Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Sağlık Sorunumuz

RümeysaNur

Yeni Üye
Katılım
26 Ara 2016
Mesajlar
6
Geçen sene kardeşime doğum gününde hediye olarak gelen bir su kaplumbağamız vardı. Bakımı hakkında tek bildiğimiz sabahları 1 tane yem vermek ve hafta da bir suyunu değiştirmek. uzun zamandır yemek yemediği ve hareket etmediği için Kardeşimde evimize yakın bir petshopa okul çıkışında soruyor ve verilen cevaba göre geçen hafta evde olmadığımız bir zamanda tosbiğin bulunduğu cam kaba ketılda ısıtılmış kaynar sudan çay bardağıyla döküyor.'' Su soğuk olduğu için uyuyor suyu sıcak olsa uyanır ve hareket eder '' mantığı ile böyle birşey yapmış. Da ha sonra çırpınmaya başlayınca yaktım diye korkup suyun altında yıkıyor ve balkonda başka plastik sulu bir kaba koyuyor anlattığına göre başı içinde arka ayakları dışında ve yarım saat hiç hareket etmedi bende öldü zannettim ve sen görünce üzülme diye bahçede bir boşluk açıp tosbiği toprağın altına gömdüğünü söyledi. 
Olaydan tam 2 saat sonra eve geldiğimde haberim oldu, böyle birşeyi yapabileceğine inanamadığım için toprağın altından çıkarttım ve suyun altında yıkadım gerçekten ölü gibiydi akvaryumuna koyduğumda dibe çöküyordu. gözleri bembeyaz be ağzı açık içi bembeyazdı. O an ki hislerim duam gerçekten bir mucize gibi hayata geri döndü ve hemen veterinere götürdüm. sadece eline alıp antibiyotik vericem yazın kullanılan kap var o kaba koy 22-26 derece ısısı olsun 2 gün sadece suyuna bu antibiyotiği iki böl ve dök dedi. Geçen hafta Cuma günü tekrar gittiğimde terramicin göz merhemi verdi. Gittiğim veterinere güvenmediğim için araştırdım ve Facebook adresinii buldum o sayfanın admini ;gittiğim veterinerden daha çok yardımcı oldu şuanda sabah akşam GETTA GÖZ DAMLASI - ÖĞLEN TERRAMİCİN GÖZ MERHEMİ  ve öğlen 1 defa  Sera Reptilin Vitamin veriyorum fakat dün akşam sağ ön bacağında kırmızılık gördüm onun Needen olduğunu  anlayamadım. iki resim gönderiyorum daha çok video var elimde ama yüklemesini yapamadım. Yardımcı olursanız yaşaması için daha iyi olması için elimden geleni yapmak ve bakımı hakkında daha çok bilgi sahibi olmak istiyorum. Şuanda Gözleri şiş ve beyaz, ayaklarının alt tarafları deri dökülmesi gibi soyulmuş gibi genelde kuru alanda bulunmak istiyor. nefes alıp vermesi bazen iyi bazen çok güçlükle nefes alıp veriyor birde dün yeni farkettiğim sağ ön bacağı kan toplamış gibi. 
Şimdiden teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • tosbik.jpg
    tosbik.jpg
    29.6 KB · Görüntüleme: 218
  • 15683497_10210128744248829_855928713_n.jpg
    15683497_10210128744248829_855928713_n.jpg
    21.2 KB · Görüntüleme: 229
Cem, bu konu * tan takip ettiğimiz hayvan. Rümeysa fazlasıyla ilgileniyor. İlk verdiğin bilgileri uyguladık ama kan oturması için birşey yapmadık.
 
Evet okuyunca anladım. O kan oturması zamanla kılcal damarların toparlamasıyla bordo renk alıp azalarak gider. Yalnız o ayakta renk değişimini olup olmadığı kontrol edilmeli. Bacakta renk değişimi olursa haber verin. Gerekirse o aşamada kan sulandırıcı öneririm. Şimdi değil. Hekimin verdiği antibiyotik dursun.

Dediklerimi neslihan iletmiştir. Bir daha yazmayım.
 
mailto:/OVyr33.jpg

mailto:/WgGX4E.jpg

Bu akşam ki durumu böyle biraz artmış gibi kan. Antibiyotik li su banyosunu yaptırmış.

Cem, şimdi veteriner hekimin verdiği antibiyotik kullanılıyor birde genta başladı bugün sabah akşam 2damla gözlere. Teramicynn öğlen birkere sürülüyor.
Bu hayvana ağır gelmez mı? Daha küçük
 
Hekimin verdiği dursun. Gentadan ağzına iki damla damlatsın. Sabah akşam.

Teramisini sürsün. Ayaklardaki pomad mı deri kalıntısı mı ?
 
Cvp: Sağlık Sorunumuz

Ayaklarındaki medicassol krem. Ön bacağı bugün daha zayıf yüzerken sol bacaklarını kullanıyor sağ bacaklarını kullanamadı. Krem sürerken sağ ön bacağını çıkartmıyor daha çok içine çekiyor. Tekrar fotoğraf yüklüyorum. 



 

Ekli dosyalar

  • IMG_0295.JPG
    IMG_0295.JPG
    216.3 KB · Görüntüleme: 121
Medicassola dikkat et. Ağız ve göze temas olmasın. Dolayısıyla su içebileceği için suya bıraktığında pomadı havlu peçete ile sil. Çok yoğunda sürme. O kan oturmuş bölgeyede sür. Kulak pamuğu ile sür. Elinle yaparsan hayvanın her yerine bulaştırırsın. En az yarım saat kuru alanda dursun. Üstüne lamba tut. 40 wattlık armut ampul. Mesafesi 18-20 cm olsun. Bulursan mavi renkli al. 24 saat yansın. Kuru alandayken hayvanın üşümesini önler.

İştahı nasıl.
 
Cvp: RE: Sağlık Sorunumuz

cem' Alıntı:
Medicassola dikkat et. Ağız ve göze temas olmasın. Dolayısıyla su içebileceği için suya bıraktığında pomadı havlu peçete ile sil. Çok yoğunda sürme. O kan oturmuş bölgeyede sür. Kulak pamuğu ile sür. Elinle yaparsan hayvanın her yerine bulaştırırsın. En az yarım saat kuru alanda dursun. Üstüne lamba tut. 40 wattlık armut ampul. Mesafesi 18-20 cm olsun. Bulursan mavi renkli al. 24 saat yansın. Kuru alandayken hayvanın üşümesini önler.

İştahı nasıl.

Yemek yemiyor, canlı yem satılıyormuş sabah omdan aldım onuda yemedi . Sağ bacağındaki kan oturması sol bacağında da ilerledi. Bir de sağ ön bacağı güçsüzleşti. Kuru alanda beklerken farkettim kabuğunda delik var. Arada ayaklarıyla gözlerini kaşıyor gibi sürtmeler yapıyor. Kuru alanda beklerken çıt çıt sesler çıkarıyor. Nefes alırken eskiden yapmıyordu şimdi boynunu tamamen dışarı çıkartıp nefes alıyor sonrada içine çekip hızlı hızlı nefes alıyor. Kullandığımız antibiyotik monodoks dün kullanımı bitti bugün veteriner hekime götürücem. Ama yolda hava soğuk olduğu için üşüyor eczaneden kendim alsam devam etsem olur mu ?
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0323.JPG
    IMG_0323.JPG
    467.6 KB · Görüntüleme: 112
Monodoks verme ağır antibiyotiktir. Sürekli kullanılmaz böbreklerini haşat eder. Zaten monodoksu önermiyorum. Dozaj ayarlaması zor olduğu için hayvanı öldürür. Genta damlayı kullan. Sabah iki akşam iki damla damlat ağzına. Yağsız kıymadan ufak parçayı kaynamış suya atıp bir dakika kadar sonra çıkarıp soğutup ver. Bunu her gün bir kez dene.

Hekime götürme sakın. Dışarı çıkarma. Akciğer enfeksiyonu var. Genta yeterli. Hayvanın durumu iç açıcı değil. Ama biz tedavi olayına devam edelim. Günde bir damla da vitamin ver.

Kalorifere yakın koy üstüne koyma kuru alanda lamba var mı ?

Göz kapaklarını fazla bastırmadan ve zorlamadan aralamaya çalış. İçinde iltihap varsa çıksın.

Akvaryumda içme suyu kullan. Ortam sıcaklığında olsun. Değişmeden önce birkaç gün bulunduğu odada beklet.

Akvaryum temiz olsun. Kabuğunu da diş fırçası ile fırçalayıp bu ortam sıcaklığına gelmiş su ile durula.

Eğer akvaryumda ısıtıcı kullanıyorsan. Yeni su emsal sıcaklıkta olsun.

Anüs bölgesi nasıl o kısımda haşlanma var mı ?
 
Cvp: Sağlık Sorunumuz

Sol alt bacağı hariç krem sürerken diğer kızarıkların bulunduğu bacağını dışarı çıkarmıyor ve zayıflamış durumda bacakları anüs bölgesinde şimdilik bir şey yok ama benim göremediğim sizin görebileceğiniz bir şey var ise ilaçlarını süremeden önce resmini çektim yüklüyorum. Isıtıcısı yok ama bulunduğu odada kalorifer  ve klima 1 haftadır hiç kapanmadı. Oda 30 derece   Kalorifer üzerindeydi termometresi var su sıcaklığı 26-27 değişiyor 

ANtibyotik kullanımı bittiğine göre  su değişimini nasıl yapmalıyım normalde 24 saatte bir antibiyotik koymadan önce değiştiriyordum.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0333.JPG
    IMG_0333.JPG
    216.5 KB · Görüntüleme: 136
  • IMG_0332.JPG
    IMG_0332.JPG
    207.5 KB · Görüntüleme: 145
Anüs bölgesi iyi gözüküyor. Suyu 5 litreden az ise haftada iki kez değiş. Fazla ise haftada bir.

Ortam havası gayet güzel pet şişe su o ortamda dursun. Su 26-27 sabit aralığında ise iyi. Ne soğusun ne aşırı ısınsın.

Deri pomadının prospektüsüne bak. Kan sulandırıcı bir etkisi var ise kullanma. Kas gevşemesi, kalp böbrek sorunlarına yol açan bir durumda dahil. Bu etkilere sahip ise 1 hafta deri pomadını sürme. Derideki lezyonun durumuna bakalım. Sadece göz pomadına devam et. Yalnız sabah gentadan iki damla gözlerine damlat akşam göz pomadını sür.

Ağzına sabah akşam iki damla demiştik. Bir damla da vitamin. Bu şekilde devam et.
 
Cvp: Sağlık Sorunumuz

Kısa bir aradan sonra Merhaba 
Medicassol Kremi kullanmayı bahsettiğiniz zaman  bıraktım. Sadece sera reptilin vitamin ve genta damla kullanıyorum. Yemek yemiyor, yem ve haşlanmış kıyma kullandım ağzını açmıyor. Sadece ilaç zamanı ağzını açıyor bir de sormadan size yaptım ama günde bir defa bir dilim mandalina sıkıp ağzına veriyorum o zamanda ağzını açıp içiyor. Ayakları özellikle ön aykları çok kurumuştu başta ilacı kestiğimi için çok korktum çünkü hiç ayaklarını kullanmadı yüzmedi yürümedi sürekli kuru alanda bulundu. Gözlerinin şişliği indi ama yaraa gibi şu anda. Ön ayakları biraz toparladı sanki derii değiştiryor gibi kabuk atmaya başladı arka ayakları hala kötü kan oturması arka bacaklarına komple dağıldı ama iki gündür onlarda azaldı sadece ayağının tabanı yara oldu hiç bişey yokmuş gibi gözüken sol arka bacağında şimdi ilk gün diğerlerinde olan su toplama başladı. Sanırım beslenmediği için iyileşmesi çok yavaş. Sürekli kuru alanda bulunmasından dolayı acaba bulunduğu kabını değiştirip topraklı bir kuru alan mı yapsam su sıcaklığı  26/28 derece oda sıcaklığı daimi 28-30 lamba kaldırdım Işık'tan çok kaçtı karanlık daha sakin hareketler ediyor. Resimleri paylaştığımda daha ayrıntılı olur sanırım. Teşekkürlerı
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0532.JPG
    IMG_0532.JPG
    592.2 KB · Görüntüleme: 80
  • IMG_0531.JPG
    IMG_0531.JPG
    226.9 KB · Görüntüleme: 85
  • IMG_0529.JPG
    IMG_0529.JPG
    245.5 KB · Görüntüleme: 78
  • IMG_0530.JPG
    IMG_0530.JPG
    269.6 KB · Görüntüleme: 107
Kaplumbağaların deri değişimi bize nispeten daha hızlıdır. Üstteki deri kuruyup zaman içinde açılarak çıkacaktır alttan yeni deri gelir. Renk anlamında dokunun hasarına bağlı olarak biraz iz kalabilir ayak tabanında bu önemli değil.

Kan kılcal damarların patlamasına bağlı demiştik onlar toparlamış artık yalnız kan izlerinin geçmesi biraz zaman alır.

Su toplama hareketsiz olmasından kaynaklı. Vücut oradaki lezyona bağlı tepki gösteriyor. Oradaki ölü dokuyu sulandırarak açığa çıkarıp çürüme ihtimali olan doku oluşmasını önler. Hayvanı günde bir iki defa suya indirip yüzme olanağı sağla ayaklarını oynatmaya çalışsın. Yalnız başında dur dibe çökmesin hayvan. Çok sıkıntı çeker ise rampaya koy en azından yukarı çıkarken hareket etmiş olur bunu her gün yap.

Deri pomadını bir hafta daha kullanma. Arka ayak taban derisi kuruyup renk koyuluğu azalsın. Su toplayan yeri patlatma sakın. Yara açılarak büyür. Kendi kurusun.

Ön ayakları manevra yapmada arka ayakları yüzmede kullanır. Kuru alanda da yük arka ayaklara biner rampadan kendi çıksın dediğimde bu ayağını kullanmak istemez veya zorlanırsa o ayak toparlayana kadar hayvanı kuru alana kendin koy.

Toprak koymana gerek yok. Kuru alan taş değil değil mi ? Taştan soğuk alır.

Mandalinadan şeker yani fruktoz alarak bir miktar enerji topluyor. Yalnız fruktoz bu hayvanlar için iyi değil. Onun dışında C vitamininin fazla alınması zehirler. Yine hiç yememesindense iki günde bir verebilirsin. Sera raffy P yem varsa stick yemi özellikle bej olanı ezip su ile çözelti yap. Hayvan ilaç ve vitaminde ağzını açtığına göre eczaneden ilaç damlalığı alıp hani bu pipet gibi olup arka kısmı lastik pompa gibi olan şeyler var ya. Onunla bu sulu çözeltiyi çekip hayvanın ağzına damlat. Bir kısmını ağzını kapama yoluyla çıkaracaktır dil olmadığı için tüküremez su içindeyken ağzını açarak bırakırlar, yada kusarlar. Bu sebeple verdikten sonra kuru alana koy. Su içinde ağzını yıkamasın. Yuttuğu kadarı kardır. Bunu yapabildiğin kadar yap. Gün içi 5-6 defa gibi. Şırınga kullanma sakın onda tazyikli gider ve ciğerlerine kaçabilir.

Lamba olsun ama bu mavi veya yeşil renkli 40 watt olan armut ampullerden kullan bunlar loş ışık verir hayvanı rahatsız etmez. Elektrikçilerde bulabilirsin.

Tabi bu sıcaklığın psikolojisinden dolayı da olabilir. Hayvanın yaralarını acıtıyor da olabilir. Ya da kendini güvene alıp kamufle olma ihtiyacı ile de gölge noktalara gidiyor olabilir. Şu an hayvan gözleri görmediği için tehlike ihtimaline karşı çaresiz olduğunun farkında.

Burada amaç oradaki ısının sabit olmasını sağlamak. Bu ihtimalleri düşünürsek 30 derecede sabit olacak şekilde konumlandır.

Gözler için neslihana yazı yazmıştım. Yine burada da yazayım.

Sabahları göz kapaklarına bastırmadan kulak pamuğu ile göz pomadını silip 10 saniye arayla üçer damla genta damlat. İçine göz kapakları arasından sıvı girsin. Akşamları da yine kulak pamuğu ile yedirerek ama yine bastırmadan göz pomadını sür.

Gözlerini açarsa dikkat et siyah noktayı görürsen gözde hasar yoktur görme ihtimali yüksektir. Son resimde siyahlık gözüyor gibi. Göz kapaklarını açabildiği noktaya geldiğinde günde bir defa göz pomadını sadece göz kapaklarının üstüne hafifçe sür, gözüne, göz aralığına değil. Pomad göz kapaklarını yumuşak tutar. Hayvanı rahatlatır. Göz içinede sabah akşam genta damlatırsın.

Hayvanın derilerinde yara açılır veya açık yara var ise batikon sür. Bu üstteki dokudaki hücreleri öldürüp kabuk bağlamasını sağlar ve mikrobik etkiyi yok eder. Batikon sürüldükten sonra 10-15 dakika kuru alanda beklesin. Daha fazla durması iyi olur.
 
Cvp: Sağlık Sorunumuz

Merhaba Arkadaşlar
Çok üzgünüm bugün ön bacağı kopmuş baticon kullanmama rağmen yaralar daha çok arttı ilk zamanlar kan toplamalar morarma gibi oldu diğer bacakları kahve rengi olmuştu yemek yemeyi bıraktı ilaç ve vitaminde bile tepki vermedi hiç yazacak birşey bulamıyorum ilk resimlerini gönderiyorum bir de bugün çektiğim son resmini paylaşıyorum artık umudum kalmadı ????


Kabını temizlemek için yerini değiştirdim şimdi yanına geldim kabına koyucaktım ki arka bacağıda kopmuş anlayamıyorum şuanda ne oluyor
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0828.JPG
    IMG_0828.JPG
    290.9 KB · Görüntüleme: 103
  • IMG_0829.JPG
    IMG_0829.JPG
    338.7 KB · Görüntüleme: 95
  • IMG_0834.JPG
    IMG_0834.JPG
    273.8 KB · Görüntüleme: 95
  • IMG_0833.JPG
    IMG_0833.JPG
    201.2 KB · Görüntüleme: 97
Neslihan ile görüştüm. Ne yazıkki hayvan ile ilgili yapacak birşey kalmadı. Hayvandaki sorunlar büyük bir de ayakların olmaması hayvanın fonksiyonlarını gerçekleştirmesini imkansız kılıyor. En basiti yüzme ve yürüme olaylarında bile hayvan muhtaç halde. Hayvan sağlıklı dahi olsa bacaklarının olmayışı kendini idame ettirmesine engel. Hayvan kangren olmuş. Bu vücuda sirayet etmişse zaten ölecektir. Daha fazla çekmesine gerek yok. Sonuç olarak hayvanı hekime götürüp uyuttur.
 
Cvp: Sağlık Sorunumuz

hayvan nasıl uyutuluyor?


yazdığım saçma soruyu boşverin. kusra bakmayın
 
İyileşmesi mümkün olmayan ve hayatını devam ettiremeyecek durumda olan hayvanların profesyonel bir kişi tarafından ilaç ya da kimyasal maddeler yardımıyla uyku haline gecirerek acı çekmeden yaşam fonksiyonlarının durdurulması.

Uyutulma durumuna karar vermek oldukça zordur. Tüm şartlar değerlendirilmelidir. Canlının acı çekme seviyeside göz önünde bulundurularak karar verilmelidir. Karar aşamasında Hekim yardimi alınabilir.

Uyutma muhakkakki profesyonel kişilerce yapılmalı.

Saçma değil tam tersi bilinmesi gereken bir nokta.

Konuda ki canlı için yapılabilecek herşey itina ile yapılmıştır. Yaşamını devam ettirmesini sağlayan uzuvlarını kaybetmiş yavaş yavaş ama acı çekerek ölmekte. Bütün bunlar düşünülünce uyutmak en doğrusu gibi görünüyor. :(
 
Şimdi son resme baktım. Diğer ön ayakta kopacak. Burun bölgesi de kangren olmuş. Ölü doku belli oluyor. Hemen yarın götür. Artık yapacak birşey yok hayvan bitmiş son günlerini yaşıyor. Acı çekmesin.
 
Geri
Üst