Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su Kaplumbağaları Bakımı Beslenmesi

TheSilici

Bronz 2 Üye
Katılım
11 Ocak 2010
Mesajlar
97
Su Kaplumbağaları

Türkiyenin Akdeniz sahillerini yuva yapmak amacıyla kullanan iki tür deniz kaplumbağası vardır.Caretta caretta ve Chelonia mydas.Yeşil Kaplumbağa olarak da bilinen Chelonia mydas. Üreme alanı olarak daha ziyade Doğu Akdeniz’de yer alan kumsalları kullanmaktadır.Kaplumbağalar her yıl yumurtlamazlar.Örneğin Kıbrıs’ta 2-4 yılda bir, Haziranın başlangıcından Ağustosun ortasına kadar yumurtlarlar.100 yumurtalık her yumurtlamada, gece kuma kazılan 50-70 cm. derinliğinde bir deliğe yumurtlarlar.Yavrular yaklaşık 7 hafta sonra gece kumdan çıkar ve denize yönelir.

Semiakuatik kaplumbağa türleri daha düşük ısı aralığını tercih ederler.Çoğu güneşlenerek ısınmak isterler,direk güneş ışığı bulunmadığında ısı kaynakları,45 cm.uzaklıktan kullanılabilir.Ayrıca havalandırmanın da bulunması yararlı olur.

Semiakuatik kaplumbağa türleri içine gömülebilecekleri miktarda suya ihtiyaç duyarlar.Bu türlerin çoğunda beslenme, üreme ve sosyal ilişkiler su içinde olur.Kullanılan suyun filtrasyonu ve havalandırması yapılarak,toksik organik atıkların ve patojenik organizmaların birikmesi önlenmiş olur.Nem %35-%75 olmalı.Nem oranı % 75’den fazla olursa mantar ve bakteriyel hastalıklar meydana gelir.Altlık olarak, tavşan yemi olarak hazırlanmış olan alfa alfa peleti kullanılabilir.Su kaplumbağalarında, barınaklarında çimentodan yapılmış beslenme, dinlenme ve güneşlenme yerleri bulunmalıdır.Su kaplumbağaları küçük taş parçalarını yutabilirler.Bulaşmayı önlemek için temizlikte kullanılan malzemeler quartener ammonium solüsyonu ile dezenfekte edilmelidir.Tüm malzemeler 3 ayda bir yenilenmelidir.

KIRMIZI YANAK SU KAPLUMBAĞASI

Kuzey Amerika Orta Batı kesimlerindeki bataklıklarda oldukça yaygın olarak bulunur.Ilık ve bol güneşli suları severler.Bu kaplumbağaların en büyük özelliği yanaklarının iki yanındaki kırmızı-oranj lekelerdir.Bu lekeler olgunlaştıkça kaybolur.Boyları 16-25 cm. arasında değişir.

Yavru kaplumbağalar için 60 cm.lik akvaryum idealdir.Sabit ısı 26,5 derece tutulmalı, ideal akvaryum boyu ilerisi de düşünülerek 100x40x40 cm.edinilmesi tercih sebebi olmalıdır.U.V. lamba sürekli güneş ışığı görmeyen kaplumbağalar için önem taşır.
Kurutulmuş karides, balık parçaları, kurt kuruları ve ufalanmış et parçaları, ufak toprak solucanları, kıvırcık salata parçacıkları ve küçük balıklar verilebilir.Ömürleri 20-25 yıl kadardır.Olası hastalıklardan birisi kabuk yumuşaması ve gözlerde enfeksiyondur.Sularına vitamin, kabuklarına zaman zaman yumuşak bir fırçalama yapılmalıdır.

BESLENMELERİ :

Tatlı su kaplumbağaları obur yaratıklardır.Önlerine ne kadar yiyecek konulursa konulsun hepsini bitirmek isterler.En iyisi, yiyeceklerini azar azar vermek, sevdikleri kurutulmuş karideslerden günde 4-5 tane yiyebilirler.Su kaplumbağaları için özel hazırlanmış pelet yemlerde mevcuttur.Zaman zaman küçük parçalar halinde çiğ et, taze midye içi, solucan parçaları küçük parçalar halinde verilebilir.Artan yemler hemen sifonlanmalı aksi halde suyu kirlenir.Özellikle taze alabalığı çok severler.Unkurduna bayılırlar.Vitamin takviyeli yemlerden haftada 3-5 tane verilmelidir.Tavuk ciğeri çok zararlıdır.Deniz balığı türlerini de vermek sakıncalıdır.Çünkü vücattaki kalsiyumun harcanmasına neden olur.En iyisi akvaryumun içine çabuk çoğalan küçük balıklar bırakılabilir.(Hem beslenmesi hem de avlanması için)

KIRMIZI YANAKLI KAPLUMBAĞA YEM RASYONU

% 25 dana eti
% 25 hazır kaplumbağa yemi
% 50 meyva-sebze-ot(havuç,çilek,elma,yonca,marul,brokoli,yeşil fasulye,lahana,havuç)

Not:Bütün malzemeler ufak parçalanmış olmalıdır.Toz vitamin de üzerine serpilmelidir.


Yaşı ilerledikçe et miktarı azaltılıp ot miktarı arttırılmalıdır.

Akvaryumda Ca ve mineral içeren taşların bulunması yararlı olur.Su sıcaklığı 23 derece, dışarısı 26 derece olmalıdır.Su yüksekliği bağa yüksekliğinin 1,5-2 katı kadar olmalıdır.

TATLI SU KAPLUMBAĞASI

Sultan Sazlığında; memelilerden; su faresi,yarasa, adalarda tilki ve tavşan, balıklardan; sazan ve bazı küçük balıklar, sürüngenlerden; su yılanı ve kertenkele, adalarda su kaplumbağası, kurbağa ve sülük bulunmaktadır.

Beyşehir Gölü;Göl suyu alkalin özelliktedir. Sazan ,alabalık , çiçek balığı, gövce, sarıbalık ve tatlı su levreği gibi türler, su kaplumbağası ve yılanlar gölün faunasını oluşturmaktadır. Göl içerisindeki irili ufaklı adalar, su kuşlarının yuvalanmaları ve kuluçkalanmaları açısından önem teşkil ederler. Adalar dalgıç türleri , kuğular, karabataklar, bazı balıkçıl türleri ve ördekler için kışlama ve kuluçka alanlarıdır

1.önceliklerini satıcının verdiği su kabını değiştir , yerine güzel bir akvaryum al. üstü kapalı olan akvaryumlar var , kokusunu dışarı vermedikleri için tavsiye edebilirim.

2- Bilidiğimiz balık yemlerini verebisiniz. Ama pişmiş kıyma ve balık yemeye bayılırlar , verdiğin zaman ne kadar sevindiklerini gözlemleyebilirsin

3-biraz da yakalandıkları hastalıklar hakkında bilgi vereyim ; göz iltihabına yakalanbilirler ve kabuk yani sırt yumuşması görülebiliyor. Suyunu temiz tut ve kabuk yumuşamasını önlemek kabuklarına sürülen krem var onu alabilirsin , sabah ve akşam vakitleri güneşe çıkar güneşlensin hayvan

Öncelikle, tatlı su kaplumbağalarının suyun içinde beslendiklerini hatırlatalım. Yani, onları beslediğiniz yerin en az bir bölümündeki su seviyesi, başlarını geçecek seviyede olmalı. Ancak yerlerinde, arada bir çıkıp kabuklarının alt kısmını kurutabilecekleri bir karasal bölüm de mutlaka olmalı.

Kaplumbağaların günlük olarak beslenmeleri gerekiyor. Çoğunlukla etobur bir beslenme tipleri olmasına karşılık, bazı tatlısu kaplumbağası türlerinin sebze (marul, salatalık veya muz) yedikleri de biliniyor. Salyangozlar, solucanlar, küçük balık parçaları veya küçük balıklar (tatlısu balıkları olması koşuluyla), sucul böcekler başta olmak üzere çeşitli böcekler ile beslenebilirler. Kuru kedi-köpek mamalarının kırıntıları da sıkça verilmekle birlikte, kaplumbağanızda kalsiyum ****bolizması bozuklukları ve karaciğer rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu nedenle, doğal besinler vermekte fayda var. Bazı evcil hayvan dükkanlarında veya akvaryumcularda bulabileceğiniz kaplumbağa mamaları da, vitamin ve mineral içeriklerinin dengelenmiş olması bakımından ihtiyacınızı (ve kaplumbağanızın ihtiyacını) karşılayacaktır. Eğer çiğ et parçaları verecekseniz bir uyarı, etin yağsız olmasına dikkat edin.

Günlük ışık miktarı artışının başlamasından kısa bir süre sonra üreme dönemleri başlar. Öncelikle suyun içerisinde erkek dişinin peşinde olacak bir şekilde kovalamaca gözlersiniz. Daha sonra da erkek, kollarını gererek dişiye kur dansı yapar. Eğer kur dansında başarılı olursa, çiftleşme gerçekleşir. Çiftleşmenin gerçekleşmesinden bir süre sonra, dişi yumurta bırakmak için uygun bir yer aramaya başlayacaktır. Bunun için, kabuğunun uzunluğundan daha derin ve kendi toplam boyunun 2 katı kadar büyüklükte bir kum alana ihtiyacı olacaktır. Dişinin arka ayaklarıyla kum kazma hareketi yaptığını görürseniz, yumurtlama zamanı yakındır.

Ancak bu davranışı sürekli gösteriyor ve bir türlü yumurta bırakmıyorsa, bunun anlamı uygun yer bulamadığıdır. Böyle bir durumda kumun derinliğini arttırmayı ve kumu biraz daha sertleştirmeyi (üzerine bastırarak kazılmaya uygun sertliğe getirmeyi) deneyebilirsiniz.

Yumurtalar bırakıldıktan sonra, onları ellememeniz gerekir. Eğer yumurtaları taşıyacaksanız, onları çevirmemeye dikkat etmeniz gerekir, yoksa içindeki embriyo zarar görebilir. Ortalama 27-30°C’lik bir ısı, yumurtaların kuluçka dönemini geçirmeleri için yeterli olacaktır. Türlere göre değişmekle birlikte yaklaşık 1,5-2 ay kadar sonra da, yumurtalardan yavrular çıkacaktır. Yavrular, ilk bir hafta boyunca yemek yemeyebilirler. Onların ihtiyaçları da, erişkinlerle aynı olacaktır. Sadece besinlerini daha küçük parçalar halinde verebilirsiniz.

Kırmızı Kulaklı Kaplumbağa

Şirinliğin Bedeli
Hangimiz bu bozuk para büyüklüğündeki şirin yeşil canlılardan beslemedik ki? Eminim hayvan severlerin birçoğu bu sürüngenleri evinde bulundurmaktan büyük zevk alıyordur, buna ben de dahil. Fakat bu canlılar akvaryumcuların anlattığı kadar kolay bakılan canlılar değil maalesef, bu nedenle de her yıl bir sürü kırmızı kulaklı kaplumbağa hayvan severlerin elinde ölüyor. Bu yazı sayesinde hem aldığınız canlıyı daha iyi tanıyabilirsiniz hem de onu uzun süre yaşatmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Tür Özellikleri

Kırmızı kulaklı kaplumbağalar yarı suda yarı karada yaşayan canlılardır. Ilık ve taze su kaynaklarında (gölet, havuz, göl, bataklık, çay, dere) ve hafif güneş alabilecekleri ağaç gövdesi ve kütüklerin üzerinde zamanlarını geçirirler. Dişiler yuva yapmak ve yumurtlamak için kuru alanlara ihtiyaç duysalar da su kaynaklarından çok fazla uzaklaşmazlar.Yaşadıkları alan su ve etrafıyla sınırlıdır.Yeni bir su kaynağı aramadıkça veya dişiler yuva yapmak istemedikçe su kenarından uzaklaşmazlar.Birlikte güneşlenmeyi severler. Sucul bitkilerden hoşlanırlar. Hızlı ve iyi yüzen sürüngenlerdir.

Doğal Yaşam Yerleri

Doğal yaşam yeri Missisipi Nehri’nden Meksika Körfezi’ne uzanır. Hayvan ticaretçiliği bütün dünyaya yayılmasını sağlasa da her yerde yaşamaları kolay değildir.Yaşamak için dört temel gereksinimleri vardır.Taze su kaynağı, güneşlenme alanı, uygun bitkiler ve yumurtlama alanı. Su kaynağı ılık, sakin ve sessiz olmalıdır.Güneşlenmek için kullandıkları ağaç gövdesi ve kütük ise çamurlu veya yumuşak bir yüzeye sahip olmalıdır.Yavrular kendilerine balık, salyangoz, böcek ve bitki artıkları gibi küçük avlar seçerler.

Fiziksel Özellikleri

Doğada hemen fark edilebilen hayvanlardır. Derileri yeşil ve sarı desenlidir. Dişiler erkeklerden daha büyüktür. Buna karşılık erkeklerin pençe ve tırnakları daha uzun, kuyrukları da daha kalın ve uzundur. Yeni doğmuş yavrular 2.5 cmdir. Bir yıldan sonra boyları genellikle 5 - 9 cm. arasında olur. Yetişkin erkeklerin boyu 18.- 23 cm, yetişkin dişilerin boyu ise 25 - 30 cm arasında değişir.

Bakımı

Kırmızı kulaklı kaplumbağalar akvaryumcularda en sık rastlanan kaplumbağa türüdür. Akvaryumcularda daha çok singapur kaplumbağası olarak geçer. Genellikle 1 - 2 litre bile olmayan kapların içinde satılsalar da, kaplumbağalar için bu kesinlikle uygun değildir. En az 45 - 50 litrelik bir akvaryumda bakılmalıdır. Akvaryumun yüksek olması gerekmez; sadece akvaryumdan çıkıp kaçmaması için ortalama yüksekliği 20 cm. olmalıdır. Ayrıca bu tür kaplumbağaların bakıldığı akvaryumlarda filtre de kullanılmalıdır. Doğaları gereği akıntılı ve temiz sulardan hoşlanırlar. Suyu çok çabuk kirleten canlılar oldukları için güçlü bir filtre kullanılması çok iyi olacaktır. Su sıcaklığı 27-28 derece arasında tutulmalıdır.

Bulunduğu akvaryumun hafif güneş alması tercih edilir. Kışın hareketleri yavaşlar, bu durumda müdahale etmemek gerekir. Kış uykusuna yatmazlar bu nedenle suyun sıcaklığı kontrol edilmezse ve sıcaklık çok düşerse ölebilirler. Bu kaplumbağaları balıkların bulunduğu bir akvaryuma atmamak gerekir ; çünkü küçük balıkları avlayabildiği gibi, büyüklerinde yüzgeçlerini kopartıp yiyebilir.

Olası sağlık problemleri gözlerde enfeksiyon ve kabuk yumuşamasıdır.Sularına vitamin, kabuklarına ara ara yumuşak bir fırçalama yapılmalıdır.

Beslenme

Bu tür kaplumbağalar etçil ve otçul beslenirler. Her türlü balığı yiyebildikleri gibi tuzsuz haşlanmış tavuk eti, yağsız kıyma, küçük böcekler (sinek, gammarus gibi), kurutulmuş canlı yemler, marul, ıspanak, salatalık da verilebilir.Verilmesi gereken günlük yem miktarı her kaplumbağa için değişir. Çoğunun yeme alışkanlıkları ve iştahları farklıdır. Bu yüzden olası bir ölçü yoktur; fakat genel olarak kafasının hacmi kadar yem verilebilir.

Sonuç

Maalesef ki kırmızı kulaklı kaplumbağalar evcil hayvan satıcılarının yanlış yönlendirmesi yüzünden bilinçsizce satın alınıp küçük kaplara sıkıştırılıyorlar. Birçoğu soğuk su, iyi beslenememe, hastalık gibi nedenlerden ölürken yaşayabilenlerin bir kısmı ise çok büyüdükleri için nehirlere, göllere salınıyorlar. Bu kaplumbağaların ömürleri 20 - 25 yıl kadardır ve oldukça zeki hayvanlardır. Sahiplerine çok alışırlar. Bu nedenle bu güzel canlıları almadan önce ne kadar uzun yaşadıklarını ve ne kadar büyüdüklerini bilip, onlara sağlıklı ortamı oluşturduktan sonra sahip olmanız ilerde üzücü olaylar yaşamamanız için çok önemlidir. Bu hayvanları şirinliklerinin kurbanı yapmayalım

Repp+++

Alıntı değildir ama sitede olduğu için alıntıdır diyorum.
 
Bilgi için teşekkürler, ama alıntı yaparken lütfen kaynakta belirtiniz.
 
Teşekkürler paylaşım için evet alıntı konusu daha sonra bizlerin başını ağrıtabilmekte bu yüzden mutlaka kaynak belirtmeye de dikkat edelim alıntılarda. İyi paylaşımlar.
 
Geri
Üst