Bende ortaokuldan beri istek vardı. Ama yeğenlerime hediye edilene kadar ciddi düşüncem yoktu kötü koşullarda yaşadıklarını görünce aldım. Sonra bu siteyi gördüm. Bazı noktalarda yetersiz olduğunu görünce incelemeye başladım. Yurtiçi yurtdışı siteler, üniversite tezleri vs. böyle devam etti.
Tedavi yöntemlerini araştırdım. Her yerde hekim yok olanların çoğu egzotik hayvanlar konusunda bilgisiz. Maliyeti var karşılaması zor. Velhasıl hayvanlarımı kobay gibi kullandım. İlaç denemeleri, çeşitli yemler deneyip uygun olanları önerdim. Bu birçok kişiyi gereksiz maliyetlerden kurtardı. Şimdi doğru dürüst yemde kalmadı ya o da ayrı. Yem ve ekipmanlarda çeşit azaldı kalite düştü.
Sonucunu öğrenmek için kendime salmonella bulaştırdım. Vs.
Bilgi açısından Austin's turtle page size bilgi katar. İlgili olanlara bakın fazla türlere girmeyin işin içinden çıkamazsınız. Bir ara forumda yazmışlığımda var. İflahım söküldü bıraktım. Amerikada geniş yelpaze var. Çeşit çok olunca hepsi hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor o da zor. Çok valit alıyor. Yaşam ortamları ısı değerleri farklı. Ekipman ürün çeşitliliği fazla. Paraları değerli istediklerini alabiliyorlar. Bizde öyle değil. 10 sene önce ömürlük akvaryum yaptırdığın paraya şimdi ancak büyük boy kutu yem alıyorsun. Ki akvaryum daha ucuzdu.
Bir de bizde imkan olmayınca mecburen uyarlama yoluna gittik. Mesela adamlarda akvaryum galon hesabı 1 galon 3,6 litreye geliyor. Kaplumbağa başı 100 galon aslında. Biz doğrudan litreye çevirdik. Yoksa ömürlükte çoklu hayvan baksan, 1000 litrelik akvaryum ve ona göre ekipmana kimin gücü yetecek.