Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Taban Malzemesi Seçimi

Zencefil

Bordo Bereli
Katılım
4 Ara 2010
Mesajlar
3,208
Aramızda sürekli tartıştığımız ve kesin bir sonucu olmayan konu “akvaryum tabanında malzeme olmalı mı konusu?”
Forumda bu konu bir çok kez işlendi ama her kafadan ayrı bir ses çıktı.


Tabanda nasıl malzemeler kullanabiliriz, kullanmamızın bize getirdiği bir artı var mı? Gibi soruların cevaplarını elimden geldiği kadar araştırdım.


İlk önce tabanı boş kullanığımızı düşünelim.


Başlarda su temizken gayet hoş bir görüntü oluşturacaktır.Fakat yem artıkları, dışkılar ve filtrenin toplayamadığı parçacıklar dibe çökecektir.Dip çekimi ile bir kısmını toparladığınmızı düşünürsek dipte yine kalan parçalar olacaktır.Bunlar da ilk başta elde ettiğimiz temiz görüntüyü bozacaktır.Bu durumda bir çok kişinin yapmış olduğu yanlışı yaparak akvaryum suyunu tamamen değiştirip, akvaryumuda bir güzel yıkamamıza neden olacaktır.Bu durum tekrarlandıkça su değişim aralıkları kısalacak ve temizlik için harcadığımız süre aslında daha da artacaktır.
Sadece bu kadar da değildir.Akvaryumlara bakıldığında görsellik isteyen kişiler için bu boşluk rahatsız edici bir durum oluşturacaktır.


Tabanı doldurmak istediğimizde aslında önümüzde bir çok seçenek çıkıyor.Asıl zor olan bu seçeneklerin arasından en sağlıklı olanlardan birisini tercih etmek.


Bir çok arkadaşımızın tercih ettiği pet shoplardan çok ucuza alınan renkli(boyalı) taşlar. Bu renkli taşlar, özellikle kalitesiz olanları suda bir süre sonra salınım yapmaya başlıyor.Bunu fark edemeyip bir çok kişi kullanmaya devam ediyor.Aslında dikkatli gözlemlense bu taşların renklerinin zamanla değiştiği görünecektir.Bu tip taşların kullanılması kaplumbağamızın sağlığını olumsuz etkileyecek ve akvaryum doğallığını bozacaktır.Bu şekilde taş kullananların dikkat etmesi gerekir.


Taban malzememizi seçerken kaplumbağaların buldukları her şeyi yemeye çalıştığınıda göz önünde bulundurmalıyız.Tabana koyduğumuz malzemeyi ağzına alıp yemeye çalıştığını düşünerek koymalıyız.Bunun için kaplumbağaların boğazında kalacak boyutta ki malzeme akvaryuma konulmamalıdır.Bu sebeple nefes alamayarak ölen kaplumbağalar var.Malzeme seçiminde dikkat edilmesi gereken konulardan en önlemlisi belki de budur.


Kenarları sivri ve kaplumbağaları yaralayacak keskin kenarlı taşlar akvaryuma kesinlikle konulmamalıdır.


Doğadan topladığımız ya da satın aldığımız malzemeleri mutlaka iyice temizleyerek akvaryumumuza koymalıyız.En iyi dezenfekte etme şekli aldığımız malzemeyi suda kaynatıp o şekilde akvaryuma koymaktır.


Ne gibi malzemeleri tercih edeceğiz sorusuna cevap ise doğal ve suda salınım yapmayan taban malzemelerini seçmeliyiz.


İnce dere çakılı, ince silis kum, quartz kum, büyük çakıllar, kalsiyum karbonatlı kumlar, ince lav kırığı, mercan kırığı, midye kırığı, dere kumu gibi doğal olan malzemeleri tercih etmeliyiz.


Peki tabanda kum kullanmamızın bize getirileri nelerdir?


İlk önce bir çoğumuzun kullanma sebebi görsellik açısından akvaryumu tamamlamasıdır.
Ama kumun bize getirdikleri görsellikten daha fazladır.İnce bir kumu akvaryum tabanımıza belirli bir kalınlıkta yerleştirdiğimizde oksijen kumun alt taraflarına kadar ulaşamayacaktır.Bu da oksijensiz solunum yapan bakterilere uygun bir ortamdır.Sadece oksijensiz değil oksijenli solunun yapan bakterilere de uygun bir yerleşim yeridir kum.Bu bakterilerin akvaryumumuzda oluşması zaman alacaktır.Bu süreçte kum bizim iyi bir yardımcımız olacaktır. Bu bakteriler suyumuzun değerlerinin oturmasına yardımcı olacaktır.Bu değerler oturduktan sonra akvaryum temizliğimiz daha da kolay hale gelecektir.
Tabana koyduğumuz kumu asla akvaryumdan çıkarıp musluk suyunda yıkamamalıyız ki bakteri oluşumunu engellemeyelim.Hemde akvaryum suyumuzun tamamen asla değiştirmememizin sebebi de budur.


Büyük çakıllar kullanımının bize getirdikleri nelerdir?


Yine ilk önce görsellik açısından akvaryumu tamamlayacaktır.
Çakıllar kum kadar iyi bir ev sahibi olmayacaktır.Çünkü tabanı tam olarak örtemezler.Bu yüzden yem artıkları ve dışkı çakılların arasında birikir.Filtrenin temizlik işini yapmasını zorlaştırır.Dip çekimi yapmak çakıllarla zordur.Dipte biriken yem artıkları ve dışkı su değerlerimizi bozup suyun sararmasına ve kokunun oluşmasına neden olacaktır.


Bir çoğumuzun bildiğinin aksine kum bir çok taban malzemesine göre daha mahsum ve yararlıdır.


Sonuçta taban malzememizi seçerken;
· Doğal olup suda salınım yapmamasına,
· Boyut olarak kaplumbağamıza zarar vermeyecek büyüklükte olmasına,
· Koyacağımız malzemenin temiz olmasına,
Sivri veya keskin olan taşların akvaryuma konmamasına,
· Kullandığımız malzemelerin bize getirilerinin neler olacağına,


Dikkat etmeliyiz ve seçimimizi buna göre yapmalıyız.
 
Ayrıca görsellik için renkli cam taşlar kullanılabilir benim çektiğim videoda tabandaki renkli taşlar aslında cam (bildiğim kadarıyla en sağlıklı maddelerden biri kaplumbağalar için). hem boya da dışında değil içinde bu sayede boya akvaryum suyuna karışmıyor. :)

Verdiğiniz bilgilen için çok teşekkür ederim Arzu Hanım. Merak ettiğim bir konu var ince deniz kumu zararlı olur mu acaba?
 
Filtrem güçlü değil bu yüzden kumu iyi temizleyemiyor çakıl taşlarının da kullanıldığını bilmiyordum paylaşım için teşekkürler :D
 
Evet cam olanlarda aslında kullanılabilir.Bir zamanlar bende kullanıyordum.Ama onda ki boyanın suya etkisi var mı kesin emin değilim :D

İnce silis kum kullanabilirsin bence.Deniz tuzlu ve kum nasıl olur emin değilim :D
 
Didim sahilinden alınmış 4 senedir bekleyen kumumuz varda :)
Camlar yapılırken içine koyulduğu için (Cam bilya gibi) boya çözünmüyor :)
 
paylaşım için çok çok teşekkürler:D ben tercihimi çocukken bol miktarda almış olduğum eneklerden yana kullandım:D:D
 
Teşekkürler boyalı kumlarım vardı benimde baya bi yıkamısdım 5-6 kere hala suyun rengi bulanıkdı tasın trengini alıyordu 4-5 kere daha yıkamısdım akvaryuma koydum aksam su cok berrakdı .Yatmadan önce Filitreyi calıstırdım sabah kalkdıgımda su hep köpürmüsdü(hİC SABUNLA YIKAMADIGĞIM HALDE) BALIKLARIM MALESEF ÖLMÜSLERDİ. :( pet shopa sikayet ettim.İyice yıkasaydınız dediler fakat 10 -12 kere yıkamısdım suyun içinde saf suda sabun fln yokdu öldu balıklarım :(

Sakın Boyalı kum ve taşlar almayınız !
 
Cvp: Taban Malzemesi Seçimi

Ben dün bir kum mu aldım desem taş mı aldım desem bilemiyorum.Birazdan fotoğrafını eklesem de uygunluğunu tartışsak olur mu?
 
Cvp: Taban Malzemesi Seçimi

Plajdaki kumun bir zararı olur mu kapluş için ?
 
Cvp: Taban Malzemesi Seçimi

Plajdaki kum sonuçta tuzlu olacaktır.Onun yerine dere kumu ya da 0 numara silis kullanmanız daha doğru olur.
 
Cvp: Taban Malzemesi Seçimi

Aslında o kumdaki tuzları almak için kumları suyun içine koyup kaynayana kadar ısıtmak (kum tuz su karışımından dolyı uzun sürecektir) tabi tuz çözünmüş olacak ondan sonra kumlu suyu süzerek kumu temiz su ile yıkamak eğer ihtiyaç duyulursa tekrarlamak. Yani mümkün bir çözüm gibi gözüküyor :)
 
Cvp: Taban Malzemesi Seçimi

Ne kadar sürede ne kadar tuzdan kurtulabiliriz ben emin değilim :D
Onu yıkamaya uğraşıp tuzdan kurtulana kadar daha sağlıklı kumları tercih etmek daha doğru.
 
Cvp: Taban Malzemesi Seçimi

Paylaşım için teşekkürler, güzel ve yararlı bir yazı olmuş.
 
Cvp: Taban Malzemesi Seçimi

kumla ilgili yazılanlara katılamayacağım..

bi dönem beyaz ince kum kullandım (açıkçası ne kumu olduğunu bilmiyorum) ama kum akvaryumda olduğu sürece su hep kirliydi ve inanılmaz kötü kokmaya başladı..

sonuçta kaplumbağaları için çok b üyük bir tankı olmadığı sürece kimse dış filtre kullanmıyordur.iç filtrede maalesef kum olduğunda kaplumbağa pisliklerini temizlemeye yetmiyor hatta kumlar ince olduğundan filtreden geçerek süngere yapışarak motorun daha çabuk kirlenmesini ve temizlememesini sağlıyor.

şuan hiçbişey kullanmıyorum(bikaç renkli cam taş) bende isterim arada kazabilecekleri kumlar olmasını ama ben kumla başedemedim açıkçası..
 
Cvp: Taban Malzemesi Seçimi

Dış filtrelerin olduğu tanklarda hiç sorun olmaz. Kum akvaryumun görseli için iyi olmakla birlikte dipte pislikleri tutarak uçuşmasını da engeller. Benim filtre çekim aparatım bir tanesinde kuma oturduğu halde bir sorun olmuyor.
 
Cvp: Taban Malzemesi Seçimi

konu yazılalı çok olmuş ama bende yeni alacak arkadaşlarla deneyimlerimi paylaşmak istedim ben uzun zamandır iri çakıllar kullanıyorum yeni başlayan herkes gibi bende kumdan daha kolay olduğunu düşünerek almıştım ama şu an hiç memnun değilim en kısa zamanda değiştireceğim nedenine gelirsek
su hemen sararıyor,bakıldığında dip temiz görünsede araları pislik dolu(dış filtre kullandığım halde),dip çekimi yapmak zor... ben hiç tavsiye etmiyorum
 
Cvp: Taban Malzemesi Seçimi

Test kitleri ile su değerlerini kontrol etmek gerekir. Sararmış suda genelde nitrit ve nitrat oranı artması ile karşılaşılır. Bunun devamında su değişimi gerekir.
 
Cvp: Taban Malzemesi Seçimi

kuma hayvanların ihtiyacı oluyor mevlüt. gerek mineral ihtiyacı gerekse hazmedemediği yemleri midede parçalamada kum yerler bu aynı zamanda bağırsaklarındaki olası parazitleri de atmasına yardımcıdır. ayrıca bacaklarındaki derileri ve alt bağadaki plakaları çıkarmada da faydalı.
 
Geri
Üst