Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Oburella ile Tekgözlü minik.

RawZa

Yeni Üye
Katılım
12 Ağu 2009
Mesajlar
4
S.a.

Ben sizlerden kapluşlarımla ilgili bilgi alacaktım. Benim şu an iki adet kapluşum var. Biri büyük ölçmedim ama 10 cm rahat vardır. Diğeride ufak 5 cm falandır. Ufak olanın tek gözü yok, aldıktan sonra farkettim.
Bunlar aynı akvaryumdalar. Büyüğü tam bir obur. Doymak nedir bilmiyor. Sürekli çırpınıyor kaçmaya çalışıyor. Bazen yem döküyorum öyle delicesine çırpınıyor ki yemi önüne döktüğüm halde kendinden geçiyor görmeden hızlı hızlı çırpınıyor. Kendi yemlerini bitirip koşup minik kapluşumun yemlerini de yiyor. Minik olan yemek konusunda nazlı. elimle yeme doğru tuttuğumda yiyor doğru düzgün. Pek göremiyor zaten gözünden dolayı bazen boşluğu ısırıyor, bi kaç kezde büyüğünü ısırmıştı. ben bunlara günde 3 yada 4 öğün aşağı yukarı 1 tatlı kaşığına yakın her öğünde yem veriyorum. 1 öğünde kafalarından fazla yiyorlar nerdeyse. Yem olarak sadece karides veriyorum. Şu an ısıtıcılarıda yok. Vardı bozuldu yaz diye kaldırdım. Filtreleri deseniz o da aldım ama pek iyi değil su batıyor yine ve ses yapıyor.

Aslında benim kapluşum 3 taneydi öteki hepten minikti. 3 cm ya var ya yoktu. Yem yemezdi. Kayanın üzerinde olurdu sürekli. Elimle beslerdim. Ben alıp suya atardım yoksa resmen kuruyordu. Sonra bir ara 10 gün şehir dışına çıktım. Hayvanlara komşu gelip yem veriyordu. Geldiğimde şoka uğradım. Böyle bir su yok. Su bataklık gibi olmuştu yaklaşamadım bile. En miniği dibe çökmüştü, ölmüştü :( 10 günde diğer ikiside gözle görülcek şekilde büyümüştü. Küçük ürkekleşmiş, büyükde canavar gibi oburlaşmıştı. Komşu onlara 2 günde bir dolu dolu yem vermiş..

Neyse kapluşlarıma nasıl sağlıklı ve iyi bakacağım konusunda önerilerde bulunursanız Yem ve bakım malzemeleri önerirseniz ve psikolojilerini de nasıl düzeltebileceğimi söylerseniz çok sevinirim..
 
Bir tatlı kaşığı çok fazladır, kafası büyüklüğünde olması yeterli yoksa obez olurlar...Ayrıca sadece karides verirseniz aşırı protein alımından dolayı kabukta piramitleşme olabilir. Karidesi biraz daha az vermelisiniz... onun yerine Sera Raffy P, Tetra Reptomin alabilirsiniz. Onlara ek olarak da çeşitlilik açısından otto reptomin,pets family, poşette sanyu turtle stick gibi yemler alabilirsiniz... Karidesi sadece ara yem olarak kullanın... Özellikle gözü olmayanı elinizle besleyin. yemi elinizle ağzına uzatın. Ayrı ayrı yedirmeyi deneyebilirsiniz ikisini de...Mesela akvaryumdan bir miktar suyu küçük bir kaba koyun kapluşları da tek tek o kaba koyun orada önce birini besleyin sonra onu alıp ötekini koyup besleyin ki büyük olan küçüğün yemlerini yemesin... Isıtıcıyı tekrar edinmenizi şiddetle öneriyorum bu onların akciğer enfeksiyonu olmaması için şart ki bu hastalık ölümcüldür.kurtulan kaplumbağa sayısı(benim şu anmda yaşayan kaplumbağam dahil 100 tanede birkaç tanesidir ve ben iyileştirme aşamasında birçok zorluk çektim.) Ölen kaplumbağanız da sürekli karada duruyormuş ve yemek falz ayemiyormuş. Muhtemelen alt kabuğunda pembelikler de vardı, suya attığınızda tekrar çıkıp orada geriniyordu ve gözlerini sık kapatıyordu ki bu akciğer enfeksiyonunun belirtileridir...Yani ölen kaplumbağanız belirtilere göre pislikten değil akciğer enfeksiyonundan ölmüş. Ama şu filtre işinin de yakın zamanda çözülmesinde fayda var gibi görüyorum...
 
Ve aleyküm selam hoşgeldiniz foruma umarım güzel zaman geçirirsiniz sitede. Yem miktarını aşmamaya dikkat edin eğer biri hep diğerininkileri yiyorsa elinizle besleyin hep tek gözü olmayan kaplumbağanızı. Görme sorunu da olduğu için yemleri görüp yiyebilmesi zor oluyordur biraz. Birbirlerini ısırma kavga etme gibi durumlar sık olursa onları ayırmanız gerekebilir. Her zaman karides vermeniz ileri vadede kabukta anormalliklere, büyüme bozukluklarına neden olabilir sadece protein ağırlıklı ve tek yönlü beslenmeden dolayı. Karides zaten ana yem değildir ek yem olarak kullanılır. Bu yüzden mutlaka karidesin yanına bir ana yem alın tetra reptomin, sera raffy P, raffy vital, sanyu turtle stick gibi. Yaz da olsa ısıtıcı kullanmak şart ne kadar sıcak da olsa hava suyun sıcaklığı sürekli 28 derecede sabit kalamaz ısıtıcınız olmadan. Bu yüzden yakın zamanda ısıtıcıyı da edinmeye çalışın derim. Filtre de suyun kalitesini ayarlaması açısından oldukça önemli. Suyun çabuk kirlenmesine neden olabilir filtrenizin kötü olması ya da akvaryumunuzun ufak olması. Az su çok daha çabuk kirlenir.

Ne yapabileceğinize gelince Kübra zaten benim de tekrarladığım şeyleri yazmış bunların dışında genelleyecek olursak yapabilecekleriniz ilk başta bence bir ısıtıcı edinmek sonra da ana yem almak. Sera ve tetrayı öneririm. Akvaryumunuz ufaksa büyütmeniz de iyi olur tabi. Kaplumbağalarınız büyük sayılır en az 100-150 litre ihtiyaçlarını anca karşılar ikisinin beraber. Daha kaliteli bir filtre de alabilirseniz çok güzel olur kaplumbağalarınız için. Forumu dolaşmanız oldukça yararlı olacaktır yine sormak istediğiniz bir şey olursa sorabilirsiniz her konuda. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Bence ileri vadede düşünecek olursak 2 si için en az 300 litrelik bir akvaryum bir dış filtre alması gerekir.Böylece 3-4 kez akvaryum değiştireceğine 2 kez değiştirir.

Yemleme konusunda ve diğer hususlarda arkadaşlarımın belirttiği gibi olduğundan tekrar etmiyorum.
 
Çok teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için. Ama benim birkaç sorum daha olacak.

Ben dün kapluşlarıma sera p ve sanyu turtle stick aldım. Ara da da karides vermeyi düşünüyordum. Sizce bu yemler yeterli mi? Başka alabileceğim neler var? Birde ana öğünde ne, ara öğünde ne, arada bir de hangisini vermeliyim. Foruma baktım ama çok fazla yem çeşidi var ve içeriklerini bilmiyorum kafam karıştı.

İkincisi bana tavsiye edebileceğiniz kaliteli bir ısıtıcı ve filtre markası var mı? Bunun yanında benim şu an ışıklandırmam da yok ve güneşe çıkarma imkanımda yok kapluşlarımı. Sanırım ultraviyole lambalardı, onlardan almalı mıyım? alırsam da hangi marka önerirsiniz.

Akvaryumum da 50 cm ye 40 cm filandır herhalde. İleriye yönelik bende büyük birşey düşünüyordum. Kocaman bir akvaryum ortasında ada gibi kuru alan filan. Ama merak ettiğim büyük bir akvaryum alırsam nasıl temizlicem. Bende ki akvaryumda filtre olduğu halde, 1 hafta 10 günde bir akvaryumu ve malzemelerini köpükleyip suyunu yeniliyorum. Ve beni bayağı uğraştırıyor ve yoruyor.

Sonra birde iki kapluşum da sanki birbirlerinden habersiz gibiler. Hiçbir ortak faaliyetleri yok. Geçenlerde büyüğü küçüğün elini ısırdı ve ufaklığın elini ağzından zor aldım :( Allah'tan bişey olmamıştı. Küçükte bazen büyüğünü ısırıyo ama sık değil. Ben küçüğün yem zannettiği için yaptığını düşündüm. Büyük olanında o gün etrafı yem doluydu o da ynlışlıkla ısırdı galiba.

Büyük olan kapluşum sürekli deli gibi çırpınıyor. Çıkmaya çalışıyor. Ne derdi var anlaya mıyorum. Bazen ayağını filtreye kabloya dayayıp deli gibi tırmanmaya çalışıyor ve genelde düşüyor ters dönüyor. İnanılmaz obur bazen parmağımı uzatıyorum ısırma hazırlığı yapıyor :) ...

Sonra birşey daha bu akvaryumun içini ve aparatlarını dezenfekte edecek bir madde önerebilir misiniz? Ve birde kapluşlarıma vereceğim vitamin ve markalarını önerebilir misiniz.

Çok sordum artık kusuruma bakmayın :) Napim onlara en iyi şekilde bakmak istiyorum. Çok sağolun ilginiz için...
 
Şimdilik "Sera Raffy P", "Sanyu stick" ve karides yeterli... Yemleri her gün toplam kafası hacminde verin. Karidesi de mesela iki günde bir verebilirsiniz... Vitamin de talimatlara göre kullanırsınız... Aklınıza estikçe kıvırcık marul vb. verebilirsiniz. Forumun ilgili bölümlerinde yemelerinde sakınca olmayacak bitkiler mevcut, araştırırsanız tam anlamıyla öğreneceksiniz.

Isıtıcı ve filtre olarak daha çok "Atman" markayı öneriyoruz. Özellikle de ısıtıcı için.Ama farklı markalar kullanılabilir... Büyük akvaryumu temizlerklen sorun çekmemenin olu bir dış filtre(fiyatı 501 civarı falan olur, gürültülü ve çok büyüktür,,akvaryumun dışında durur. Tercihimiz "Eheim" markadır)

Kaplumbağanıza bir ısıtma lambası gerekecektir. Kuru alanda kuruması için. Kuru alanın üzerine 60 lık bir ampül takılı masa lambası yerleştirebileceğiniz gibi, bnun için özel tasarım olan özel akvaryum lambalarından kullanılabilir...

Söylediğiniz diğer lamba ise UltraViyole lamba. Bunun çeşitleri vardır. C zararlı olanıdır. Almanız gereken UV-B lambadır. Fiyatları yine 40-50-60 civarları olabilir ve ömrü 6 ay-1 yıl arasındadır... Almak zorunlu değildir(vitamin, bol güneş, proteinli yemler vs. takviyesi ile) ama alırsanız petshopçunun sizi kandırmamasına özen göstermelisiniz ve kutunun üzerinde UV-B yazmasına dikkat etmeniz gerekir. Sanırım Sera'nın UVB si vardı.

Kaplumbağalarınız yemlerini paylaşmak istemedikleri için birbirini ısırıyor olabilirler. Zaten sosyal hayvanlar değildirler... Birbirlerinden sadece güneşlenmede yararlanırlar(ışığa yakın olmak için diğeriniin üzerine çıkarak)

Kaçmak istemesi de gayet normal, tam alışmamışsa... Alıştıktan sonra cama vurma işlemlerini sadece sizi gördüğünde yapacak yem için...Normalde akvaryumunda kendi hâlinde takılacaktır.
 
Günde kafasının hacmini geçmeyecek şekilde verebilirsiniz.Haftada bir meyve verin.Ayda bir kez haşlanmış tuzsuz yağsız tavuk eti veya kırmızı et verin.hergün ana yem verin.2-3 tane ana yemin yanında karides verin.Siz fazla vermeyin.Günde 3 tane yeter.Tek gözlü olanı mutlaka elinizle besleyin.Mesela ben gofreti günde 6 kez besliyorum.1 pets family stick(ana yem) 3 karides 3 kan kurdu veriyorum tek seferde.Bunu 6 kez veriyorum.Meyve vereceğim zaman yem saatinden 30 dk önce veriyorum karide si de 1 tane veriyorum.

Eheim filtre ve atman ısıtıcı alırsanız uzun süre kullanırsınız.Düşük fiyatlı alırsanız 2-3 aya değiştiriyorsunuz.Sera nın UVB si var ama bulamazsanız ya da bulana kadar vitamin takviyesi yapın.Biyovit,deepfix alabilirsiniz.

O kadar büyük akvaryumu dip süpürgesi dış ve iç filtre ile temizliyorsunuz.Akvaryumunuzu temizlerken asla kimyasal kullanmayın.Sadece kaynayan suya koyun malzemeleri.dezenfekte etmeniz için.
 
Yeterli olur ama imkanınız varsa bir iki çeşit daha yem alın bence. Tetra reptomin, gammarus, sanyu tubifex olabilir. Erişkin olan kaplumbağanızı günde tek öğün ya da gün aşırı olarak besleyin ve bitkisel içerikli yemler ile sebzeleri tercih edin. Yavru içinse her gün günde 2 öğün ve protein ağırlıklı olarak besleyin. Karidesle beraber her gün ana yemden de mutlaka verin. Hangi yemin içeriğinin neden oluştuğuna, ara ara neler verebileceğinize, verebileceğiniz meyve ve sebzelere beslenme bölümündeki konulardan ulaşabilirsiniz. Bir kaç link ekliyorum yardımcı olması açısından.

https://www.sukaplumbagasi.com/forum/bazi-yemler-ve-icerikleri-t-1207.html

https://www.sukaplumbagasi.com/forum/verilebilecek-ve-verilmeyecek-taze-yiyecekler-t-102.html

https://www.sukaplumbagasi.com/forum/beslenmede-yesil-sebzeler-t-11.html

https://www.sukaplumbagasi.com/forum/piyasadaki-kaliteli-yemler-t-13.html

Linklerin faydası olacaktır aradığınız soruların cevaplarını bulmanıza yine de soracağınız bir şey olursa sorabilirsiniz tabi.

Ekipman konusuna gelince ısıtıcı ve filtre için atman, eheim, sera, tetra, dolphin gibi kaliteli markaları tavsiye ederim. Akvaryumunuz büyükse dış fltre alın mutlaka, iç filtre yetersiz gelecektir. Uv lambadan önce ısınma lambası almanız lazım bu daha önemli. Isınma lambası bildiğimiz 40-60 wattlık ampüller ya da masa lambalarıdır. Softone olanlar ışığı dağıtmadığı için daha fazla verim alırsınız. Isınma lambasının kullanım amacı kuru alanı 30-32 dereceye kadar ısıtmaktır. Kuru bölge sıcaklığı sudan daha fazla olmazsa üşütme, hastalanma gibi durumlara neden olur. Bu nedenle mutlaka bir ısınma lambanız olsun ve derece ile de kuru alan sıcaklığını kontrol edin. Uv lamba alma imkanınız varsa alın tabi ki marka olarak çok tanınmış bir marka yok bildiğim Türkiye'ye yabancı ülkelerden ithal edildiği için zaten seçim imkanınız maalesef yok. Çoğu satıcı da en uygun fiyatı olan hangi markaysa onu tercih ediyor haliyle. Uv lamba alırken dikkat edin üstünde mutlaka uva ve uvb yazsın bazı satıcılar normal sürüngen lambalarını uv diye satıyorlar. Uv lamba almazsanız da vitamin takviyesi yapabilir diğer alternatif yolları kullanabilirsiniz. Aşağıdaki linkteki bilgiler yardımcı olacaktır size.

mailto:/forum/kabuk-sertlesmesi-icin-t-12.html


Temizlikle o kadar uğraşıyor olmanızın nedeni zaten akvaryumunuzun ufak olması. Akvaryum ne kadar büyük olursa su miktarı ne kadar fazla olursa o kadar geç kirlenir. 50cm bir akvaryumu 10günde bir temizlersiniz (ki bu kısa bir süredir çok sık su değişimi yapmak da iyi değildir) ancak 1 metrelik bir akvaryum uygun ekipmanlarla (iyi bir dış filtre olmalı mutlaka) 2-3 ay sürede ancak temizlenmesi gereken bir hale gelir. Fazla su daha geç kirlenir bu nedenle imkanınız varsa düşünmeden 100-150 litrelik bir akvaryum ile iyi bir dış filtre alın 10 günde bir temizlik yapmaktan da kurtulursunuz böylece. 2-3 ayda bir genel su değişimi ile temizlik yapmanız yeterli olacaktır o büyüklükteki bir akvaryum için. Önemli bir diğer nokta da akvaryumdaki hiç bir ekipmana ve akvaryuma kesinlikle sabun, deterjan vb sürmeyin sadece duru su ile temizleyip bir bezle silin camları falan da. Ama asla hiç bir temizlik malzemesi kullanmayın, zararlı sonuçları olabilir özellikle uzun vadede hayvanları olumsuz etkilemesi söz konusu.


Birbirlerine saldırmaları doğal zaten aralarında büyüklük ve yaş farkı da var yaralanmalara varan kavgalar bile olabilir. Kavgalar çok sık oluyorsa onları ayırmak tek çözüm olacaktır. Bu yüzden ölen, yaralanan kaplumbağalar biliyorum. Sahip oldukları ortamı başka bir kaplumbağa ile paylaşmak istemezler çoğu zaman ve bu yüzden sık sık kavgalar yaşanır. Yem verme sırasında özellikle tartışmalar çok daha fazla görülür. Elinizden vermeniz daha iyi olur bu nedenle yemleri.


Kaplumbağanızın o kadar hareketli olur çıkmaya çalışması akvaryumunuzun ufak olmasından kaynaklanıyor muhtemelen. Büyük bir akvaryuma geçtiğinizde büyük olan daha da rahat edecek ve daha sakin olacaktır.


Akvaryum malzemeleri için hiç bir temizlik maddesi vb ürün kullanılmaz. Herhangi bir ekipmana sürdüğünüz deterjan ne kadar iyi yıkasanız da yine de bir miktar kalır ve suyla birleştiğinde etkisini gösterir bu da kaplumbağaalrınıza zarar verebilir uzun vadede. İnsanlar gibi dayanıklı olmadıklarını, sahip oldukları 20-30 litrenin onların 2-3 haftalık içtikleri su, yaşadıkları ortam ve aynı zamanda kirlettikleri ortam olduğunu da düşünürseniz kolay etkilenmeleri doğal. Hatta filtre süngerleri, elyaflar vb bazı ekipmanlar akvaryumdaki suyla yıkanmalıdır üzerlerindeki filtrasyona fayda sağlayan bakterilerin yok olmaması için. Yani temizlikte kesinlikle hiç bir kimyasal kullanmayın. Akvaryum ortamındaki yararlı bakteriler ve görevleri hakkında aşağıdaki linkten daha detaylı bilgiye de ulaşabilirsiniz.

mailto:/forum/azot-dongusu-t-911.html

Vitamin konusuna gelince sera, beaphar, biyo turtvit iyi markalardır bunları bulamazsanız deep fix kullanın.

Biz teşekkür ederiz umarız sorularınıza gereken cevapları verebilmişizdir.
 
aragorn, cahide, gizemli_kiz19 hepinize çok çok teker teker teşekkür ediyorum. Hiç üşenmeyip detaylıca uzun uzun anlatmışsınız. Hem benim aradığım bilgileri verdiğiniz için çok mutlu oldum hemde son derece ilgili davranmanıza. Çok sağolun.
 
RawZa' Alıntı:
aragorn, cahide, gizemli_kiz19 hepinize çok çok teker teker teşekkür ediyorum. Hiç üşenmeyip detaylıca uzun uzun anlatmışsınız. Hem benim aradığım bilgileri verdiğiniz için çok mutlu oldum hemde son derece ilgili davranmanıza. Çok sağolun.

Yardımımız dokunduysa ne mutlu bize... ;)
 
Geri
Üst