Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Sıfırdan Bilgi Yardım İstiyorum

ahmetavci

Bronz 5 Üye
Merhaba Arkadaşlar,
Benim ufaklık heves edip minik bir su kaplumbağası almış. Bende hevesini kırmamak için teşvik etmeye çalıştım fakat sonuçta buda bir canlı, eğer evde bir canlı beslenecekse hakkını vermek lazım, bu canlıya en konforlu alanı sağlamak lazım, sonuçta bir süs eşyası değil deyip 35 yaşıma kadar hiç hayvan beslememiş birisi olarak su kaplumbağaları hakkında araştırma yapmak istedim ve bu forumu buldum. Öncelikle hayvanın burdan öğrendiğim ve sizin söylediğiniz tabirle ölüm kabında yaşadığını görünce bir akvaryum aldım, 100cm uzunluk, 45cm genişliği ve 60 cm derinliği var. 1 adet 25w su ısıtıcı, su filtresi ve kuru alan rampası, yem (hem balık yemine benzer bir yem, hemde araştırmam sonucunda kurutulmuş karides) aldım. Yine bu forumdaki araştırmalarım sonucunda kuru alanı ısıtacak lamba da almam gerekiyormuş, onuda birazdan temin edeceğim.

Sizden şunu rica ediyorum, benim gibi bu zamana kadar hiç hayvan beslememiş ama elindeki canlıya da en konforlu şekilde bakmak isteyen biri olarak, attığım resimdeki su kaplumbağası ve akvaryumda bu canlıyı en konforlu şekilde nasıl yaşamasını sağlamak için en sade, en önemli ve net temel bilgilerinize ihtiyacım var.

Şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• 1 (1).webp
    1 (1).webp
    111.2 KB · Görüntüleme: 27
  • 1 (2).webp
    1 (2).webp
    153.8 KB · Görüntüleme: 27
Bu arada petshoptan alınan balık yemine benzer yem aldık, 2 gündür hiçbir şey yemiyor.

Foruma hoşgeldiniz,
Öncelikle büyük bir akvaryum almanız iyi olmuş. Cam kalınlığı 10mm ise uzun süre kullanabilirsiniz.
Hayvanın boyu küçük olduğu için şimdilik akvaryumun tamamını doldurmayın. 14-15cm su yüksekliği olsa yeter. Ufaklık büyüdükce suyu yükseltirsiniz.

25w ısıtıcı yeterli olmaz. Akvaryumu tam dolduracağınız günleri de düşünerek 200w ısıtıcı alın.

Resimlerde kuru alanı göremedim. Bir kuru alana ve halojen ısıtma lambasına ihtiyacınız var.

Yemlerin de resmini atarsaniz onlara da bakalım.

Cevabınız için teşekkür ederim @MKarakurt kuru alanı sanırım kendim yapacağım istediğim şekilde kuru alan bulamadım, şuan halojen ısıtma lambası alıyorum, yemin fotoğrafını da atarım bugün, başka tavsiyeniz varsa dinlemek isterim.

Kümes ızgarası, meyve kasası gibi malzemelerden kuru alan yapabilirsiniz. Forumda örnekleri var. Yalnızca akvaryum camına yapıştırılan bir kuru alan yapmayın. Hem temizlemesi zor olur, hem de suyu yükselttiğiniz zaman işinize yaramaz.

Sıcaklıkları takip edebilmek için bir termometre gerekir. Kaliteli bir termometre isterseniz sera precision öneririm.

Tabana 0.5-1mm çapında sarı silis kum serebilirsiniz. Bu üründe de Vitasand pro78 iyi olur. Onu bulamazsanız Atakan petshopta kiloyla satılan sarı silis kum var, o da iyi.

Başka sorularınız olursa her zaman sorabilirsiniz. Kolay gelsin.

petahoptan bu ürünü vermişlerdi, kuru karides bulamadığım için internetten sipariş verdim o gelene kadar 2 gündür bunu vermeye çalışıyorum ama kaplumbağaya yediremedim.

Ekli dosyalar

• 20260514_160417.webp
    20260514_160417.webp
    420.2 KB · Görüntüleme: 8
Bu resimdeki çok kaliteli bir yem değil. Ana yem olarak Sera Raffy P alın. Sabahları kafa hacminin yarısı kadar Raffy P verin. Bu elinizdeki yemi yerse haftada bir gün de bunu verebilirsiniz ziyan olmaması açısından.
Akşamları da kafa hacminin yarısı kadar gammarus verirsiniz. Yalnız sipariş ettiğiniz gammarus Sera, Tetra, Dajana, Omega, Tropical gibi kaliteli markaların kapalı kutuda satılan gammarusu değilse onu iptal edin. Açıkta satılan kurutulmuş yemlerde parazit yumurtası bulunabilir.

6cm kabuk boyuna ulaşana kadar bu şekilde beslersiniz, sonra yemleri çeşitlendirmeye başlarız.

Yeni ortama giren hayvanlar strese kapılıp iştahsızlık çekebilir. Soğukta durdukları zaman sindirimleri ve metabolizmaları yavaşlayacağı için de yemek istemezler. Hiçbir şey yemiyorsa 1-2 dakika haşladığınız küçük bir parça kıyma veya tavuk eti verebilirsiniz. Yağsız tuzsuz ve baharatsız olacağını unutmayın.

Kuru alanda kullanılan ısıtma lambası için elektrikçiye gittim ve bu tür eski tip lambaların sağlıksız (radyasyon vs.) Olduğunu söyledi. Bu ne derece doğru?

Adamın elinde eski tip (halojen veya akkor fark etmez. 42 veya 52 Watt olmalı) ampul bulunuyorsa şanslısınız demektir. Eski tip ampullerin verimsiz olduğunu iddia etseydi kesinlikle haklı derdim. Bu tip ampullerin üretimden kaldırılmasının sebebi aşırı derecede verimsiz olması. Radyasyon konusunda abartmış. Benim çocukluğumda -ki Nuh Nebi zamanı değildi- evlerde, işyerlerinde, her yerde bu ampulleri kullanırdık. Fizikçi değilim ancak bildiğim kadarıyla söyleyeyim: Bizim ısıtma için kullandığımız ampuller UV ışınlar üretse de bunlar eser miktarda olduğu için hemen hemen tamamı ampulün camı tarafından soğuruluyor. Zaten yetişkin kaplumbağalar kalsiyum metabolizması ve D vitamini sentezi için UVB ışınına ihtiyaç duyduklarından, bulabilirsek ayrıca UVB ampul alıyoruz.

Bence yukarıda yazdığım özelliklerde ampul bulduysanız bol bol alın. Günden güne piyasada bulunmaları zorlaşıyor.

Cevap için çok teşekkür ederim, müsaadenizle bir soru daha soracağım. Güneydoğu Anadolu bölgesinde görev yapıyorum. Malum yaz ayı geldi, yaz ayında buralar gündüz 40 45 dereceleri, gece ise 25 30 dereceleri buluyor. Sıcaktan dolayı ev sürekli 25 ila 30 derecelerde oluyor. Gece bile klimasız bir odada durmak mümkün değil. Bu durumda yine de ısıtma lambası gerekir mi?

Isıtma lambasını kuru alanı sabit 32C de tutacak bir yüksekliğe ayarlarız. Su sıcaklığı her zaman 28C, kuru alan sıcaklığı da 32C olduğunda kaplumbağanın sağlığı için ideal koşulları oluşturmuş olursunuz.

Isıtma lambasının ısıtmanın yanındaki diğer işlevi de hayvanda güneşe benzer bir izlenim oluşturması ve kuru alana çıkmaya teşvik etmesidir. Kuru alana çıkıp düzenli olarak kurulanması da kabuk sağlığı için çok önemlidir. Düzenli kurulanma imkanı bulunmayan kaplumbağaların kabuklarında çeşitli hastalıklar ortaya çıkar.

Odanızın sürekli 32C de olacağını sanmıyorum, çünkü birçok sağlıklı insan dahi o sıcaklıkta uzun süre kalırsa fenalık geçirir. Bu yüzden bir ısıtma lambası gerekli. Bulunduğunuz yer çok sıcaksa yaz mevsiminde kullanmak için daha düşük wattlı bir ampul de kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey 32C`yi tutturmak.

Gerçekten de bulunması zormuş. 5 saattir arıyorum, bu şekilde bir ampul buldum ama iş görür mü?

Ekli dosyalar

• 20260515_122311.webp
    20260515_122311.webp
    722.7 KB · Görüntüleme: 8
Bu 100w. 42-52w ampulleri kuru alandan 22-25cm yukarı asarız. Bunu çok yükseğe asmanız gerekir. Alçak yerleştirirseniz hayvanı yakar. Ayrıca iki kat fazla enerji tüketir.

İş görsün de ben 50 cm yukarısına da razıyım, iki kat fazla enerji tükenmesine de :) çok çok zor bulunan birşeymiş

Ona bir de çanaklı lamba almanız gerekecek. Yalnız piyasada bulunan çanaklı lambalar 52watta zor dayanıyor.
100watt ampul için metal çanaklı, porselen duylu bir lamba bulmaya çalışın.

Bu attığınız linkteki mandallı çalışma lambasını aldım, lambayı alırken philips halojen lamba çıktı onu da aldım :) bana kullanıp memnun kaldığınız su ısıtıcı linkini de atabilir misiniz ?

Ekli dosyalar

• Screenshot_20260515_211310_Chrome.webp
    Screenshot_20260515_211310_Chrome.webp
    88.9 KB · Görüntüleme: 10
Ben onu lamba tipine örnek olarak atmıştım. Tekrar söylemiş olayım. Bu tip lambalar en fazla 50W ampul gücüne dayanabiliyor.

Isıtıcılarda Eheim,JBL, Tetra en iyi markalar. Ribao marka çelik ısıtıcılar var, ben kullanıyorum. İlk bir yıl akvaryumun aşağı yukarı dörtte birini dolduracağınız için 100 watt geçici süreliğine yeter ama uzun vadeyi düşünürseniz en az 200w olmalı. Kaliteli marka olmak şartıyla 300 Watt da olur.

Bu saydığım markaların yarı fiyatından ucuza piyasa malları da var ama güvenlik açısından hiç tavsiye etmem.

Isıtıcı alacak olursanız linkini atın ben de bakarım. Bazı modellerde sıcaklık ayarı olmuyor o bizim işimize yaramaz.

Son düzenleme:
Geri