Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Siyah kabuk rengi normal mi

Edassa

Bronz 5 Üye
Katılım
27 Şub 2024
Mesajlar
35
IMG_6805.jpeg
merhaba yaklaşık 3 haftadır bende olan 3 yaşındaki su kaplumbağamın değişimi bu şekilde.Sizin önerdiğiniz şekilde bakmaya çalışıyorum.Sürekli olarak deri ve kabuk değiştiriyor ama kabuğu diğer kaplumbağalara göre çok siyah bu normal mi acaba ? Ve genel durumu nasıl görünüyor bilgi verebilir misiniz ? şimdiden teşekkür ederim 🙏🏻
 

Ekli dosyalar

  • IMG_1433.jpeg
    IMG_1433.jpeg
    1.5 MB · Görüntüleme: 15
  • IMG_1435.jpeg
    IMG_1435.jpeg
    1.6 MB · Görüntüleme: 15
  • IMG_2542.jpeg
    IMG_2542.jpeg
    1.3 MB · Görüntüleme: 21
  • IMG_2540.jpeg
    IMG_2540.jpeg
    1.4 MB · Görüntüleme: 19
  • IMG_2543.jpeg
    IMG_2543.jpeg
    1.1 MB · Görüntüleme: 20
Hayvan büyüdükçe renk değişimi olur. Altbağadaki desenler kaybolup siyahlaşır.

Üstbağada ise haki renk olarak devam edebilir, kahverengi, gri, maviye çalan gri renklerde olabilir. Kalın siyah çizgiler oluşur.

Kafa üstünde kırmızı benek olanlarda sarı çizgiler daha geniş olur.
 
Peki genel durumu iyi görünüyor mu ? sağlığı iyi mi ?
 
Göz ve kulakları sağlıklı.

Kabuğu için kabuk sertleştirici kullandınız mı? Yada herhangi bir kimyasal.

Sol ön adada iki nokta var onlar çukur gibi birşey mi üstü kapanmış gibi duruyor.
 
Sizin önerinizle reptivit damla kullanıyorum ilk hafta her gün 1 damla suan haftada 1 damla .Devam etmeli miyim ? sol en önde 2 tane pütürtü gibi bir şey var onu bende fark ettim ama ne olduğunu anlamadım.Çukur değilde hafif çıkıntı gibiler
 
Vitamine haftada bir devam edin.

Akvaryumda ekipman neler vardı? Su ısıtıcı, ısıtma lambası vs.

Kaç litre su var tahminen?

Cımbız ile o iki noktayı kazımaya çalışın ama çok zorlamayın. Altında çukur var mı bakalım.
 
Akvaryumda 12 litre su var.İç filtre,ısıtıcı(28derecede),kuru alan ve gündüz lambası var gece için renkli henüz bulamadım gammarus ve axolotl yem kullanıyorum haftada bir de reptivit damla veriyorum.3 adet o tarz çıkınca vardı birini kaldıramadım diğer ikisini kaldırdım ve evet altı delik.Bu ne demek oluyor bir sorun mu var acaba ?
 

Ekli dosyalar

  • IMG_6925.jpeg
    IMG_6925.jpeg
    340.7 KB · Görüntüleme: 13
Şimdi dikkatlice baktım 4-5 tane böyle çıkıntı vardı onları yavaşça çıkardım ve altları hep delik 😕
 
Hayvan ya mantar yada kimyasala maruz kaldığı için kabuk deforme olmuş. Derinliğini ölçebilir misiniz? Kemiğe kadar inmiş mi bakalım. İğnenin sivri ucunu kullanmayın.

Mantar varmış gibi uygulama yapalım.

Hayvana ait diş fırçasını ıslatıp sofra tuzu döküp yavaşça fırçalayın. Sonra akvaryuma emsal sıcaklıkta su ile durulayın. Bir kez yeterli.

Peçete ile kurulayıp baticon yada tentürdüot evde hangisi varsa kulak pamuğu ile yedirip 30 dakika kuru yerde bekletin kalanı yine peçete ile silip akvaryuma alın. Bir kez uygulama yeterli.

Metilen mavisi alın. Contra-ichthyo, deep fix dezopur yada deep fix dezofix'ten biri olur. İlk hafta iki kez 1 damla damlatın sonraki 3 hafta haftada bir 1 damla damlatın. Yalnız çok koyu mavi olursa biraz su alıp temiz su ekleyerek rengi inceltin. Bu da şöyle kısa camdan diğer kısa cama baktığınızda arka plan görünecek şekilde olacak.

Su kirlendiğinde akvaryumu komple ekipmanlarıyla birlikte yıkayın.

Baticon uygulamasını iki gün yapın. Aktardan sarı kantaron yağı alın. Eylül sonuna kadar 3 günde bir baticon uygulaması gibi kabuğu kurutup sürün. Yine kuru yerde 30 dakika bekletin. Lamba altında durursa üşümez. Özellikle deliklere yedirin ama çok vıcık vıcık olmasın. Bunun hayvana zararı yok. Suyu biraz kirletebilir. Kabasını peçete ile silebilirsiniz. Çok yoğun değilse yani kurumuşsa o vaziyette hayvanı suya bırakabilirsiniz.

Hayvan yaşça büyük olsa da henüz ufak devit uygulaması fazla yükleme yapabilir. Uygulamaları tamamlayın ekimde durumuna bakalım. Hayvanda biraz daha büyümüş olur.
 
Son düzenleme:
kaplumbağa 3 haftadır benimle öncesinde bir kimyasal kullanıldığını sanmıyorum çünkü çok ilgisiz kalmış herhangi bir şey kullanmamışlardır.Metilen mavisi ben damlatmıstım suya yine dediğiniz gibi yaparım bendeki metilen mavisi Dr Heigel’s bunu kullansam olur mu ? Eğer uygun değilse sizin söylediklerinizi de alabilirim ama internetten gelmesi biraz sürüyor.Daha önce de siz tuzlu fırçalayın demiştiniz ilk aldığımda yine yapmam sorun olmaz değil mi ?Reptivite haftada bir devam edeyim mi ? Derinliğini canını yakmadan nasıl ölçebilirimbir yolu var mı acaba ? Bir de kaplumbağayo ilk aldığımızda meyilden mavisini balıklardaki kadar damlatmıştık sonra size sorunda düzelttik ama o şekilde maksimum 1 saat durmuştur o zarar vermiş olabilir mi ? Diğer söylediklerinizi yapacağım ara ara size atarım değişimini teşekkür ederim Cem bey 🙏🏻
 
Tuzlu fırçalamayı bir kez daha yapın yeterli bu deliklerin içini yapabildiğiniz kadar yapın.

Delikleri ölçerken metal başlı toplu iğnenin baş kısmını sokup tırnağınızla iğneyi işaretleyin. Hatta bu şekilde delik içini kazıyabilirseniz iyi olur. Pislik birşey varsa çıksın.

Vitamine aynen devam edin.
 
Tuzlu fırçalamayı bir kez daha yapın yeterli bu deliklerin içini yapabildiğiniz kadar yapın.

Delikleri ölçerken metal başlı toplu iğnenin baş kısmını sokup tırnağınızla iğneyi işaretleyin. Hatta bu şekilde delik içini kazıyabilirseniz iyi olur. Pislik birşey varsa çıksın.

Vitamine aynen devam edin.
Tuzla fırçaladım.Benim tahminimden epey derinmiş içlerini olabildiğinde temizledim ve batikon sürdüm iğneyi çizdiğim mavi yere kadar sokabiliyorum ve iğnenin toplam uzunluğu 3,5 cm .Deliklerin hepsini tamamen temizleyemedim canı yanacak diye korkuyorum. Yarında sarı kantaron alıp onu süreceğim başka yapmam gereken bir şey var mı ve kaplumbağayı çıplak elle ellememde sorun var mı ?
IMG_2629.jpeg
 
Kemik dibine kadar inmiş. Daha dokunmayın çok ince bir kemik kalmış. Delerseniz organlara kadar inersiniz.

Dikiş iğnesi daha iyi olmuş. Ucundaki ip deliğine takılıp kirlerin çıkması daha iyi olmuş.

Tamam birşey yapmaya gerek yok. Sarı kantaronu o deliklere özellikle iyice yedirip 30 dakika kuru yerde bekletin. Bu hem antiseptiktir hemde onarıcı hücreleri aktive eder.

Uygulamayı yapın 2. Hafta durumuna bakalım.
 
Tamamdır önerileriniz için çok teşekkür ederim umarım hemen iyileşir 🙏🏻🙏🏻
 
Cem bey merhaba kantaron yağı uygulamasına devam ediyorum delikler ve kaplumbağamın son durumu bu şekilde.Gelişme var mı nasıl görünüyor ? Ve bu kaplumbağanın yanına başka bir kaplumbağa koysam hastalık bulaşır mı
IMG_2839.jpeg
 

Ekli dosyalar

  • IMG_2835.jpeg
    IMG_2835.jpeg
    335.6 KB · Görüntüleme: 5
  • IMG_2833.jpeg
    IMG_2833.jpeg
    505.8 KB · Görüntüleme: 5
  • IMG_2831.jpeg
    IMG_2831.jpeg
    810.7 KB · Görüntüleme: 5
  • IMG_2830.jpeg
    IMG_2830.jpeg
    713 KB · Görüntüleme: 4
Kantarona devam edin. Var olan çukurlar bir anda kaybolmaz. Hayvan büyüdükçe plakalar yenilene yenilene toparlar. İzlerin bir kısmı kalacaktır.

Üstteki o delikler ne alemde onlar zamanla kapanacaktır.

Şimdilik başka hayvan almayın. Kabuk belli bir oranda toparlayıp kendine gelsin.
 
Üstteki delikler kapanıyor gibi ama tam bilmiyorum ama yenileri çıkmadı
 
O deliklerin iyileşmesi önemli olan diğerleri yüzeysel.
 
Deliklerin içlerini boşalttıktan sonra da içleri kir doldu şimdi yine temizleme işlemi yapmalı mıyım iğneyle yoksa direkt üstüne kantaron yağı mı sürmeye devam edeyim ?
 
Geri
Üst