Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su Kaplumbağaları ile ilgili genel.

zoraet

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2015
Mesajlar
5
Benim kaplumbağalar 3 yaşını geçti. 1 yıldan fazla ölüm fanusu dedikleri plastik kapta büyüttüm, Allah'tan bir sıkıntı yaşamadım. Öğrendikten sonra resimdeki akvaryumu aldım yaklaşık 2 senedir bu akvaryumu kullanıyorum. Son zamanlarda sığmamaya başladılar. Kara alanı, ısıtıcıyı falan çıkartmak zorunda kaldım. Aynı zamanda aşırı derecede suyu kirletiyolar ve koku yapıyor. Hergün suyunu değiştirmek zorunda kalıyorum. Oda çok zahmetli bir iş. 

Doğduklarından beri hep yemlerle besledim. Yemlerin haricinde besin vermedim. Kullandığım besinler
Raffy P, Raffy I, Raffy Royal, Raffy Mineral ve Tetra Reptomin. 

Şimdi hedefim 100x50x60 150x60x70 arasında mobilyalı bir akvaryum almak aynı zamanda dış filtre ve turtle dock almak var bunlar bana yaklaşık 1000-1500tl arası bir fiyata maal olacak. E[size=small]vlendiğim için zaman ayıramadığımdan, sahiplendirmek istedim, ancak gönlüm el vermedi, vazgeçtim.[/size]

Türkiyede benim almak istediğim turtle dock bulunmuyor. Benzerlerine 130 tl fiyat biçmişler. 
Benim almak istedğim ürün http://www.amazon.com/Z...lon-Tanks/dp/B00178LI50 yaklaşık 40x20x7 boyutunda vantuzlu. 

Amacım resimdeki akvaryuma benzer bir akvaryum yapmak. Tabi benim alacağım akvaryum ve  turtle dock daha büyük olacak. Yüzmeleri için epey alanları olmuş olacak.

Kafamda tek bir sıkıntı var. Yaklaşık 3 yıldır hiç yüzmediler. sıkıntı yaşayıp yaşamayacakları. Sonuçta iç güdüsel bir şey yüzmek ancak unutabilme ihtimalleri varsa yapacağım bu kadar masraf biraz boşa olmuş olacak. İlgilenen arkadaşlar akıl verirlerse sevinirim. 

Sorularıma gelecek olursak; 

1) Yukarıda bahsettiğim gibi, yüzüp yüzemeyecekleri,
2) [size=small]200-300 litrelik bir akvaryum için nasıl bir dış filtre almak gerekir. Ve suyu gerçekten temizler mi? [/size]
3) Bu linkte olan turtle dock u kullananan arkadaş varmı?
4) Bu akvaryumu tamamladığımda dibini taşlarla mı döşemeliyim kumla mı? Kaplumbağalar hangisini daha fazla sever?
5) Yemler haricinde besin takviyesi yapmalımıyım? 

Okuduğunuz ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
 
Cvp: Su Kaplumbağaları ile ilgili genel.

selamlar elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım cem bey geldiğinde daha detaylı yanıtlar verecektir
!) sağlık yönünden bir sıkıntıları yoksa yüzerler, yüzmeyi unutacaklarını düşünmüyorum
2) dış filtre işi alacağınız akvaryuma ve gözden çıkarabilceğiniz meblağaya bağlı; akvaryumda ki suyu 3-6 defa
filtreyeleyebilecek kapasitede olması gerek genel anlamda benim forumda gördüğüm bu oldu
3) o turtle dock ı kullanmadım ancak yabancı sitelerde gördüğüm kadarıyla kullanıcıları pek memnun değil ama illa bu olsun diyorsanız amazondan türkiye gönderimi olan birtane bulabilirsiniz diye düşünüyorum
4) forumda genelde silis kum tavsiye ediliyor iki rengi bulunuyor sarı ve beyaz 0,5-1 mm aralığında olan ideal ölçüsü
önceden taş koymuştum inanılmaz pisleniyor ama silis kumda pislik kum yüzeyinde kalıyor, ve kaplumbağam bayıla bayıla bu kumu yiyor; sindirime yardımcı olma özelliği varmış
5 e bu kouda daha vakıf birinin cevap vermesi daha doğru olacaktır, ben arada su mercimeği veriyorum kaplumbağama, yeşilliklere alıştırmaya çalışıyorum
 
Cvp: Su Kaplumbağaları ile ilgili genel.

1)Fiziksel olarak zorlanacakları aşikar.Geniş ve derin alan canlının kemik ve kas gelişimi açısından önem arz etmektedir.
2)100x50x60 için JBL Cristal Profi e1901,Tetra EX 2400,EHEIM professionel 3e 700/600T,EHEIM professionel 3 1200XLT ; 150x60x70 için sump sistem öneririm.
3)Turtle Dock gibi ürünler belirli bir boya ve ağırlığa ulaşmış canlılar için oldukça kullanışsızdır.Akvaryum üstü kuru alan ile bu problem ortadan kaldırılabilir.Forumun kuru alan bölümünde konu ile ilgili başlıklar mevcut.
4)İnce silis kum kullanılmalı.Çakıl kullanıldığında artıklar boşluklara dolarak zararlı bakteri üremesine neden olur.İnce silis kumda ise;artıklar yüzeyde kalır ve dip süpürgesi ya da akvaryum kepçesi ile kolayla alınabilir.Ayrıca silis kumu kaplumbağalar sindirim amaçlı da tüketebilir.
5)Mümkün olduğunca yem çeşitliliğini fazla tutmak hazır yemlerle beslenen canlıların kabızlık problemi yaşamaması açısından önemlidir.Bu konu ile ilgili Su Kaplumbağalarında Beslenme isimli konu yardımcı olacaktır.
 
Cvp: Su Kaplumbağaları ile ilgili genel.

arkadaşlar genel itibariyle anlatmışlar.

hayvanların boyuna göre akvaryumunda belli bir oranda olması lazımdır. hayvan büyüdükçe yapacağı dışkı ve idrar dolayısıyla amonyak seviyesi yükselip kokuya ve zehirlenmeye de sebep olabilir. aynı şekilde kirlenmede artacaktır.

hayvanlar iki tane olduğuna göre 100*50*60h 10 mm cam kalınlığı akvaryum minimum seviyede olmak üzere 120*50*60h 11-12 mm cam kalınlığı veya akvaryumu koyacağın alana göre alternatif büyüklükler olabilir. ama bu iki verdiğim ölçü üstüne çıkarsan maliyet daha da yükselecektir. cam kalınlığıda artacaktır. mesela 150*60*70h için 16-18 mm cam kalınlığını ister. bunu taşıması da zordur. yere bineceği yükte. buna kumun ağırlığını da ekleyeceksin.

mesela ben 100*50*60h kullanıyorum içine koyduğum silis 45 kg. yaklaşık yarım ton çekiyor. mobilyayı da bu ağırlığı çekecek sağlamlıkta olmalı.

herşeyi en kalitelisinden alayım dersen bu öngördüğün fiyatın iki katını geçer. yine önerdiğim ölçülerden birini alırsan ısıtıcıda jbl protemp 300 w al. furkanın önerdiği jbl cristal profi e1901 heveslendiğim kaliteli bir dış filtre.

turtle dock 10 cm kabuk boyuna kadar kullanışlı. su seviyesine göre yükselip alçalabiliyor ama daha büyük hayvanlarda pek kullanışlı değil. bunun yerine cam üstü cam kuru alan alman daha sağlıklı. bu sayede suyu max düzeyde yükseltmiş olurken kuru alanın kenarlarına kıskaçlı lambaları da takma olanağın olur.

bu konuda yorum 6'da gerekli malzemeleri yazdım.
mailto:/forum/konu-kaplumbagalarima-uygun-ekipmanlar.html
elindeki yemlerden raffy I gammarus bitince daha alma. raffy royal veya jbl energil ile devam edersin. bir de kemik ve kas gelişimi için jbl agil al. ot türevli olarakta sera vital kullanıyoruz. ama bunu biraz daha sonra alırsın şimdilik marul ve kıvırcığın orta kısmındaki körpe yapraklardan verirsin. haftada iki defa kabukları oranında verirsin yemediklerinde yarım saat sonra alırsın. yemlerde yelpazen geniş ekstra başka birşey vermen hayvanları yemlerden uzaklaştırabilir.

su her daim sabit sıcaklıkta olmalı. yoksa hasta olurlar. yeni koyacağın suda. ısıtıcı her daim olmalı velakin hayvanların manevra yapacak alanları dahi kalmamış vurup su yüzeyine atarlarsa camı patlar.

hayvanların kaşınıp plakalarını atmaları için mango köküde lazım. uygun şekilde bulamazsan mopani köküde olur.

hayvanlarda ilk girdiklerinde derin su psikolojisi olabilir sürekli yüzeye çıkıp inme olayları ve yüzeyde bir şeye tutunup dinlenme olacaktır ama bu zaman içinde düzelecek bir durum. su içinde nefes tutabilme biraz daha zaman alabilir. gelişimini uygun şartlarda ve ortamda tamamlamış hayvanlarda akciğerler sağlıklı gelişir. 15 cm kabuk boyuna kadar belli saat aralıklarında yüzeye çıkıp tekrar tabana inip uyurlarken sonrasında sabaha kadar su yüzeyine çıkmadan dipte uyuyabilirler. senin hayvanlarında zaman alacak dediğim süre budur. buna rağmen bir kısmı burun dışarda gövde su içinde büyük boyda dahi uyuyabilirler bu hayvanların rahat edeceği duruma bağlı seçimidir hepsi tabanda uyuyacak diye birşey yok.
 
Cvp: Su Kaplumbağaları ile ilgili genel.

Cevaplarınız için her birinize çok teşekkür ederim. Tahmin ettiğimden daha fazlaya mal olacak gibi gözüküyor.
Bilhassa filtreye en az 1000 tl gidecek gibi.


Cem Bey akvaryumunuzun kara alan çalışmasını çok beğendim. Tasarımını siz mi yaptınız yoksa başkasına mı yaptırdınız? Birde camın üzerindeki mavi malzeme ne olarak geçiyor?
 
Tasarımı ben çizdim tay-mur akvaryuma yaptırdım. Köşe boşluklarını dış filtre borusu için yaptırdım. Her iki köşeye yaptırmamın sebebi ilerde yer değişikliğine bağlı diğer köşeye almak gerekirse yine boru girebilsin.

Normalde tabanda sal taş dediğimiz düz çakıllar silikon ile yapıştırarak daha doğal ortam yakalanabilir ama ağırlığı yükseltmemek için bu paspası kullandım. Kirlendiği zaman kaldır indir zor oluyor. Bu paspasın değişik renkleri mevcut uygun ölçüde alıp maket bıçağı ile şekil verdim. Bu paspasın tel tel olanı da var ama ona panik halinde inmesi halinde tırnakları takılıp kırılabilir. Bunun artısı ise deliklerine tutunup rahat çıkabilmeleri.

Ben sonradan kuru alanın rampa çevresine de cam yaptırdım. Büyüdüklerinde rampa kenarlarından akvaryum dışına atlıyorlardı.
 
Geri
Üst