Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

suda sürekli bir koku var

potash

Bronz 1 Üye
Katılım
26 Mar 2011
Mesajlar
107
iki su kaplumbağam var. Geçiinemedikleri için ikisi iki ayrı akvaryumda. Akvaryumların ikisi de yan yana aynı odada duruyor. Birbirlerini görmesinler diye araya kağıt yapıştırdım. Akvaryumların özellikleri şu şekilde:
Küçük kapluşun akvaryumu:
60 litre tam kapasite. İç filtre var. Her hafta Pazar günü neredeyse suyun tamamını dip çekimiyle alıp dinlenmiş su ekliyorum. Filtrenin süngerini akvaryumdan almış olduğum su ile temizliyorum. Filtrenin tüm parçalarını güzelce yıkıyorum. Pervaneyi kulak pamuğuyla aralarda hiç pislik bırakmadan temizliyorum; ısıtıcı vantuzlarını, kuru alanı tuzlu suyla temizliyorum; akvaryum iç yüzeyini sadece akvaryumda kullandığım süngerle güzelce siliyorum. Bu her haftalık rutinim.
Büyük kapluşun akvaryumu:
250 litre, tam kapasite. TetraTec Ex 1200 dış filtre. Sepetlerde en alttan en üste sıralama şu şekilde: 
En alt sepet: Biyolojik sünger üstünde çift kat JBL symac elyaf; 
ikinci sepet: aynı dizilim; 
üçüncü sepet: bir kat elyaf, Eheim substrat pro (torba içinde), üstünde bir kat elyaf; 
son yani en üst sepet: bir kat elyaf, zeolit (klinoptilolit), üstünde yine bir sıra elyaf. 
İki haftada bir dip çekimiyle suyum % 25'ini boşaltıp dinlenmiş su ekliyorum.
Sorunum şu: Düzenli temizliğe rağmen her iki akvaryumda da hiç geçmeyen kesif bir koku var. Odaya girince hissedilmiyor, yani çok ağır bir koku değil ama akvaryumlara yaklaştığımda, suya eğildiğimde yosun gibi veya amonyak kokusu gibi hoş olmayan bir koku geliyor. Akvaryumların suyu gayet berrak, filtrelerin ikisi de 24 saat çalışıyor. 
Bu kadar dikkat etmeme rağmen bu kokunun sebebi ne olabilir? Bu normal midir? Bu arada hayvanların sağlığı, iştahları yerinde. Ancak bu koku olayı canımı sıkıyor. Neyi yanlış yapıyorum?
 
İlk akvaryumdaki filtreyi doğrudan temiz su ile temizle. Döngü bakterisi için sanıyorum akvaryum suyu ile yıkıyorsun ama bunun bir faydası olmaz. İç filtrelerde döngü (nitrifikasyon) bakterilerden ziyade göz ve kulak enfeksiyonu yapan zararlı bakteri kolonileri oluşur. Bu akvaryumda haftada iki defa birer damla metilen mavisi damlatabilirsin. Bu zararlı bakterilerin önüne geçer. Dış filtrede metilen kullanmıyoruz.

Büyük akvaryumda alt sepete seramik üstü sünger
2. Sepet elyaf>zeolit>elyaf
3. Sepet elyaf>substrat>elyaf
4. Sepet elyaf>carbon>elyaf

Carbonu yeterince filtre torbasına koyup su altında yıkayıp tozunu al. Siyahlık gitmez. Sadece tozu gidecek kadar sonra filtreye yerleştir. İlk çalıştırmada suyu kovaya boşalt. Su siyahtan şeffafa dönünce fişi çekip hortumu akvaryuma yerleştirir çalıştırırsın.

Yanlış yaptığın birşey yok. O koku uçucu özelliği olan amonyağa aittir. Hava kabarcığı yoluyla suya oksijen sağlamak uçuculuğu hızlandırıp su kalitesini yüksek tutmaya yardımcı olur. Bu en sağlam filtre malzemelerini de kullansak bir miktar açığa çıkar. Biz alıştığımız için fazla hissetmesekte dışarıdan gelen birisi kokuyu ağır bulabilir. Benim bir arkadaşım odaya girdiğinde fenalık geçirmişti. Kokuya çare yok ama hayvanlar su içindeyken odayı havalandırırsan odadaki koku gider.

Kullandığın su şebeke suyu ise klor substrat üstündeki döngü bakterilerini öldürür. Onun için sağlıklı olan içme suyu ve arıtma suyudur. Şebeke suyunda ise kloru yok etmek için suyu damacanaya doldurup 1-2 gün kapağını içine toz girmeyecek şekilde açık bırakıp dinlendiririz. Klor uçar. Ondan sonra akvaryuma dökeriz.
 
Cvp: suda sürekli bir koku var

Çok teşekkürler Cem Hocam. Filtre diziliminde zeolit su çıkışına en yakın yerde olsun diye en üst sepete koymuştum. Bir de seramik halka pek işe yaramıyor diye çıkarmıştım. Yanlış bir düşünce. Aktif karbon da filtreyle birlikte gelmişti; bir ay sonra ömrü bittiğinden filtreden çıkarmak gerekiyor diye koymamıştım. İyi bir malzeme olduğunu biliyorum ama ömrünün kısalığı olumsuz tarafı. Filtreyi açmak hep çok zor geliyor açıkçası. Boruları söküp takarken çok zorlanıyorum. Kendi kendilerine şekil alıyorlar, bir türlü bir önceki gibi oturtamıyorum. Filtre temizliğinden sonra da tüm banyonun temizlenmesi gerekiyor. Filtreyi açıp kapamak neredeyse yarım günümü alıyor yani. Belki de ben pratik değilim, bilemiyorum. O yüzden altı ayda bir malzeme yenilemesi için açıyordum sadece. Su berrak kaldığı sürece ve debide azalma olmadığı sürece fitreye hiç dokunmama taraftarıydım. Ancak dediğiniz yöntemler mantıklı. O halde kendime zaman yaratıp filtreyi yeniden düzenleyeyim.

Bunun dışında yapacaklarım şöyle:
İç filtreli akvaryumun temizliğinden sonra suya mavi damla damlatmak ve bir süre filtreyi çalıştırmadan beklemek
İç filtrenin hava borusunu takarak oksijen miktarını arttırmak
İç filtre süngerini sadece içme suyuyla tüm kalıntılar gidene dek yıkamak
Diğer akvaryumda suyu şelale aparatı seviyesine çekerek su yüzeyinde daha çok dalgalanma sağlamak

Kullandığım su, birkaç gün ağzı açık şişelerde beklettiğim şebeke suyu. İçme su denedim ama iki akvaryumda sürekli içme suyu çok masraflı oluyor. Başa çıkamam. 

En kalıcı çözüm şebeke suyunun temizlenmesi. En kesin çözüm ters osmoz filtre herhalde. Planım bu uzun vadede. Bu tip musluk altı filtrelerden kullanan arkadaşlar varsa, marka önerebilen olursa çok memnun olurum.
 
Seramik yoğun dışkıyı tutar. Oradan çıkan amonyak ve türevleri olan suyu zeolit tutar, su biraz daha arınmış olarak çıkar.

Carbonun aktif performansı o kadar yoğun bir kir olmadığı taktirde 1,5 ay kadar kullanılabilir. Çoklu malzeme konulduğunda filtre işlevini yitirdiği zamana kadar yani su kirlenmeye başlayıp filtrenin açılma zamanına kadar durabilir. Bu noktada carbonun süresi doldu deyip sadece onu yenilemek için açmana gerek yok.

İç filtre için yazdıkların aynen olacak yalnız iç filtreyi içme suyu ile yıkamana gerek yok musluk suyu ile yıkayabilirsin.

Dalgalanma değilde hava kabarcığının suya girmesi diyelim amacımız bu yalnız su çıkış borusuna fazladan bir vantuz daha takıp sağlamlaştır. Bakarsın vantuzun biri yerinden kurtulur akvaryum dışına düşer bu olmasın.

Basit düzende musluğa takılan bir arıtma kullanabilirsin. Bu doğrudan şebeke suyu kullanmaktan iyidir. İçme suyu ile başa çıkılmaz.

Ters osmosiste kasa içi tip olanlardansa hepsinin ortada olduğu tip daha iyi. Tankı da büyük. Ama yer kaplıyor o ayrı. Ürünlerin hepsi aynı bu dış yapıda marka önemli değil, önemli olan içindeki filtre malzemeleri kaliteliden adisine kadar çeşidi çok. Bu malzemelerde NSF onaylı olanlar kalitelidir.

Bu bilgisayar kasası gibi olanlarda filtre değişimi 1 yıl diğer açık olanda housing denen 3'lü kovadakiler 6 ayda 1, mineral ve koku filtresi yılda 1, membran filtre 2 senede 1 değişiyor. 6 hazneli yeterli.
 
Cvp: suda sürekli bir koku var

Bu bilgiler çok yararlı oldu. Çok sağ olun.
 
Geri
Üst