Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su Kalitesi için yardım talebi hk.

FORTE

Bronz 3 Üye
Merhaba Arkadaşlar,

Yaklaşık 4 ay önce ömürlük akvaryuma geçtim. 120×60×60 ölçülerinde içinde 50 kg silis kum ve 375 litre civarı su bulunan bir akvaryum. 1 adet 19/20 cm kabuk boyunda dişi kırmızı yanak besliyorum. Dip çekimi sorununu dalga motoru ile yüzey temizliğini skimmer ile çözdüm. Su kalitesinde yosun sorunu yaşamaya başladım ve günlük akvaryumun ışıklandırma süresini ortalama 6 saatten ortalama 4 saate düşürdüm. Yosun oldukça fırçalayıp kısmen filtrelerin çekmesi ile idare ediyorum. Böyle büyük bir akvaryumu olan akvaristlerden özellikle su kalitesini bozmadan filtrelere az müdahale ederek uzun süre temiz, sağlıklı ve kokusuz su sağlayabilmek için hangi malzemeleri satın alıp kullanmam gerektiği konusunda yardım talep ediyorum. Su düzenleyicilerden aquatan ile idare ediyorum. Akvaryumda acemi birisi olarak uzun araştırmalar sonucu fluvali tercih ettim ve sessizlik, güç, kullanım kolaylığı gibi durumları göz önünde bulundurarak çok memnun kaldım. Su akış yönü mekanik filtreleme sonrası aşağıdan yukarıya akan, 8 gözden oluşan, 4 sepetli bir dış filtre. Önerileriniz doğrultusunda Atakan Petshoptan su düzenleyicisi ve sera elyaf topları vs ürünleri sipariş edeceğim. Akvaryuma mümkün mertebe az müdahale ederek zamanımı evladıma ayırmak istiyorum. Akvaryum güneş ışığını direk görmeyen evimin salonunda bulunmaktadır. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• 20250803_140541.PDF
    2 MB · Görüntüleme: 13
  • Screenshot_20250803_142535_Chrome.PDF
    616.3 KB · Görüntüleme: 4
Merhaba,

Yosun oluşması için suda çözünmüş besin (nitrat, fosfat) ve ışık olması gerekir. Suyunuzu yeterli sıklık ve miktarda değiştirmiyorsanız nitrat yükselmiş olabilir. Ölçüm yaptınız mı hiç ?

Merhaba,

Yosun oluşması için suda çözünmüş besin (nitrat, fosfat) ve ışık olması gerekir. Suyunuzu yeterli sıklık ve miktarda değiştirmiyorsanız nitrat yükselmiş olabilir. Ölçüm yaptınız mı hiç ?
Merhaba,

Su kalitesi testlerini kullanmayı düşünüyorum ama henüz kullanmadım. Suyu haftada bir yuzde 10-15 oranında değiştirmeye başlayacağım. Yada 2 haftada 1 %30.

4 aydır hiç değiştirmediniz mi ?
4 ayda 3 kez komple su değişimi ve birkaç kez kısmi su değişimi yaptım. Akvaryumda 10 adet tatlı su midyesi vardı 4 tanesi ara ara öldü ve kaplumbağa ölen midyeyi 1 saat içinde yediği için ölen midyeleri de çıkarmadım akvaryumdan. Sadece kabukları kaldı ölenlerin. En son tamamen su değişimi ve dış filtre iç filtre temizliğini 3 gün önce yaptım. Zeoliti 400 gramdan 800 grama çıkardım ve en alt göze koydum. Daha önce zeolitler en üstteydi. Dış filtreye sera crystal clear topları da koydum 4 adet son düzenlemede. Fluvalin kendi orijinal elyafları daha başarısız geldi gözüme.

4 ayda 3 kez komple su değişimi ve birkaç kez kısmi su değişimi yaptım. Akvaryumda 10 adet tatlı su midyesi vardı 4 tanesi ara ara öldü ve kaplumbağa ölen midyeyi 1 saat içinde yediği için ölen midyeleri de çıkarmadım akvaryumdan. Sadece kabukları kaldı ölenlerin. En son tamamen su değişimi ve dış filtre iç filtre temizliğini 3 gün önce yaptım. Zeoliti 400 gramdan 800 grama çıkardım ve en alt göze koydum. Daha önce zeolitler en üstteydi. Dış filtreye sera crystal clear topları da koydum 4 adet son düzenlemede. Fluvalin kendi orijinal elyafları daha başarısız geldi gözüme.
3 kez su değişimi yapmanız gayet güzel olmuş ama hala yosun oluşuyorsa ışıkla ilgili olabilir. Emin olmak için bir test kiti alıp kalitesini ölçmenizde fayda var. 375 litre suyu değiştirmek eziyet oluyordur. Filtrenizde hangi malzemeler var ?

3 kez su değişimi yapmanız gayet güzel olmuş ama hala yosun oluşuyorsa ışıkla ilgili olabilir. Emin olmak için bir test kiti alıp kalitesini ölçmenizde fayda var. 375 litre suyu değiştirmek eziyet oluyordur. Filtrenizde hangi malzemeler var ?
Tüm akvaryum suyunu değiştirmek gerçekten eziyet. Artık kontrollü olarak kısmi su değişimi yapacağım. Temudan su çeken makine aldım en azından suyu çekmek kolaylaştı. Ama yinede tüm akvaryumu temizlemek ve 800 litre suyu değiştirmek saatlere mal oluyor. Filtrede şimdi en altta 1. gözde 800 gram zeolit, 2. gözde lav taşı ve üzerinde etkisi geçmiş nitrat süngeri (elyaf amaçlı), 3. gözde substrat, seramik halka ve üzerinde 4 adet sera crystal clear(su akışı hızlı olsun diye 6 adet koyabilecekken 4 adette bıraktım), 4. gözde seramik halkalar, substrat ve seranın küçük nitrat düzenleyicisi taşları ( adını unuttuğum için böyle yazdım substrat ile aynı görevde küçük taşlar) üzerinde nitrat süngeri (2 adet yeni sünger) mevcut. Suyu 2/3 oranında sera aquatan ve 1/3 oranında sera toxivec ile düzenledim. Kuru alana çıkan rampada su değişimi sonrası günlük ışık süresini kısalttığım için sanırım mevcut yosunlaşmanın azaldığını gözlemliyorum 3 gündür. Ek olarak akvaryumda günde 12 saat ( gece 10 sabah 10 arası ) uvc filtre çalışıyor.

Tüm akvaryum suyunu değiştirmek gerçekten eziyet. Artık kontrollü olarak kısmi su değişimi yapacağım. Temudan su çeken makine aldım en azından suyu çekmek kolaylaştı. Ama yinede tüm akvaryumu temizlemek ve 800 litre suyu değiştirmek saatlere mal oluyor. Filtrede şimdi en altta 1. gözde 800 gram zeolit, 2. gözde lav taşı ve üzerinde etkisi geçmiş nitrat süngeri (elyaf amaçlı), 3. gözde substrat, seramik halka ve üzerinde 4 adet sera crystal clear(su akışı hızlı olsun diye 6 adet koyabilecekken 4 adette bıraktım), 4. gözde seramik halkalar, substrat ve seranın küçük nitrat düzenleyicisi taşları ( adını unuttuğum için böyle yazdım substrat ile aynı görevde küçük taşlar) üzerinde nitrat süngeri (2 adet yeni sünger) mevcut. Suyu 2/3 oranında sera aquatan ve 1/3 oranında sera toxivec ile düzenledim. Kuru alana çıkan rampada su değişimi sonrası günlük ışık süresini kısalttığım için sanırım mevcut yoğunlaşmanın azaldığını gözlemliyorum 3 gündür. Ek olarak akvaryumda günde 12 saat ( gece 10 sabah 10 arası ) uvc filtre çalışıyor.
Net konuşmak için birkaç kez ölçüm yapmakta fayda var ama benim sizinkine göre çok ilkel olan filtremde zeoliti çıkış bölmesine koymuştum. Amacım sudaki amonyağı önce biyolojik filtre malzemesinden(eorostar aquaclay ve seachem prime) geçirip bakterilerin tüketemediği amonyağı da zeolite emdirmekti. 2-3 hafta sonra zeoliti çıkardım. O günden beri de zeolitsiz çalışıyor ve hortumlarda biriken kahverengilik dışında hiç yosun, suda renklenme veya koku olmadı. En başta zeolit olduğu zaman amonyağın büyük kısmını emip bakterilere üreme şansı bırakmıyor olabilir diye düşünüyorum. Akvaryumunuzdaki su hacmi benimkinin neredeyse 4 katı olduğundan bakteri kolonininiz tam çalışsa hiç sorun yaşamazdınız diye düşünüyorum. Temudan aldığınız makine elektrik süpürgesine benzeyen, çıkışına filtre torbası takılabilen makine mi? Ben de ondan almak istiyorum. Dakikada ne kadar su çekiyor tahminen ?

Net konuşmak için birkaç kez ölçüm yapmakta fayda var ama benim sizinkine göre çok ilkel olan filtremde zeoliti çıkış bölmesine koymuştum. Amacım sudaki amonyağı önce biyolojik filtre malzemesinden(eorostar aquaclay ve seachem prime) geçirip bakterilerin tüketemediği amonyağı da zeolite emdirmekti. 2-3 hafta sonra zeoliti çıkardım. O günden beri de zeolitsiz çalışıyor ve hortumlarda biriken kahverengilik dışında hiç yosun, suda renklenme veya koku olmadı. En başta zeolit olduğu zaman amonyağın büyük kısmını emip bakterilere üreme şansı bırakmıyor olabilir diye düşünüyorum. Akvaryumunuzdaki su hacmi benimkinin neredeyse 4 katı olduğundan bakteri kolonininiz tam çalışsa hiç sorun yaşamazdınız diye düşünüyorum. Temudan aldığınız makine elektrik süpürgesine benzeyen, çıkışına filtre torbası takılabilen makine mi? Ben de ondan almak istiyorum. Dakikada ne kadar su çekiyor tahminen ?
Seachem prime yazmışım, seachem matrix olacaktı.

TY173827 ürün kodu. temuda bu kod ile aratırsınız. Ben direk akvaryumdan kovaya su çekip kovaları boşaltıyorum. Doldudurkende kovada hazırladığım suyu akvaryuma yine bu makine ile çekiyorum. Saatte 1700 litre debi diyor ütü tanıtımında ölçmedim ama baya işimi kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor makine.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20250803_154551_Temu.PDF
    905.7 KB · Görüntüleme: 3
TY173827 ürün kodu. temuda bu kod ile aratırsınız. Ben direk akvaryumdan kovaya su çekip kovaları boşaltıyorum. Doldudurkende kovada hazırladığım suyu akvaryuma yine bu makine ile çekiyorum. Saatte 1700 litre debi diyor ütü tanıtımında ölçmedim ama baya işimi kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor makine.
Evet bu makine. Çıkışına filtre torbası takılarak kaba pisliği süpürmek de çok kullanışlı olur.

Seachem matrix ömürlük malzeme diyorlar doğru mudur? Lav taşı, seramik halka ve substrat malzemelerin belirli bir kullanım ömrü var mı?
Öyle diyorlar. Zaten biyolojik filtre malzemelerinin asıl amacı bakterilere olabildiğince fazla yüzey sağlamak. Yani temizliği yapan aslında matrix değil, üzerine ve içine tutunan bakteriler. Ben ilk aldığımda çok şaşırmıştım Basbayağı beyaz pomza taşı çünkü. Buna bu kadar para verene kadar pomza taşı alsaydım dedim. Ama hiç sıkıntı yaşamadım çok şükür. Zaman zaman akvaryumdan çekilen suyla durulanması öneriliyor. Ben iki ay dolunca öyle yaptım. Ama taşların üzerinde gözle görülür kir vb. oluşmamıştı. Aynı mantıkla diğer biyolojik filtre malzemelerinin de gözenekleri tıkanmadığı sürece kullanılabilmesi gerekir. Aktif karbon ve zeolit kirletici maddeleri tuttukça özelliğini yitiriyor ama.

Öyle diyorlar. Zaten biyolojik filtre malzemelerinin asıl amacı bakterilere olabildiğince fazla yüzey sağlamak. Yani temizliği yapan aslında matrix değil, üzerine ve içine tutunan bakteriler. Ben ilk aldığımda çok şaşırmıştım Basbayağı beyaz pomza taşı çünkü. Buna bu kadar para verene kadar pomza taşı alsaydım dedim. Ama hiç sıkıntı yaşamadım çok şükür. Zaman zaman akvaryumdan çekilen suyla durulanması öneriliyor. Ben iki ay dolunca öyle yaptım. Ama taşların üzerinde gözle görülür kir vb. oluşmamıştı. Aynı mantıkla diğer biyolojik filtre malzemelerinin de gözenekleri tıkanmadığı sürece kullanılabilmesi gerekir. Aktif karbon ve zeolit kirletici maddeleri tuttukça özelliğini yitiriyor ama.
Bakteri kültürü kısmen oturmaya başlamıştır son temizlikte biyolojik temizlik yapan filtre materyallerini dis filtre içinde kalan su ile yıkadım. Faydası olmaya başlamıştır diye düşünüyorum. Zeolit sürekli kullanmak zorundayız diye biliyorum. Su düzenleyicisi, sera crystal clear ve seachem matrix gibi malzemeleri tedarik etmeden önce danışmak istedim. Özellikle su düzenleyicileri bidonla almayı düşünüyorum küçük aldıkça ciddi manada maliyet yükseliyor. Zeolit alacaktım ek olarak şimdi zeoalit almayayım mı seachem matrix mi almalıyım zeoili yerine?

Bakteri kültürü kısmen oturmaya başlamıştır son temizlikte biyolojik temizlik yapan filtre materyallerini dis filtre içinde kalan su ile yıkadım. Faydası olmaya başlamıştır diye düşünüyorum. Zeolit sürekli kullanmak zorundayız diye biliyorum. Su düzenleyicisi, sera crystal clear ve seachem matrix gibi malzemeleri tedarik etmeden önce danışmak istedim. Özellikle su düzenleyicileri bidonla almayı düşünüyorum küçük aldıkça ciddi manada maliyet yükseliyor. Zeolit alacaktım ek olarak şimdi zeoalit almayayım mı seachem matrix mi almalıyım zeoili yerine?
Malzemeler konusunda Cem Beyin de fikrini alın bence. Ben zeoliti, filtreye biyolojik dengeye gelene kadar yardımcı olsun diye kullandım sadece. Seachem matrixin görevi de daha önce dediğim gibi bakterilerin tutunacağı bir yüzey oluşturmak. Halihazırda lav taşı, substrat gibi malzemeleriniz var zaten, bunlar da aynı görevi yerine getirecektir. Su düzenleyicileri ise bildiğim kadarıyla 100 litreye birkaç mililitre düzeyinde kullanılıyor. Bidonla almak fazla gelebilir. Onların da son kullanma tarihi var çünkü. Sizin yerinizde olsam ilk önce su kalitesini test eder ona göre bir yol belirlerdim. Memlekette su sıkıntısının da olduğu bu günlerde suyu idareli kullanmak önemli.

Malzemeler konusunda Cem Beyin de fikrini alın bence. Ben zeoliti, filtreye biyolojik dengeye gelene kadar yardımcı olsun diye kullandım sadece. Seachem matrixin görevi de daha önce dediğim gibi bakterilerin tutunacağı bir yüzey oluşturmak. Halihazırda lav taşı, substrat gibi malzemeleriniz var zaten, bunlar da aynı görevi yerine getirecektir. Su düzenleyicileri ise bildiğim kadarıyla 100 litreye birkaç mililitre düzeyinde kullanılıyor. Bidonla almak fazla gelebilir. Onların da son kullanma tarihi var çünkü. Sizin yerinizde olsam ilk önce su kalitesini test eder ona göre bir yol belirlerdim. Memlekette su sıkıntısının da olduğu bu günlerde suyu idareli kullanmak önemli.
Su test kiti alacağım tetra almayı düşünüyorum yapay zeka tetrayı önermişti atakan da mevcut 25 li kitlerden. Birde yılda 5-5.5 ton arası su akvaryuma gidecek. 2 ayda bir akvaryum suyunu komple değiştirip haftada 1 de 60 litre su değişimi yapmayı planlıyorum. Bu sebeple su düzenleyicileri bidonla almayı düşünüyorum. Bidonla satın almak yarı yarıya düşürüyor aquatan ve toxivec maliyetini. İlk kez açılan bidon 2 yıl gider diye düşünüyorum.

Su test kiti alacağım tetra almayı düşünüyorum yapay zeka tetrayı önermişti atakan da mevcut 25 li kitlerden. Birde yılda 5-5.5 ton arası su akvaryuma gidecek. 2 ayda bir akvaryum suyunu komple değiştirip haftada 1 de 60 litre su değişimi yapmayı planlıyorum. Bu sebeple su düzenleyicileri bidonla almayı düşünüyorum. Bidonla satın almak yarı yarıya düşürüyor aquatan ve toxivec maliyetini. İlk kez açılan bidon 2 yıl gider diye düşünüyorum.
Bana da serayı önermişti ama alacağım yerde seranın son kullanma tarihi yakın olduğundan dennerlee 6in1 test çubukları aldım. Kendimce yaptığım testlerde tutarlı sonuç veriyor. ( Örneğin ters ozmoz cihazından çıkan suda 0 nitrit, 0 nitrat, 6.8ph, 0 klor) Yine de yaptığım araştırmaya göre sıvı testler daha tutarlı. Seranın sıvı test kitlerine de bakabilirsiniz. Bir de çubuk testlerde çubuğu suya kullanım kılavuzunda belirtilen süre kadar batırıp sonra da belirtilen süre kadar beklemek önemli. Daha fazla beklediğimde renkler değişiyor.

Dış filtre içindeki malzemeleri yazın. Su çıkış alttan yukarı doğru mu; yukarıdan aşağı doğru mu?

Dış filtre varken su düzenleyiciye gerek yok. Su düzenleyicinin yaptığı işi carbon malzeme hallediyor.

Dış filtre içindeki malzemeleri yazın. Su çıkış alttan yukarı doğru mu; yukarıdan aşağı doğru mu?

Dış filtre varken su düzenleyiciye gerek yok. Su düzenleyicinin yaptığı işi carbon malzeme hallediyor.
Su akışı aşağıdan yukarıya. Önce 2 kademeli mekanik temizleme sağlayan 4 adet süngerden geçiyor su. Sonra aşağıdan yukarıya 1. gözde 800 gram zeolit, 2. gözde lav taşı ve üzerinde etkisi geçmiş nitrat süngeri (elyaf amaçlı), 3. gözde substrat, seramik halka ve üzerinde 4 adet sera crystal clear(su akışı hızlı olsun diye 6 adet koyabilecekken 4 adette bıraktım), 4. gözde seramik halkalar, substrat ve sera siporax üzerinde nitrat süngeri (2 adet yeni sünger) mevcut. Suyu 2/3 oranında sera aquatan ve 1/3 oranında sera toxivec ile düzenledim. ( su düzenleyicisi malzemeleri musluk suyundaki klor ve diğer metal içerikleri yok etmek için kullanıyorum çünkü musluk suyu kullanmak zorundayım İstanbul suları klorlu oluyor)

Son düzenleme:
Geri