Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Suda bulanıklık ve koku

emremr9933

Yeni Üye
Katılım
18 Haz 2021
Mesajlar
5
Merhaba herkese,

Uzun yıllardan beri birlikte yaşadığımız bir kaplumbağam var. Yaklaşık 17 cm kadar. 50 35 30 cm ölçülerinde bir akvaryumda yaşıyor. Akvaryumda bir adet eheim 2006 ve dophin 350 iç filtre mevcut. Temizliği sağlamak için iki tane filtre yerleştirdim. Ayrıca sebo marka bir yüzey temizleyicimiz var. Silis kum ve uvb 5 ışığı var. Isıcıtı bilerek almadım evimiz oldukça sıcak zaten. Akvaryum dip temizleyici ve bir adet de akvaryum kepçesi var içerideki büyük parçalı pislikleri de onunla temizliyorum. Ancak akvaryumda suyu her değiştirdiğimde ertesi sabah uyandığımda suyun bulanıklaştığını görüyorum ve hafif de koku oluyor. Kum yapıyor sandım ama kumu kaldırdığımda da aynısı oldu. Bu durumu yaşayan ve çözen ya da herhangi bir önerisi olan var mı acaba aramızda. Lütfen yardım edin. Şimdiden teşekkürler.
Bu arada sera raffy p ve gammarus karides ile besliyorum.
Ayrıca İstanbul'da yavru kaplumbağa bulabileceğim bir yer var mı bildiğiniz kırmızı yanağın satışı yasak biliyorum ama her türün satışı yasak değildir. Sipariş verdiğim yeni bir akvaryum var bekliyorum sayıyı üçe çıkarmak istiyorum ama açıkçası bu bulanıklık ve koku problemini çözemedim büyük bir akvaryumdan korktum yani şimdiden.

Son olarak bebim kaplumbağam resmen sadece suda yaşıyor kuru alana hiç gitmiyor. Bazen yemi kuru alana bırakıyorum gidip alıyor ve atlıyor suya gece de suda uyurken de gündüz de. Sebebi nedir acaba. Teşekkürler herkese.
 
Foruma hoş geldiniz. Öncelikle aynı sistemde olacaksa tüm kaplumbağalar emsal boyda olmalı. Aksi halde büyük olan küçüğe saldırıp uzuv kaybı gibi hasar verebilir hatta öldürebilir.

Kokunun sebebi kaplumbağadır. Hayvan büyüdükçe ona paralel olarak akvaryumda büyütülmelidir. Büyüdükçe dışkı ve idrar oranı artar. Dışkı suyu kirletirken idrar amonyak üretir. Amonyak sudaki oksijene bağlanarak uçar koku sebebi budur. Su hacmi az olduğunda kirlenme daha çabuk olur.

Akvaryum hayvanın boyuna göre ufak, 8-9 cm kabuk boyu itibariyle daha büyük akvaryuma geçmeniz gerekiyordu. Bu boy itibariyle de artık ömürlük akvaryuma geçilmesi gerekiyor bu tek hayvan için 80*50*50h ve 8 mm cam kalınlığı olmalı ama akvaryum üstü kuru alan için uzunluk gerekiyor, hayvan inerken karşı cama çarpar. Bu nedenle makul olması gereken 100*50*50h ve 10 mm cam kalınlığı olursa daha iyi olur.

3 hayvan içinse 120*60*60h ve 12 mm cam kalınlığında akvaryum uygundur. Üst boyda sınır yok. Bununla birlikte iç filtre yanında dış filtrede gerekiyor. Bu amonyak ve türevlerinden, yosun, alg, nitrifikasyon bakterilerine kadar filtre malzemeleri kullanıyoruz. Bu sayede su kalitesini uzun süre koruyor. İç filtreyi ise sudaki derileri toplamada takviye olarak kullanırız çöp olmaz.

Yem olarak sera raffy P bitince sera carnivor alın. Ot türevli olarak tetra reptomin ve kemik gelişimi için jbl agil alın.

Kurutulmuşta gammarus artık ufak kalır hayvan rahat yiyemediği gibi suyuda batırır. Yetişkin kaplumbağalarda 4 marka kullanırız. Sera royal bu her boy karides ve balık çeşidi içerir. Jbl energil büyük karides ve balık içerir. Tropical reptiles carnivore cırcırböceği ve kan kurdu içerir. Tropical dried fish orta boy balık içerir. Royal ve energil büyük kutuda satılıyor ve pahalı. Tropicalin yarımlık kutuları var. Bu biraz daha hesaplı. Tropical dried fish şu an piyasada yok, reptiles carnivore var. Bunda cırcırböceğinin bacaklarını koparıp veriyoruz. Royal ve energilde karideslerin ağzındaki dikensi dokuyu ve balıkların yüzgeçlerini koparıyoruz bunlar yerken batabilir.

Ayrıca haşlanmış yumurta ve haşlanmış dondurulmuş karideste verilebilir. 8 cm kabuk boyu itibariyle günde tek öğün veririz.

Ek olarak haftada iki gün marul, kıvırcık yaprağı yada sebze verilebilir. Her hayvan farklı sebzeyi sever. Bazı sebzeleri haşlayıp veririz.

Tatlı, tuzlu, acı, baharatlı, süt ürünleri ve işlenmiş et türevleri vermiyoruz.

Ortam sıcak olsada ısıtma lambası gerekli. Su 28 kuru alan 32 derece olacak. Isıtma lambası, ısıtma yanında kabuğu kurutarak mantar yosun gibi oluşumların önüne geçer. Eski plakaları kurutup gererek açılmasını sağlar.
 
Kuru alana çıkmama sebeplerinden biri ısıtma lambası olmayışıdır. Hayvan ısıyı algılamazsa çıkmaz. Diğer sebepse ortamda hareket olmasıdır. Su dibi güvenli alandır. Kuru alan ise zayıf oldukları yer. Hayvan çevresinde hareket görürse tedirgin olur ve çıkmaz. Çıktığında da çevresini gözlemler. Hareket algıladığında suya kaçar. Olanak varsa ayrı hareket olmayan bir odada durması iyi olur.

Isıtma lambasını günde 12 saat yakarız. Uvb lambayı ise çok çıktığı saatlerde bu genelde öğle civarıdır 2 saat kadar yakarız. Günde 15-20 dakika ışıma alması yeterlidir.
 
Cem Bey,
Öncelikle çok teşekkür ederim cevabınız için. Evde yerim kısıtlı şimdilik 100x50x50 bir akvaryum olacak kuru alan ile birlikte tabi. Farklı bir eve geçersem büyüteceğim. Şu anda bulamazsam tek bir kaplumbağam var zaten. Su ısıtıcı, derece ve bahsettiğiniz yemlerin siparişlerini vereceğim kısa zaman içinde. Sizden ricam bana ısıtıcı ampul tavsiye edebilir misiniz. Forumda var bir kaç tane ama satın alacak bir yer bulamadım internetteki sitelerde. Ampulu koyacağım yer 10cm kadar yukarıda kuru alana ve kuru alanla ampul arasında bir cam var o camı çıkaracağım duyun olduğu hazneden. uygun olur mu acaba ? Bu arada benim kapluş dişi. Yalnız yıllardır tek başına yaşıyor üzülüyorum. Bu yüzden kalabalık olsun istiyorum. Yavru alsam sıkıntı olacak evet boyuna göre bir şey bulursam alacağım hemen.
 
Uzun süre tek yaşayan hayvanlar akvaryumu sahiplenir ve başka bir hayvan geldiğinde istemezler. Bu saldırı sebeplerinden birisi. Diğeri yemi bölüşüp azalacağı endişesi. Erkekler alfa olma güdüsü ile kavga çıkarır. Dişilerle çiftleşme arzusunda olmaları sebebiyle de dişiyi sürekli bunaltırlar.

Bunlar asosyal hayvandır. Tek kalmasında bir sakınca yok. Çoklu hayvanın artısı, küçüklükten itibaren birbirlerine bakarak birşeyler öğrenmeleri ve kuru alanda birden fazla gözün çevreyi kontrol ederek tehdite karşı daha rahat olmaları. Onun harici hır gür kavga ile geçer. Açık yaralarını tedavi etmekle uğraşırsın.

Yumurta atmadı daha değil mi? Dişiler çiftleşmese de senede bir veya iki kez boş yumurta atar.

Su ısıtıcıda ister 100 watt ister ileriye dönük yeni akvaryuma göre 200 watt güçte alabilirsiniz. İkinci defa masraf olmaz. Kaplumbağalar kabukları ile darbe vurdukları için onlara uygun ısıtıcı kullanıyoruz. Roxin çelik, tetra HT, jbl protemp ve eheim'ın tam suya batan modelleri. Tetra plastik, eheim ve jbl kalın quartz camdır. Jbl'de ayrıca plastik muhafaza var.

Lambada bu iki modeli kullanıyoruz. Mandallı olan ağır uv ampulü kaldırmıyor sürekli eğiliyor. Bu sebeple deveboynu kullanıyoruz. Ben deveboynu lambayı kalorifer peteği üstüne koyup altına strafor koyarak yükseltmiştim.
111620.jpg


Ampulde yada eski tip filamanlı 60 W armut ampul yada halojen 52-53 W ampul kullanıyoruz. Soft ampul tercih sebebi şeffaf kadar göz almıyor.
92078.jpg
92077.jpg


Bunun 60 W olanı

Gece kuru alanda hastalık yada keyfen durması durumunda loş ışık veren 40 W renkli ampul kullanırız.
92073.jpg



Nette nerede satılıyor bilmiyorum. Ecolite üretimi durdurdu ama osramda emsalini görmüştüm.

Ampul doğrudan hayvana vurmalı o camı kaldırın kaçış boşluğunu yükseltmek için mukavva kartonu kuru alan çevresine çevirip paket bandı ile yapıştırarak yükseltiyoruz. Alanı kartonla komple kapamıyoruz. Üstten 7-8 cm kadar, hayvan alana çıktığında camdan çevreyi gözlemlesin.
 
İkinci hayvanı düşünüyorsanız büyük akvaryuma geçtiğinizde alın. Dişiler arası kavga sınırlı ama erkek olursa bunalıma sokuyor.
 
Büyük akvaryuma geçmeden almayacağım öyleyse. Henüz yumurta atmadı neden atmadı acaba alanı uygun olmadığından demek ki. Ama çok agresif benim kaplumbağa akvaryumda fitreye falan saldırıyor bir kaç kez çıkardı. yanına biri gelse sorun olur doğru diyorsunuz. Kartonla kuru alanı yükselteceğim bugün. Şöyle bir ısıtıcı ampul buldum o olur mu ya da çok mu ısıtır. Uvb'yi kaldırıp bunu takarım. Gün içinde değiştiririm uvb ile. Isıtıcı lamba daha uzun süre kalsın. Su ısıtıcısını smart 200w alabilirim. Malum fiyatlar. Daha sonra eheim ya da jbl bakarım.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_20210619-123153_n11com.jpg
    Screenshot_20210619-123153_n11com.jpg
    386.5 KB · Görüntüleme: 2
  • Screenshot_20210619-123202_n11com.jpg
    Screenshot_20210619-123202_n11com.jpg
    403.5 KB · Görüntüleme: 2
Bunlar seramik ampul. Gücü çok yüksek ve gücü yüksek. Desert dediğimiz çöl hayvanlarına uygun düzeyde. Harcayacağı elektrikte cabası.

Smartlar düşük kalite ısıtıcılar hayvan kabuğunu sert vurursa gider. Daha yeni bir arkadaşın ısıtıcı patladı. Bunun yerine atman BT modeli olabilir. BT modelleri tam batıyor. Camı kristal bundan hallice.

Bende baktım ampullere hep stokta yok çıkıyor. Halojende 42 watt da olur. Soft hiç yok. Şeffaf bulunur ama nerede sorun o. Bizim tayfa talep gösterince kalmıyor alınca da yedekli alınıyor. Hep olmadık zamanlarda patlar. Elektrik malzemesi satan dükkanlarda olabilir. Bulunduğunuz şehiede bauhaus varsa orada osramın halojen 42-52 W armut ampullerden görmüştüm.

Yumurtayı bu civarlarda atıyorlar. Ortam kaynaklı da olabilir gıda ile de alakalı olabilir.

Filtreyi söküp atmaya çalışıyorsa sebep yer darlığıdır. Hayvan rahat yüzebileceği ortam ister. Önüne çıkan her engeli ortadan kaldırmaya çalışır. Akvaryum dizaynı onların işi. Ben kaç tane parçalanmış bitki attım. Bunların hesabında ortam suda çöl gibi. Kum ve kök harici birşey istemiyorlar. Kökü kabuk kaşımada kullanıyorlar ama dişiler pek rağbet göstermiyor.

Boyca uzunluk bol yüzüp sağlıklı gelişimi sağlarken, derinlik nefes tutabilme kapasitesini artırıp akciğerlerini geliştirir.
 
Merhaba,

Şu ampulü buldun. Bundan bahsediyordunuz galiba. Uygunsa bunu alacağım ? Yukarıdaki aldığım ısıtıcıyı tavsiye etmiyorum. Çok ısıtıyor duyu eritecek kadar.
 

Ekli dosyalar

  • 20210623_141335.jpg
    20210623_141335.jpg
    319.1 KB · Görüntüleme: 9
Evet bu ampul hatta 52 W olanını alın. Soft bulursanız tercih sebebi. Birkaç tane yedekli alın.

Uzun süreli yaktığımız için seramik duy kullanıyoruz. Güçlü ampuller sadece duyu değil aynı zamanda kabloları da eritip kısa devre yaptırıyor.
 
Bahsettiğiniz ampulü aldım. Günün büyük bölümü açık kalıyor. Şu an bu şekilde bekliyor ışığın altında. Sanırım keyfi yerinde. Isıtıcısı da 30 dereceye ayarlı.
 

Ekli dosyalar

  • 20210628_210946.jpg
    20210628_210946.jpg
    1.3 MB · Görüntüleme: 12
  • 20210628_210941.jpg
    20210628_210941.jpg
    3.9 MB · Görüntüleme: 12
Sabah 07:00-akşam 19:00 arası yansın. Sonra kapatın. En geç 21:00'de yatıp uyumalı. Tan yeri ağarmasıyla uyandıkları için uykularını iyi almalılar. Aksi halde hırçın olup sağa sola dalaşıp zarar veriyorlar. Hava şimdi sıcak olsa da suda uyuma alışkanlığını kaybetmemeli.

30 derece olduğuna eminseniz 1 cm daha yaklaştırın.

Arka ayakları açıp duruyorsa ısıdan maksimum fayda sağlar buna balerin duruşu deriz. En mutlu olduğu an odur.
 
Geri
Üst