Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Tedavi Seyri...

Tommiks

Yeni Üye
Katılım
13 Ağu 2011
Mesajlar
8
Arkadaşlar merhabalar..
Bundan 6 ay önce beneksiz kaplumbağa denilen bir cins kapluş geldi evimize. Sonrasında kendisine çok güzel bir akvaryum oluşturdum.Bu zamana kadar hiç bir sıkıntımız olmadı. Ancak 3 gündür çok iştrahsız ve suya girmiyor. Giriyor ancak şöyle 2 dakika duruyor sonra doğruca kuru alana gidiyor. Birde buna dikkat ediyorum kapluş hiç dalmıyor su dibine..
Ben tekrar kısaca sorunlarımı yazayım.
Yemek yemiyor
Her dakika neredeyse sanki esner gibi yapıp ağzını açıyor kapıyor.
Suya girmiyor, girsede bir iki debelenip tekrar kuru alana çıkıyor.

Sizce sorunu nedir kapluşumun? :(
 
Cvp: Kapluşum hiçbir şey yemiyor ):

hiç o cinsi bilmiyorum ya nasıl bir cins o resim koyarmısınız
 
Cvp: Kapluşum hiçbir şey yemiyor ):

Geçmiş olsun akciğer enfeksiyonu olabilir malesef. mailto:/forum/Konu-akciger-enfeksiyonu-respiratory-infection.html linkte ayrıntılı bilgiler mevcut. Vakit kaybetmeden bir veterinere götürmeniz daha uygun olacaktır.
 
  Kapluşum hiçbir şey yemiyor ):

Tekrar merhabalar ve cevaplarınız için teşekkür ederim. Vermiş olduğunuz linki inceleyeceğim hemen. Kusurma bakmayın cep telofonu makinem iyi olmadığı için resimleri çektim ama çok bulanık çıktı. o sebeple aşağıda cinsin internetteki bulduğum bir fotosunu da ilk başa koyuyorum. Alttaki son 2 resim ise kapluşuma ait.
Trachemys_scripta_scripta_JPS_1a.JPG

mailto:/sb6h3m.jpg
mailto:/2w4ah4p.jpg

Şu anda siteden ve diğer yerlerden araştırdım. Bu cinsin Türkiye'deki diğer adı Sarı Yanaklıymış..
 
Cvp: Kapluşum hiçbir şey yemiyor ):

Akciğer enfeksiyonu olmuş olabilir bu ciddi bir hastalıktır ve veteriner gözetiminde tedavisinin yapılması gerekir. En yakın üniversite veterinerlik fakültesine götürürseniz kaplumbağanızın tedavisi en iyi şekilde yapılacaktır.
 
Cvp: Kapluşum hiçbir şey yemiyor ):

dediğiniz belirtiler akciğer enfeksiyonu belirtileri.bulunduğunuz il neresi?eğer soğuk ise ısıtıcı kullanın ve kuru alanıda bir lamba ile ısıtın
 
  Kapluşum hiçbir şey yemiyor ):

Evet zaten Pazartesi günü Veterinerlik Fakültesine götüreceğim. Bulumduğum il Ankara.

Ama internette o kadar çok bilgi varki sabahtan bu yana okuyorum aklım karıştı. Öncelikle bazı sitelerde ve hatta burda bazı arkadaşlarımızın Doksisiklin maddesi içeren Monodoks adlı ilaçla evde yaptıkları kür çalışmalarına rasladım. Nasıl yapılacağını anlatmışlar. Lakin bazı yerlerde bu kür çalışması için kullanılan kabın içindeki suyun 33 derede olması gerektiği yazıyor.. Bazılarında bu kabın bir yerinde kuru bir alan olması gerektiği yazıyor tepede ısıtıcı lamba olmalıymış. Kimi arkadaş ise kür kabının 33 derecede muhafaza edilmesini ve tamamiyle üstünün örtülü olmasını yazmış.

Bir arkadaşımızda Veterinerlerin forumunda şikayetini bildirmiş Doksisiklin madde içeren ilaç bulamadığından bahsetmiş. Diğer bir arkadaş ise bu arkadaşın yazısına hitaben Neo-terromycin ve Vitoform tozlardan günde yarımşar kaşık 33 derecede muhafazalı suyu içine karıştırılmasını ve kabın iyice kapatılmasını söylemiş.

Verhasıl, kapluş için pazartesiye kadar elimden geleni yapmak istiyorum ama kafam o kadar karıştıki ne yapacağımı şaşırdım. Şu anda su sıcaklığı 33 derecede ve kuru alanda ısıtıcı lamba var. Kapluş zaten kuru alandan ayrılmıyor. Bana lütfen pazartesiye kadar zamandan kazanmak için neler yapabileceğimi söylerseniz çok sevinirim.Normal bir veterinere götürmek istemiyorum çünkü forumlarda normal veteriner muayenehanelerinde kaplumbağalar için fazla bir şey yapılmadığına dair bir çok yazı okudum. Herkes sizler gibi Veterinerlik Fakültelerine götürmemi öneriyor. Veterinerlik Fakültesi pazar günü açık olurmu bilmiyorum. Eğer açık olsa yarın götüreceğim. Lütfen bana bu arada ne yapmam gerektiği konusunda biraz bilgi verirmisiniz.

Teşekkür ederim.
 
Cvp: Kapluşum hiçbir şey yemiyor ):

Kapluş sürekli kuru alanda durmak isteyeceği için kuru alanın üzeri lamba tutularak sıcak kalması sağlanıyor. Ancak ne kadar çok suda durur ve sudan içerse o kadar iyi denilerek kuru alan kaldırılıp kapluş tamamen su içinde de bırakılabilir. Su seviyesi azaltılıyor zaten. Isı kaybolmasın, kapluşun nefes alıp verdiği hava soğuk olmasın diye akvaryumun üstü büyük ölçüde kapatılıyor. Akciğer solunumu yapıp oksijene ihtiyaç duydukları için kabın bir kısmının açık olması gerektiğini düşünüyorum ancak bu akvaryumunuzun büyüklüğüne göre de değişebilir. Tetrasiklin ve doksisiklin aynı grup antibiyotikler. Neo terramycin ve vitaform da tetrasiklin içeriyor. Aynı zamanda vitamin de varmış içlerinde. Bir veteriner tavsiyesi ile tetradoks kullanmıştım zamanında kapluşuma. Eğer biran önce tedaviye başlayım diyorsanız neo terramysin ile başlayın isterseniz. Ya da şu an için ilaç alma durumunuz yok ve yarın veterinerliğe gidecekseniz sadece vitamin vermeye çalışabilirsiniz.
 
  Tedavi Seyri...

Bundan 11 gün önce foruma kaplumbağamın hastalığı ile alakalı konuyu açmıştım. O günden bu zamana kaplumbağa üstünde gördüğüm etkileri ve bu süreç zarfında tedavide uygulamakta olduğum yöntemleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Kaplumbağayı soracak olur iseniz kendisi halen hasta. Lakin hastalığında hangi safhada olduğunu bilemiyorum..


Tedaviye başlayalı tam 10 gün oldu ve 10 gündür yaptığım şeyler sırasıyla şöyle.
1- Tavsiyeleriniz ve forumda yazılanlardan yola çıkarak kaplumbağayı Veteriner Hekime götürdüm. Ancak veteriner hanım kaplumbağanın çok küçük olduğunu , kendisine iğne yapamayacağını söyledi. Akabinde tekrar başka bir Veteriner hekim bulup ona götürdüm ancak o da birinci hekim gibi , iğne yapamayacağını söyledi. Sebep malum. Küçük. Akabinde Ankara Üniversitesi Veterinerlik fakültesine götürdüm ve sonuç aynı. [Kaplumbağanız çok küçük iğne olmaz – sinir gelişimi tam gelişmemiş riskli olur]. Tavsiyeleri alıp geldim.

2- Dosiliksil içeren Monodoks ilacı kendilerine forumda öğrendiğim şekilde mi uygulayacağımı sordum ve tedaviyi onayladılar (her iki Veteriner , artı Fakülte ). Aynı gün Monodoksu temin ettim ve şu şekilde uyguladım.

a) Yayvan bir borcam yemek kabına kaplumbağanın yüksekliğini aşmayacak şekilde dinlendirilmiş su koyup , kaynatılmış suyu bunun içine ölçerek koyarak 35 dereceye getirdim. Akabinde Monodoks 1 Kapsülü açıp suyun içine boşattım ve elimle iyice erimesi için karıştırdım. Bu sırada suyun rengi biraz yeşilimsi oldu. Bu normalmiş.

b) Borcamı ayrı bir yerde tutmak istemedim ve kabı akvaryumun içine suyun içine yarısından fazlası batmış şekilde yerleştirdim. Ancak bundan önce Akvaryum su sıcaklığını 35 dereceye getirdim ki akvaryum suyunun sıcaklığının borcam kabı ısıtması ve ısı kaybı yaşanmamasını amaçladım. Derinlik farkını almak için borcamın altına bir platform görevinde başka bir cam kap koydum.Burada ki amacım esasında kaplumbağa için gerekli olan 33 derecelik ısı sabitlemesini akvaryumun için daha kolay sağlamayı amaçlamaktı.

c) İlaçlı su sıcaklığı 33 iken kaplumbağayı ilaçlı suyun içine bıraktım ve akvaryumun kapağını kapattım. Bu arada bir termometre ilaçlı kabın içinde diğeri ise akvaryumun içinde.

d) Ertesi gün kaplumbağayı ilaçlı suyun içinden alıp kuru yere koymadan 1 saat önce ısıtıcı lambayı açtım. Kaplumbağayı 1 saat kadar kuru yerde beklettikten sonra tekrar yukarıdaki şekilde yaptığım gibi ikinci 12 saatlik tedavi için tekrar temiz bir su hazırladım. Böylece 24 +1 saatlik tedavi sonunda 1 gün bitti.

Bu tedaviyi 5 gün boyunca tekrarladım. Ve 5 gün sonunda ve akabinde kaplumbağa ağzını açıp kapatma hareketlerini yapmamaya başladı. Işığa karşı duyarlı hale gelip süs lambası olarak yaktığım Purple renk florasan etrafında ne zamandan bu yana ilk kez yüzmeye, oyun oynamaya ve etrafı keşif etmeye çıktı. Bu çok güzel bir gelişmeydi. Lakin halen yemek yemiyor.

Yemlerinin hepsini değiştirdim. Dedim belki yemlerden sıkıntı vardır yahut bozulmuştur. Ana yem , yardımcı yem, karides, vitamin , mavi damla hani derler ya [Alayını] değiştirdim. Lakin tık yok yemiyor.

Bundan 4 gün önce tekrar aynı hareketleri yapmaya başladı ve gözlerinin altında hafif balonlaşma şeklinde şişme fark ettim. Yani baloncuğun içi görünüyor şeffaf. Artı olarak kaplumbağa ölü gibi yatmaya başladı. Seslere ve ışığa tepki vermez oldu. Elimle dokunup refleks kafayı kıpırdatmasa öldü zannedeceğim. Hemen Veteriner hekime telefon açıp ne yapmam gerektiğini sordum. Veteriner Hekim kaplumbağamın muhtemelen 5 günlük kürün sonunda bile düzelmemesinin hastalığın önceden çok ilerlemiş olmasından kaynaklandığına bağladı ve bana tekrar 5 günlük Monodoks kürü önderdi. Gözleri içinde Teramycin merhem aldım o gün sürdüm. (Haftada 1 kez sürmemi söyledi) . Bu gün kürün 3 . günündeyiz.

Aralarda deniyorum acaba bir şeyler yer mi diye , lakin ve hala yemek yemiyor. Tedavi sonunda biraz biraz halsizlik hali gitti, uyuma hali gitti, suya girmeme ve yüzmeme durumu gitti. Bunlar sizce iyiye işaret mi? Bu yemek durumunu nasıl halledeceğim kafayı yemek üzereyim. Ne yapacağımı bilmiyorum artık. Ailecek ona çok alıştık. Şu anda bile hayvancağızın içindeki durum bende feci vicdan azabı yaparken , öldüğünü düşünmek gibi bir şey akıl çapımın kenarından geçmiyor.

Lütfen daha ne yapabilirim başka tavsiye edebileceğiniz önerileriniz var mı?
 
Cvp: Tedavi Seyri...

Suya girmesi, biraz olsun hareketlenmesi tabii ki çok iyi. Ancak tamamen düzelmediği sürece her an kapluşunuzu kaybetme riskiniz var :( Yemlerden suyuna atın yemese bile. Şu an yapabileceğiniz herşeyi yapıyorsunuz zaten :( Antibiyotiği kesmeyin 10-12 güne uzasa dahi. Biraz daha canlanınca zorla yemek yedirme yöntemleri var enjektörle ıslatılıp yumuşatılmış yemi ağıza sıkmak gibi, bunları denersiniz. Pek hoş olmasa da hayvanın boğazından birşey geçsin diye mecbur yapılıyor.
 
Cvp: Tedavi Seyri...

Dediğiniz gibi yapacağım. Şu anda ilaçlı suyun içinde. Akşamleyin seyans bitsin 1 saatlik arada suyuna yemlerden atacağım. İlerki zamanlarda düzeldi düzeldi, düzelmezse ağızdan şırınga ile yem yedirme usulü hakkında tekrar size danışacağım.

Bu arada bir yerde okudum. Kabuk yumuşaması illaki hastalık ve vitamin eksikliğinden kaynaklanmazmış. Eğerki kaplumbağanın ortamı çok nemli ise bu fazla nemlilikte kabukta yumuşama yaparmış. Bu tedavi süresince ilaçlı kabın içinde bulunduğu akvaryumunda üstünü bir havlu ile tamamen olmasa bile kapatıyorum ve içerinden camların çok buğulandığını görüyorum. Arada havluyu 1-2 dakika kaldırıyorum ve nemin dışarı çıkmasını sağlıyorum. Lakin ne olursa olsun yinede yoğun neme marus kalıyor. Bunu engellemek mümkün değil. Şu anda kaplumbağanın özellikle kabuğunun arka tarafı (kuyruğunun üstüne gelen yeri) çok yumuşadı. Kenar bölgeler yine biraz yumuşak hale büründü.

Güneşlendirmek istiyorum ancak bu seferde hasta haliyle dışarı balkona koymak istemiyorum yoksa benmi yanılıyorum. Neresinden bakarsanız bakın eğer kaplumbağa hastalanısa ve tedavi ediyorsanız bir yerlerden mutlaka yan darbe alıyor. Bu seferde çok neme marus kalıyor. Güneşlendirelim diyoruz zaten hasta dışarı çıkmasını istemiyorum. Günlerdir en az 33 derecelik suyun içinde zaten. Bir anda ortam değiştimi yine tekrar başa saracağız. Aşağısı sakal yukarısı bıyık misali.. :(

Teşekkürler
 
Cvp: Tedavi Seyri...

Güneşlenmesi sorun olmaz ama havada az da olsa rüzgar varsa yararından çok zararı dokunur. Günlük 1 saat kuru alanda bekletmeniz şimdilik yeterli. Kabuk yumuşamasından ziyade sürekli ıslak kalması mantarı tetikleyebilir çünkü. Küçük kapluşlarda kabuğun kuyruğa yakın olan kısmı genelde yumuşak oluyor. Yem yemeye başlarsa kısa zamanda kabuk problemi çözülür. Elinizde kaplumbağa vitamini ya da Dvit3 varsa suyuna damlatabiliriniz güneş kadar olmasa da kalsiyum için yararlı olacaktır. Çok geçmiş olsun. Umarım biran önce sağlığına kavuşur tekrar kapluşunuz.

Nemle kabuk yumuşaması arasında nasıl bir bağlantı var pek bir fikrim yok bu konuda ancak beslenmeyen kapluştaki kabuk sorununun öncelikle kalsiyum ve vitamin eksikliğinden kaynaklanacağını düşünüyorum.
 
Cvp: Tedavi Seyri...

tedavi şekliniz doğru.monodoks ile yaptığınız tedavi şekline devam etmenizi öneriyorum.göz için kullandığınız kremi kullanmayın çünkü o krem göz enfeksiyonu için.fakat sizin kaplumbağanızın gözündeki şişlik göz enfeksiyonundan değil akciğer enfeksiyonundan.güneşlendirmenizi önermiyorum çünkü hava değişimi zarar verebilir.şimdilik lamba ile akvaryumda güneşlendirmeye devam edin.kabuğunun kuyruk kısmındaki yumuşaklık normal çünkü bu küçük kaplumbağalarda hep oluyor fakat yumuşama kuyruk kısmının ilerisine gitmişse sorun vardır demek oluyor.kaplumbağanız yem yemiyor ve gerekli mineralleri alamıyor.bundan dolayıda kabuğu yumuşuyor.moderatörümüzünde dediği gibi ağızdan şırınga ile yem verebilirsiniz.ağzını açmak için boynunu hafifçe sıkın ağzı açılacaktır.şimdilik bu kadar.siz konuyu güncelledikçe bende gereken yardımı yapacağım.kolay gelsin
 
Cvp: Tedavi Seyri...

Teşekkürler yardımlarınız için.

Şırınga ile yemek verme konusunda bir sorum olacak. Kaplumbağaya şu anda böyle bir müdehale yapmalıyım diye düşünüyorum. Çünkü hastalığın ilk çıktığı zaman (tabi o zamanlar ben onun hasta olduğunu bilmiyordum) zamandan bu yana takribi olarak 20 gündür hiç bir şey yemedi.

Ne dersiniz müdahale etmelimiyim?
 
Cvp: Tedavi Seyri...

Kaplumbağanızın yanak kısmına ağzının yakınına hızlıca 1 2 kere bastırın acıya ağzını açacaktır açınca ıslanmış yemi verin bence hemen vermeye başlayın hiç pes etmeyin!!!
 
Cvp: Tedavi Seyri...

Arkadaşlar kaplumbağamızı bu akşam saatlerinde maalesef kaybettik. Tedavinin başından bu yana göstermiş olduğunuz yardımlardan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum.

Eşim de bende oğlumda ona çok alışmıştık. O ailemizden biri olmuştu. Yeri ve kıymeti vardı. Vardı ki eşim deminden bu yana bakıp bakıp ağlıyor cansız bedenine. Ne yapalım nasip kısmet. Buraya kadarmış. Her ne kadar kendimi sert bir yapıya sahip olarak tarif eden/edilen birisi olsamda inanın çok ama çok üzüldüm ve gözlerim yaşardı. Elimden geleni yaptığıma inanıyorum lakin vicdanım çok rahatsız. Eninde sonunda onunda bir canı ve bir sağlığı var. Tabikide hasta olacaklar. Ama ölmesi çok kötü. Umarım hasta kapluşlara sahip olan arkaşlarımınkiler çarçabuk iyileşirler ve onlar bu üzüntüyü yaşamazlar.

Bu arada bir sorum olacak. Evde ufak oğlum var. Onun bu olaydan etkilenmemesini istiyorum. Yarın hemen gidip ölen kaplumbağamızın büyüklüğünde bir kaplumbağa alayım mı? Vİcdan azabından gidip almak istemiyorum ama çocuğun etkilenmesinide istemiyorum. Tavsiye verirseniz daha sağlıklı karar alabilirim.

Herşey için tekrar çok teşekkür ediyorum.
 
Cvp: Tedavi Seyri...

Üzüldüm kapluşunuz için ama elinizden gelen herşeyi yaptınız. Kaplumbağalar böyle hastalıkları kolay kolay atlatamıyor ne yazık ki :( Oğlunuz için yeni bir kapluş alırsanız ileride aynı travmayı tekrar yaşama riskini de almış olursunuz. Ayrıca bakımları da zor ve masraflı. Yine kaplumbağaların taşıdığı salmonella bakterisi küçük çocuklar için tehlikeli. Benim tavsiyem bakımı daha kolay ve oğlunuzun da zaman zaman dokunabileceği bir evcil hayvan almanız. Mesela muhabbet kuşu.. Kaplumbağanın ölümünü söylemeyip yuvasına ya da arkadaşlarının yanına götürdük gibi anlatılabilir tabii siz daha iyi bilirsiniz nasıl yaklaşacağınızı. Umarım kolay atlatılır, size ve eşinize de çok geçmiş olsun.
 
Cvp: Tedavi Seyri...

Teşekkürler Fatma Hanım. Doğru diyorsunuz. Uzunca bir süre bu kaplumbağa olayına ara vermek en güzeli hem küçük çocuklar için çok riskli olduğunu söylediniz. Teşekkürler
 
Geri
Üst