Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su kaplumbağam hasta mı?

irem.a

Yeni Üye
Katılım
25 Eki 2013
Mesajlar
17
Merhaba. Ben 6 ay önce bi su kaplumbağası aldım. Onunla birlikte bir de içinde balık vb. besinler içeren yem aldım. Kaplumbağam ilk başta yerdi ancak artık yemiyor. Yemin bayatladığını falan mı hissediyor yoksa artık beğenmiyor mu anlamıyorum. Bir de sanki yem yer gibi suyun içinde ağzını açıp sanki bişey yakalamaya çalışır gibi kapatıyor. Yem yerken yaptıkları hareket kısacası. Neden böyle birşey yapıyor? Bir hastalığı mı var? Yem yemeyeli 4 veya 5 gün oldu. Bundan birşey olur mu? Yem olarak ne vermeliyim? :down: :down:
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Mrhaba,

Bahsettiğiniz durum için bir çok etken olabilir. Kaplumbağanıza hangi şartlarda bakıyorsunuz. Su sıcaklığınız kaç derece ve ısıtıcı olan bir yerde mi bakıyorsunuz.

Düşük su sıcaklıkları, stres durumu, yaralanmalar ve benzeri durumlar yem yememeye sebebiyet verebilir.

Forumun ana sayfasında bakım başlığı altındaki ana konularda gerekli bakım şartları mevcuttur. Bu bakım şartlarının dışında besliyorsanız kaplumbağayı o zaman bir hastalı durumu olma söz konusudur. Özelik 6 aydır baktğınızı söylemişsiniz. Sıcak yaz aylarını geride bıraktığımızdan uygun olmayan koşullarda düşük su ve hava sıcaklıkları kaplumbağaların metabolizmalarının yavaşlayarak yem yememe, hareket etmeme ve sonuç olarak çeşitli hastalıklara yakalanarak ölümüne sebep olmaktadır.

Öncelikle bakım şartlarınızı yazar veya gözden geçirirseniz tespit yapmak daha doğru olacaktır.
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Bakılan ortam ve ekipmanların nelerdir ? Eğer ısıtıcısı ve diğer ekipmanları eksik ise hastalık davranışı gibi gözüküyor. mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html bu başlıkta kaplumbağa bakımı hakkında detaylı bilgiler mevcut. Okunup varsa eksiklikler hakkında buradan bilgi alışverişi yaparız. Yemin adı nedir kutusun da ? Eğer açık yem almadıysanız üzerinde ki son kullanma tarihi falan geçme veya ağzı açık kalma durumları oldu mu ?

Hoş geldiniz bu arada foruma
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Kaplumbağama plastik su kabı içerisinde bakıyorum. Isıtıcım da yok tahmin ettiğiniz gibi. Bir tane kaplumbağam var yanına arkadaş eklendiğinde asosyal olduklarından onları yaralayabileceklerini okumuştum. Akvaryum boyutlarını pek bilmem ama bir kaplumbağaya akvaryum çok büyük gelir diye almadım.


Hayır açık yem değil son kullanma tarihi kasım 2014, üretim tarihi kasım 2011.İsmi turtle stick. mailto:/4410/Pets-Family-Turtle-Stick-250-ml__44105849_0.jpg buradakinin aynısı. Hoşbuldum teşekkürler. Çok yararlı bir site, emeğinize sağlık :)
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

İrem Hanım,

Öncelikle sizin de fikir edinmiş olduğunuz üzere kaplumbağa adası diye satılan plastik kaplumbağa bahçeleri tamamen ticari ve kaplumbağaların yaşam ortamlarını asla sağlayamayacakları bir alandır.

Öncelikle mevsimsel olarak gece sıcaklıklarının kaloriferler kapandığında 18-20C derecelere düştüğü ve dolayısıyla kabınızdaki suyunda bu derecede soğuduğu göz önüne alınırsa; hayvanın yem yememsi normaldir. Bu şartlarda bakıldığında ilk başta hasta olacak daha sonra da yem yiyemediği ve hastalığa bağlı olarak ölecektir.

Eğer maddi imkanlarınız var ise 50-100 TL aralığında bir bütçe ile 50 Litre akvaryum, ısıtıcı, filtre ve kuru alan yapıp; kaplumbağanızın yaşamasını sağlayabilir ileride 1-2 sene içinde daha uygun bir alan geçersiniz.

Alttaki linkler tam teşekküllü bir bakımı anlatıyor. Ancak siz ilk başta canlınızı kaybetmemek adına filtre, akvaryum, ısıtıcı ve kuru alanı mutylaka edinmelisiniz.

mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html

mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakmaya-baslayanlar-icin-kapsamli-bir-ozet.html
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Yanlış düşünmüş ve yanlış bakım uygulaması gerçekleştirmişsiniz. Kaplumbağalar için yapılabilecek en büyük işkence o ölüm kabı/fanusu olarak nitelendirilen plastik kaplarda bakılmasıdır. Bir önceki yazımda belirttiğim başlığı okumanız bakımı için gerekli olanlar hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Bir kaplumbağaya ömürlük en az 100 litrelik bir akvaryum gereklidir. Sandığınız gibi değil yani akvaryum konusu.

Bu bakım ortamı kaplumbağaların hastalanmaları için özellikle yapılmış diyebilirim. Ne bir ısıtıcı nede bir filtre kullanma şansımız olmuyor. Plastik madde de hijyen konusunda hiç değinmiyorum. Artık sonbahar geldi ve soğuklar başladı. En kısa zamanda gerekli önlemler alınıp akvaryuma geçilmelidir. Kuru alan ısıtıcı lambanın da olmadığı düşünürsek açıkçası hayvan iyi yaşamış bu zamana kadar. Oda yaz aylarında olunması sebebiyle doğru orantılıdır.
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Evet. İlk aldığımda bilgisizdim almadım. Öyleyse 50 ltlik bir akvaryum alacağım. Paylaşmış olduğunuz linkler ve bilgiler için teşekkürler. Yanına bir arkadaş eklesem daha sonra anlaşma şansı var mı? Kesinlikle sıcaklık düşüyor, sürekli su değiştirip ısıtıyorum.


Haklısınız. Hastalanmaya başladığında aklım başıma geldi ve araştırmaya başladım. Kaplumbağamı kötü etkiledim, yaşaması için ne gerekiyorsa yapacağım :( Üstelik aldığım akvaryumcu ortada ki adanın (!) yüksekliğine kadar su koymam gerektiğini söylemişti. Belliydi zaten tam üst kısmı kuruyordu sürekli. Gerçekten size ne kadar teşekkür etsem az. Yemi kullanmalı mıyım vitamin alırken yeni yem mi alayım?
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

50 Litrelik bir akvaryum yavru kaplumbağalar için geçiş akvaryumu niteliğinde ideal. Bu hayvanlar tek yaşama konusunda sıkıntı çekmezler ama almak istersen ufakken alman alışmaları ve ilerde anlaşamama risklerinin biraz da olsa önüne geçer düşüncesindeyim. Yalnız ömürlük olarak ileride bir kaplumbağa için 100 litre ise 2 kaplumbağa için minimum 200 litre olacağını unutmayın. En kısa zamanda uygun şartlara geçilmesi gerekir. Buradan bilgi alışverişi de yapabilirsin.

Gelelim yem konusuna; Sanyu markaları yemleri fazla önermiyoruz burada. Alınacak markaları Sera,jbl,tetra ve tropical seçeneklerinden seçmemiz iyi olur. Ve beslenmeyi de tek tip yapmamamız sağlıklı gelişimleri açısından iyi olacaktır. Bir ana yem yanına ek yem ve hatta destek yem ile ideal seviyeye getirebiliriz. Örnek verecek olursak, sera raffy p + sera raffy I + Sera mineral. Şu başlık beslenme konusunda da size yardımcı olacaktır mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagalarinda-beslenme-her-yas-icin.html

Hastalık konusunda ise tam olarak hangi belirtilerin olduğunu netleştirmek için şu başlıktaki akciğer enfeksiyonu ve göz hastalıklarına bakıp belirtilerinden hangileri olduğunu söyler misiniz. mailto:/forum/Konu-kaplumbaga-hastaliklari-hakkinda-bilgiler-tamamina-yakini-kapsar.html Bu bakım ortamında hastalığı netleştirsek bile tedavi sürecinin ne kadar yararlı olacağı meçhul. En azında su ısıtıcısı ve kuru alan ısıtıcısı şu durumda önem arz ediyor.

Ölüm kabında da su değişimleri yapmayın. Faydalı olarak gözükse de sürekli sıcaktan soğuğa oluşan ısı farkları daha da etkiliyebilir hayvanı. En azından sabit bir ısıda kalması daha iyi olur.
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Sürekli suyun değişmesi de hayvanın doğal dengesini bozuyor. Bir soğuk bir sıcak. Şimdilik evin en sıcak bölgesinde konumlandırın adayı; zaten yaşadığınız şehrin merkezinde o boy bir akvaryum 50 yada 100 wat bir ısıtıcı ile iç yada şelale filtreyi 90 TL civarına almanız mümkün. Hatta belki daha bile ucuza.

Yem olarak kullandığınız yemi alacağınız kaliteli marka ana yem ve karides/gammarus yemleriyle beraber tüketebilirsiniz. Son kullanma tarihi geçmediyse kullanın.

İlk etapta tetra reptomin/ sera raffy p den birini ana yem olarak
Tetra gammarus yada raffy I dan birini ek yem
Sera mineral i de destek yemi olarak alarak 3 çeşit yem kullanabilirisiniz.

Beslenme başlığında detaylı yem programları ve çeşitleri mevcut. Ben de ilk zamanlarda 3 çeşit yem ile besliyordum; şimdi 7 farklı marka çeşit yem var evde. Ayrıca raffy p alırsanız ilk etapta sera mineral alana kadar içindeki kırmızı(mineralli) yemler ile de bir süre idare edebilirsiniz.

Sera, Tetra ve JBL en kaliteli Alman marka yemlerdir. Bunların ana yem, ek yem ve destek yemlerini kategorilerine göre alarak program oluşturabilirisiniz.


Emin aynı şeyleri yazıp durmuşuz :)

Sonuç olarak umarım ilginiz olur ve arkadaşınıza ideal bir yaşam alanını sağlarsıız. Tabiki Türkiye şartları, ekonomik durum ve öğrencilik halleri mükemmel alanları oluşturmak mümkün olmuyor. Ancak en azından zaruri ihtiyaçları karşılayıp; kalan ekipmanları da zaman içerisinde temin etmek faydalı olacaktır. Ben güzel bir yaşama alanı oluşturacağınıza inanıyorum; zaten umrunuzda olmasaydı foruma gelip araştırma yapmazdınız.

Bu arada evde bir masa lambanız var ise plastik adanın üstüne 40 Watt bir ampül ile ışık tutarsanız suyun soğumasını engellersiniz ve kaplumbağanız akvaryumu temin edene kadar da belki hastalanmadan yaşayabilir.
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Aynen Emin Emre :smile:

Bu arada şunuda paylaşayım genel olarak çok kullanılan yemlerin dağılımı şu şekildedir.

Ana yem olarak: sera raffy p, tetra reptomin, sera carnivor, jbl agil.
Ek yem olarak: sera royal, sera raffy I, jbl energil, tetra gammarus-jbl-gammarus.
Destek yem: sera mineral, jbl calcil.
Bitkisel yem: ise sera vital.

Bu çerçeveye uygun ana yem, ek yem ve bir tane de destek yem ile şimdilik ideal beslenme düzenini yakalarsınız. İleride çeşitlendirme yoluna gidersin zaten. Mineral yem için raffy p kutusu konusuna Emin emre değinmiş zaten.
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Arkadaşlarım her noktaya değinmiş. Tamamen katılıyorum.

Zaten hayvanların doğasına bakarsanız doğru bir büyüme ve kas gelişimi için uygun bir akvaryumda rahatça yüzmeleri, dalıp çıkmaları gerektiğini farkedersiniz.

Neticede bahsedilen su miktarı hayvan başına olduğu için ya hayvan sayısını artırmayı buna göre düşünmeli yada akvaryum su hacmini baştan hayvan sayısına göre düşünmeli. Yani siz şimdi tek kaplumbağa için 50 lt hacimde akvaryum alırsanız ki kaçış boşluğu ile maksimum 40 lt su hacmi kullanabilirsiniz geçici olarak ancak bir kaplumbağaya yeter. En azından 1 sene idare eder. Eğer 120-130 lt hacimde akvaryum alırsanız 100 lt su hacmi elde edip kaplumbağaya ömürlük yeter. Eğer ikinci hayvanı alırsanız 1,5 sene kadar götürür. Daha sonra genç olduklarında büyük akvaryuma geçersiniz. Oranlar ve su hacmi ile kaplumbağa sayısı oranları dikkat ederseniz doğru orantılı değil. Buna hayvanın boyu, minimum yüzme alanı vs gibi bir çok etki sebep olur. Detaya daha fazla girmeden bunu belirteyim. Geçici akvaryumun dez avantajı ileride yeni akvaryum kurulurken ısıtıcı ve filtrenin yetersiz olmasına binayen bu iki ekipmanla akvaryumun tekrar alınarak ek masraf olması.

Hayvanın yaptığı normal dışı davranış sadece su içerisinde ağız açma ise bir süre daha gözlemleyin. Belki yediği besin boğazına yapışıyordur. Yani yemlenmeden sonra oluyorsa bu ihtimali düşündüm. Ancak şu an üşüdüğü de bir gerçek. Ekipmanlar olmadan zaten toparlayamaz, tedavi edilemez. Bu sebeple vakit kaybetmeden sistem kurulmalı.
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Size çokkkkkkk teşekkür ediyorum. İnanın hiç bir yerde bulamadığım bilgilerdi bunlar, açık ve net paylaşmışsınız. Yem bilgileri içinde teşekkürler. Kaplumbağamın ismi kabuk.
mailto:/1g/t/twfd6.jpg
Size çok teşekkür ederiz. En kısa sürede alacağım akvaryumu. Gerçekten kendi bilgisizliğime yanıyorum. Hayvanları çok severim, kabukla da çok iyi anlaşıyoruz. Güneşe çıkarırdım suyla oynardık. Ama havalar soğudukça dediğim gibi hareketsizleşti kendi içine çekilmeye başladı yemi de bırakınca iyice korktum. Allah razı olsun sizden saolun :)


Belirtiler de şunlar;
Kuru alanda ağzını sık ve seri esner gibi açıp kapaması,İştahsızlık,Su içinde uyku hali ama çıkarıp bir yüzeye bıraktığımda çok fazla hareketli hatta almamam için elimi yaklaştırdığımda çok hızlı yürüyor. :) Suya girdiğinde kuru alana gitme çabası yazıyor, Kabuğu bıraktığımda (tabi halı, koltuk gibi yerler dışında) karanlık yer arıyor, oraya yürüyor. Tüm belirtiler bunlar. Gözde şişme,yanak şişmesi, kabuk hastalıklarına örnek resimlere baktım. Allah'a şükür öyle bişey yok.


Anladım. Ben 1 veya 2 sene idare etmesi açısından küçükle başlayacağım. Zaten sorunumuz ısı ve kuru alanın olmaması. Daha sonra masraf olsun hiç önemli değil bi şekilde alırım. Şuan bütçemin yettiği kadar alışveriş yapacağım kaplumbağam için :)
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Şimdi hızlıca sistemi kurma zamanı. Ufaklığa sağlıklı bir ömür dilerim.
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Belirttiğiniz belirtiler akciğer enfeksiyonu hastalığının başladığına işaret ve açıkçası hiç de iyi bir haber değil bu. Hayvan daha yavru olduğu için zaten bağışıklık sistemi zayıf ve bunun yanında ekipmanlarının da eksikliği işin çıkılmaz bir hale gelmesinin habercisi. Öncelikle en kısa zamanda demeyeceğim, acilen Uygun ebatta (50 litre de bir müddet getirir bu hayvanı) akvaryum ve diğer ekipmanların tamamlanması ve bir veterinere getirip hayvanı göstermek gerekir. Önerdiği antibiyotik veya diğer tedavi yöntemleri uygulamaya koyulmalı.

Şunu da belirteyim, su kaplumbağalarını zaruri durumlar dışarısında ( Temizlik, hastalık vb) kesinlikle akvaryumdan çıkartmamamız ve elimize almamamız gerekiyor. Bu durum mikrop kapma ve buna bağlık olarak gelişecek hastalıkların yanında psikolojik olarak hayvan rahatsız olur. Halı, koltuk vb. yerlere koyulması konusuna değinmiyorum bile.
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Anladım. Geç olmadan tamamlayacağım hepsini. Karanlık bir yer araması neden peki?
Hayır zaten kesinlikle öyle bir hataya düşmüyorum. Temizlik ve su değişimi için çıkarıyordum. O da normal bi zemine. Bir de o ağız açma hareketini bir iki kere yaptı sık sık yapmıyor. Ama önlem alacağım teşekkürler.
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Doğal yapılarında ki korunma içgüdüsü sebebiyle karanlık ve kendini korumada hissedebilecek yer arayışına girerler stres veya kendilerine göre bir tehlikeli durumlarda. Bu nedenlerden ötürü karanlık ve kuytu yerleri tercih ederler. İleride size alıştıklarında akvaryumda köşe bucak sizi takip edecekler zaten. Bir müddet gözlemleyin o zaman eğer diğer belirtiler bu bu kuru alanda yapılan agız hareketlerini bir kerelik mi yapmış yoksa yapmaya devam ediyor mu? Bu arada sağlıklı uzun ömürler dilerim.
 
Cvp: Su kaplumbağam hasta mı?

Teşekkürler. Yalnız o hareketi su içerisinde yapıyor, bir süre daha gözlemleyeyim sonra veterinere gösteririm. Herşey için teşekkürler tekrar.
 
Merhaba. Su kaplumbağasi besliyorum. Kabuğu kalkti birazcik. Ne yapmam gerekiyor? Bir bilgi verirseniz çok sevinirim
 
Cvp: RE: Su kaplumbağam hasta mı?

melgiz' Alıntı:
Merhaba. Su kaplumbağasi besliyorum. Kabuğu kalkti birazcik. Ne yapmam gerekiyor? Bir bilgi verirseniz çok sevinirim

Kaplumbağaların kabukları plakalardan oluşur. Büyüme esnasında plakalar aralanır ve alttan yeni daha büyük plakalar gelir. Üzerinde kalan eski plakaları ya zamanla atarlar yada kalır. Eğer kalkan parça böyle eski bir plaka ise yani akttaki yemi plaka görünmüyorsa kesinlikle dokunmayıp kendisinin düşmesini bekleyin. Akvaryuma altına yada girintisine gireceği uygun şekilde mango kökü koyup sürtünerekde atmasını sağlayın.
Eğer plaka kurcalanmış yada başka sebepten komple kalkmış ve altta yeni plaka yerine doku gözüküyorsa hayvanı hemen veterinere götürün. Gene siz müdahale etmeyin.
 
Alttaki yeni kabuğu gördüm şimdi :) peki reptivit ve turti-clean jel kullaniyorum. Suyunu degistirdigimde 2 ser damla atıyorum. Kabuk degisiminde herhangi bir zarari dokunur mu?
 
Geri
Üst