Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Sağlıklı büyüyorlar mı

ozzy2001

Bronz 5 Üye
Öncelikle bu konuyu okumakta olduğunuz için teşekkür ederim. Benim 2 tane kapluşum var birinin adı Nane(erkek) ve diğerinin adı ise Limon (dişi)
Ben kapluşlarımı haftalık olarak boylarını ölçüyorum. Sizce bu doğru mu ?
İlk olarak 13 ocak 'ta ölçtüm
Nane boy : 4 cm
en : 3, 5 cm
yükseklik : 2 cm

Limon boy :4, 5 cm
en : 4 cm

Ardından 20 ocak'ta ölçtüm
Nane boy :5 cm
en : 3, 5 cm
Yukseklik :2 cm
Limon boy:5 cm
en :4 cm
Arkadaslar sizce sagliklilar mi ?

Biraz uzun tuttum galiba vakit ayirip okudugunuz icin cok tesekkurler cevaplarınızı bekliyorum.

Cvp: Sağlıklı büyüyorlar mı ?

1 haftada 1 cm büyürlermi emin değilim biraz fazla geldi bana ..

RE: Sağlıklı büyüyorlar mı ?

Nasıl koşullar var?
Ne zamandır birliktesiniz?

Zamanlarına bağlı olarak olabilir Yaşarcan. Benim Yaramaz'da 1 ayda 2cm e yakın boy attı.
En filan ölçmenize gerek yok diye biliyorum. Kabuk boyunu ölçmeniz yeterlidir. Sadece kabuk boyları değil mi bunlar. Bunlardan ziyade üst-alt kabuk fotoğraflarını atarsanız bizlere daha iyi yardımcı olabiliriz. Boy atımına göre bir şeyler söylenebilir fakat bu değişkendir. Resim olarak atın birde öyle bakalım :) Hem tanışmış oluruz (kendi açımdan söylüyorum tanımadığım için ) =)

oğuzhan cinsiyetlerini nereden öğrendin tahlil sonucu falan mı?

Büyük ihtimal tahminidir. Belki tahlilde yaptırmış olabilir ama sanmıyorum.

Bu kabuk boyunda zaten cinsiyet tahmini olarakta soylenemez hepsi disi gibidir cunku 5 cm kaplumbaganin kuyrugu kalin olmaz yani neyse haftada bir kabuk boyu olcumu onlari strese sokar ve gereksizdir 2 ayda bir en az ayda bir olmali ve en belki olculsede yukseklik olcmek gereksizdir
Ayrica bakim kosullari nedir ?

Haftada bir veya yarim santim donemlerine gore buyuyebilirler

Arkadaşlar değinmiş zaten,

Kaplumbağa boyunda baz aldığımız kriter hayvanın boynundan kuyruğa kadar olan kabuk uzunluğudur. Diğerleri hayvanın genetik yapısına göre (yani daha oval yapıda olanlarla daha dairesel olanlar yada daha yassı olanlarla daha kubbeli olanlar gibi) değişkenlik göstereceği için sadece belirttiğim boy gelişimdeki ve beslenmedeki kriterlerimiz için yeterli.

Yavru kaplumbağalarda zaman zamandaha az veya daha çok boy atma gözlenir. Ama 7-8 aydaki ortalama aylık 0,5 cm-0,75 cm olabilir. Bu hayvanın ölçümüne göre bana göre bir haftada gene fazla olsada o tarihlerdeki anlık boy atımına denk gelmiş. Yeni ve dar yerden iyi bir sisteme alınan hayvansa bu anlık aşırı büyüme mümkün. Ben büyük akvaryuma aldığımda bir hayvanım gözle görülür boy atıp kendinden büyüklere yetişti. Tabi bahsettiğim gibi bu büyüme oranı sürekli gitmez.

Bu kadar sık boy ölçümü yapmaya yani Ali Sarp ın dediği gibi sürekli ortamlarından çıkartıp rahatsız etmeye gerek yok. Örneğin ben yılda iki kez yapıyorum.

10 cm boydan önce cinsiyet sadece kan testi ile anlaşılır.

Cvp: Sağlıklı büyüyorlar mı?

büyüme belirtisi gösterdiklerine göre sağlıklılar. sadece kabuk boy uzunluğu yeterli diğerlerini ölçmeye gerek yok. aslında ayda 1 kontrol sağlık durumu açısından fena olmaz. büyümenin durağan hale gelmesi durumunda hayvanların sağlığında bir problem olduğunu farkedersin. mesela kulak enfeksiyonunda yem yemeye devam eder. hareketlerinde sorun olmaz ama boy uzaması durur. şişkinliği gördüğünde anlarsın. bunun gibi başlangıç safhasında hasta olduğunu tesbit etmek mümkün. tabi ne hastası olduğunu bilmezsin, o ayrı, ama akvaryum düzeninde gerekli önlemi alırsın. vitamin takviyesi yaparsın.

Geri