Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su değişimi

sarcoptes

Bronz 4 Üye
Katılım
22 May 2015
Mesajlar
53
Merhaba arkadaşlar. 55 litre akvaryumum var içerisinde 7 tane kırmızı yanaklı su kaplumbağası ve 7 tane midye var. Tetra ex1200 dış filtre ve iç filtre kullanmaktayım. Su sürekli aşırı berrak olduğu için yaklaşık 3 haftadır su değişimi yapmadım. Sadece buharlaşan suyu ekliyorum. Acaba suyu değiştirmeli miyim ve hangi aralıklarla ? Midyeler için endişelenmeye başladım ama suda bulanıklık falan hiç yok. Teşekkür ederim
 
Cvp: Su değişimi

hayvanlar sanırım küçük, büyüdükçe kir oranı yoğunlaşacaktır şu durumda dahi yetersiz bir akvaryuma sahipsin. en kısa zamanda akvaryumu büyütmen hayvanlarında sağlıklı gelişimi için gerekli olacaktır. tetra 1200 o akvaryum için çok güçlü hayvanlar savrulmadan durabiliyor mu ? bu strese de sebep olur.

bu filtreyi 300 litrelik akvaryuma kadar kullanabilirsin. ömürlük akvaryum ise 7 kaplumbağa için minimum 800 litre olmalı. su berrak olduğu sürece su değişimine gerek yoktur. yaptığın su takviyesi suyu tazeler. tabanda kir olursa dip sifonu ile alıp eksilen suyun yerine yeni su ekler ve tazelersin.

filtreye gelirsek 3-6 ay arası duruma göre temizlik yapılır. filtrede kullandığın malzemeler nedir ?

midyelerde suyu temizler. bende zamanında beslemiştim. midyelerin kötü tarafı serin suda yaşamaları. bizimkilerin yaşadığı ortama uyumlu değiller. su 28 dereceyi aştığında ölüyorlar. özellikle yazın onları ayrı bir yere alıp serinde tutmalısın normal yaşam alanı ısısı 24 civarıdır. ve tabiki suya oksijen veren yani hava kabarcığı veren filtrede olmalı. sirkülasyonda olmalı. diğer bir hususta hayvanların besleneceği ortamın dış filtre tarafından elimine edilmesidir. dış filtrede kullanılan bazı malzemeler iyi gelmiyor. mesela jbl silicate ex, phos ex gibi yosun giderici malzemeler kullanılmamalı. carbon filtre canlı bitkileri öldürüyor ama midyeler için zararı var mı bilmiyorum.
 
Cvp: Su değişimi

Cevap için teşekkür ederim. Öncelikle akvaryumu kesinlikle büyüteceğim bunları ölümden kurtardım ben ve elimden gelen en iyi şekilde besleyeceğim.

Tetra 1200 aksine çok sakin çalışıyor (çıkış hortumunu cama verdim) iç filtre daha çok akıntı veriyor ama ona rağmen sadece iç filtrenin çıkış yerine gelince doğal olarak biraz geriye gidiyorlar akıntıyla :) diğer yerler sabit. Tabanda oluşan pisliği kumu karıştırarak suya aktarıyorum dip sifonum var ancak kullanmıyorum midyeler aç kalmasın diye zaten yarım saate su yeniden temizleniyor bu işlemden sonra.

Filtre de ekstradan sadece kimyasal olarak karbon kömür var diğerleri mekanik temizlik için düdük şeklinde taşlar , biyo top, sünger ve en üstte elyaf var.

Midye için hava motorunu günde 2 saat kadar çalıştırıyorum sanırım az oksijen gerekiyormuş fazla çalışırsa solunum yapamaz diye korkuyorum midyeler için. Onun dışında dış filtre yüzeyde hafiften bir dalgalanma oluşturuyor. Suyu 25-26 derecede tutuyorum ısıtıcım çalışıyor yazın bile çok serin oluyor burası. 22 görüyorum ısıtıcısız. midyeler için kaplumbağalarım 6-7 cm aralığındalar. Şu ana kadar hasta olmadılar. 3 aydır bendeler. Tek sorunum bir midyenin sürekli hareket etmesi diğerleri aldığımdan beri sabitler. Onu yarın başka birine vereceğim en büyükleri o doymuyor sanırım. Biraz midye sayısı fazla geldi. O zaman benim su temiz olduğu sürece sadece buharlaşan suyu tamamlamam yeterli olacak.
 
Cvp: Su değişimi

midyeler beslenecek yer iyi oldu mu oraya kendini gömüp kabuğunu açıp gıdayı alır. tersine uygun yer bulamazsa uygun yer için akvaryumda turlar. eğer midyeler 5 cm enden büyük ise dediğin gibi o akvaryum için fazlalar.

dış filtre kir ve pisliği randımanlı çekiyorsa iç filtreye gerek yok. bu midyeler açısından da olumsuz olur. midyelerinde su süzdüğünü düşünürsen elinde 3 tane filtre var demektir. eğer kaplumbağalar filtreye tutunuyor ise çalıştırmadan yerinde durabilir ama yer kaplıyorsa çıkarabilirsinde. dış filtrenin su çıkış tarafındaki borunun ucundaki tapayı çıkarıp rahat bir akış sağlayabilirsin. su sesi rahatsız etmez ise bir miktar yukarıdan akması hava kabarcığıda yapar. fakat bu şekilde sirkülasyon artabilir.

halka şeklinde olanlar seramiktir. bu pisliğin yukarı çıkmasını engelliyor. jbl symec elyaf 250 gr olanı uygundur. bir de zeolite al. 2. kata konacak. zeolite sudaki amonyak ve üst türevlerini emer. bunda bulabilirsen seachem matrix bulamazsan seachem denitrate veya prodac zeolite alabilirsin. yalnız denitrate için filtre torbası da lazım içinden çıkmıyor. matrix irisidir. onu direk koyuyorsun. prodac ise iki torba halinde gelir. tek poşeti sepete yetiyor.
 
Cvp: Su değişimi

Son paragrafa biraz yabancı kaldım ama yazdıklarınızın ne olduğunu anlayıp uygulamaya çalışacağım. :) Çok teşekkür ederim.
 
Cvp: Su değişimi

jbl symec elyaf sepetlerde sünger gibi kullanılır. bu sıkı olduğu için kirlerin sünger aralarından çıkıp tekrar suya gitmesini önler. özellikle ufak tortuları tutar. mesela bio ball yerine komple bundan kotarsan daha etkili olur.
mailto:/Product/jbl-symec-filtre-elyafi-250-gr/JPM011872?kat=242

seachem ürünleri bitmiş. prodacta bu iki ürün var. sana önerdiğim normal zeolite ikincisi. birinci carbon ile karışım bunu da alabilirsin. hatta kir yoğunluğu artarsa carbo-zeo'yu birinci sepete normal zeolite'i ikinci sepete koyabilirsin.
mailto:/Product/prodac-carbo-zeo-700-gr/JPM006527?kat=242
mailto:/Product/prodac-zeolite-filtre-malzemesi-700-gr/JPM006528?kat=242

bunlardan da birkaç tane al. prodac kendinden torbalı ama bazı filtre malzemelerinden torba çıkmadığı için birkaç tane alıp bir yere koy yedekte dursun.
mailto:/Product/ti-sert-filtre-malzeme-torbasi/JPM006679?kat=242

dış filtre dizilimi aşağıdan yukarı doğru şöyle olacak.

alt sepet seramik>sünger,
bir üst sepet elyaf >sünger boşluk kalırsa araya bioball konabilir.
ikinci sepete elyaf >zeolite >sünger
birinci sepete sünger yada elyaf> carbon yada lavtaşı üzeri elyaf.

fazla gelen süngerleri çıkarıp yedekte bekletirsin. eskiyenin yerine koyarsın.

burada sünger yada elyaf üstüne kir olmaz ise lav taşı koyabilirsin (lav taşı amonyak dönüşümünü sağlayan bakteriler oluşturur. böylece su uzun süre taze kalır. amonyak nitrite; nitrit nitrata dönüşerek zararsız hale gelir). bunu carbondan sonra kullanırız. carbon malzeme ile lavtaşı bir arada olmaz. carbon bakterileri öldürür.
mailto:/Product/eheim-ehfi-lav-filtre-malzemesi-1-lt/JPM004365?kat=242
mailto:/Product/eheim-ehfi-karbon-filtre-malzemesi-1-lt/JPM003518?kat=242

elyafı sepete yaymadan önce ıslatıp öyle yerleştir. sepetteki delik için elyafın bir köşesinden ufak delik açıp oradan geçirirsin.


midyeler ile işin biterse ona göre ekstra malzeme önerisi yaparım.
 
Geri
Üst