Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Planarya' dan nasıl kurtulabilirim

MCG

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
11
Herkese tekrardan merhaba.

Sanırım sunucu sorunu olmuş konuların gitmesine üzüldüm sağlık olsun. Belki hatırlayan olur rakı ve meze için kurduğum akvaryumu. Tekrar paylaşım yapmak ve akvaryumların son durumunu göstermek istedim. Bu geçen süreçte bitkili karides akvaryumunu da ilerlettim onu da paylaşmak istedim. Kaplumbağalardan biri diğerinin 2 katını geçti neredeyse diğeri ufak kaldı oysa ki ilk geldiklerinde küçük olan diğerinden daha büyük gibiydi neden böyle olabilir dişi erkek ayrımından olabilir mi? İştahları yerinde çok şükür herhangi bir sıkıntıları yok hareketliler büyüyorlar gözümün önünde çok hoşuma gidiyor :) biraz daha büyüsünler daha büyük bir akvaryuma geçirmeyi düşünüyorum.


Diğer karideslere gelecek olursak 11 tane kiraz, turuncu ve kırmızı sakura ve 1 tane mavi melek karidesim var, 1 tane elma salyangozu(çok iştahlı bayağı büyüdü) var keyifleri yerinde sanıyorum ki 3 tane yumurta taşıyan karidesim var bekliyorum yavruların çıkmasını. Bitkiler de gelişiyor belli ki yerlerini sevdiler büyüdükçe budayıp yeniden ekiyorum böylelikle çoğaltıyorum önerilerinizi merakla bekliyorum.
Yalnız karides akvaryumun da başlarda fazla yemlemeden dolayı sanırım küçük küçük kıl kurtları(planarya) oluştu.

Araştırdığım kadarıyla bir sorun teşkil etmiyorlarmış ancak görüntü açısından pek hoş olmuyor dip çekimi vs yaparak kontrol altında tutmaya çalışıyorum ama önünü alamadım bir türlü ne yapabilirim bilgisi olan varsa aydınlatsın lütfen.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0498.jpeg
    IMG_0498.jpeg
    1.9 MB · Görüntüleme: 103
  • IMG_0493.jpeg
    IMG_0493.jpeg
    2.8 MB · Görüntüleme: 101
  • IMG_0496.jpeg
    IMG_0496.jpeg
    2.4 MB · Görüntüleme: 101
  • IMG_0494.jpeg
    IMG_0494.jpeg
    2.2 MB · Görüntüleme: 101
  • IMG_0489.jpeg
    IMG_0489.jpeg
    1.7 MB · Görüntüleme: 106
Moderatör tarafında düzenlendi:
Foruma tekrar hoşgeldiniz.

Kaplumbağalarda dişiler cinsel gelişim sonrası erkeklere nazaran daha hızlı büyürler. Yalnız o kadar büyük bir boy farkı ufağın bir şekilde hastalığa yakalanmasından kaynaklı olabilir. Yemleri dişiye fazlasıyla kaptırıyorsa bu da bir miktar etki eder ama bir hastalık kadar değil.

Kurtlar iyi steril edilmemiş bir dekor yada açık yemlerde barınan yumurtalar yoluyla bulaşır.

Bunların temizlenmesi zor. Sistem üremelerine müsait. Ancak komple sistemin temizlenmesi kumun kaynar suda yıkanması lazım. Çöpçü balıkları da yiyor. Yalnız karidese de zarar verebilir mi emin değilim.

Sistem tam seyirlik olmuş, elinize sağlık.
 
Ufak olan kaplumbağa geçen ay iştahtan kesilmişti bir kaç gün yemek yediremedim gözlemlediğim kadarıyla gözlerde kulaklarda alt bağasında vs sıkıntı da göremedim ama iştahı yoktu daha sonra vitamin takviyesiyle iştahını açıp somon balığı yedirebilmiştim şimdi normale döndü yemleme zamanları düzgün beslenebiliyorlar ancak ufak kaldı işte dediğiniz gibi hastalıktan kaynaklı durdu büyümesi diye düşündüm bende. Müsait zamanda ikisinin de fotoğraflarını çekerim sizde kontrol ederseniz sevinirim hem cinsiyetlerini de söylerseniz sevinirim.
Karides akvaryumunda ki kurtları bazı balıklar yiyormuş ama karides yavruları çıkınca onları da yeme ihtimalleri olduğu için çok yanaşmak istemiyorum. Zaten sayıları epey artıcak gibi duruyor şuan ki sistem yetersiz kalabilir başka bir akvaryuma geçireceğim sanırım karidesleri
 
Merhaba,

Genchem No Planaria kullanabilirsiniz fakat problemin köküne inmek gerekirse filtrasyonda sıkıntınız var. Karideslerinizi beslerken yemleri kabın içine koyun. doğrudan toprağa düşmesin.

+ olarak planaria tuzakları var onları da kullanabilirsiniz
 
Aslında besleme kabı niyetine fotoğrafta görünen istiridye kabuğunu kullanıyordum yemlemeyi onun üzerinde yapmaya özen gösterdim fakat yemleme kabı gibi etkili olmadı demek. Söylediğiniz ilacı edineceğim. Zaten yeni bir ithal akvaryum edindim yeni bir sistem kurmayı düşünüyorum. Akvaryumun üstünde kendi filtresi var içerisine hangi malzemeleri önerirsiniz? Ekstra olarak pipo filtre de mevcut ikisini bir kullanmama gerek var mı yoksa akvaryumun filtresi yeterli gelir mi sizce? Bir de sistemi kurarken şimdi ki karides akvaryumunun suyundan bir miktar kullanarak, elma salyangozunu hemen içine koyarak ve bitkileri yeni yere aktararak bakteri kültürünü hızlı oturtmak istiyorum bunları yaptıktan sonra ne kadar beklememi tavsiye edersiniz karidesleri yeni sisteme geçirmek için?
 

Ekli dosyalar

  • f2e27bb0-07a7-401c-8b91-64004d5c156a.jpeg
    f2e27bb0-07a7-401c-8b91-64004d5c156a.jpeg
    115.3 KB · Görüntüleme: 19
Kiraz karidesiniz hamile. Yavruladı mı akvaryum değiştiremezsiniz
İstiridye kabuğu işe yaramamış evet ama onun dışında sirkülasyonun yetersiz olduğnu düşünüyorum.

Fotoğraftaki akvaryumla karides akvaryumu farklı. Buna geçeceğinizi anladım.
Filtrenin girişine dikkat edin karidesleri çekebilir.

Planariaların yoğunlaştığ yer yem alanı. Bu arkadaşlara fazla yem veriyor olabilirsiniz. Yemleme sonrası kabın içinde fazla kalan yemleri çekin. Bir süre dikkat edin. Tuzak + ilaç keser.

Mavi melek + kiraz aynı anda besliyorsunuz. ikisi de hamile. Yüksek ihtimalle karma yavru alacaksınız. Birkaç üretim döngüsünden sonra renk kalitesi düşecektir. İyi renkli yavruları ayrı bir akvaryumda toplayarak kaliteli koloniler üretebilirsiniz.

+ Yosun sorununuz varsa kesin amano karides öneririm.

0 Akvaryumda 1 ay beklemeniz lazım. Kayıp verirsiniz. Bakteriler suda değil oksijensiz alanda, filtre malzemelerinin gözeneklerinde, kumun derinliklerinde konumlanır. Eski filtre malzemenizi kullanmanız veya bakteri kültürü takviyesi yapmanız süreci hızlandırabilir.

Elma salyangozunu ben önermiyorum. Daha önce de söylemiştim. Gereksiz fazla dışkılıyor ve bitkileri yiyor. Onun yerine nerite karides almanız daha mantıklı.
 
Hatta şöyle söyleyebilirim. Siz yemleme sorununu çözün planarialar beslenemediği için giderek azalacaktır.
 
O halde şuan ki akvaryumu iptal etmiyorum yeni akvaryum bakteri döngüsü oturana kadar bekliyorum sonrasında iyi renkleri seçip yeni akvaryuma alıyorum. Yemlemeyi aslında artık çok yapmıyorum 3 günde bir tablet yem ya da haşlanmış sebzeler veriyorum ancak baştan fazla verdiğim için oldu. Zaten dediğiniz gibi yem yokken ortalıkta görünmüyor planlarsalar ne zaman yem koysam çıkıyorlar ortaya :)
 
Hazır tuzak alabilir veya evde yapabilirsiniz.

Plasik pet şişenin altını iğneyle delin, içine birkaç yem atıp birazda ağırlık koyarak akvaryumun içine daldırın. Su dolduğu zaman kapağı kapatıp toprağa değecek şekilde sabitleyin. Şişenin içine doluşacaklardır.

Dip not. Planarialar sağlıklı karideslerinize zarar vermeyecektir ama kabuk değiştirmiş, formdan düşmüş ve yeni doğmuş karidesleriniz için tehlikeli olabilir
 
  • Beğen
Tepkiler: MCG
Cevaplarınız yardımlarınız için teşekkür ederim hocam gelişmeleri paylaşacağım
 
Hocam yeni sistemi bugün kurdum biraz uğraştırdı ama değdiğini düşünüyorum :) tabana siyah kum kullandım vatoz küpünü sadece ağzı açık kalacak şekilde kumun içine gömdüm bir tane pipo filtre bir de akvaryumun kendi filtre sistemini kullandım akvaryumun sump ında elyaf seramik ve bioball kullandım. 50watt ısıtıcı, bir kaç moss türü ve çeşitli bitkiler kullandım. %70 hazır içme suyu koydum ve yaklaşık %30 da diğer karides akvaryumundan ekleme yaptım. 2 nerite salyangoz, 1 mavi melek 1 siyah gül koydum alıştırmalarını yaparak. Bir süre sistemi kendi haline bırakıp durumuna göre diğer sistemdeki bir kaç karidesi de buraya alacağım. Görüşlerinizi bekliyorum
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0518.jpeg
    IMG_0518.jpeg
    2.4 MB · Görüntüleme: 31
  • IMG_0520.jpeg
    IMG_0520.jpeg
    1.9 MB · Görüntüleme: 31
  • IMG_0521.jpeg
    IMG_0521.jpeg
    1.7 MB · Görüntüleme: 31
Hayırlı olsun. Canlılar için zamana ihtiyacınız var. Biyolojik döngü başlasaydı daha sağlıklı olurdu.

Bitki akvaryumu dediğiniz şey tamamen hayal gücü. Tasarım yapın bir süre kullanın, sıkıldınız mı geçin yeni tasarıma.
Ben de bu sıralar co2/besin dengesini kuramadım yosun arttı. Keyif verdiği kadar bazen sinir de edebiliyor :)

Bu arada hedeflediğiniz su sıcaklığı nedir ?
 
Teşekkür ederim arka kısmı komple o gördüğünüz yeşil bitki ile kaplamak istiyorum yanlarda ki bitkiler çok gösterişli değiller diğer akvaryumdan deneyimlemiştim ama şimdilik ektim belki daha sonra değiştiririm. Evet gerçekten keyfe sıra gelene kadar bayağı bir sinir stres sahibi de ediyor insanı bu hobi ama resmen bağımlılık yapıyor hep daha fazla ne yapabilirim arayışı içine girmişken buluyorum kendimi :) CO2 olayına şimdi girmem sanırım basit gereksinimli bitkilerle devam ederim daha çok bilgisizim :) petshopa kum almak için girmiştim ki neriteleri ve karidesleri görünce duramadım 2şer tane aldım diğer oturmuş sisteme de koymak istemedim dengesizlik oluşmasın diye mecbur buraya aktardım şimdilik sorun görünmüyor umarım böyle devam eder 😀
 
Su sıcaklığını 22 derecede tutmayı düşünüyorum
 
Hocam tekrardan merhabalar. Karideslerin kuyruklarının orada ince uzun şeyler var ara ara görüyorum bunları acaba bunlar dışkıları mı yoksa başka bir şey mi? Onun dışında fotoğraflarda yavru karidesleri görmüşsünüzdür bunlar aşırı derece de üremeye başladılar yavru çıkardıkça yeni yumurta tutuyorlar akvaryum yetersiz gelecek diye endişeleniyorum şimdiden sayabildiğim 60-70 tane yavru çıktı ufacıklar. Akvaryumum yaklaşık 40litre civarlarında kapasitesi var
IMG_0674.jpeg
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0676.jpeg
    IMG_0676.jpeg
    2.2 MB · Görüntüleme: 15
  • IMG_0675.jpeg
    IMG_0675.jpeg
    2.2 MB · Görüntüleme: 16
Onlar hayvanın bir nevi karınca gibi anteni onla gideceği yönü ve yiyeceği buluyor.
 
Karidesler için petshop ile konuşun yem karşılığı takas yapabilirsiniz belki ben bir dönem hamster bakıyordum yavruları bu şekilde takas etmiştim. Yada şehir içi netten satabilirsiniz.
 
Karidesler için petshop ile konuşun yem karşılığı takas yapabilirsiniz belki ben bir dönem hamster bakıyordum yavruları bu şekilde takas etmiştim. Yada şehir içi netten satabilirsiniz.
Güzel fikirmiş hocam teşekkürler
 
Geri
Üst