Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su Kaplumbağası Bakımında Yardım İstiyorum

ilkar

Bronz 2 Üye
Merhabalar, aranıza yeni katıldım.
6 sene önce 200 lt akvaryum ile balık besliyordum. Evlendikten sonra ilgilenemediğimden ara vermek zorunda kaldım :)

5 yaşındaki oğlum, Tuğkan (Elraen)’in videosunda kaplumbağa görüp “baba biz de alalım noolur” diyince, ilk Pazar günü petshopun yolunu tuttuk :)

Hanemiz 4 kişi olduğu için birey başı 1 adet almak istedik, öncesinde hiç kaplumbağa bakım geçmişim olmadığından petshopcu arkadaş ne dediyse Mehdi’ymişçesine kabullendik ve baştan golü yedik.

Eve geldik ve derin araştırmalar başladı (önceden araştırılması gerekirdi, evet farkındayım) ve epey eksiğimiz olduğunu farkettik.

Elimizdekileri saymak gerekirse;
1) Kendinden çim rampalı akvaryum.
40x29x29 ölçülerinde. (Çim plastik sanırım. Zarar verir derseniz sökmeyi deneyeceğim.)

2) Deepfix Reptivit (sudaki doluluk oranına göre 10 damla damlattım. Hafta 1 bunu uygula dedi petshoptaki arkadaş.)

3) Deepfix Turti-Clean (kaplumbağaları eve getirir getirmez arıtma suyuyla hafifçe yıkadık elimizde ve kabuklarına birer damla damlatıp eldiven ile ovalayarak kabuğuna yedirdik. Haftada 1 bunu uygula dedi petshoptaki arkadaş.)

4) Kurutulmuş karides (bugün ilk günümüz ve besleme yapmadık alışmadılar yemezler diye. Günde 2 defa besleyebilirsin dedi petshoptaki arkadaş.)

5) İhlas cebilon musluk suyu arıtma sistemi. Akvaryumu bu arıtmanın suyuyla doldurduk. Öncesinde ısıtıp, soğutup öyle koyardım balık akvaryumuna. Ama şuan arıtma olduğu için suyu bekletmeden doldurdum. Doğru mu yaptık bilmiyorum.

Yukarıdaki bilgiler yeterli mi bilmiyorum ama sormam gereken sorulardan önce bilgilendirme yapmak istedim.
Sizden isteğim, bana tavsiye vermeniz.
- Isıtıcı hangi marka model olmalı?
- Kuru alanları için UVB ve Isıtıcı lamba için hangi marka model almalıyım?
- İç filtre hangi marka model olmalı veya yeterli olur mu, olmaz ise dış filtre mi almalıyım? (dış filtre koyacak yerim şuan için yok, akvaryumu oturma odasına taşırsam dış filtre koyabilirim fakat oradaki akvaryumu koyabileceğim köşe odanın en uç kısmı ve güneş görmüyor)
- Beslemeyi ne düzende ve hangi yemler ile yapmalıyım?
- Çim kısmı sökmem gerekir mi?

Akvaryumu büyütmem gerektiğinin kesinlikle farkındayım fakat bir süre idare etmek zorundayım.

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkürler. Bilgilerinize ihtiyacım var.

Ekli dosyalar

• IMG_1318.jpeg
    IMG_1318.jpeg
    2 MB · Görüntüleme: 22
  • IMG_1326.jpeg
    IMG_1326.jpeg
    1.7 MB · Görüntüleme: 25
  • IMG_1325.jpeg
    IMG_1325.jpeg
    1.7 MB · Görüntüleme: 23
  • IMG_1324.jpeg
    IMG_1324.jpeg
    1.6 MB · Görüntüleme: 22
  • IMG_1323.jpeg
    IMG_1323.jpeg
    1.6 MB · Görüntüleme: 22
  • IMG_1320.jpeg
    IMG_1320.jpeg
    1.3 MB · Görüntüleme: 23
  • IMG_1319.jpeg
    IMG_1319.jpeg
    1.3 MB · Görüntüleme: 16
  • IMG_1322.jpeg
    IMG_1322.jpeg
    1.2 MB · Görüntüleme: 23
Son düzenleme:
Foruma hoşgeldiniz.

Önce petshopçu arkadaşın önerilerini bırakın, birşeyden anladığı yok.

1. Çim paspas sağlıklı değil. Suya temas eden kısımları pislik tutar ve alg oluşur. Şu aşamada değil ama 7 cm kabuk boyuna doğru yemeye başlıyorlar bu açıdan tehlike arz ediyor. Bunun yerine üçgen yada altıgen şekilli pvc paspas alın. Temizlenmesi kolaydır, hayvanlar rahat çıkar iner. Ölçü oranında tek parça olacak şekilde alın. Fazla alıp fazla para vermeyin.

2. Deep fix reptiviti haftada bir, öğünün ilk stick yemine 1 damla damlatıp suda hemen önüne atın yesin. Sakın suya damlatmayın bu yosun ve algi coşturmaktan başka işe yaramıyor ve ziyan oluyor.

3. Kabuk jelini direk çöpe atın. Zararı var yararı yok. Görsel vernik gibi birşey. Kabuğun hava almasını önleyip deforme ediyor. Kabuklarına birşey uygulamanıza gerek yok.

4. Yemi netten alacaksınız. Daha taze ve ucuz olur. Alacağınız yemler stick yemde tropical axolotl yada omega one juvenile turtle sticks yemlerinden biri.

Gammarusu açık aldıysanız olmaz bunlar bayat ve parazit yumurtası taşıyabilir. Sera raffy I, tetra yada dajana markalardan birinin gammarusunu alın. Jelatini açılmamış kutuda alın. Buna alternatif olarak tropical blood worms da alabilirsiniz.

Sabah stick yemi akşam gammarusu yada blood worms verin. Hangisini alırsanız.

6 cm kabuk boyu sonrası yem çeşidi artar. 8 cm kabuk boyu sonrası günde tek öğüne düşüyoruz. Günlük kafa hacmi oranında yemleyeceksiniz öğünbaşı yarısı kadar.

Genelde atakanpetshop.com sitesinden alıyoruz. Ama daha uygun bulursanız alışveriş siteleri üzerinden de alabilirsiniz.

5. Arıtma su şu an kullanılabilecek en uygun su. Özellikle ters osmosis cihaz suları öncelikli. Suları birkaç petşişeye yedekleyin. Işık almayan bir yerde gerekirse üstüne bez örterek tutabilirsiniz. Su hem dinlenir hemde lazım olduğunda hemen kullanırsınız.

Su değişimleri akvaryuma emsal sıcaklıkta su ile olacak. Soğuk yada sıcak su eklemeyin.

Akvaryum temizliğinde hayvanları akvaryum suyu ile bir kaba alıp akvaryumu temizleyin. Su uygun ısıya geldiğinde hayvanları koyun.

Isıtıcıda fiyat kalite oranında tetra ht uygun. Ömürlük akvaryumda eheim thermocontrol ve jbl protemp uygun olur.

Uvb ampule şu aşamada gerek yok. 7-8 cm kabuk boyu sonrası kullanırsınız. Şu aşamada kabuk esnek yapıda olmalı. Bu hem darbeleri absorbe etmesini hemde büyürken organların baskı altında kalmasını önler. Kabuğun ön kısmı arka kısmı kadar yumuşak değilse hayvanda kemik erimesi yoktur.

Uvb ampulü aldığınızda kuru alana çok çıktıkları saatlerde 2-3 saat kadar yakacaksınız. Yalnız çocuklar ampul yanarken odaya girmesin. Bu radyasyon yayıyor. Göz ve deri ile temasta zararlıdır.

Dış filtreyi ömürlük akvaryum öncesi önermiyorum çöp oluyor. Ama iç filtreyi ömürlük akvaryumda sudaki eski derileri toplamada kullanabiliyoruz.

İç filtrede o akvaryuma uygun olarak 500 lt/h debiyi aşmayan bir filtre alın hayvanları savurmasın.

Bu arada elinizdekine paludaryum diyoruz. Bu fazla gitmez. Kışa girmedenönce düz dikdörtgen bir akvaryum alın. Ne kadar büyük olursa o kadar uzun süre gider. Fazla ara geçişli akvaryum masrafı yapmazsınız. 80*35*50h ve 7 mm cam kalınlığında bir akvaryum olabilir. Sonrasında ömürlük akvaryuma geçersiniz.

4 kaplumbağa iyi olmamış her bir kaplumbağa maliyeti iki katına çıkarır.

Hayvanlar üşümemeli, pencere açma klima esintileri akciğer enfeksiyonuna neden olur. Oda havalandırılacaksa hayvanlar su içinde olmalı.

Isıtma lambası alacaksınız.

Lamba konusunda burada bilgi verdim.

Lambayı buradan alabilirsiniz. Bazı yerlerde çanağı plastik satıyorlar. Çanak metal duy seramik olmalı.

Lamba konusunda burada bilgi verdim.

Lambayı buradan alabilirsiniz. Bazı yerlerde çanağı plastik satıyorlar. Çanak metal duy seramik olmalı.
Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Harfiyen uymaya çalışacağım.

Isıtıcı olarak Tetra HT 100w modelini sipariş verdim.

İç filtre konusunda tam olarak marka model şeklinde önerdiğiniz bir iç filtre var mı? Şuanki akvaryuma uyar mı yoksa büyüttükten sonra mı almalıyım?

Stick yem almadığımız için elimizde yok, sipariş veriyorum hemen. Bir de silis kum alacağım.

Isıtıcı

Ampul tutucuyu da çelik olacak şekilde söylediğiniz siteden sipariş ettim.

52e halojen ampul ısıtma için uygun olur mu?

Uvb için exo terra 5.0 13W veya Reptizoo 2.0 26Watt.

Diğer marka uvbler ciddi zarar verir. Bağışıklık sistemi zayıflaması, göz enfeksiyonu gibi sorunlara neden olur. Hasta veya yavru hayvanı öldürür. Aynı şekilde ısıtma lambalı uvb ampullerde uygun değildir.

Isıtma lambası olarak sadece armut şeklinde normal halojen ampul kullanıyoruz diğerleri hayvanı kızartır. Uvb de 7cm kabuk boyundan sonra saydıklarımından bir tanesi.

Isıtma lambasını kuru alana kaplumbağanın sırt hizasına denk gelecek şekilde koyulan termometreyi ilk 30dk da 32 dereceye getirecek şekilde mesafe ayarını yapın.

Taş, çakıl, kabuk ne varsa kullanmayın sadece 0,5mm silis kum olur vitasand 78 pro alabilirsiniz.

Adminin dediği şekilde kabuk jelini çöpe atın.

Çimi sökebilirseniz sökün olmazsa zaten hayvan sayısı fazla bu akvaryum birkaç aydan sonra ufak gelecek. 3 4 ay sonra çimler temizlenemez şekilde leş gibi olur. Hayvanın kulakları balon gibi şişer cerrahi mudahele ile alınması gerekir.

Yem olarak bunları alın.

Filtre olarak bunu öneririm.

Hava sıcaklığına ve mesafeye göre 28-42-52-72Watt ampul alınabilir. Şuanki akvaryumunuz için kışın 52 yazın 28 Watt kullanmanızı öneririm.

33 litre su var her bir kaplumbağaya 10litre düşüyor 1cm kabuk boyu=10 litre en az yani hemen değiştirmeniz gerek

Uvb için exo terra 5.0 13W veya Reptizoo 2.0 26Watt.

Diğer marka uvbler ciddi zarar verir. Bağışıklık sistemi zayıflaması, göz enfeksiyonu gibi sorunlara neden olur. Hasta veya yavru hayvanı öldürür. Aynı şekilde ısıtma lambalı uvb ampullerde uygun değildir.

Isıtma lambası olarak sadece armut şeklinde normal halojen ampul kullanıyoruz diğerleri hayvanı kızartır. Uvb de 7cm kabuk boyundan sonra saydıklarımından bir tanesi.

Isıtma lambasını kuru alana kaplumbağanın sırt hizasına denk gelecek şekilde koyulan termometreyi ilk 30dk da 32 dereceye getirecek şekilde mesafe ayarını yapın.

Taş, çakıl, kabuk ne varsa kullanmayın sadece 0,5mm silis kum olur vitasand 78 pro alabilirsiniz.

Adminin dediği şekilde kabuk jelini çöpe atın.

Çimi sökebilirseniz sökün olmazsa zaten hayvan sayısı fazla bu akvaryum birkaç aydan sonra ufak gelecek. 3 4 ay sonra çimler temizlenemez şekilde leş gibi olur. Hayvanın kulakları balon gibi şişer cerrahi mudahele ile alınması gerekir.
Merhaba. Tavsiyeleriniz için teşekkürler.
Söylediğiniz uvb ye baktım 3.000 gibi fiyat yazılmış, doğru mudur? Tek bir sitede görebildim. Reptizoo daha uygun ama Türkiye’de yok sanırım. Araştıracağım.

Akvaryumu büyütmem gerektiğinin ve çimlerin zarar vereceğinin farkına vardım.

28w yeterli olur mu ısıtma lambası için?

Son olarak Filtre önerinizi de inceledim. Deneyimlediniz sanırım. Şuanki ebatta iş görür ama bir büyüğüne geçtiğimde değiştirmem gerekir. Doğru mu?

Uvb gelecek yetişir kışa şuan zaten Güneş var hayvana gerek yok kışa kadar yetişir üretimi

ısıtma lambası elektrikcilerde bulursunuz 53w halojen lamba kullanılıyor fiyatıda 20tl gibi bişey olması lazım almışken birkaç tane alın hemen bozulabilir çok heryerdede bulunmuyor

Akvaryum büyük cem abinin verdiği ölçüler 140litre yapıyor iç filtre yetişemez çevirmez suyu mecbur dış filtre ama durumunuz varsa tetra ex 1000plus alın baya iyi bu yani tek seferlik akvaryum için kullanmazsınız

Uvb gelecek yetişir kışa şuan zaten Güneş var hayvana gerek yok kışa kadar yetişir üretimi

ısıtma lambası elektrikcilerde bulursunuz 53w halojen lamba kullanılıyor fiyatıda 20tl gibi bişey olması lazım almışken birkaç tane alın hemen bozulabilir çok heryerdede bulunmuyor

Akvaryum büyük cem abinin verdiği ölçüler 140litre yapıyor iç filtre yetişemez çevirmez suyu mecbur dış filtre ama durumunuz varsa tetra ex 1000plus alın baya iyi bu yani tek seferlik akvaryum için kullanmazsınız
Şuan için uvb çok acil gerekli değil, doğru mu? Ona göre iyisini bulmaya çalışayım vaktimiz varsa.

Isıtıcı lamba konusunda bir kaç farklı W alıp, ortam ve hava sıcaklığına göre ampulu değiştirmeyi düşünüyorum.

Dış filtre şuan için koyacak yerim olmadığından ertelemek zorundayım. İdare edebilecek iç filtre takmayı düşünüyorum

Uvb evet şuan acil değil boylar küçük 8cm gibi kullanırsınız ozamana kadar uvb gelir

Lambayı direk 53w alın ona göre mesafe ayarlarısiniz

Filtreyide akvaryum kuracakken alırsınız

Uvb evet şuan acil değil boylar küçük 8cm gibi kullanırsınız ozamana kadar uvb gelir

Lambayı direk 53w alın ona göre mesafe ayarlarısiniz

Filtreyide akvaryum kuracakken alırsınız
Teşekkür ederim. Şuan için ufak bir filtre almak istiyorum. Bir üstte önerilen model uygun mudur? Ve yatay koyabilir miyim o filtreyi? Çünkü yükseklik olarak akvaryumun suyunun üstüne çıkacak gibi. Motoru yanmasın

Teşekkür ederim. Şuan için ufak bir filtre almak istiyorum. Bir üstte önerilen model uygun mudur? Ve yatay koyabilir miyim o filtreyi? Çünkü yükseklik olarak akvaryumun suyunun üstüne çıkacak gibi. Motoru yanmasın
Onu hiç bilmiyorum şuan hangi ölçüde akvaryum kuracaksınız Cem abinin dediği olcudemk

Silis kum şu an akvaryumda sudan çalar. Bir sonraki akvaryumda kullanın.

Filtreyi arkadaşlar tavsiye etsin. Yatayda kullanılabilen tip ve tercihen hava kabarcığı veren model olsun.

Ampulde 40-60 watt klasik akkor ampul yada 42-46-52-53 watt halojen armut ampul alacaksınız. Yedekli alın. Zamansız patlıyor hep.

Uvb şuan gerek yok. 7-8cm kabuk boyundan sonra kullanırız.

Uvb ampul Kışa doğru gelmesi bekleniyor daha kaliteli ve daha uygun fiyatlı o zaman haber ederim.

Armut halojen ampul Şuanki akvaryumunuz için yazın 28 kışın ise 42-52Watt uygundur.

Elektrikçiden alırsanız daha uygun fiyatlı olur.

Bilgilendirmeler için teşekkür ederim. Şimdilik şunları sipariş verdim.
Ek olarak ısıtma için ampul ve sabitleme aparatı satın aldım. Montajlayınca görsel eklerim .

Isıtıcıyı 300w almamın sebebi yakın zamanda daha büyük tanka geçecek olmam.

@cem @Manas @PhotonicInduction
IMG_1345.png

Onayladinizmi o derece düzgün göstermez sera precision alın bunu kiramaz hemide

Onayladinizmi o derece düzgün göstermez sera precision alın bunu kiramaz hemide
Herşeyin en iyisine yeni tankta geçeceğim şuanlık bu durumunu stabil olarak idare etmek istiyorum. Söylediğinizi sordum stoklarında yokmuş. İş görmez derseniz siparişten çıkarayım

Zaten Atakanpetshopa yok o dediğim termometre başka siteden alırsınız yani birkaç lira daha verip iyisini alirsiniz kaplumbağa büyüdüğünde bile kullanırsınız kırılmaz

Geri