus'ada gerek yok. mineral yem içindeki yeterli. mineral yemi haftada bir gün vereceksin. bu haftalık her ihtiyacını karşılar ekstra vitamin damlasına da gerek yok.

günlük besleme günde bir öğün kafa hacmi oranında olacak. hayvanlar gördüğüm kadarıyla 12 cm kabuk boyunu geçmiş. haftada bir günü aç gün yaparsın o gün marul veya kıvırcığın orta körpe yapraklarından verirsin.

yemler protein ağırlıklı önce tetra reptomin al. bu ot türevli yeme alışmalarını sağlar yosun içerikli proteini yüksek yemdir. bunu iştahla yemeye başladıklarında sera vital yemde alırsın. bunu şimdi alma. bu iki yemi 250'lik kutuda al. ilk başlarda yememezlik edebilirler büyük alıp ziyan etmemiş olursun.

ısıtıcıyı yatay olarak dipten 10 cm yukarıya konumlandır bu şekilde performansı daha yüksek oluyor. misal dik konumlandırmada 28'ayarlıyken 28'i gösterirken yatayda 27'de bu ısıyı yakalayabilirsin.

elektrik kesilmesi oluyor ise bir güç kaynağı almanda fayda var.

su yüzeyine yakın oklavaya vantuz takıp yatay konumlandırırsan hayvanlar gece su içinde tutunup uyuyabilirler.

orası benzin istasyonu sanırım. ışıktan dolayı hayvanlar gece uyuyabiliyorlar mı ?
 
20 senedir bu kaplumbagalari besliyorum,hayatimda daha.once herhangi bir foruma ,facebook ve twitter gibi bir yere uye olmuslugumda yoktur.33 yasinda iki cocuk babasi biriyim.emek edip yazmissiniz bu size belki.sacma.gelecek ama beni duygulandirdi hic tanimadiginiz birine sirf ayni hobiye merak salmis birne yardimci oldugunuz icin minnettarim.tekrar tekrar tesekkur.ederim.
Konumuza donecek olursak,dediklerinizi hemen uygulayacagim.
evet burasi akaryakit istasyonu,ama geceleri oda cok loş oluyor,herhangi bir kimsede girip cikmiyor.akvaryyum kapagini siparis verdim tekrardan,yanlari havalandirma izgarali ve cok daha yuksek bir kapak siparisi verdim.mevcut kapak yuksekligi 5cm iken yeni kapak yuksekligi15 cm olacak .buda ekstradan bir hacim demek.lambalari zaten jbl marka duylardan kullaniyoum.ona gore ayarlayacagim.isiklar zaten sabah 8de yaniyor aksam 21 de kapaniyor.onun disinda kuru alanin etrafindaki cama en koyu arac filmini cektimki uc taraftan odadaki harektliligi gorup korkmuyorlar.su sicakligi 24,oda sicakligi 20,kuru alan sicakligi lambalar yanarken gun icerisinde 27 civari.yabanci forumlardan okuduguma gore bu dereceler uygun diyor.ama siz yukselt diyorsunuz,eminmisiniz?:)haşlamayalim sonra cucukleri.silis kum vr mango kokunude hemen alacagim,akvaryumun tabaninami yerlestiriym yoksa kuru alanami?derecem uc taraftada yapiskanli,iceride birtane var.iceridekilerle distaki yapiskan dereceler hep ayni degerde aslinda.icerideki camin markasida jbl.isitici 24 e ayarli zaten .jbl 300wattlik .ama dediginizi yapacagim.yem.konusunda zaten yillardir cok duzenli bir sekilde hep en.iyi yemlerden yararlaniyorum.haftada birgun taze veriyorum.iki haftada birgun canli solucan veriyorum.isitici ve derece birbirine en uzak noktada konumlu.filtre de jbl cyrstal profi green line en buyugun bir kucugu(external)nasil verdilerse o sekilde kullaniyorum.en alt katmaninda galuba substrat var bi ustte toplar var ve bilumum sungerler.icteki filtreler birisi eheim son cikan ic filtresi birisi.gene jbl köşe filtresi,biriside ada ultraviyoleli.filtre filtrelerin ikisi kisa kenarsan karsi kisa krnara,bir taneside karsi daki uzun kenara vantuzlu yani yuvarlak bir su dongusu sagliyotum,external filtreninde alis i.derecenin yakininda ,verişi.rampanin hizasindadir.rampaya silikondan taslar yapistirdim ama hali mantikli bunada bir urun onerirseniz.halicidan hali.parcasi kestirmemis.olurum(boyasi felan suya karissin istemem)istasyonumuzda asla elektrik kesilmez.ups ve akabinde jenerator devreye girer aninda.eskiden bu kadar profosyonel bakmiyordum.acikcasi.forumunuza goz atinca gaza geldim:)ama hic akvaryum.disinda biryerde beslemedim(legen,yada dandik plastikler)..ampuller hakkinda dusunceniz nedir?jbl reptil day halogen 75(sadece ısı icin),jbl reptil desert uv 480tasarruflu tip(uv uva icin yuksek),jbl reptil jungle uv 190.neden 3u bir arada almadin diye soracak olursaniz,her birinin gorevlerini ayri ayri yaptigini dusundugumden.sizce nasil?.yeni kapagim geldiginde kuru alanin tavana yuksekligi 35 cm olacak.bu arada tam.300 lt su kullaniyorum.120 uzunluk;su yukseklik 50;genislik.50 cmdir.kara alani ise 30*50 cmdir.dediklerinizin hepsini en gec iki.uc gun icerisinde tamamlayacagim.eklemek istediginiz birsey varsa yada sorduklarima verebileceginiz cvplar icin simdiden tesekkur ederim.


Bu arada saniyorum ankaradasiniz cem bey
 
Cvp: nasıl bir akvaryum yaptırmalıyım

UV Ampuller UV ışınımına göre isimlendirilmektedir.Bu yüzden her ampulun ismine göre belirli bir konumlandırma mesafesi vardır.Genelde profesyonel olarak bu hobide yer alan kişiler radyometre ile ölçüm yaparak konumlandırır ve ampullerin tüketim süresince azalan ışınım miktarını gözlemlerler.Radyometre maliyeti oldukça yüksek bir ürün.Bununla birlikte firmalar genel olarak ürünlerinin paketlerine standart ışınım miktarına göre konumlandırma mesafesini verirler.Örneğin elinizdeki JBL ReptilDesert UV480 5 cm mesafeden 480 µW/cm2 ışınım yaparken JBL ReptilJungel UV190 190 µW/cm2 ışınım yapmaktadır.Su kaplumbağaları gibi subtropical iklimlerde yaşayan canlılar için 20 µW/cm2 ışınım yeterlidir.Bu yüzden JBL ReptilDesert UV480 konumlandırılacaksa;daha uzak mesafeden konumlandırılmalıdır.UV ampulün günün tamamında açık kalması zaruri değildir.Soğuk kanlı canlılar oldukları için ömürlerinin büyük bir kısmı kış uykusunda UV ışınımından uzak geçmektedir.Aktif oldukları dönemlerde de hava durumuna göre UV endeksi değişmektedir.Ayrıca UV ampullerin günün tamamında açık kalması kullanım ömrünü büyük bir ölçüde azaltmaktadır.UV ampulün yazın 10:00-17:00 arası kışın 10:00-16:00 arası açık kalması yeterlidir.


JBL ReptilDay Halojen Spot Lamba,diğer spot ampullere göre daha az ısı vermektedir.Bu yüzden diğer ampullere göre daha yakından konumlandırılmalıdır.Uygun olan ampul şekli,buzlu cama sahip olan soft akkor flamanlı ampullerdir.Bunlar ısı ve ışığı aynı anda yayarlar.Örnek olarak JBL ReptilSpot HaloDym verilebilir.Ayrıca örnekte belirttiğim ürün UVA salınımı da yapar.
UVB canlıların D3 vitaminini vücudunda sentezlemesine yardımcı olur.UVA ise canlıya hareketlilik kazandırır.UVB cam ve benzeri ürünlerden geçemezken UVA'nın geçişi maddenin cinsine ve kalınlığına göre değişmektedir.
Alınacak ısıtma ampulünün yazın 07:00-20:00 kışın 08:00-19:00 arası aktif olması yeterlidir.Zaman aralıkları mevsimsel sıcaklık ve coğrafik iklim değişikliklerine göre kişisel olarak yeniden düzenlenip ortama en uygun hale getirilebilir.


Su sıcaklığının 26°C'de olması tüketilen besinlerin sindirimi açısından kolaylık sağlar.Kuru alan sıcaklığının da su sıcaklığından 4-6°C daha fazla olması yeterlidir.Akvaryumun bulunduğu odanın sıcaklığının da asgari 23°C olması canlıların soluduğu havanın solunum yolu hastalıklarına neden olmaması açısından önem arz eder.Ayrıca oda sıcaklığının su sıcaklığını(ısıtıcının çalışma aralığının artması/azalması) ve buharlaşmayı etkilemesinden ötürü ayrı bir önemi vardır.


Mangrov kökü akvaryuma yerleştirilecek.Ancak yerleştirmeden önce bir kaç gün belirli bir sıcaklığı olan suda bekletilmeli aksi halde dibe batmayıp su çekene kadar suda yüzecektir.Bir diğer hususta kökün dezenfeksiyonu.Burada kısa süreliğine yüksek sıcaklıkta fırınlama işlemi uygulanabileceği gibi kiri atıldıktan sonra dezenfektan olan metilen mavisi ile hazırlanacak derişik bir çözeltide de bekletilebilir.


Doğal Taşçı isimli sitede kaplumbağaların kabuklarının çizilmesine neden olmayacak yassılığa sahip kuru alana silikonlanacak çeşitli boyutlarda taşlar bulunabilir.

JBL CristalProfi e1501 dört sepetlidir.Üst sepet T sepet olarak adlandırılır ve içerisinde iki farklı gözenek ölçüsünde sünger bulunur.Sünger mekanik filtrasyon malzemesidir.Temizlenip randıman alınamayacak düzeye gelene kadar tekrar tekrar kullanılabilir.T sepet altındaki iki sepette Micromec,son sepette Cermec bulunur.Micromec ve Cermec azot döngüsü sağlayan bakterilerin kolonileşmesi için yüzey alanı yaratmak için kullanılır.Bu filtre malzemelerine ek olarak kimyasal filtrasyon malzemeleri tedarik edilebilir.Clearmec Plus ve NitratEx tavsiye edebileceğim filtre malzemeleri.Filtrenin sepet diziliminde kullanılacak filtre malzemesi türleri de aşağıdan yukarıya doğru Mekanik-Biyolojik-Kimyasal-Mekanik olmalı.Kimyasal filtre malzemesinden önce elyaf gibi tek kullanımlık gözenekli filtre malzemeleri kullanmak üst sepetlerdeki malzemelerin kirlenme oranını azaltacaktır.
 
Cvp: nasıl bir akvaryum yaptırmalıyım

mevlut forum birbirimize yardımcı olmak ve hayvanların daha sağlıklı ortamda yaşamalarını sağlamak için var. bir çok arkadaş şu an gerek iş ve gerek eğitim amaçlı yoğunluktan foruma giremiyor ama bu ortam güzel bir çerçevede seyrediyor.

akvaryum üstü için ortam açık giren çıkan toz kir birşey uçuşabilir. bunun için kapak olması iyi havalandırma deliklerininde yanlarda olması iyi olur. bunu biraz pahalı ama çelik veya alüminyum saçtan yaptırırsan rutubetten dolayı pas korozyon oluşmaz evladiyelik olur. yalnız kuru alan için yaptırma onun üstü boş kalsın. ampullerin bazıları kuvvetli bayağı mesafeye ihtiyaç var. hemde fazla ısıda yükselmiş olur. kapaklı olursa bu sauna etkisi yapar. gerekli olan lambanın odaklandığı yerde hayvanların ışığı direk alması.

kuru alana cam filmi takmanı beğendim. o aklıma gelmemişti. iyi fikirmiş.

şu anki ısı seviyen yerli tür olan çizgili dere kaplumbağasına uygun ısı değeri bizimkilerde bu oran daha yüksek ki dediğim gibi kuru alanın tepesini açık bırakacaksın bu yanlardan fazla ısının yükselmesini ve dışardan gelen soğuktan etkilenmelerini önleyecek.

yetişkinler için su kışın 26 derece 27 de olabilir; kuru alanı 31 dereceye sabitliyoruz. yalnız havalar dengesiz özellikle sabah vakitleri ortam ısısı düşüyor. bu da akvaryum camından ısı kaybına neden oluyor.

yurtdışı sitelerde tür çeşitliliği yoğun herkes kendi türündeki hayvanlara göre yorum yapıyor. ben çok yanlışa denk geldim. önemli olan ısının sabit seyretmesi sonrasında da uygun ısıyı bulmadır.

yetişkin kaplumbağalar ısıyı kullanmayı bilir küçüklerde bu bilinç yoktur. derileride daha ince olduğu için bir anda güneş çarpmasına uğrayıp su kaybıyla oldukları yere yığılıp kızararak ölebilirler. yetişkinler ise ısının geldiği noktaya göre istedikleri bölgelerini çevirip ısıtırlar. baş bölgesi derisi diğer bölgelere nazaran incedir. başları çok ısınırsa kabuğun içine sokarlar. vücut içi ısılarını sağlamak için arka bacaklarını ve başlarını gererek kılcal damarlarla vücutlarına yayarlar. çene altlarını oynatmaları ise radyatör görevi görür gerek su ve gerekse kuru alanda çevre ısıya adapte olmalarını sağlarken çok ısınması durumunda çene altındaki kılcal damarlarla vücutlarını yine serinletirler.

lamba açma süresi yazın 12 saat kışın 10 saattir.yalnız hayvanlar tan yerinin ağarması ile kalktıkları için bazıları direk kuru alana çıkma isteği duyuyorlar. bu sebeple ben 6:30-19:00 arası yakıyorum. bu dediğim normal ısıtıcı ampul ve sadece uva ampul için geçerli bunların mesafesini dediğim ısı değerlerine göre ileri geri alırsın. bunu da kuru alana hayvanı ikame olarak kibrit kutusu veya emsal yükseklikte bir şey koyup üzerine cam dereceyi yatırıp en az 20 dakika sonra bakarak bulabilirsin.

uv ampuller radyasyon yayar. uva o kadar değilse de uvb biraz daha zararlı radyasyon yayar. onun için sadece uvb veya uvb+uva kompakt içerikli ampulleri 4 saat kadar yakarız. bunu hayvanların en yoğun olarak çıktıkları zamana denk getirmek daha iyi faydalanmalarını sağlar. 11:00-15:00 gibi. günde toplam iki saat almaları yeterlidir. aşırısında deri dökülmeleri yoğunlaşır. derileri bir noktadan sonra hasar görmeye başladığı için eskiyi atıp kendini yenileme gayretine düşer. bir diğer yoğun deri atma ise A vitamini fazlalığındandır.

JBL ReptilDesert UV480 'e gerek yok sadece bu çöl hayvanları için %10 uvb içeriyor. oran yüksek. bize uygun olan 5.0 yani %5 uvb içerenler. bu ampullerin performansı 1 sene kadar sonrasında yarılanma ömrü başlıyor. jbl reptil jungle 190 yeterli. reptil day 75'i uygun mesafede ayarlarsın. bunu uygun noktaya çektiğinde tam olarak kuru alanı ısıtmıyor ise ikinci bir ısıtma lambası ile takviye yaparsın. uv ampulde en kalitelisi namibadır. 15.000 saatlik ömrü vardır. ama türkiyede satılmıyor artık. fiyat olarak şu an piyasada en ucuzu exo terra uvb 100 5.0 olan. bunlar 13 W, 25 W ve 26 W olarak satılıyor. hayvanlar büyük ve alan geniş olduğu için 25 W ve 26 W olanlar daha yüksek mesafeden daha geniş alanı ışıttığı için daha uygun. jungle bittiğinde desert olanı yüksek mesafeden konumlandırarak kullanabilirsin. yalnız bu tip ampullerde dikkar edeceğin yakından göz ve deri temasında bulunmamak. özellikle çocuklar olurda yaklaşırsa dikkat et.

zamanlayıcın yoksa koçtaştakiler hesaplı onlardan alarak aç kapadan kurtarırsın. aydınlatma bölümünün öne çıkan konularında yazdım bunu nette problem var linki veremiyorum.

canlı yem olarak solucan verme malum artık topraklar kimyasal artıklardan geçilmiyor. ben bu aydan itibaren iki haftada bir jumbo karides alacağım. fiyatı yüksek benden lüks yaşıyorlar. neyse yetişkinler için bir tanesi yeterli 12 cm kabuk boyu altı için yarısı kadar 8 cm'den küçüğe gerek yok. tuzlu diye öncesinde bende vermiyordum ama geçen gün deneme amaçlı aldım. suda kaynattım hayvanlara uygun orana geliyor. kuyruk etini çıkarıp sırt kısmından boylama çizik atınca ortasındaki boşaltım sistemini temizliyorsunuz. kalan kısmı kabuksu dokular ve başı atılıyor bunu balıkçıya da temizletebilirsiniz. sonra hayvanların oranına göre cezveye koyup 10 dakika kadar kaynatıp suyu döküp temiz su ile çalkaladıktan sonra tekrar yeni su koyup bir o kadar daha kaynatıyorsunuz. sonra soğuk su ile durulayıp ister uğraşsınlar deyip tek parça atarsınız ki bu aynı karidese sap olurlarsa kötü. ağızlarına girecek oranda kesip vermek daha iyi olur. yemlerini yememezlik etmemeleri için iki haftada bir uygundur. yada dondurulmuş karides alıp buzluğa atar yeteri miktarda azar azar verebilirsiniz ama kiloluktan aşağı satılmıyor ziyan olabilir.

filtrelerde ultraviyoleye gerek yok. bu biyolojik herşeyi öldürür. UVC ışınımı yayar bu doğrudan temasta çok zararlıdır, öldürücüdür. onun için kapalı bölme içine alınmıştır. bununda aktif ömrü bir sene kadardır. bunu genelde kuyu suyu gibi arıtılmamış ve biyolojik canlı içerebilen sular için kullanıyorlar. sonradan bunu akvaryumlar içinde yaptılar.

dış filtrede uygun kullanacağın malzemelerle amonyağı nitrite, nitriti nitrata çevirecek doğal döngü yapan bakterilerle sağlıklı su kalitesini sağlarsın. şimdiki sistemde bu imkansız. diğer içfiltrelerden birisi 800 lt/h civarı debiye sahipse diğerine gerek olmaz onu da çıkar. bu iç filtreyi daha çok büyük akvaryumlarda sirkülasyona destek ve su içinde uçuşan deri kir vb. leri toplamada dış filtreye destek için kullanıyoruz. filtrelerden su çıkışı aynı yönde seyredecek gibi olmalı. bu hem kiri sağlıklı çevirip filtreye ittirir hem de suyun ısısını uygun biçimde akvaryumun her yerine yayar.

şimdi sanırım yoğunluktan nette sıkıntı var. sonra uygun bir zamanda alacağın filtre malzemelerini yazayım.
 
Mevlüt konu aklımda bu hafta başı belimi sakatladım. Uzun süreli oturamıyorum. Dolayısıyla bilgisayarı kullanamıyorum. Cepten kopyala yapıştır iş uzun. Kendime geleyim malzemeleri yazacağım kusura bakma.
 
Mutlu yillar diliyorum oncelikle arkadaslar,forumuzu aksamlari eve geldigimde saatlerce okuyorum,notlar aliyorum,dediklerinizi hizli bir sekilde uygulamaya koyuyorum.yarin yeni havalandirmali kapak fotograflarini paylasacagim.bu arada ankarada yasayan arkadaslar varsa herzaman isyerime beklerim.
 
Cvp: nasıl bir akvaryum yaptırmalıyım

teşekkürler. 

bu linkte marka ve o markaya ait ürünler hakkında genel bilgi verdim.
mailto:/forum/konu-filtre-malzemeleri-ve-aciklamalari.html

bunlar sonradan alıp memnun kaldığım ürünler ek bilgi olsun.
mailto:/forum/konu-hydor-zeolit-seramik-ve-prodac-zeolit.html

filtren 4 sepetli dış filtrede kullandığın filtre malzemeleri yokmuş gibi gerekenleri yazayım. 

-en alt kata seramik koyuyoruz bu iki çeşittir. birincisi lambaların seramik duyundaki gibi gerçek seramikten olan buna her ne kadar iki sene ömür biçselerde sürekli yıkama ile çok uzun süreler kullanabilirsin.

diğeri sinterlenmiş yani sıkıştırılmış tozdan biçimlendirilmiş olandır. bu kullanım açısından ömürlük olmasada (6 ay gibi kullanılır) performans açısından daha iyidir. bunun emici özelliği vardır. kiri geçirmeyi önlemesi yanında amonyağıda emici özelliği vardır. ömrünün kısa olmasının sebebide bir süre sonra kirden dolayı bu emicilik özelliği kaybedildiğinden bu işlevini yitirir. temizleyip yıkama pek fayda sağlamaz. yenilenmesinde fayda vardır.

bu ürün şekil itibariyle en performanslı ürün yalnız bunu kullanmadığım için kullanım süresi konusunda bilgim yok.
mailto:/Product/eheim-ehfi-bio-mech-seramik-filtre-malzemesi-1-lt/JPM011298?kat=242

bu sinterlenmiş ve güzel bir ürün bunu denedim güzel. emsali hydorunki ama bunda delikler daha ufak olduğu için süzmesi de o oranda güzel. elinde seramik varsa bundan bir tane alıp diğerindeki boşluklara bir miktar koyabilirsin. sıfırdan koyayım dersen iki paket almalısın.
mailto:/Product/eheim-ehfi-mech-seramik-filtre-malzemesi-1-lt/JPM003524?kat=242

seramik üstüne süngerini koyacaksın.

-3. katta genelde bioball veriyorlar ama bu gereksiz birşey. bunun yerine yosun giderici ürün kullanman iyi olur. bunda kullanılacak iki ürün var. birincisi jbl clearmec
mailto:/Product/jbl-clearmec-plus-filtre-malzemesi-600-ml/JPM011869?kat=242

ikincisi ve bunu filtre malzemelerinin şahıdır derim jbl silicate ex. bu ürün aynı zamanda kahverengi alg oluşumunu da önler ve şebeke suyu kullanılıyorsa sudaki silikatı da emer. özellikle bu kahverengi algler filtre hortumlarında üreyip zaman içinde temizlenmediği taktirde hortumdaki su geçişini daraltır. hali hazırda bu oluşumlar gerek hortum ve gerekse akvaryum camında varsa bunların üstünü kaplayıp izole ederek daha fazla üremesinin önüne geçer. iyi tutnamadığı yerlerdekileri söküp götürür.
mailto:/Product/jbl-silicat-ex-filtre-malzemesi-500-gr/JPM016078?kat=242

bu 3. katta altlı üstlü elyaf kullanman filtrasyon açısından daha randımanlı olur.

-2 kata gelelim. burada kullanacağın zeolittir. bu amonyak ve türevlerini emer ve zararsız hale getirir. 
bunda en iyisi jbl ammo'dur ama artık piyasada bulunmuyor. arkasından prodac ve seachem'in denitrate veya daha irisi matrix gelir. sepet için 500 gr yeterlidir. matrix'i 1lt satarlar bunun yarısı yeterli gelir. matrix harici diğerleri poşette kullanılır. bir de birkaç arkadaş sump sistemde charlie marka kedi kumunu kullanıyor. şu an juende prodac kamamış.
mailto:/Product/seachem-de-nitrate-filtre-malzemesi-500-ml/JPM011719?kat=242

mailto:/Product/seachem-matrix-filtre-malzemesi-1-lt/JPM005842?kat=242

ben matrixi işlevini tamamlayınca yıkayıp seramik sepetinde boşlukları kapamada kullanmıştım.

ayrıca fluvalin carbon-zeo karışımı ürünü var. bunu genelde 3. sepetli filtrelere öneriyorum. yalnız bu içindeki karbondan dolayı doğal döngüyü yapacak bakteri üremesini önler. carbon ile lav veya substrat kullanılmaz. önce karbon kullanılır bu ilk konan şebeke suyundaki toksik ve ağır metalleri ve kireci çeker 1-1.5 aylık süreç sonunda bu çıkarılıp yerine substrat veya lav konularak iş döngüye çevrilir. bu sadece carbon malzeme kullanıldığında geçerli carbon-zeo içindeki zeolitten dolayı daha uzun ömürlüdür.
mailto:/Product/fluval-zeo-karbon-filtre-malzemesi-1200-gr/JPM013568?kat=242

bunda ister altlı üstü elyaf kullan istersen alta sünger koyup üstüne elyaf koyarsın.

1.sepet yani en üst sepete ilk başta carbon sonra lav taşı veya substrat kullanılır. lav ve substrat doğal döngüyü yani amonyağı nitrite, nitriti nitrata çeviren bakteri kolonilerinin oluşmasını sağlayan malzemelerdir. bu sayede su uzun süre değişmeden tazeliğini korur ve sadece buharlaşmaya bağlı su eklemeleri yeterli olur. bu bakteriler tahminen 28 günlük sürede oluşmaya başlar. bu malzemelerin yıkanması şu şekildedir. şebeke suyunda klor olduğu için bu bakteriler ölür. onun için çıkarılır çıkarılmaz akvaryum suyu dolu olan kaba konur. doğrudan ışık görmeyen bir yerde olması iyi olur diğer malzemeler yıkandıktan sonra sepete yerleştirilip son sepete bu kaptaki suda yıkanıp (iki elinin arasına alıp poşeti çitiler gibi yaparsın) çok kirli ise o suyu döküp tekrar akvaryumdan su alıp durular sepete yerleştirir ve akvaryuma bağlarsın. 

sendeki sistem güzel akvaryuma göre hayvan az ve kirlenme gözükmüyor, onun için carbon kullanmana gerek yok. onun için carbon malzeme önermiyorum.

lav taşı doğal üründür. velakin kullanım ömrü açısından fazla değildir. ama ucuzdur. en iyisi eheim'dır.
mailto:/Product/eheim-ehfi-lav-filtre-malzemesi-1-lt/JPM004365?kat=242

bir diğeri prodac lav
mailto:/Product/prodac-filter-lav-700-gr/JPM006529?kat=242

subtrat işlenmiş malzemedir. kullanım ömrü açısından daha uzun süreli kullanılır. bu bir tek eheimda var. bu da iki çeşittir biri subtrat diğeri substrat pro'dur. subtrat pro daha uzun süre yıkanarak kullanılabilir. 

ben pro kullanıyorum. 3 sene önce aldım hala kullanıyorum. bunu artık yukarda anlattığım gibi yıkanamayacak noktaya geldiğinde kaynar su döküp yıkayarak temizlersin. fiyatı oldukça yüksek fakat kullanma açısından baktığında lavdan dahi hesaplıya gelir. bunu 500 gr olarak kullanman yeterli 1 ve 2 litrelik satılıyor. 

bu malzemeyi kullandığında uv filtreyi kullanmayı bırak. döngü bakterilerini öldürürsün.

elyaf olarak iki çeşit ürün iyidir birincisi jbl symec bu kalın lifli ve daha kalın tabaka halindedir. süzme açısındanda daha performanslıdır.

ikincisi sera elyaftır bu daha ince lifli ve tabaka olarakta incedir. sepet içindeki malzeme sepette şişkinlik yaparsa üst kısmında serayı kullanırsın. ben her ikisini de kullanıyorum. buna rağmen üstteki sepet yerine yine oturmuyorsa boşluk kalıyorsa malzemeden biraz alırsın. elyafın avantajı yıkama derdi olmaması direk çıkarıp suyunu süzdükten sonra çöpe atar yenisini takarsın bu süngeri yıkama ile uğraşma derdinden kurtarır. bunun yanında kullanmadığın süngerleri kenara koyup kullandığın sünger parçalanırsa yerine yedek olarak kullanırsın.

mailto:/Product/jbl-symec-filtre-elyafi-250-gr/JPM011872?kat=242

mailto:/Product/sera-filtre-elyafi-250-gr/JPM001169?kat=242

şimdilik bu miktarda alırsın. bu en az bir sene götürür. duruma göre gramajı yükseğe geçersin. elyafı sepete sermeden evvel su ile komple ıslat bu daha kolay yerleştirmeni sağlar.

son olarak filtre malzemeleri için birkaç tane yedek torba al. seachem matrix ve seramikte kullanmıyoruz. bazı malzemeler torba içinde gelir. bazıları gelmez. yada torba içinde olupta sepete uygun şekilde olmayabilir. mesela prodac zeolite'in poşeti yayvan değildir. onu çıkarıp bu torbaya döküyoruz. sepete yerleştirirken torbayı sündürüp olabildiğince sepete yaymaya çalışırız. sepetin yan kısımlarında boşluk kalır buralara ufak parça elyaftan koparıp yerleştirerek boşluğu alırsın. çünkü süzülen kirli su yan kısımlarda direnç olmadığı için geçişinde elyafı kaldırıp süzülmeden kaçak yaparak o sepeteki malzemenin faydasını alamadan tekrar akvaryuma akabilir.


aldığın malzemelerin yıkanma şekillerini aldığında yazarım.
 
Cvp: nasıl bir akvaryum yaptırmalıyım

cok tesekkur ederım cem.bu arada dedıklerınıde yaptım.yeni akvaryum kapağı gibi,uv filtreyi cıkarmak gibi.bu arada ozel mesaj atmak galiba yok forumda.ankaradamısın.ankaradaysan beklerim.eminimki iş yerimin onunden gecıyorsundur
 
Evet ankaradayım beştepede. Senin yer nerede ?

Özel mesaj önceden vardı ama anlaşamayan bazı üyeler o kanaldan birbirlerine hakaretler yağdırınca iptal edildi.

Sadece özel durumlarda adminden rica edilerek belli süreliğine açılabiliyor. Genelde alım satım ve sahiplendirme konularında.
 
Cvp: nasıl bir akvaryum yaptırmalıyım

ben eskişehir yolunda üstün petroldeyim.her zaman beklerim çay içmeye.mümkünatı var ise telefon numaramı vereyim ozelden.bu arada yeni bir akvaryum yaptırdım.dediğin uyarılara dikkat ederek ve biraz büyüterek.ekte fotoğrafları koyuyorum.120*60*50(su alanı),70*50*50 (kara alanı).uyarıların sonucu yaptıklarım:a)içerideki uv filtreyi çıkardım,jbl aqua cristal uv 36watt aldım,
                   b)içerisi nemlenmesin diye kapağa geniş ızgaralar yaptırdım ,üst kapağı kısa yaptırdım(arkadan sürekli hava alıyor)
                   c)rampaya silikonlu kum yaptırdım
                   d)sirkülasyon artsın ve dipte pislik durmasın diye eheim sirkülasyon motoru aldım.
                   e)kuru alan bölgesine exo terra marka halı yosunla kapladım
                   f)üzerinde pislik veya dışkı birikmemesi için dış filtreden gelen spreyli suyunu o alana verdim.
                   g)üzerine gene exo terra kaya koydum.hem kuru alan hem yarı kuru alan oluştu.kuru alanın cam duvarlarınıda exo terra fon ve kalan yosun halı ile kapladım.


                   h)timerları aldım,tüm lambalar ayrı ayrı timerlara bağlı.gece içinde exo terra gece lambası aldım.
                   i)üst kuru alan bölgesinin camına film çektirdim.böylelikle kaplumbağalar bizleri görüp rahatsız olmuyor.ama biz onları görüyoruz.
                    j)suıyun dibinde sadece gene exo terra ipek bitki aldım.salınım yapabilecek birşey kalmadı diye düşünüyorum.
                    k)camlar 10mm kalınlıgında yaptırıp gene ne olur ne olmaz diye köşelere köşebent yaptırdım.

 tek yapmadığım silis kum koymak oldu.bundan önceki akvaryumda 5kg kum kullandım.tüm filtrelerimin içi kum doldu.ve su inanılmaz kirli oldu.emin olun çok iyi yıkandı kumlar.ama asıl derdim ayakları ve elleriyle kumu havalandırıp filtrelere doldurmaları olmuştu.simdi kum yok sadece.fikirlerini bekliyorum


fotolar


kalan fotolar bunlar yollayabilirsem birde kısa video yollayacagım


[attachment=2366][attachment=2365]
 

Ekli dosyalar

  • 20160209_082006_resized.jpg
    20160209_082006_resized.jpg
    765.4 KB · Görüntüleme: 203
  • 20160209_081919_resized.jpg
    20160209_081919_resized.jpg
    1,009.3 KB · Görüntüleme: 200
  • 20160209_082705_resized.jpg
    20160209_082705_resized.jpg
    732.8 KB · Görüntüleme: 218
  • 20160209_082518_resized.jpg
    20160209_082518_resized.jpg
    931.9 KB · Görüntüleme: 201
  • 20160209_081902_resized.jpg
    20160209_081902_resized.jpg
    703.3 KB · Görüntüleme: 228
  • 20160209_082335_resized.jpg
    20160209_082335_resized.jpg
    900.7 KB · Görüntüleme: 199
  • 20160209_082033_resized_1.jpg
    20160209_082033_resized_1.jpg
    408.3 KB · Görüntüleme: 200
  • 20160209_082730_resized.jpg
    20160209_082730_resized.jpg
    903.7 KB · Görüntüleme: 199
Cvp: nasıl bir akvaryum yaptırmalıyım

JBL Aqua Cristal UV de değiştirmiş olduğun filtre ile aynı işleve sahiptir.Filtrede ya da filtre aksesuarı/eklentisi olarak kullanılacak UV,sterilizasyon sağlayan UVC yaydığı için hastalıklara neden olan zararlı bakterilerin var olmasını engellediği gibi azot döngüsüne katkıda bulunan bakterilerin dış filtrede kolonileşmesini de engeller.

mailto:-hTnNH9oN2rk/UzMomvbFUUI/AAAAAAAABYk/8zYrYMZjCvs/s1600/Nitrogen-Cycle-In-Your-Aquarium-Diagram-Banner.jpg
 
Mevlüt ayağımı dün iki yerden kırdım. İyileştiğim ve müsait olduğum bir zamanda uğrarım.
 
Cvp: nasıl bir akvaryum yaptırmalıyım

Cok gecmisnolsun. Bu arada uvc filtre ile ilgili bilgilerimi paylasmak
Isterim. Nasil yeninkonu acicam
 
Filtreler konusuna girdiğinde sağ üstte yeni konu butonuna basacaksın. Konu açılır.

Sağol. İş çıkardık başımıza.
 
Geri
Üst