Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su kaplumbağamın kabuğu kırıldı.

NecmiYaman

Bronz 5 Üye
Katılım
3 Ocak 2021
Mesajlar
27
Merhaba.
Su kaplumbağam kara alanından suya atlarken (sanırım cama değdi) kabuğunda 3 cm kadar kırılma oldu çok üzgünüm.
Ne yapmam gerekir.?
 
Resmini atabilir misiniz?

Kırık mı, çatlak mı? Kanama oldu mu? Kanama devam ediyor mu?

Akvaryumunda genel bir resmini atın. Buna sebep olan birşey var mı görelim.
 
Resmini atabilir misiniz?
Merhaba Cem bey.
Kısa bir tatilden döndük o yüzden eşimin cafesinde kaplumbağamız.
Yarın almaya gidicem size fotoğraf gönderirim.Eşim söyleyince çok üzüldüm hemen yazmak istedim size.
Yarın tekrar rahatsız ederim sizi.
 
Tamam. Zaten bu saatte uyuyordur evde olsaydı da rahatsız etmemek için yarına bırakırdık.

Parça kopmamış yada sallanmıyordur değil mi? Yada içeri çökme bu konuda bilgi aldınız mı?
 
Çok detaylı sordum.
2 yada 3 cm kadar açıklık var ama parça kopmadı diyor sallanan bir parça ve kanama da yokmuş .İçeri çökme varmı hatırlayamadım diyor ama olsa dikkat ederdim dedi.Ben size yarın fotoğraf atıcam inşallah şiddetli çarpma olmamıştır iç kanama falan geçirmez dimi çok endişeliyim.
 
Çatlağın yeri ve derinliğine görelim ona göre ne yapabiliriz bakalım.

Yere düşme gibi durumlarda iç kanama yaşanır. Derin doku ezilmelerinde.
 
Çok teşekkür ederim.
Cama çarpmış anladıģım kadarıyla.Yarın tekrar rahatsız ederim sizi.
İyi geceler Cem bey.
 
Merhaba .
Çok şükür yanlış anlaşılma olmuş kaplumbaģamın kabuğunda kırılma yok.
Kabugunda bombilik oldu bilmedikleri için kırıldı sanmışlar. Hatta bununla alakalı soracaktim size ne yapmam gerekir diye .Bir süre 50 lt'lik akvaryumda bakmıştım onunla alakali olabilirmi ? Çok küçük geliyordu. Şimdi ömürlük büyük bir akvaryum yaptırdım.
 
Hayvanı görmem lazım her açıdan resimlerini çekerseniz iyi olur. Kuru yerde olsun. Mümkün başı dışarıda iken ön cephe ve tepeden de.
 
Cevap yaz kutucuğundaki resim şekline basıp yükleyeceksiniz
 
20211122_230510.jpg
20211122_230421.jpg
20211122_230529.jpg
20211122_230503.jpg
20211122_230910.jpg
 
Göründüğü kadarıyla göz ve kullaklar sağlıklı.

Kabukta piramitleşme var ve bir miktar kir bağlamış. Bir miktarda plaka açılması var.

Suyu rampa üstüne kadar yükseltin hayvan bolca yüzsün. Kabuk yapısı tam düzelmese de bir parça toparlayıp daha fazla bombeleşmez. Derinlik ise akciğerlerini geliştirir nefes tutabilme kapasitesini artırır.

Hayvana ait orta sertlikte diş fırçası alın. Islatıp sofra tuzu yada karbonat tozu döküp yavaşça fırçalayın. Arkasından akvaryum ile aynı sıcaklıkta su ile durulayın. Fırçalarken bir iki plaka çıkabilir. Açılmış ve çıkmayanlarıda ağzı düz cımbızın tek ucunu arasından sokup girebildiği kadar ittirip sıkarak yukarı doğru çektirin. Bazen parça olarak çıkabilir kalan kısım sonra açılıp düşer.

Plakalar yoğunlaşıp katmanlaştığında birbiri üzerine binip kemik yapının büyürken sağlıklı genişlemesini önler bu da kabuk iç yada dış bükey deformasyonlara neden olur. Sol yanda yapı bozukluğu var bu düzelmez ama sağlıklı gelişim için yüzeceği derinlik olmalı bu sayede daha da derinleşmesinin önüne geçebiliriz diye umuyorum. Plakaları açıldıkça temizlemeye çalışın. Yalnız çok zorlamayın pigment dokuda kanama olabilir. Sonuçta iyileşir ama süre uzun zaman alır.

Kafa üstünde kırmızılık olanlarda kabuk üstünde sarı çizgiler biraz daha geniş olur.
 
Cem bey öncelikle engin bilgilerinizle bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Kabuğunu düzenli olarak tuz ile fırçalıyordum fakat yeni doğum yaptım ve eşim bu süreçte benim kadar ilgilenemedi maalesef .Genel temizliğiyle elimden geldiğince ilgilenmeye çalışıyorum ama fırçalama işlemini uzun süredir yapamadım yarından itibaren düzenli bakımını yapıcam .Suyunuda yarın ilk işim rampa üzerine kadar yükseltmek olacak. Çok teşekkür ederim ilginize.
 
Hayırlı olsun Allah analı babalı sağlıklı sıhhatli büyütsün.

Yalnız hijyen konusunda dikkatli olun. Su yada hayvana temas sonrası ellerinizi bol sabunla yıkayın. Bu hayvanlar salmonella taşır. Aslında her hayvanda var ama bu hayvanlar sucul ortamda yaşadıkları için bulaşı riski fazladır. Yetişkin olarak bize dokunmasa da 7 yaş altı çocuklar için risk yüksek. Yüksek ateş ve ishal yapıyor.

Salmonella hayvanların bağırsak aurası için gerekli ama bize dokunuyor. Ben denemek için kendime bulaştırdım 3 günde düzeldim.

Bir arkadaşımızın eşi akvaryum temizliği sonrası kollarını sabunlamadan birkaç aylık çocuğunu kucağına almış. Çocukta yalamış sanırım. Ufaklıkların dili hep dışarıda oluyor. Bir şekilde konu oraya gelince belirtileri de söyleyince hemen hastaneye gidip salmonella testi yaptırın dedim sonrasını bilmiyorum ne oldu.

Temizliğe dikkat ederseniz bir sorun olmuyor. Yine de açık yara olursa elinizi suya sokmayın yada mecbur kalırsanız sonrasında sabunlayıp baticon sürersiniz. Hayvan bazen ısırıp yaralayabiliyor o vakitte böyle yapıyoruz. Gözünüze gelirse bol su ile yıkayın. Temizlik yaparken ayrı bir giysi kullanıyordum sonra yıkıyordum bir şekilde giysiye de su sıçrayabiliyor.

Çocuk temasına karşı akvaryum camının dışını da camsili beze döküp siliyordum. Yoğun koku hayvanı rahatsız edebilir. O açıdan beze bir miktar sıkıp silmek daha iyi. Kolonyalı mendil de olur.
 
Amin çok teşekkür ederim. Kaplumbağayı almadan çok araştırmıştım bilgim var ama sayenizde daha da bilinçlenmiş oldum. Genelde eldiven kullanıyorum ve çok dikkat ediyorum. Tekrar çok teşekkür ederim Cem bey iyi geceler.
 
Geri
Üst