Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Rampa sorunu

toprak2817

Bronz 3 Üye
Katılım
2 Eyl 2019
Mesajlar
66
Merhaba, kaplumbağamın gece rampaya çıkmaması için akşam sudayken rampaya engel koyuyorum.Sabahta duruma göre yemden sonra belli bir saatte tekrar lambalarla birlikte kuru alanıda açıyorum.
Bunu yapma sebebim kaplumbağamın özellikle gece ve gün içinde sürekli orda durmasını engellemek içindi.
Öğrenciyim tek yaşıyorum,ders saatlerim esnek o yüzden bir şekilde idare ettim ama son bir kaç gündür engelin arasında kalan boşluğa o kadar taktı ki sürekli aklı orda gidip geliyo çıkmaya uğraşıyo baya inat etti.Gece bile duyuyorum bazen tak tuk sesler geliyo.Korkuyorum kafasını aniden bir köşeye çarpar ya da bi şey olur diye,çarpmış bile olabilir.
Ön ayaklarıyla bütün gücüyle kendini yarısına kadar yukarı çekiyo diğer ayaklarıyla tutunamadığı için aniden suya düşüyo tekrar.O kadar inatçı ki ben de şaşırdım ne yapmam konusunda.Engel varken her şey kontrolümde ama şimdi kaldırırsam evde olmadığım zamanlar tedirgin olmak istemiyorum.
Bir öneriniz var mı bu konuda?Nasıl bir düzenleme yapmam uygun olur?
 
Cvp: Rampa sorunu

Merhaba,

Bu konudaki önerim o engeli kaldırarak hayvanın içgüdülerinin gerektirdiği veya metabolizmasının yapmasını istediği davranışları engellememeniz. 

Hayan kuru alana çıkmak istiyorsa bir çok sebebi vardır. Ya su soğuktur, ya çok sıcaktır, kuru alanda derisini kurutmak istiyordur, güçsüzdür, hastadır yüzemiyordur vb... bir sürü sebebi olabilir.
 
Bu hayvanın kabuk boyu ne kadar?

Hayvanda kırgınlık, iştahsızlık, halsizlik, yüzerken yalpalama gibi bir davranış var mı?
 
Hayvan büyük. Kuru alanda uzun süre durmasında bir sorun yok. Yetişkin kaplumbağalar vücutlarını kullanmayı bilir. Lamba altında sıcaklanırsa, ya başını kabuk altına çeker ya yer değiştirip farklı bölgesini ısıtır yada suya iner. Susarsa da suya iner.

Yavrular öyle değildir onların algılaması zayıf olur. Deri ve kabuğu incedir. Aşırı ısınırsa mayışıp olduğu yerde kalır. Güneş çarpması etkisi gibi. Sonuç su kaybına bağlı ölme ihtimalidir. Bunun örnekleri oldu. Onun için yavru hayvanlarda gözetim gerekiyor.

Hayvan istediğini yapsın, ne şekilde uyumak istiyorsa uyusun, kuru alana çıkmak istiyorsa çıksın.

Isıtma lambasını gündüz 12 saat yak. Gece çıkıyorsa 40 wattlık mavi renk yoksa kırmızı renk yoksa yeşil renk ampul takarsın. Dış ortam sıcaksa gece lambası kullanmayabilirsin o halde gündüz ısıtmayı 14 saate çıkarabilirsin. Yetişkinler yağ depolar küçüklere göre daha dirençli olurlar. Lamba için zamanlayıcı alabilirsin. Kendi yanar söner. Sadece elektrik kesilirse ayar istiyor.

Sadece akvaryumdan ve kuru alandan kaçma ihtimali olabilecek yerlerde önlem al. Hayvan yeterince büyük fırsatı bulursa kaçar. Akılları ona çalışıyor.

Su 28 derece sabit kuru alan 32 derece olacak. Suyu derece ile de kontrol etmen iyi olur. Isıtıcı her zaman doğru neticeyi vermeyebilir. Suda tutunacağı bir tünek, yüzeye yakın fazla esnemeyen yapay bitki gibi bir şey yoksa veya suyun soğuk olması gibi, bu da çıkma sebebi yaratabilir. misal küçük oklavaya vantuz takıp ön camda su yüzeyine yapıştırabilirsin. Hayvan tutunup uyur.

Kaplumbağalar dönemsel olarak farklı yerlerde uyuyabilir. Hangi yer hoşlarına giderse orayı benimserler. Genelde sıcak olan yaz aylarında bazıları kuru alanda uyumayı sever.

Sokak lambası veya prize takılan loş ışık veren gece lambası hayvanın gece hareket ettiğinde çevresini görüp yüzünü gözünü çarpmasını önler. Önündeki cismin gölgesini görecek kadar bir loşluk yeterli.
 
Cvp: Rampa sorunu

Teşekkürler Cem Bey,dediğiniz gibi gündüz kuru alandayken tam lambanın altında değil farklı köşelerde duruyo ara sıra yer değiştiriyo ama ben suya indiğini gözlemlemiyorum pek.Gündüz 7-8 saat kadar lamba açık oluyo.her gün o kadar kalmasında bir sıkıntı olmaz sanırm.Akşama doğru kafasını zemine dayayıp uyuyo zaten.Saat 8-9 buçuk gibi de suyun içinde uykuya geçiyo.
Bir de gece ısıtma lambasını internetten sipariş etmiştm daha önce 75w ama istediğim ısıyı veremedi malesef o yüzden bir süredir kuru alanı özellikle gece saatlerinde kapatarak önlem almak istedim.Gece kuru alana bırakırsam ya da evde olmadığım zamanlar öyle kalırsa sanki daha kötü şeylere sebep olabilirmişim gibi geliyo hep.Bir diğer sebebi de zannediyorum kuru alanı çok seviyo(hiç bir rahatsızlığı yok) gün içinde uzun saatler orda durması yüzmesini de azaltacağı için olumsuz olabileceğini düşündüm.Biraz benim takıntılarım.
Su sıcaklığı ısıtıcı değeriyle 29 kuru alan 32-33 derece kadar.Kuru alanda ki dereceye göre ışık kapalıyken oda sıcaklığı 21-23 arası kadar.
Gece ısıtma lambalarını tekrar araştırıp zamanlayıcı prizler ile birlikte öneridiğiniz yeni düzeni oluşturucam en kısa zamanda.
Bir de kafasına veya derisine darbe aldığında bunu anlayabilir miyim kızarma,şişlik gibi?ya da refleksle kendini koruyabilir mi?Yakından takip ediyorum ama çok haraketli olduğu için emin olamıyorum.
 
Hayvan yetişkin istediği kadar kalmasında hiçbir sıkıntı yok. Mevsimsel olduğu kadar tek olmasının da bir miktar etkisi var kuru alanı tercih etmesinde. Bir meşguliyet olmayınca çıkıp dinleniyor. İkinci bir hayvan olsa birbirleriyle uğraşır, didişirler.

Dış ortam soğuk kuru alana çıktığında tepesinde lamba mutlaka olsun.

Suyu derece ile kontrol et garanti olsun. Evde kullanılan derecede olur. Su sirkülasyonu iyi olmadığında ısıtıcı sadece çevresindeki alanı ısıtır. Uzak kısımlar soğuk kalır. Soğuk su yoğunluk olarak sıcak sudan ağırdır. Hareket etmeyen suda sıcak su tabana ve uzak bölgelere geç ulaşır. Su hacmine göre ısıtıcının düşük wattlı olması yada kalibrasyon ayarının bozuk olması, ayarlanan ısı değerini göstermeyebilir. 29'a ayarlarsın su 26 dereceyi gösterir gibi. Suyu derece ile kontrol ettikten sonra ısı doğru ise 28 dereceye düşür. Dış ortam ile su ısısı farkının çok olması hayvanın sudan çıkıp lamba altına geçtiği süreçte üşümesine neden olur. Yetişkin hayvanlarda kış aylarında 26 dereceye de düşürdüğümüz olur.

Kış aylarında soğuk zaman ve ortamlarda hayvan enerjisini korumak için fazla hareketten kaçınıp metabolizmasını yavaşlatır, aldığı gıdayı yağa dönüştürüp depolar. Bu hayvan açısından sağlıklı olandır. Yavru hayvanlar vücudunu kullanmayı bilmediğinden sürekli yüzerek enerji yakar, büyüme ve harekete bağlı enerji yakımı vücut dirençlerinin düşmesine neden olur. Yağ depolayamadıkları için enfeksiyonlara karşı zayıf kalırlar. Onun için sürekli yüzmek her zaman iyi birşey değildir.

Takıntılara düşmene gerek yok hayvan akıllı, doğru olanı yapıyor.

Vurmaya bağlı darbeler ve kavga yaralanmaları bu hayvanların doğasında var. Bir yere veya diğer bir hayvana mutlaka dalaşırlar. Açık yara olmadığı sürece ufak çizik, tahrişler normaldir. Kabukta çizilmelerde olur. Darbe aldığında derilerindeki lezyon bizdeki kızarıklığa benzer önce kırmızı sonra hafif kahverengiye çalan bir renge döner. Bize göre iyileşmeleri daha hızlı daha çabuk olur.

Bir yere vurduğunda baş, boyun, göz çevresi ve burun bölgesinde lezyon ve kabukta çizilme olur; tırnak takılmasına bağlı kırılma, kopma.

Bir yerden düştüğünde ayaklar ve boyun dışarda ise üstüne düştüğünde kabuk ezer, doku zedelenmesi, sakatlanma olabilir. Darbe şiddeti ve mesafeye bağlı olarak kabukta çatlama kırılma olur.

Hayvanlar arası mücadelede kuyruk, bacaklar, tırnaklar, baş, boyun, burun Allah ne verdiyse ısırıp, şiddete ve hayvanın büyüklüğüne göre hafif, orta, ağır yaralanmalar görülür.
-yüzeyde hafif çizik, üst deride tahriş,
-üst derinin yırtılması, kopması ve kanama,
-alt deri kalkması ve kas dokunun ortaya çıkması. Kuyruk ve parmak (tırnak) kopması, erkeklerde cinsel organın parçalanması ve koparılması.

Hasar derecesi emsal boyda olmayan hayvanlarda küçük olan hayvan için daha ciddi hasarlar ve ölümle sonuçlanabilir. Bacak, kuyruk kopması, kabuğun sökülüp parçalanması gibi.
 
Geri
Üst