Sence kaplumbağasını aç bırakması gibi bir durum söz konusu olabilseydi bunu burada söyler miydim?Tabii ki kaplumbağasını normal şekilde bakmıştı , bildiğimiz herhangi bir sebepten dolayı yememişti.Hatta o konu haftalarca tartışılmış ve sonuçta da verilmemesinin daha güvenli olabileceği kanısına varmıştık.Ortada normal koşullarda da plastik bitki yiyen bir kaplumbağa varsa bu benimki de olabilir , arkadaşınki de seninki de.Bir kaplumbağa olmadığımız için onların ne düşündüklerini kestiremiyor ve onların yaptıklarının sebebini algılayamıyoruz.Kaplumbağa yıllarca çok sakin olsa da o gün kafasına estirip plastik bitkiyi yiyebilir.
Durup dururken yemesinin bırakayım Hayvansever arkadaşımız bir gün kaplumbağasını beslemeyi unuttu (hani senin deyişinle aç bıraktı) ve kaplumbağa da bitkiyi yedi.Olabilir mi , olabilir.O zaman ne diyeceğiz?Kaplumbağanı beslemeyi unutmasaydın arkadaşım mı diyeceğiz?Suç tamamen bize binecektir.Kaplumbağalar plastik bir bitkiyi aç da olsa (açken yiyip yemeyeceği hakkında bir bilgim yok sadece varsayıyorum) , normal koşullar altında da yiyebilir.Canı isteyen bir kaplumbağayı kim tutabilir.Bahsettiğim forum yenilendiği için konuyu gönderemiyorum.Ama en yakın zamanda ilgili bir konuyu göndermeye çalışacağım.
Taşlarda da aynı durum söz konusu.Kesinlikle kafalarından küçük taşlar koyulamamalıdır.Yuttuklarında aylarca taşları çıkaramayabiliyorlar.Belki çeşitli kaplumbağa sitelerinde de olabilecek bir durum söyleyeyim.Veteriner bir tanıdığımın elinde bir kaplumbağa ölmüştü.Ölüm sebebi de taşı vücudundan ataması ve dolayısıyla böbrek iflasıydı.Demek ki bu herhangi bir kaplumbağa sahibinin de başına gelebilir.
Bunlar benim kişisel çıkarımlarım değil ya da 3-5 kişinin dediğini söylemiyorum.Turtletimes.com , redearslider.com gibi bilimsel bilgiler üzerine kurulmuş çeşitli sitelerde açık açık minik taşlar koymayın diyor.Kimi zaman benim de hatam çıkabilir , nitekim de çıkıyor.Ama bu durumda kesinlikle yanlış düşünmediğimi belirtmek istiyorum.Dur bir adres de belirteyim.
mailto:/forum/viewtopic.php?t=12532
Ayrıca kusura bakma bu yazını da görmemişim , görseydim cevap verirdim.Ben o konuyu tamamen unutmuşum.Hatta orada da yukarıda yazdıklarımın aynısını söylemişim.Ayrıca oraya yazmam gereken şeyler de varmış , hemen ekleyeyim.