Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Sürekli uyku hali

alaskasian

Bronz 5 Üye
Katılım
20 May 2020
Mesajlar
26
Merhabalar, kaplumbağam 5 cm kabuk boyunda akvaryumumuzda her şeyimiz tam fakat son 2-3 haftadır sürekli uyumak istiyor. Kuru alan veya suda olması farketmiyor bazen suyun altına geçip gözlerini kapatıyor sürekli dikkatini çekmeye çalışıyorum ama yorgun gibi duruyor. Yem yemesi gayet normal fakat bu hali bir sorun teşkil eder mi bilemediğimden danışmak istedim
 
Hayvanı saat kaç gibi yatırıyorsun?

Mineral yem yada vitamin damla veriyor musun? Verdiğin yemler neler?

Dışkılaması normal mi? Kabızlık var mı?

Yüzerken eğik durma var mı? Sürekli nefes alırken esner gibi yapma, nefes alıp verirken hırıltı var mı?

Su ve kuru alan ısı değerini ölçtün mü? Su 28 kuru alan 32 derece olacak.

Hayvan kuru alanda iken pencere veya klima açıldı mı?
 
Hava karardığında uykuya alıyorum.
Yem olarak tetra reptomin kullanıyorum mineral takviyesi yapmadım ama ona yiyeceği alternatif kurutulmuş karides veriyorum. Yemesi ve dışkısı normal, yüzerken de bir problem görmedim yarın özellikle inceleyeceğim.

Suyun sıcaklığını sürekli kontrol altında tutuyorum fakat yaz olduğundan kuru alan ısıtıcı lambasını açmıyorum bunun yerine güneşlendiriyorum. Bilmiyorum yanlış mı yapıyorum mazur görün.

Sadece balkon kapısı açıldı bundan etkilenmiş olabilir mi? 5 dk bıraksam suda bile gözlerini kapatıyor. Yalnızlıktan sıkıldığından böyle bir şey yapabilir mi havuzunda tek yaşıyor çünkü. Bir de akciğer enfeksiyonundan şüphelendim kabuğunu inceliyorum fakat pembelik göremedim
 
Tan yeri ağarmasıyla kalktıkları için en geç saat 21:00'de yatırıyoruz. Yeterince uykusunu almayan hayvan hırçın olup sağa sola dalar ve/veya gün içi uyuklar. Erken uyuduğuna göre bu değil.

Sera raffy P al. Bu protein tahıl ve mineral içerikli 3 çeşit stick yem içerir. Reptoya 6 cm kabuk boyu sonrası başlıyoruz. Ama yiyorsa vermeye devam edebilirsin. Gammarusu açık aldıysan onu verme bayat yada parazit yumurtası taşıyabilir. Kapalı kutuda olsun bunda marka önemli değil. Skt 2021-2022 olsun.

Su yazın 30 derece üstüne çıkabilir ama 26 derece altına düşmemeli bu ortam oluşana kadar akvaryumdan ısıtıcıyı çıkarma, sabit 28 derece olsun. Isıtma lambası yaz kış 12 saat yanacak. Bu lamba sadece ısınması için değil kabuğunu kurutup mantarın ve yosun, alg oluşumunun üremesi ve önüne geçmesi için gereklidir. Isı değerleri daha düşük olduğunda hayvan metabolizmasını yavaşlatıp fazla enerji harcamaktan kaçınır.

Hayvan cereyanda kalmamalı ortamı havalandırmak gerekiyorsa su içindeyken yapılmalı. Özellikle küçük hayvanlar bu noktada çabuk etkileniyor. Tüm enerji harekete ve büyümeye gittiği için vücutları yağ depolayamıyor. Hasta hayvanın boy uzaması durur. Tüm enerji hastalığa kanalize olur. Küçükler ayda ortalama 0.1-0.5 cm arası uzar. Kontrol amaçlı kabuk boyunu ölçebilirsin.

Canlı pembe kılcal damarların hareketliliği ve büyümesine işarettir; griye çalan pembe üşümeye bağlı olandır.

Lambayı kullanmaya başla su düşük ısıda ise ısıtıcıyı da sabaha doğru su en soğuk haline gelir.

Su değişimleri emsal sıcaklıktaki su ile olacak. Sıcak yada soğuk su ile değil. Bu da hayvanı sürekli ısıya adapte olmada yıpratır.

Dediğim yemi bir an önce alman lazım. Kırmızılar mineral yemdir bunları ayırıp haftada iki öğün veriyoruz ama ilk hafta 4 öğün ver. Bu kırgınlığını alır.

Hayvanda uyuma hariç başka belirti olmadığına göre akciğer enfeksiyonu değil ama üşütmüş olabilir. Lamba kendine getirecektir.

Bunları hallettikten sonra 3 gün içinde hala aynı halde ise yada dikkat çeken başka belirtiler görürsen haber verirsin.
 
Bugün kontrol amaçlı havuzundan çıkardım yürümesi, kaçması, saklanması normal ama dediğim gibi yine bulduğu ilk köşede gözünü kapatıp uyumak istedi.

Bilgiler için çok teşekkür ederim Cem bey hepsini harfiyen uygulayacağım.
 
Sağlık kontrolü harici hayvana dokunma, eline alma bunu sevmezler. Tepki olarak senden uzak durabilir.

Bu dönemleri hassas zamanlarıdır, hastalığa karşı bünyeleri zayıftır onun için bu dönem titiz bakmak lazım. 7 cm kabuk boyu itibariyle yağ depolayıp bünyeleri kuvvetlenmeye başlar. Hastalanma riski azalır hastaysa iyileşme ihtimali artar.

Dışarıya yere bırakma toz, kir birşey bulaşabilir. Gözleri enfekte olabilir. Bu arada gözleri sağlam mı? Enfeksiyon yani şişlik ve iltihap var ise gözleri göremez. Göremediği içinde hayvan güvenli yerlerde durmak ister. Gözleri kapalı durur.

Kulaklarında şişlik var mı onu da kontrol et. Bu hayvanın hareketlerini fazla etkilemez ama var ise tedavi edelim.
 
Cvp: Sürekli uyku hali

Gözlerini kontrol ettim sanki hafif de olsa şişlik var gibi emin olamadım kuru alanda 1 dakikada gözlerini 15-20 kez yavaş yavaş kapatıp açtı daha önce hiç böyle yaptığını görmemiştim

Kulaklarında bir sorun gözükmüyor yine de detaylı olması açısından fotoğraflarını yüklüyorum.
 

Ekli dosyalar

  • 9fbd3931-fd11-4208-8b84-afac1a16fadb.jpg
    9fbd3931-fd11-4208-8b84-afac1a16fadb.jpg
    540.9 KB · Görüntüleme: 61
  • 46613006-d744-4884-9d6b-92634526e692.jpg
    46613006-d744-4884-9d6b-92634526e692.jpg
    669.6 KB · Görüntüleme: 66
  • d8f038ab-a882-471a-8a3c-26c2d867dc0f.jpg
    d8f038ab-a882-471a-8a3c-26c2d867dc0f.jpg
    578.3 KB · Görüntüleme: 63
Biraz iltihap var. Eczaneden genta damla alıp sabah akşam 10 saniye arayla her göze üçer damla damlat. Bir 10 dakika kuru yerde bekletip suya alırsın. Göz içindeki pislik çıksın. İlk partiyi damlattığında elini gözlerine atarsa ilaç mikrobu yaktığı için kaşıntı yapar sebep odur. Günde bir damlada stick yemine damlatıp emdir ve ilk yem olarak ver. Aç olduğu için tadının farklı olduğunu kolay algılayamaz.
 
Cvp: Sürekli uyku hali

Damla tedavisini dediğiniz şekilde uyguladım. Bugün gözlemlediğim kadarıyla suya batıp sürekli uyuyor bu davranışları normal de ben mi kuruntu yapıyorum bilemedim ama sürekli uyuması normal midir?
 
Sürekli uyuma normal değil. Gentayı yeme damlatma işini de sabah akşam ikişer damlaya çıkar. Yem gelmediyse petshoptan vitamin damla alıp ilk gün 2 damla sonraki günler günde bir damla verirsin. Bu iştahını açıp kırgınlığını alır. Mineral yemi verdiğinde vitamin damlayı ona göre programlarız.

İştah konusunu da takip edersin. İştah kesilmesi hastalık belirtisidir.
 
Elimde pharmased’in vitamin damlası mevcut onu damlatsam yeterli olur mu?

Yemesinde ve dışkılamasında bir sorun yok bu konuda mutluyum ama sürekli uyuyor, neredeyse gözleri hep kapalı. Bazen dikkatini çekmeye çalışıyorum o zaman uyanıyor. Klordan dolayı olduğunu düşünüp suyunu bile değiştirdim fakat bir çözüm olmadı. Umarım bir an önce yemimiz de gelir
 
O kuşlar için ne derece faydası olur bilmiyorum, metabolizma yapıları farklı. Sürüngenler için olanlarda vitamin çeşitliliği daha fazla. Ucuz bir markanınkini alabilirsin. 15 tl civarı birşey olacak.

Vitamini suya değil yemine damlatıp vereceksin. Suya damlatmak ziyan etmek ve yosun coşturmaktan başka işe yaramaz. Yeterli etkiyi sağlamaz.
 
Geri
Üst