Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su Kaplumbağamız İçin Yardım

Emre_A

Yeni Üye
Katılım
10 Şub 2016
Mesajlar
6
Arkadaşlar Merhaba,

Terminolojiye hakim olmadığım için konuyu doğru yerde açtım mı emin değilim, yanlışsa kusura bakmayın.

Durumu kısaca bir özet geçeyim: Terk edilmiş kedi, köpek duymuşsunuzdur ama kaplumbağa pek duymamışsınızdır. Kaplumbağamız 10 yıl kadar önce, ilk sahibi tarafından "ben 5 dakikaya geliyorum, şuna bi 5 dakika bakabilir misiniz" diye tanımadığı birine bırakılıp bir daha alınmıyor. Emanet alan kişiler de vicdanlı insanlar oldukları için ona bir akvaryum alıp yaşamasını sağlıyorlar. Bakan kişilerin sağlık sorunları ortaya çıkınca şimdi biz aldık küçük yeşil arkadaşı. Biz tabii daha genç olduğumuz için, ideal şartları için internette araştırma yaptık ve maalesef o bütün iyi niyete rağmen kötü şartlarda yaşadığını, hala şu an da öyle baktığımızı anladım. Bu büyümemesinden belli sanırım. Sizden bu şartları idealleştirmek için yardım istiyorum. Bari kalan hayatında güzel yaşasın kadersiz hayvancağız.

Her yerde başka bir şey söyleniyor, kafam çok karıştı. Şimdi bizim, ölçtüğüm kadarıyla 50x50x23 boyutlarında bir akvaryumumuz var. Çıkıp dinlenmesi için de dışarıdan doğal taş topladık, küçük taşlarla destekledik. Rahatlıkla bunların üstüne çıkıp inebiliyor. Ancak başka bir şeyi yok. Sorularım şunlar:

1- Bizim akvaryum yeterli mi? Yok değil derseniz ideal için bir ürün linki göndermenizi rica ederim.
2- Yeterli ise, bu akvaryuma kaç litre (ya da ne kadar yüksek olmalı diye mi sormalıyım?) su konulmalı? Bu su ne nitelikte olmalı? 1 gün dinlendirilmiş musluk suyu okudum, bunun yerine içme suyu koysak olur mu, daha temiz güzel?
3- Suyu temizlemek için iç filtre mi, dış filtre mi kullanalım? Amacımız suyun bulanmasını engellemek, kokmasını azaltmak, hayvan için ideal tadı vermesi ve mümkünse mama artıklarını temizlemesi. Ürün öneriniz varsa çok iyi olur.
4- Isıtıcılar ayrı bir dünya. İdeal su miktarımız ne kadarsa, ona uygun bir ısıtıcı önerir misiniz? Ve sıcaklık kaç derece olmalı? 25 var, 27 diyen var.
5- UVB lamba öneriniz nedir? Bir de 40 watt sarı ışık alıp bunları kuru alana 15-20 santim mesafeden 12 saat biri 12 saat biri çalıştırmak gerekiyor sanırım? Bunları şöyle mandallı 2 masa lambasıyla akvaryuma tutturmayı planlıyorum.

Bunlar anladığım kadarıyla kritik olan konular. Hemen çözmek istiyorum. Bu konularda yardımcı olursanız daha çok sorum olacak :)

Şimdiden teşekkürler herkese.
 
Foruma hoş geldin. İlk önce şunu sorayım hayvan res mi yani kırmızı yanaklı mı ?

Hayvanın, normal koşullarda yetiştiğini varsayarsak bu yaşlarda en az 22 cm kabuk boyunda olması lazımdı. Hayvanın kabuk boyunu yazarsan alacağın yemleri yazarız.

1. Akvaryumu özel yaptıracaksın. 80*50*50h ye 8 mm cam kalınlığı veya 100*50*50h ye 10 mm cam kalınlığı.

2. Kullanılacak su lavabo altı arıtma sistemi varsa ondan yoksa pH oranı 7'ye yakın içme suyu veya yeterli orandaki damacanalarda dinlendirilmiş ve varsa su düzenleyici damlatılmış sudur. Bu konuda bilgi temizlik bölümünde var.

3. Akvaryumda dış filtre ve uygun filtre malzemeleriyle filtre temizliğini 6 ayda bir yaparsın. Sadece buharlaşmaya bağlı su eklemesi yaparsın. Doğal döngüye yardımcı bakteriler filtrede üreyip amonyak ve üst türevlerini dönüştürerek su kalitesinin uzun süre devam etmesini sağlar. Bu bakteriler için su pH oranı 7 civarı ve klorsuz su olmalı bu ayrı ve geniş bir konu bu noktaya geldiğinde anlatırız.

4. Bizimkilere en uygun ısıtıcı jbl protemp. Su sıcaklığı hayvan res ise yetişkinlerde kışın 26 küçüklerde 28 derece olmalı. Yazın bu derecelerin üzerine çıkar. Hayvanın büyüklüğü yaş değil boy bazında hesaplanır.

5. Uv ampulde exo terra uvb 100 veya 5.0 olanı bizimkilere uygundur. Aynı zamanda uva içeren kompakt ampuldür. Bunu günde 4 saat kadar yakarız. 11:00-15:00 arası.

Uvb içeren ampuller ısı vermez. Dolayısıyla ısıtıcı lamba şarttır. Bunu da günde 12 saat yakarız. Bu soft armut ampul olacak. Lamba max ne kadar kaldırıyorsa 40 yada 60 W olacak. Zamanlayıcı ile kullanırsan aç kapa derdin de olmaz.

Cepten link atamıyorum. Bakım, temizlik, aydınlatma bölümleri başta olmak üzere bu konu içlerindeki öne çıkan konularda bilgiler mevcut. Bunları incelemen yerinde olacaktır.

Son olarak akvaryumu almadan ekipman işine girme. Ölçü belirlensin ona göre netleştirelim.
 
Cvp: RE: Su Kaplumbağamız İçin Yardım

Cevap için çok teşekkürler. Kırmızı yanaklı arkadaşımız.

Yanına gider gitmez boyunu ölçüp (kabuğunu ölçüyoruz sanırım?) tam olarak kaç yaşında (en azından onlarda kaç yıldır olduğunu) teyit edip yazacağım.

Bu şartları karşılayan akvaryum hazır satılmıyor sanırım. Nerden yaptırabilirim, bir yer önerirseniz çok sevinirim.
 
Yaş mühim değil kabuk boyu yeterli.

Hazır akvaryumlar 6 mm cam kalınlığını geçmez. Akvaryum imalatçıları yapar. Akvaryum bölümünde bazı firmaların isminin yazıldığı bir konu vardı.

Ankarada tay-mur istanbulda mas akvaryum var bildiğim diğerlerini o konuda bulabilirsiniz şimdi hatırlamıyorum hangi konuydu yine bir üye sormuştu. Altına mobilya da lazım olacak. Kapak gereksiz onu yaptırmaya gerek yok. Sipariş iptali ile ellerinde kalan akvaryumlarda olabilir. Bunları biraz daha ucuza verebilirler.
 
Cvp: Su Kaplumbağamız İçin Yardım

Tekrar Selam,

Ölçtüm, boylamasına kabuk boyu 7,5 cm. Kendisi de şöyle: http://imgur.com/a/Vr7Hq
 
Resim için www.hizliresim.com adresini kullanıyoruz. Buradan yükleme yapıldıktan sonra forum yazan linki buraya kopyalıyoruz.

Hayvan 7.5 cm olduğuna göre alınacak yemler sera raffy P, sera raffy I, tetra reptomin ve jbl agil. Raffy P yerine sera carnivorda alabilirsin. Bu iki yem içindeki kırmızılar mineral yemdir. Bu mineral vitamin ve kalsiyum içerir. Raffy P alırsan bu kırmızıları ayırıp haftada bir gün iki öğün; carnivor alırsan haftada en uzak günlerde iki gün 4 öğün vereceksin. Bu öğünleri günlere tek tek yayabilirsin. 8 cm kabuk boyuna gelince günde tek öğüne düşeceksin. Günlük miktar kafa hacmi kadar olacak.

Yemleri netten daha ucuza alırsın. Bazı sitelerin misal juenin alım sayfasına geldiğinde kargo bölümündeki açıklama kutucuğuna son kullanma tarihi en ileri tarihli olsun diye belirt. Hayvan tek dolayısıyla yemleri bitirmen uzun sürebilir.
 
Cvp: Su Kaplumbağamız İçin Yardım

Cevap için tekrar çok teşekkürler. Ben konuya aşina olmadığım için 10 kere falan okudum ancak kafam daha da karıştı :)

Bunların hepsini alıp kombinleyerek mi veriyorum (jbl agil'den bahsetmemenden öyle olmadığını anlıyorum) yoksa bu dördünü tavsiye ediyorsun, ben içlerinden birini mi alıyorum? Bu şekildeyse sadece Sera Raffy I alsam, bunu tam olarak nasıl vereceğim? En doğru tercih de bu mu olur, ben pahalıdan ucuza göre sıralayıp 250 mg için en pahalısı olduğundan bunu mu alsam diye düşündüm.
 
Bu yemler alınması gerekenler senin tek hayvan olduğu için zamanında bitiremeyip ziyan edebilirsin.

Onun için carnivor, reptomin, raffy I ile başla. Agili sonraya bırak.

8 cm kabuk boyuna kadar 1 haftada 14 öğün vereceksin. 4 öğün carnivor, 4 öğün raffy I, 6 öğün reptomin. Reptomini diğer yemlerin ara öğünlerine yaymaya çalış protein proteinle mümkün olduğunca çakışmasın.

Şu an elinde farklı yem var mı ?

Her öğün farklı yem ver karıştırma yoksa sevdiklerini seçer diğerlerini yemez.
 
Cvp: Su Kaplumbağamız İçin Yardım

Yemleri sipariş ettim. Şu şekil bir program yaptım, uygun mu?

mailto:/L1JYDo.png
 
Carnivorları aralara yay. Arka arkaya günlere vermişsin böyle yapma. Mineral yem içerdiği için belli aralıklarla olsun

Mesela pazartesi carnivor repto olsun. Salı raffy I repto çarşamba carnivor raffy I gibi her gün ve bir akşam verdiğin ile ertesi sabah verdiğin aynı yem olmayacak gibi düzenle. Mümkün olduğunca arka arkaya çakışmasın.
 
Cvp: Su Kaplumbağamız İçin Yardım

18 sene onceden beri,daha ortada seranin tek cesidi yem varken(minik karides ) tek bu yemle besliyordum. Çesitleri piyasaya cikyigindan beri aldigim tum yemleri royal,ı,p,reptomin buyuk yem kovasinda kariştirip veriyorum. Belki dogrusu dediginiz listedir fakat fikrimce oranlarini ayarlayarak buyuk bir kapakli yem kovasina koyarakta kullanabiliriz diye dusunuyorum.
 
Cvp: Su Kaplumbağamız İçin Yardım

Yarından itibaren cem'in dediği gibi başlıyoruz yemlere. Küçük dostumuzdaki olası değişimleri buradan aktarırım, konunun bilgilileri olarak daha detaylı tartışabilirsiniz sonuçlara göre, biz de ona göre gerekirse ayarlamalar yaparız. Bir yandan akvaryum işini de çözmüş olacağız.

mailto:/MLzJM2.png
 
Yemleri aynı kutuya koyma eğer içlerinden sevmediği varsa sevdiğinin kokusu bulaştığı için yemesini sağlar. Bunu da böyle bir durumda öneriyoruz. Yalnız hepsini aynı kovaya birden koymanın sakıncası farklı tarihte oldukları için süresi dolan veya dış ısıya bağlı acıyan bir yem hepsini heba edebilir. Özellikle sera royal ve jbl energil yemler bu konuda hassastır.
 
Yem düzeni güzel olmuş emre. 8 cm kabuk boyunu geçince günde bir yem ve bir öğün yaparsın.
 
Geri
Üst