Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Rafetus euphraticus / Fırat Kaplumbağası

Alper_

Gümüş 4 Üye
Katılım
5 Ocak 2013
Mesajlar
152
Üst Familya : TESTUDINATA
Familya : Trionychidae
Cins : Rafetus
Tür (Bilimsel Adı) : euphraticus
Türkçe Adı : Fırat Kaplumbağası
İngilizce Adı : Euphrates Soft-shelled Turtle
Yayılma Alanı (Türkiye) : Güneydoğu Anadolu
Habitat : Su kenarları
Toplam vücut uzunluğu Maksimum : 100 cm
Aktivasyon Zamanı : Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül,

Türkiye'de Fırat ve Dicle nehirlerinde, alt bölgelerinde ve kollarında dağılım gösterirler. Özellikle Şanlıurfa'nın Bozova ilçesi yakınlarındaki Atatürk Baraj gölü kıyısında bu türe rastlanmaktadır. Yapılan yeni barajlar nedeniyle soyları tükenme tehlikesi altındadır.


Fırat kaplumbağası (Rafetus euphraticus), Trionychidae familyasından dibi çamurlu göl ve nehirlerde yaşayan bir kaplumbağa türü. Dünya ölçeğinde nesli tehlike altinda olan Fırat kaplumbağası, sırt bölgesi koyu yeşilden açık kahverengiye kadar değişen renklerde, karın bölgesiyse beyaz olan bir kaplumbağa türüdür. Genç bireylerin renkleri daha açıktır ve üzerlerinde siyah ve beyaz lekeler bulunur. Kabuğun üzeri yumuşak deriyle örtülüdür. Deri ve ağız içi solunumuda yaptıkları için uzun süre su altında kalabilirler. Başının ucunda ufak bir hortum bulunur. Bu yumuşak hortumsu uzuv ucunda bulunan burun delikleri sayesinde nefes alırlar. Boyları 100cm. Ağırlıklariıda 25 kg bulabilir. Etçil bir yapıya sahip olan bu türün en önemli özelliklerinden biri saldırgan olması ve genel olarak sucul hayvanlarla beslenmesidir. Bazen bitki yedikleri de olur. Diğer türlere oranla oldukça hızlı hareket eden "rafetus euphraticus" kaplumbağaları, boyunlarını hızla dışarı çıkararak avlarını yakalayabilirler. Dünyada sadece Türkiye’de yaşadığı belirlenen Fırat yumuşak kabuklu kaplumbağanın yapılan DNA testi sonucu daha önce iddia edildiği gibi 60 milyon yıl önce evrim geçirdiği, Kuzey Amerika’da yaşayan kaplumbağalar ile yakın akraba olmadıkları belirlenmiştir.

Rafetus Kaplumbağası’nın yakalandıgı Şanlıurfa’nın Bozova ilçesine bagğı Çatak köyü yakınlarındaki Atatürk Barajı gölünde 33 milyar harcama ile koruma ve üreme alanı oluşturuldu. Tel örgüler ile çevrilen Atatürk Baraji gölündeki 25 bin metre karelik alana kafesler konuldu. Havalarin ısınmasıyla yüzeye çıkacak olan kaplumbağaların yakalanarak korunmasına böylelikle başlandı.

Özellikleri

Kabuğun üzeri yumuşak deriyle örtülüdür. Başının ucunda ufak bir hortum bulunur. Havayı bu hortumun ucunda bulunan burun delikleriyle alır. Güneşlenmek için nadiren su dışına çıkar. Hayatlarının çoğunu dipte çamura gömülü olarak geçirirler. Deri ve ağız içi solunumuda yaptıkları için uzun süre su altında kalabilirler.

Besin

Çeşitli bitkiler balık, sucul böcekler, yengeç, solucan, kurbağalar, yiyebileceği boyuttaki su yılanları ve yiyebileceği boyuttaki tüm sucul hayvanlardır.


Adı : 'çok yiyen'
'Rafetus'ların korunması için Çevre Bakanlığı
ve Şanlıurfa Valiliği harekete geçti. Baraj gölü havzasında ağları yırtıyorlar diye balıkçılar tarafından öldürülen kaplumbağalar için, ilk aşamada Bozova bölgesinde doğal koruma alanı yaratılacak.
Yöre halkının Kürtçe 'çok yiyen, doyumsuz' anlamına gelen 'hut' diye adlandırdığı kaplumbağaların bölgedeki varlığını, ilk olarak Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ertan Taşkavak başkanlığındaki bir araştırma ekibi fark etti. GAP İdaresi Biyolojik Çevre Araştırma Grubu'yla Ege Üniversitesi'nden Su Bilimleri öğretim üyelerinin yer aldığı heyet, son bir yıl içinde yaptıkları araştırmalarda, kaplumbağalarn bölgede yaşadığını, ama sayılarnın azaldığını gördü.
Bozova Kaymakamı İsmail Gültekin kaplumbağaların sayısını saptama ve koruma çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek,
"Bunlar etçil hayvanlar. Yetişkin bir duruma geldiklerinde ağırlıkları 25 kiloya, çaplarıysa bir metreye ulaşıyor. İnsanlara pek yaklaşmıyorlar. Kuvvetli çene yapıları ile her şeyi rahatlıkla yiyebiliyorlar.
Bizim amacımız bu güzel ve sevimli hayvanların yok olmalarını engelleyerek nesillerinin devamını sağlamak" dedi.

Piknikçiler sağ olsun
Bozova'da bulunan ve kaplumbağaların yaşadığı havzanın yanında bulunan Bozova Kaymakamlığı Dinlenme Tesisi Yöneticisi Müslüm Gül ise kaplumbağaların pikniğe gelenlerin atıklarıyla karınlarını doyurduklarını, kendilerinin de ellerinden geldiği kadarıyla kaplumbağalara zarar verilmesini engellediklerini söyledi.


kaynak : mailto: / http://mijardingrande.blogspot.com / http://www.radikal.com.tr


95612
 

Ekli dosyalar

  • 358_78884524_04082011031454.jpg
    358_78884524_04082011031454.jpg
    22.7 KB · Görüntüleme: 22
  • 416_509_836498_15092011000523.jpg
    416_509_836498_15092011000523.jpg
    14.2 KB · Görüntüleme: 23
  • 469_509_697094_23082011215417.jpg
    469_509_697094_23082011215417.jpg
    17.5 KB · Görüntüleme: 21
Teşekkürler Alper.
Nesli tehlikede bir kaplumbağaya değinmişsin gene. Gerçekten çok az sayıda kaldığını sanıyorum.
 
Geri
Üst