Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Red-eared Slider(Kırmızı yanak) Üretimi

Dj_ReX

Gümüş 5 Üye
Katılım
25 Mar 2009
Mesajlar
135
Bu makale ATP'de yer alan Tim adlı bir arkadaşın orjinalinde Midland Painted Turtle(Türkçe'ye çevirimi biraz güç olsada Yerli Tür(genelde ülkenin iç kısımlarında yetişen) kaplumbağalar)üretimi ile ilgili yazısıdır. Red Eared Slider(Kırmızı Yanak) için de aynı yöntemin uygulanıldığını söylemiş. Yazının gerekli olan kısımlarını düzenledim ve RES ler için olan kısmını sizler için yorumladım.Eminim ki bu makale tüm kaplumbağaseverlerin işine yarayacaktır.

Saygılar.

YAVRULAMA VE KULUÇKAYA YATIRMAK
Kur Hareketleri

"Kaplumbağa türlerinde kur yapma genelde erkeğin dişiyle karşılaştığı anlarda gıdıklamak veya yüzüne sürtmek amacıyla tırnak titretmesi ile olur.Bu kur hareketleri saatlerce,günlerce ta ki dişi erkeğin üzerine çıkmasına izin verene kadar devam eder.(Not: Ön tırnakları titretme ara sıra dişiler tarafından da yapılan bir hareket olduğu için üreme amaçlı olmayabilir. Bu cinsel olgunluğa erişmiş genç kaplumbağalar için güvenilir bir yöntem olmayabilir.) Çiftleşmeden iki ya da üç hafta sonra dişi yumurtalar için kontrol edilmelidir.(Bunu parmağınızı nazikçe kabuğun arka ayak kısmındaki kısmından sokarak yapabilirsiniz.Eğer gebeyse içindeki yumurtaları hissedeceksiniz.) Bu noktada ona yumurtlaması için uygun bir alan gerekir.Nemli kum ya da topraktan (toprakla karışık dere çakılı bu iş için gayet ideal) arka ayakları uzunluğu kadar derin (tabiki ileriyi de hesaba katmak lazım) bir kuru alan yapmak gerekir. ( Bu tahminen 10 cm civarı[yaklaşık 4 inç)(bir kaç inç kadar diye belirtilmiş yazıda.))[Ama kuru alanı biraz daha fazla yapmakta fayda var. Kaplumbağa bilinçsizce kazmaya devam edebilir. Onun için 20 cm lik bir kuru alan mükemmel olacaktır.) Bu durumda dişi hareketli ve huzursuzca yumurtlamak için yer arayacaktır. Dişi yuvayı doğru yere kurmak için muhtemelen bir kaç test kazısı yapacaktır. Yumurta odacığı arka ayaklar tarafından değişimli olarak kazılır ve yumurtlama başlar. Dişi yumurtaların üzerini kapatmadan önce onları düzenler ve yuvayı kapatır. Eğer yumurtlamaya tanık olmadıysanız, yakın zamanda dağıtılmış toprağa dikkatlice bakın. Eğer dişinin yumurtladığına dair şüpheleriniz varsa tekrar elinizle tartın.Eğer yumurtladıysa hatırısayılır ölçüde bir hafifleme hissedeceksiniz.Kuluçkadaki yumurta sayısı 2 ila 23 arasında değişebilir & Tek bir dişi yılda 5 sefere kadar yumurtlayabilir.

KULUÇKAYA YATIRMAK

Bu teknik Kuzey Amerika kaplumbağa yumurtlamalarında kullanılmıştır. ( Common snappers,common map turtles, Alabama map turtles, painted turtles, musk turtles, softshells & box turtles) RES için de geçerlidir.Kuluçkaya yatırmak için bulduğum en kolay yol onları içi turba yosunu ve kaktüs toprağı veya Vermiculite'i (*) bir plastik kaba yerleştirmek.( Nem oranını korumak ve su basmasını engellemek için kabın altına birkaç tane su gider deliği açın) Yumurtalar yukarıda seçilen substrata yalnızca üst kısımları gömülü olarak yerleştilmelidir.(Yumurtaların üst kısımlarını bir kalem vasıtası ile işaretleyebilirsiniz.) Bu kap daha sonra tel bir raf üzerine oturtularak küçük bir akvaryuma koyulur. Sıcaklık için akvaryum ısıtıcısı kullanmak gereklidir. Akvaryum ısısı 25.6 C ila 28.3 C arası değişebilir.Bu aralık ayrıca %75 ila %85 arası bir nem değeri sağlar(Midland türü kaplumbağaların yumurtaları sert ve kalındır.Eğer %80 ya da daha iyi bir nem oranı sağlanamaz ise yumurtalar çökerler ve ölürler. 28.3 C derecedeki yumurtalar hemen hemen 50 günde açılırken, 25.6 derecedekiler 55-60 gün arası açılırlar. Substrat seçimi bu iş için önemlidir.Tamamen ıslak olmayan hafif nemli bir toprak seçimi uygundur.Akvaryumun içinde yoğunlaşma olacaktır. Yoğunlaşan damlaların direk yumurtaların üzerine düşmesini engellemek için yumurtaların üzerinin yosunla kaplı olması ya da bulunduğu kabın açısının eğimli olması gerekir. Kuluçkanın son iki haftasında nem değerini yakından takip etmek gerekir.Fazla nem olursa erken kırılmalar olur ve prematüre olarak doğarlar. Yumurtalar çatlamaya başladığında eğer yavrulardan çıkmakta sorun yaşayan olursa onlara yardım edebilirsiniz.Yeni doğan yavru yumurtayı yumurta dişleri ile kırar ve ön ayaklarını yumurtanın gerisini soymak için kullanır.Eğer ön ayakarı ortaya bu anlattığım şekilde çıkarsa çok nazıikçe kabuğunu kafa kısmının olduğu yerden soyarak çıkmasına yardımcı olun.Bu onun yumurta içinde boğulmasını önler.Yeni doğacak yavrular yumurtada birkaç saatten 2 güne kadar kalabilirler.Bu süre zarfının değişme sebebi yeni doğacak olan yavrunun oluşumunu tamamlamak için yumurta sarısı kesesini yeterince emmesiyle alakalıdır.Doğacak olan bu yavru bu keseyi emebilmek için kendini tamamen substatın altına gömer.(Bu arada diğer çatlamamış yumurtaları rahatsız etmemesi için ayrı bir kaba alınarak aynı akvaryumun içine yerleştirilmelidir.)Yavru yumurta sarısını bitirdikten sonra çok çok sığ 2.5-3.5 cm arası bir suya konarak suyla ilk tanışması sağlanabilir.Yeni doğan yavrular depoladıkları yumurta sarısını yeme periyotlarının 5 ila 6. günü yem kabul edeceklerdir. Tim'in yazısını bir daha gözden geçirmek gerekirse arkadaşlar kaplumbağaları yapay bir şekilde üretmek için 50-60 günlük bir süreye ihtiyaç vardır ve ortam ne kadar sıcak olursa (şartların müsade ettiği şekilde) yumurtalar o kadar çabuk çıkar.

Kırmızı yanaklarda cinsiyet kuluçka ısısına bağlıdır;

27 C altında doğacak olan yavrular erkek,
30 C de ise dişi olacaklardır.
27-30 arası ise karışık cinsiyetler gözlenebilir.

----> Bu ürün internette satılıyor. Birkaç yerde daha gördüm isteyen olursa PM atabilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Rica ederim arkadaşlar. Bu işe katkımız olursa ne mutlu bize. Biraz emekle güzel işler çıkıyor.
 
Benim bir sorum olacakti. Turkiyenin yerli kaplumbagalarini evde beslemek serbestmi? Cunku bu uretim hakkinda uzman arkadasa soru sordugumda bana neden kirmizi yanakli ve yerli kaplumbagalar degil dedi soylari tukenmek uzere oldugu icin onlari uretmeleri cok daha mantikli olur dedi, birde sunu sordu petshoplar zaten kirmizi yanak dolu satabileceklermi ? Ben burada sari karinli veya yanakli uretsem kimse almaz emegime yazik olur cunku petshoplar dolu bunlarla. Kinosternon uretsem akin akin gelirler almak icin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yerli türlerde bir sıkıntı yok şuan sayı açısından ve besleme açısından. Şimdi ben bu konuyu Amerika forumlarında tartıştığımda herkesin tepkisi niye RES üretmek istiyorsun oldu. E dedim tür yok. Mauremys Caspica doğadan alınıyor genelde, eğer küçükken bulunmaz ise de almak bana hiç de cazip gelmiyor. Onu niye doğasından koparayım ki ? Başka su kaplumbağası türü bulunmadığından bu zevki RES lerle yaşamak istediğimi söyledim. Kendimce haklıyım da. Para kazanmak derdim olsa hiç kaplumbağa almazdım bütün para cebime kalırdı :)(kim bilir kaç liralık masraf yaptık) Türkiye de kaplumbağa ticareti para etmiyor. Baurii getirsek buraya satacağımız iki elin parmağını geçer mi ? ya da snappin'? Bu yüzden Türkiye'de yaşadığıma pişman oluyorum ara sıra. Bu hobinin doğru adresi burası değil malesef. Florida kıyısında bir evim olsa bahçesiydi havuzuydu güneşiydi derken kim bilir kaç tür besleme imkanım olurdu ? Texas,Austin tarafında bir adamın elinde 1000 den fazla tür var ! Bize bak sadece RES ! Yazık çok yazık...
 
Buradada bahcesine havuz yapip iceridede her cesiti besleyenler var. Genelde bahcelerindeki havuzda trachemys, alligator snapping veya normal snapping besliyorlar. Ayrica yaninda kara kaplumbagasi besleyenlerde cok. Ne diyelim ALLAH bolca yer ve para vermis o insanlara.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İsteyince her şey olur gerçekten gönül vermek lazım değil mi :) ?
 
millet size soyliyeyim;kaplumbağanıza bu kadar uğraş etmeyin kendi hallerine bırakın (üreme konusunda) elinizden gelen en iyi bakım kontrol ve beslenmesini yapın.bir de yumurtayı koyacak yer yapın zaten kendiliğinden çiftleşiyorlar ve yavrunuz oluyor pet shop öyle yapıyor bir de aneannem :D
 
Geri
Üst