Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Tabanca yağı sorunu

karahukuk

Yeni Üye
Katılım
1 Mar 2014
Mesajlar
16
Değerli arkadaşlar, dış filtre temizliğini yaparken, kardeşim silah temizleme yağını pervaneye sürmek suretiyle yağlamış, ben farketmedim, filtreyi başlattıktan sonra akvaryumumda aşırı bir petrol kokusu oldu ve derhal akvaryumu boşalttım, durumun nedenini kardeşimin uyarmasıyla öğrendim.

Dış filtre tamamen o koku ile kaplı, her yere nüfuz etmiş koruma yağı, sirkeye batırıp bekletmek ya da alternatif bir çözüm yolu var mıdır önerebileceğiniz sizlere danışmak istedim.
 
Bulaşık deterjanı ile kokunun dağıldığı noktaları yıkayıp iyice durulamak lazım tüm filtreyi yıkayabilirsin. Yalnız işlem sonu biraz beklesin açıkta malum deterjanın parfüm var kokusu gidince kurarsın. Diğer yağ çözücü ürünleri kullanma sakın. Onlar zararlı. Pervaneye yıkarken dikkat et mil seramik ise kırılabilir. Mili tutan contalar lavaboya düşebilir onun için leğende yıkaman iyi olur. Hortuma bulaştıysa yine sabunlu suyu içine döküp iki hortum ucunu parmağınla kapatıp sallayıp boşaltırsın.

Pervane yağlanmaz, yağlanmayada ihtiyacı yoktur. Pervane haznesinin kapak içi çevresinde bakır sarmal vardır. Elektrik bu sarmaldan geçerken manyetik alan yaratır. Bu da pervanedeki metali etkileyerek döndürür.

Mil seramik ise aşınmaz. Metal ise zaman içinde aşınır bu pervaneyi yalpalatabilir bu durumda da yenilenmesi gerekir.

İş çok. Akvaryumda su içi nispeten temiz olur. Yağ su yüzeyinde birikir. Su yüzeyindeki kenarlara bulaşmıştır o kısımları da temizlemek lazım.

Filtredeki malzemeler atılacak. Çoğu absorbandır yağı içine çekmiştir. Sadece süngerleri ve seramiği gerçek seramik ise bulaşık deterjanı ile yıkayabilirsin. Bioball kullanıyorsan onu da yıkayabilirsin.

İş bitip dış filtreyi kurduktan sonra ilk çalıştırmada bir kovaya su çıkışı verip doldur. Bu içindeki kalıntıların gitmesi için. Bunu yeni malzeme ve özellikle carbon kullandığımızda da yaparız.

Seramik üstü hariç diğer malzemelerde elyaf kullanmak daha iyi netice verir. Fazla süngerde yedek durur. Bunda jbl symec iyidir. 250'lik veya 500 gramlık alırsın.

Geçmiş olsun kolay gelsin.
 
Pervaneden gelen ses sorunu yüzünden açmıştım aleti, mil ve pervane değişecekti, sizin bilgileriniz ışığında temizliğine başlayacağım inşaAllah, el yıkama sabunu ya da Fairy gibi bir ürün kullanacağım sanırım anladığım kadarıyla, filtrenin içinde seramik, elyaf ve sünger vardı, hepsini atmayı düşünüyorum, kurtarmaya çalışacağım, çok teşekkür ederim zamanınızı ayırıp yol gösterdiğiniz için.
 
Pervanede aşınma yok ise hava kalmasına bağlı ses olabilir.

Ürün sıvı deterjan olacak. Fairy veya emsali.
 
Dediğiniz şekilde yaptım eskisinden daha da temiz oldu çok teşekkür ederim, benim merak ettiğim bir konu daha var; akvaryumun içinde hava taşı mevcut değil, dış filtreyi gece kapatmam sorun teşkil eder mi sizce, normal balık akvaryumlarında hava taşı yardımıyla oksijen verildiği için içeri, dış filtre kapatıldığı an oksijensiz kalmakta sepetim içindeki koloni, benim akvaryumumda hava taşı bulunmadığı için dış filtreyi kapatmam yine de sorun teşkil eder mi, yoksa dış filtre kendisi sirkülasyonla beraber oksijen üreten bir yapıya mı sahip, bu konuda yüksek bilgilerinize talibim.
 
Carbon filtre malzemesi ağır metalleri tutarken kimyasal tepkime ile carbonu tutup suya oksijeni verir. Bunu en üst sepete iki elyaf arasına koyarız.

İkincisi su çıkış borusunu su üstünden ayarladığımızda şelale aparatı deliklerden su akvaryuma akarken kabarcık verir. Geceleri gürültü yapıyor ise su yüzeyinin 1 cm altına alınıp ses kesilir

Üçüncüsü ve en kullanışlısı su çıkış borusunun ucundaki tapa çıkarılıp suyun önden akması sağlanır. Delikler yukarı doğru çevrilir. Su çıkarken bu deliklere çarparak boru içinde kabarcık yapar. Ucunu biraz yukarı kaldırdığımızda su yine akvaryumdaki suya akarken su içinde kabarcık yapar. Çifte kabarcık. Yine sesi kaybetmek için 1 cm su altına alır, gündüz yukarı kaldırırsın. Bu şekil akvaryumda dairesel sirkülasyon yapmasını sağlar.

Dış filtre hiçbir zaman kapatılmaz. 24 saat çalışmalıdır. Döngü yapan bakterilerin oksijene ve su devirdaimine ihtiyacı vardır. Kapatılırsa veya 1 saat civarı yada üstü elektrik kesilirse ölürler. Ben yarım saat üstü için öneriyorum ne olur ne olmaz. Çalışmayan filtrede kirlerinde etkisiyle mayalanma oluşur. İçindeki su asidik olur. Metan açığa çıkar bakteriler ölür. Bu durumda filtrenin sil baştan temizlenip yıkanması gerekir. Aksi halde o haldeyken çalıştırılması suyu dolayısıyla hayvanları zehirler.

Kısaca yapacağın boruyu geceleri su içine indirmek.
 
Geri
Üst