Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Obeziteden Şüpheleniyorum

emronyus

Elmas 5 Üye
Katılım
8 Eki 2011
Mesajlar
436
Resimdeki kaplumbağam 11 cm boyunda ve erkek. Boyuna rağmen yaşlı bir kaplumbağadır(Satın aldığımda 9 yaşındaydım bu yüzden büyük bir akvaryum ve kaliteli yem almama izin verilmedi). Neyse. Kaplumbağamı 2-3 günde bir besliyorum ve akvaryumu 100X50X40h. Yani obezite olmaması için pek bir neden yok. Ancak diğer kaplumbağama göre oldukça şişman duruyor. Diğerinden daha hızlı yediği için yemlemeyi ayrı ortamlarda yapıyorum fakat hala tombul. Yorumlarınızı merak ediyorum :
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Obeziteden Şüpheleniyorum

bence kaplunbağan gayet sağlılıklı her gün kafası kadar yedirmen onun için yeterli olur.hangi yemlerle besliyodun
 
Cvp: Obeziteden Şüpheleniyorum

Raffy P ve Reptomini dönüşümlü olarak veriyorum. Raffy P bitmek üzere, bitince artık Raffy Vital alacağım.
 
Cvp: Obeziteden Şüpheleniyorum

Aykırı bir durum gözükmüyor açıkçası. Sağlığı gayet yerinde duruyor.
Fakat dikkatimi çeker unsur; halen daha sizden ürkmesi. Hayvan kendini güvende hissetmemiş ve içeriye çekmiş kendisini. Şimdiye dek çoktan alışması gerekir diye düşünüyorum naçizane görüşüm.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Obeziteden Şüpheleniyorum

Evet maalesef bu kaplumbağam suyun dışında bana hiç güvenmedi. Suyun içindeyken elden rahatlıkla yem verebiliyorum ama suyun dışında böyle ya kabuğuna giriyor ya da ısırıyor.. Diğer kaplumbağam ise elime alır almaz hareket etmeye başlıyor ve fazla zorlamadıkça beni asla ısırmıyor. Bunun nedenini ben de merak ettim ve bir deney yaptım. Akvaryumdan 1,5 metre ve üzeri uzaklıkta kaplumbağalarım bana dikkat etmiyorlar ancak bu mesafeden daha yakınlaştıkça bana bakarak çırpınmaya başlıyorlar. Buradan yola çıkarak bir deney yaptım ve iki kaplumbağamı boş ve eski akvaryumlarına yerleştirdim. Akvaryum dediğim gibi bomboş, su dahi yok. Sonra odanın dışından, uzaktan izlemeye başladım. ve farkettim ki bu kaplumbağam bir 10 dk boyunca kabuğuna saklanıp sonra hareket etmeye başlarken diğeri anında hareket edip etrafa bakmaya başlamıştı bile. Bu olaydan sonra kaplumbağanın korkak bir karaktere sahip olduğunu anladım ve bir daha üzerinde durmadım bu meselenin.
 
Cvp: Obeziteden Şüpheleniyorum

normalde bir kaplumbağa bu boyda olması için 2 yaşından küçük olması gerekir, eğer daha yaşlıysa bu gıda eksikliğine bağlıdır. hayvana her gün bir öğün vermelisin. 2 veya 3 günde bir verirsen vücudu aldığı yemleri az gıda geldiği için depolamaya başlar ve böyle obez bir durum oluşturur ve gelişemez. bu aşamada vital alman doğru. ama raffy p'de gerekli. hatta tetradan fazla çünkü bunun içindeki kırmızılar raffy mineraldir. bunu almazsan. raffy minerali direk almanı öneririm. bu yem vitaminin gereksinimini karşılar. fakat haftada bir öğün olmalı. bunun içeriğinde jbl calcildeki kalsiyumda var. eğer mineral almazsan calcil (kemik sertleştirici) gerekli o da haftada bir verilir. kemik gelişimi içinde jbl agil lazım.

öncelikli yapman gereken şey her gün bir öğüne çıkarmak. sonra sırasıyla vital, agil, raffy p veya carnivorda aynı fakat şekli simit gibidir (bunlardan birini alırsan minerale gerek yok), sera raffy I (gammarus) ve calcil. bunları imkanın ölçüsünde sırasıyla almalısın.
 
Cvp: Obeziteden Şüpheleniyorum

Yardımlarınız için teşekkürler. Peki bu verdiğin diyetle kaplumbağamın yaşıtları boyuna erişme imkanı var mıdır?
 
Cvp: Obeziteden Şüpheleniyorum

kısmen evet fakat bunların yanında bu işi hızlandırmak için uva ampul lazım. bu aynı zamanda ısı da verir. fakat uva+uvb karma bundan daha iyi fakat bu ampul ısı vermez yanına ısıtıcı bir ampulde gerekli.
uva ampul metabolizma hızlandırıcı; bunun 40w veya 60w olanı uygun, 100w çok olur. ürün kalmadığı için örnek verdim.

mailto:/urun_detay.aspx?kat=158&urn=13210

uvb ampul D3 vitamin sentezi için gereklidir. bunlar doğal güneş ışığına denk ışık verirler.

mailto:/urun_detay.aspx?kat=158&urn=13212
 
Cvp: Obeziteden Şüpheleniyorum

Uva ampül için evlerde kullanılan akkor lambalar(sarı) veya halojen spot lambalar tercih edilebilir, hem ısı hemde uva ışını yayarlar, kaplumbağaların gözleri sarı ışığa duyarlı olmadığı için gözlerini falanda rahatsız etmez. Uva-Uvb karma lambalar aslında pratikler ama hem pahalılar, hem ömürleri kısa hemde elektrik tüketimleri fazla, bu da ekonomisini kendi eline almamış insanlar için hobiden usandırıcı bir unsur sayılabilir, şahsen tavsiye etmiyorum, uvb lambalar ise doğal güneş ışığına denk değildir, aslına bakarsanız doğal güneş ışığının çok çok çok küçük bir bölümüdür.

Şuradaki aydınlatma konusu incelenilirse daha iyi bilgi edinilebilinir:
mailto:/forum/Konu-akciger-enfeksiyonu-respiratory-infection.html

Ayrıca Cem abi, benim bir sorum olacak: Bu sera raffy p'deki kırmızı yemleri biraz inceledim, şekil olarak falan mineral yemden çok normal raffy p yeme benziyorlar, sadece renkleri değişik, internette biraz araştırınca da gördüm ki bu ürün bazı renklendiriciler içeriyormuş, sence o yemlerin mineral değilde canlı yeme benzemesi için kırmızıya boyanmış normal raffy p yem olmaları mümkün mü?
 
Cem, ısıtma lambası olarak bunu önerebiliriz. Güç ve işlev uygun.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=158&urn=13327

Bu arada esas konuda şunu belirteyim. Arkadaşlar çoğu konuya gayet güzel değinmişler. Hayvan büyüdükçe büyüme hızı yavaşlar. Bu sebeple hızlı bir değişim beklenmemeli. Bu arada bitkisel gıdaya geçerken taze sebzede verilebilir.
 
Cvp: Obeziteden Şüpheleniyorum

yok sefa ben de inceledim bunları yem olarak ayırmışlar. bej veya sarılardan birisi balık türevli, diğeri tahıl içerikli, kırmızıda mineral içerikli. bunu carnivordan öğrendim. bu yemde de aynı düzende aynı renkte uygulamışlar. ortada mineral dış simit kısmı balık türevli. şu ışığın göz alma işini düşünüyorum da gözlerindeki yanlama çizikler aslında ışığı yansıtıcı özellik veriyor bu da gözünün ışıktan etkilenmesini azaltıyor.

emre o ampule dikkat etmemiştim. biçim olarak bütün lambalara uyumlu gözüküyor. diğer neodyme göre daha kullanışlı. denemekte fayda var. jbl'ye göre namiba kalite olarakta bir adım önde.
 
Ben jbl kalmadığı için bir süredir bu ampulü öneriyorum.
 
Geri
Üst