Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Sıradış bir kaplumbağa hakkında sıradışı sorular.

tukiboy

Yeni Üye
Herkese merhaba,
16 yıldır su kaplumbağası besleyen biri olarak sizlere sıradışı su kaplumbağam hakkında bir kaç soru sormaya geldim.

Öncelikle su kaplumbağam 16 yıldır gayet sağlıklı bir şekilde yaşamakta.
Lakin şöyle bir problem var; bu kaplumbağa suda yaşamamakta. Hatta sudan nefret etmekte.
Belki de bu durum yıllarca suda yaşamamasından ve suya alışık olmadığından kaynaklanmaktadır.
He peki nasıl yaşıyor bu hayvan böyle derseniz anlatayım.

Kaplumbağamın her gün suyunu değiştirdiğim bir kapı var ve bu kap odada yerde durmakta.
Kabın boyutu da bizimkinin kafasına göre içine girip çıkabileceği boyutlarda.
Yani gün içinde kafasına eserse suyuna giriyor, kafasına estiği zaman da suyundan çıkıp odada belirlediği yerlerde takılıyor.

Normal kaplumbağaların aksine aşırı hareketli bir hayvan.
Mesela her sabah uyandığımda muhakkak benden önce uyanmış oluyor ve yatağımın dibinde kalkmamı bekliyor.
Ardından ben nereye gidersem hızlı hareketlerle peşimden geliyor. Bakın bu bahsettiğim hareketlilik olayı öyle oda içinde geçerli hareketler değil. Mutfağa, banyoya, salona tıpkı bir köpek gibi peşimden geliyor.
Yem kutusunu gösterdiğim zaman iyice çıldırıyor ve direkt kabına gidiyor. Bu durum yıllarca her sabah onu beslediğimden ve bu duruma şartlanmasından kaynaklı diye düşünüyorum.

Başka bir enteresan olayı ise uzakta olduğu zaman elimle yere vurup gel gel dediğim zaman koşa koşa geliyor. Göğsüme koyup uzandığım zaman çok rahat bir şekilde kafasını sevdiriyor hatta çenemin altına kadar sokulup kafasını öptürüyor. Kafasını severken kendini sevdirmekten zevk alan bir kedinin köpeğin gözlerini kıstığı gibi gözlerini kısıyor.

Ben yere uzanıp çalışmasını seven biriyim. Ne zaman yere uzansam bacaklarımdan bir şekil tırmanarak sırtıma kadar yürüyor ve orada takılıyor. Dedim ya sıradışı bir kaplumbağa diye.

Şimdi dostlar sizlere sormak istediğim br kaç soru var.

1) Ben bu hayvanı bu şekilde yaşatarak ona eziyet mi ediyorum? Bu durumdan gayet keyfi yerinde gibi gözükse de için için bana anlatmak istediği bir şeyler olabilir mi?

2) Dediğim gibi 16 yıldır hiçbir hastalığa yakalanmadan yaşamakta. Bu saatten sonra ona güzel bir terra ortamı kurmak onun psikolojisini bozar mı? Sonuçta bu hayvan kafasına göre yaşamaya, evde takılmaya, yanıma yanıma sokulmaya çok alıştı.

3) Onun hayat standartını yükseltmem için bana verebileceğiniz diğer tavsiyeler nelerdir?

Buraya kadar okuduğunuz ve gelecek cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Merakla yanıtlarınızı ve tepkilerinizi bekliyorum.

Saygılar.

İşin aslı bu hayvanın doğal yaşamına ters bir durum. Buna rağmen hayvan bu duruma adapte olmuş artık bu saatten sonra akvaryumda temelli durması gösterdiği davranışlara bakarsak zor ama dediğin kabı biraz daha büyükçe yapıp yada büyük akvaryum kurup bir dene sonuçta ömürlerinin büyük bölümü suda geçiyor. Buna rağmen yine sudan çıkmak isterse bu şekilde devam edersin. Hayvan bu şekilde yaşadığı için derin su psikozu olabilir bu biraz süreç isteyebilir. Bu su olayını sürekli dene.

Yemlerini suda veriyorsun sanırım. Tükürük bezleri olmadığı için suda yerler. Marul kıvırcık gibi yeşillikte verilecek. Tatlı, tuzlu, yağlı, baharatlı, işlenmiş et ve süt ürünleri vermiyoruz. Yumurta verebilirsin.

Bu hayvanlar salmonella taşıyor. Bu sebeple yakın temaslar sonrası ellerini yıkamalısın. Dışkı idrar durumu var. Yerleri üst başı temizlemek gerek. Yalnız yerlerde kullanılan kimyasallar zarar verebilir. Temizlik suyuna beyaz sirke koyarak silebilirsin.

Dediğin kap çevresine muşamba tarzı su geçirmez yada silinebilen birşey koyabilirsin.

Hayvan akvaryumda olsa yüzüp, kum eşeleyip vakit geçirir. Bu şekilde nasıl duruyor özellik olmadığın zamanlarda ? Plaka atımı var, deri değişimi var. Bunlara nasıl çözüm buluyorsun ?

Yem olarak neler veriyorsun takviye yem veriyor musun ? Vitamin vs.

Cvp: RE: Sıradış bir kaplumbağa hakkında sıradışı sorular.

cem' Alıntı:
İşin aslı bu hayvanın doğal yaşamına ters bir durum. Buna rağmen hayvan bu duruma adapte olmuş artık bu saatten sonra akvaryumda temelli durması gösterdiği davranışlara bakarsak zor ama dediğin kabı biraz daha büyükçe yapıp yada büyük akvaryum kurup bir dene sonuçta ömürlerinin büyük bölümü suda geçiyor. Buna rağmen yine sudan çıkmak isterse bu şekilde devam edersin. Hayvan bu şekilde yaşadığı için derin su psikozu olabilir bu biraz süreç isteyebilir. Bu su olayını sürekli dene.

Yemlerini suda veriyorsun sanırım. Tükürük bezleri olmadığı için suda yerler. Marul kıvırcık gibi yeşillikte verilecek. Tatlı, tuzlu, yağlı, baharatlı, işlenmiş et ve süt ürünleri vermiyoruz. Yumurta verebilirsin.

Bu hayvanlar salmonella taşıyor. Bu sebeple yakın temaslar sonrası ellerini yıkamalısın. Dışkı idrar durumu var. Yerleri üst başı temizlemek gerek. Yalnız yerlerde kullanılan kimyasallar zarar verebilir. Temizlik suyuna beyaz sirke koyarak silebilirsin.

Dediğin kap çevresine muşamba tarzı su geçirmez yada silinebilen birşey koyabilirsin.

Hayvan akvaryumda olsa yüzüp, kum eşeleyip vakit geçirir. Bu şekilde nasıl duruyor özellik olmadığın zamanlarda ? Plaka atımı var, deri değişimi var. Bunlara nasıl çözüm buluyorsun ?

Yem olarak neler veriyorsun takviye yem veriyor musun ? Vitamin vs.

Merhaba,

Yanıtınız için teşekkür ederim.

Akvaryum konusuna bir el atmayı çok istiyorum. Belki de dediğiniz gibi hayvan derin suya alışık olmadığı için tribe girmiş olabilir. Bir kez denedim akvaryumda bakmayı ama çok huzursuz olunca bir gün sonra çıkardım akvaryumdan ve bir daha koymadım. Alıştıra alıştıra neler olacak görücez bakalım.

Söylediğiniz gibi yemlerini suda veriyorum ancak bugüne kadar marul, kıvırcık gibi hiçbir yeşilliği uzatmama rağmen yemedi. Ama tavsiyenize uyarak yeşillik yemesi konusunda biraz daha ısrarcı olucam.

Hijyen konusuna dikkat ediyorum. Uzun süreli oyunlarımız sonrası mutlaka ellerimi yıkıyorum. Çok şükür bugüne kadar bir hastalık kapmadım.

Plaka atımı konusunda kendisine yardımcı oluyorum. Genellikle o bir yere kadar kabuğunu kaldırmış oluyor sonrasında ise ben devreye girerek çekipalıyorum. Deri değişiminde de bir sıkıntı yaşadığını görmedim henüz.

Vakit geçirme konusunu da dediğim gibi kendi belirlediği köşelerde takılarak geçiriyor. Sabahları evin güneş alan kısmında tam güneş ışığının vurduğu yere uzanarak takılıyor. Elleri ayakları ileriye doğru uzatarak vakit geçiriyor.

Yem olarak ReptoMin kullanıyorum. Bunun haricinde sadece kabuğu için suyuna vitamin desteği damlatıyorum. Belki sizin başka tavsiyeleriniz olabilir bu konuda.

Tekrar yanıtlarınız için teşekkür ederim.

Sevgiler.

Yem olarak sera raffy P ve sera mineral yem yada ikisinin karışımı sera carnivor al. Carnivor simit şeklinde ortası mineral yemdir. Bu çeşitli mineraller, vitaminler ve kalsiyum içerir. Kurutulmuş yemde sera royal veya jbl energil alacaksın. Yada dondurulmuş karides alıp kafası oranında birkaç tane çıkarıp kalanı buzluğa atacaksın. Bu ayırdıklarını önce el yakmayacak suda yıkayıp tuz ve buzunu çöz sonra cezvede 5 dakika kadar kaynatıp soğutup verebilirsin. Reptomin yosun içerikli protein yemdir.

Bir de prodac yada tropical marka hangisiydi hatırlamıyorum carnivor isimli yemi var. Bu da içerik olarak kurutulmuş cırcır böceği ve kan kurdu içerir.

Kemik geliştirici lizin amino asidi içeren tek yem olarak jbl agil var bu oldukça sert bir yemdir. İlk başta yerken zorlanıyorlar.

Kabuk için dediğin ürün kabuk sertleştirici ise o zararlı ürün kullanma. Vitamin ise su kalitesini bozup yosunlanmaya neden olur. Doğrudan haftada iki damla stick yeme damlatıp ver yeterli.

8 cm kabuk boyunu geçmiş ise günde tek öğün kafa hacmi kadar veriyoruz.

Açılan plakaları ıslak diş fırçasını 45 derece açıyla üstünde gezdirirsen takılıp atar. Daha az açılanları ağzı düz cımbızı açılan bölgenin altından ittirip açarak çıkarabilirsin.

Merhaba

Tamamini okumadim, vakit darligindan. Ancak ayni durum (kapta kacma, su sevmiyor gorunme vb) bizde de vardi. Bizimki de 15 yasindaydi.Kesinlikle ve kesinlikle, bu durum akvaryum alinca degisecek. Bizim o sudan kacan, kabinda 5 dk duramayan hayvan, ilk basta sudan urkup sonra alisinca deli gibi saatlerce yuzer oldu. Size tavsiyem, en az 200 litre ve tepede kurualanli akvaryum yaptirin.

Sitede ornekleri vardir.

Cvp: RE: Sıradış bir kaplumbağa hakkında sıradışı sorular.

cem' Alıntı:
Yem olarak sera raffy P ve sera mineral yem yada ikisinin karışımı sera carnivor al. Carnivor simit şeklinde ortası mineral yemdir. Bu çeşitli mineraller, vitaminler ve kalsiyum içerir. Kurutulmuş yemde sera royal veya jbl energil alacaksın. Yada dondurulmuş karides alıp kafası oranında birkaç tane çıkarıp kalanı buzluğa atacaksın. Bu ayırdıklarını önce el yakmayacak suda yıkayıp tuz ve buzunu çöz sonra cezvede 5 dakika kadar kaynatıp soğutup verebilirsin. Reptomin yosun içerikli protein yemdir.

Bir de prodac yada tropical marka hangisiydi hatırlamıyorum carnivor isimli yemi var. Bu da içerik olarak kurutulmuş cırcır böceği ve kan kurdu içerir.

Kemik geliştirici lizin amino asidi içeren tek yem olarak jbl agil var bu oldukça sert bir yemdir. İlk başta yerken zorlanıyorlar.

Kabuk için dediğin ürün kabuk sertleştirici ise o zararlı ürün kullanma. Vitamin ise su kalitesini bozup yosunlanmaya neden olur. Doğrudan haftada iki damla stick yeme damlatıp ver yeterli.

8 cm kabuk boyunu geçmiş ise günde tek öğün kafa hacmi kadar veriyoruz.

Açılan plakaları ıslak diş fırçasını 45 derece açıyla üstünde gezdirirsen takılıp atar. Daha az açılanları ağzı düz cımbızı açılan bölgenin altından ittirip açarak çıkarabilirsin.

Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

Gerçekten çok faydalı oldular benim için.

Yem ve vitamin işini sayenizde çözdüm, şimdi sıra akvarvaryumda.

asliaral' Alıntı:
Merhaba

Tamamini okumadim, vakit darligindan. Ancak ayni durum (kapta kacma, su sevmiyor gorunme vb) bizde de vardi. Bizimki de 15 yasindaydi.Kesinlikle ve kesinlikle, bu durum akvaryum alinca degisecek.  Bizim o sudan kacan, kabinda 5 dk duramayan hayvan, ilk basta sudan urkup sonra alisinca deli gibi saatlerce yuzer oldu. Size tavsiyem, en az 200 litre ve tepede kurualanli akvaryum yaptirin.

Sitede ornekleri vardir.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim.

Sanırım 20 LT akvaryum demek istediniz çünkü internette 200 LT akvaryum örneğine rastlamadım :)

Bir kaplumbağa için ömürlük düzeyde akvaryum minimum 100 litre su almalı. Tek hayvan için uygun ömürlük akvaryum 80*50*50h veya 100*50*50h ölçülerinde sağlamlık açısından 10 mm cam kalınlığında olması gerekir. Yetişkinlerin kabuğu serttir kuru alandan inişte yada su içinde paniklediklerinde cama sert darbe atarlar. Hazır akvaryumlarda standard kalınlık 6 mm’dir. Bu darbeyi tolere edemez. Ayrıca akvaryum üstü cam kuru alanın ağırlığı ve su basıncı da esnemesine neden olur.

Ömürlükleri özel yaptırırız. Nette bu ölçülerde akvaryum nadiren bulunur.

200 dedim. Benimki 250 lt, 2 kaplumbaga var. 100*50*50.

Cem Bey detaylari yazmis.

Geri