Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su kaplumbağam ve Akvaryumu

wallenste1n

Yeni Üye
Katılım
9 Şub 2020
Mesajlar
6
3 aylık falan, un kurdu ile besliyorum. Aşırı korkak görür görmez kaçıyor. Kara alana çok nadir çıkıyor, uvb ile teması genelde sadece kafası ile oluyor, çünkü sadece kafası suyun dışında tutunarak uyuyor. Alt gövdesi kahverengi, pembelik yok ama endişeleniyorum. Elime alınca tıslıyor. Hastalık belirtisi yok. Ayda bir metilenli suda 10 dk bekletiyorum ki mikroplar kırılsın. Vitamin ve mineralleri suyuna dökerim her ay. Günde 6-8 un kurdu yer. 2 adet vatozum var ayrıca içinde.

6M7V8k.jpg


WoAvEE.jpg


3gBZPj.jpg


RGLZBo.jpg


p2q39z.jpg


k03zJv.jpg


NG6BWk.jpg


agJQ0d.jpg


YV2LJD.jpg


8X0vQd.jpg


DGVb9y.jpg


mRjy52.jpg



Kaplumbağam sağlıklı mı, dişi ya da erkek olduğunu da bilmiyorum, cem bey genel bir durum,rapor ve öneri yazarsa benim için sevinirim :)

Ayrıca cem beyin önerisiyle yarın silis kum da alacağım. Teşekkürler yorumlarınızı bekliyorum.
 
Sondan başlayım evet silis kum lazım. En azından 4 cm yükseltisi olsun. Kaplumbağa içinde vatoz içinde gerekli, kaplumbağa kum yer, vatozda ağzında yuvarlayıp yem artıklarını alıp tükürür. Tercihen vitasand marka sarı silis al boyutu uygun.

Alacağın miktar şöyle akvaryum en*boy*kum yükseltisi (cm) \1000 = alınacak kum kilosunu verir.

Kaplumbağa sağlıklı. Gözler parlak, kulaklarda şişlik yok. Kabuk yapısı güzel, ara çizgiler genişlemiş, alt bağada kahverengi gölgelenmeler ortaya çıkmış, ilerde o desenler kaybolup yerine siyahlık gelecek. O hastalık değil. Hayvan büyüyor.

Kafasında kırmızı benek var bu kırmızılığa sahip hayvanlarda sarı renk diğerlerine göre biraz daha fazla olur ve sarı çizgiler genişler.

Un kurdu büyük gelirse ikiye bölüp verirsin boğazında kalmasın. Bu varken gammarus almana gerek yok ama sera raffy P al. Bu protein, tahıl ve mineral yem içerir. Minerali haftada bir, iki öğün yada uzak günlerin bir öğününde verirsin.

8 cm kabuk boyuna kadar günde iki öğün sonrasında tek öğüne düşeriz. 6 cm kabuk boyunu geçti ise tetra reptominde alıp ot türevli gıdaya da alıştırma yaparsın. İlk reptoyu 100 gramlık ufak kutu alırsın ilk başlarda yememezlik yapabilir. 7-8 cm kabuk boyu gibi haftada bir orta körpe yapraklarından bir marul verirsin. Hem sindirim sistemini rahatlatır hemde kalsiyum ihtiva eder. Yemezse yarım saat sonra çıkarırsın.

Hayvan kuru alana rahat çıkabiliyor mu? Alternatif bir kuru alan yapabilir yada alabilirsin. Turtle pier uygun olur ama fiyatı şu an nedir bilmiyorum, buna benzer el işi bir tasarımda yapabilirsin. Cam sehpada olabilir.

Ortamda hareket yoğun ise hayvan çıkmak istemez. Kuru alan tehdit açısından en zayıf oldukları bölge su altı en güvenli yerdir.

Uvb ampulü en çok çıkacağı saatte 1-2 saat yaksan yeterli günde 15-20 dakika durması yeterli. Genelde 12:00-14:00 arası yakıyoruz.

Bu hayvanlar ele alınmayı sevmez, tıslama ve ağzını açıp bekleme savunma biçimidir. Bunu yapmaya başladığına göre özgüveni yükseliyor akabinde büyüdükçe tıslama ile birlikte ısırmaya yönelik hamlede yapacaktır.


Hayvanın cinsiyeti 10 cm kabuk boyuna geldiğinde belli olur. Erkeklerde ön tırnaklar bazı hayvanlarda 9 cm boylarında da büyümeye başlayabilir. İlk belirti budur.

Vitamin mineralleri doğrudan stick yeme haftada bir damla damlatıp vermen yeterli. Suya damlattığında yosun alg oluşumunu coşturup su kalitesini çabuk bozuyor.

Metileni dış filtre olduğuna göre akvaryuma damlatamazsın. Filtrede carbon, zeolite malzeme kullanıyorsan su temizdir. Dışardan konacak bir ürün var ise onları iyice steril etmelisin. Bu anlamda hayvanı metilende bekletmene gerek yok. Yine de yapacaksan akvaryum suyundan yada emsal sıcaklıkta bir su alıp onda bekletebilirsin ama çok aşırı da damlatma hayvan içip kafayı bulmasın içerikte metil alkol var.

Dış filtre su emiş borusu ucundaki nedir? Çıkabilecek gibi birşeyse hayvanı çekip boğulmasına neden olabilir.
 
Cvp: Su kaplumbağam ve Akvaryumu

Dış filtre ucuna dediğiniz gibi koruma taktım. Ama zaten hayvan aşırı güçlü, günde 10-12 saat yüzüyor, elimden bile güçlü diyeceğim neredeyse :)
Dediğiniz gibi takip ettim, fazla hareketten dolayı çıkımıyormuş üstüne, ama alıştı gibi biraz, biz olmayınca bazen çıkıyor. Silis kumu aldım, metilenli suda güzelce yıkadım sonra koydum akvaryuma, 2 Haftada bir maden suyu döküyorum 2 adet suyuna. Her gün %10 su değişimi yapıyorum. Uvbyi dediğiniz gibi ayarladım. Camdan bir şey yapmıştım, sonradan çöktü zor kurtardım hayvanları, o işe bir daha girmem herhalde :D
Bu sera raffy, marul vs. hepsi ama maalesef yemiyor, sadece et yiyor, çok denedim ama hiç yemedi. Bu kafasında kırmızı benek olanlar daha mı dayanıklı oluyor acaba? çünkü diğeri 2 ay önce falan öldü gelikten 10-15 gün sonra ve hiç büyümemişti. Veterinerde ağzı yara dedi gönderdi, meğer akciğer enfeksiyonuymuş. Ekstra d3 ve diğer vitaminleri de suyuna atıyorum. Sağolun içimi rahatlattınız, teşekkür ederim.
 
Cam sehpada tabana geniş ayak yapmak gerekiyor aksi halde hayvan ağır olduğu için çıkarken devrilebilir.

Maden suyuna gerek yok ama bir şişe yeterli sonuçta tuz ihtiva ediyor.

Kir oluşumu yok ise her gün kısmi değişime gerek yok ufak yem kırıntılarını hem vatozlar yer hemde kaplumbağa o bahaneyle kumu eşeleyip vakit geçirir.

Dayanıklılıkla alakalı değil sadece kabuk desenleri farklı gelişiyor. Sarı bu hayvanlarda biraz daha fazla oluyor.

Uvb ampul varken D vitaminine gerek yok hayvan uvb ile kendi sentezliyor. zaten deviti ağzına yada yemine bir damla damlatıp haftada bir veriyoruz. O da uvb yoksa ya da raşitizm varsa veriliyor.

Sürekli et yemesi iyi değil. Et yemden soğutuyor, eti hastalığa bağlı iştahsızlıkta son çare olarak 1 dakika kadar haşlayıp soğutarak veriyoruz. Yem konusunda iyi birşey tattıklarında diğerlerini yemeyi bırakıyorlar. Bu konuda inatları meşhur bunu kırmak için et vermeyi bırakıp yemden her gün bir tane sabah ve akşam atarsın yerse devam edersin yemez ise yarım saat sonra alırsın. 15 güne kadar inat edip yemeyen var ama sonunda yiyorlar. Bu süreçte depoladığı yağı kullanırlar.

Yalnız şu an hayvan ufak gibi duruyor. Kış aylarındayız 7 cm kabuk boyuna gelince yap. 6 cm itibariyle yağ depolama eğilimi başlıyor. Öncesinde enerji büyüme ve aşırı harekete harcanıyor. Ondan dolayı da bünye zayıf kaldığı için üşüme ve akabinde akciğer enfeksiyonuna yakalanma riski daha fazla oluyor. 7 cm kabuk boyuna kadar akciğer enfeksiyonu ölümcül. Onun için bu dönem titiz bakım istiyor.
 
Cvp: Su kaplumbağam ve Akvaryumu

Cem bey kafamda fikir oluşması bakımından teraryumunuzun resmini atar mısınız? Eski konularınıza baktım ama orada resimleriniz gözükmüyor, kırılmış. Ve ayrıca son olarak uvbyi sadece kafa kısmı görse bile yararlı olur mu ? Bu zamana kadar büyük ölçüde sadece kafasından aldı 10-15 cm mesafeden, çıkmıyordu kuru alana, oraya tırnaklarıyla yatıyordu, sadece kafası dışarıdaydı ve uvb yi sadece kafası alıyordu.
 
Resmi çekip koyduğumuz site işi paraya dökünce bütün verilerimiz gitti. En çok üzüldüğümde kaplumbağa türleriyle ilgili birkaç aylık çalışmamın gitmesi.

Ben beslemeyi bıraktım. Akvaryumun kabaca resmini atayım. 100*50*60h ve 10 mm cam kalınlığı, kuru alan taban ve rampa 8 mm yan ve yelpaze camlar 6 mm kalınlığında

https://imgyukle.com/i/nusuuN
https://imgyukle.com/i/nusxpP

Uvb deri ve kabuktan işler. Yalnız radyasyon verir, bunu sorduğun iyi oldu dikkatimden kaçmıştı. Mesafesi çok kısa 13 W ampullerde mesafe 18-19 cm; 25 W ve 26 W ampullerde 28-29 cm mesafeden konumlandırılıyor.

Lamba çanağının arka kısmında hava delikleri varsa o kısmı açıkta bırakacak şekilde ve ampulün ucu yandan bakıldığında görülmeyecek şekilde alümünyum folyo sararak çanağı uzat. Verdiği radyasyon bizim deri ve gözlerimizi etkiliyor. Onun için ampule doğrudan bakma. Evde çocuk varsa lambanın yandığı saatlerde uzak dursun. Kaplumbağalar bize göre biraz daha dayanımlı. Yine de mesafenin yakın olması da belki hayvanı rahatsız etmiş olabilir. Kafadan almasındansa vücuttan alması daha sağlıklı olur. Sonuçta güneşi simüle ediyor. Süresini 1-1.5 saate de düşürebilirsin hayvan tek.
 
Geri
Üst