Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Tıkırtı sesi

toprak2817

Bronz 3 Üye
Katılım
2 Eyl 2019
Mesajlar
66
Az önce kuru alanda güneşlenirken ağzını oynattı ama açmadı(esnemedi) ve tıkırtı sesine benzer bi ses çıkarttı.Sanki bizde ki diş sıkma gibi.Yem kutusu da elimdeydi dikkat çekmek için mi yaptı diye düşündüm ama daha önce yaptığını görmedim.Sıcaktan mı bunaldı yoksa soğuk mu aldı diye merak ettim açıkcası.Sorun olabilir mi?
 
Gaga vurma dikkat çekme eylemidir. Ya birşey istiyordur yada uzak dur ben burdayım rahatsız etme manasına gelir. Sıcaktan bunalırsa ve yavru değilse ya yer değiştirir ya kabuk içine girer yada suya iner.
 
Cvp: Tıkırtı sesi

Cem bey Merhaba. ayrı konu açmadan bu gün yaşadığım bir durumuda paylaşmak istiyorum son 2 gündür odadan çıkıp bir süre sonra girdiğimde su içinde tabanda gözleri açık öylece dururken yakaladım ben gelince tekrar hareketleniyo ben varken bir sorun yok ama ben yokken öyle durmadığını, yüzdüğünü biliyorum kabızlıktan şüphelendim bir kaç gündür dışkılama gerçekleşmiyo sanıyorum.Bir ay kadar önce de yine böyle bir durum olmuştu tesadfen aynı gün sert ve biraz kalın dışlkılama yaptığını gördüm akvaryumdan uzaklaştırdım sonra toparlamıştı birz ama az önce kuru alanda dışkıladığını gördüm 2 cm kadar yarı sıvı şekilde kuru alanda.Dışarıda dışkılama yaptığına göre gerçekten zor durumda olduğunu düşündüm moralim bozuldu açıkcası.Ama yine de hareketlerinde anormal bir yavaşlama veya farklılık yok.
8 yaşında,Raffy P ve vital ağırlıklı beslıyorum Haftada bir kere sera Mineral ve nadiren gammarus ama protein ağır mı oluyo acaba.
 
Kuru alanda dışkılama şu şekilde, hayvan sıcaktan mayışıp inmeye üşendiğinde, ishale dönük olarak yumuşak kıvamda olup zamanında suya inemezse veya rampa önünde başka bir hayvan inişini engellediğinde olur. Bunda bir sıkıntı yok. Yalnız temizlerken temas kaçınılmaz olduğu için o kısmı sıvı sabunla daha sonra elleri iyi yıkamak gerek. Sadece su ile yıkarsak tam temizlenmez ve koku yapar. Gerekirse akvaryuma ait diş fırçası ile fırçalarsın.

Tabanda zaman zaman hareketsiz durup dışarıyı seyrederler.

Kabızlıkta dışkılama sıkıntısı olursa hayvan tabanda anüs bölgesini silis kuma sürter. Olduğu yerde sabit durup arada bir arka ayaklarını geriye yada yanlara açarak ıkınır. İlerliyen zamanda dışkılayamadığı için hayvanın iştahında azalma ve bazen yediğinde kusma yoluyla atma görülebilir.

Kabızken ve hazımsızlıkta silis kum yer bu kumlar dışkının katı yapıda durmasını önler ayrıştırır.

Dışkı görülememesinin bir sebebi de belli bir boya geldiklerinde kendi dışkılarını yemeleridir.
 
Cvp: Tıkırtı sesi

Erken uyuduğu için gündüz tabanda öyle görünce şaşırdım biraz.Aklıma ilk kabızlık geldi ama doğal bir davranış olduğunu öğrenmem iyi oldu. Kaplumbağalarda genel olarak yaş ilerledikçe değişen olaylar var mı?Benim daha önce okuduğum bir yazıda yaşları ilerledikçe genel hareketlerinde yavrulara göre yavaşlama veya ağırlaşma söz konusuydu ne kadar doğru bilmiyorum.Başka değişiklikler de olabilir mi diye merak ettim
 
Büyüdükçe vücutlarını kontrol edebilme yetenekleri gelişir. Enerjilerini daha randımanlı kullanırlar. Ciğerlerin nefes tutabilme kapasitesi artar. Bir noktadan sonra geceden sabaha ara nefes almadan su içinde uyuyabilirler. Zorlu koşullarda (soğuk gibi) metabolizmayı yavaşlatıp gereksiz enerji harcamayı önlerler. Akciğer enfeksiyonuna karşı daha dirençli olurlar. İyileşme ihtimali yüksektir.

Özgüvenleri artar. Savunma ve saldırı hamleleri gelişir. Güçlü ve yaralayıcı ısırıklar atar. Tırnaklarını ele alındığında batırabilir. Kuru alandayken birini gördüğünde suya kaçma eğilimi azalır. Bazen hiç istifini bozmaz. Hareketleri yavaş ve emindir ama hımbıl değildir. Boyunlarını ileri atma hamlesinde hız kayıpları olmaz. Onun için parmaklara dikkat. Yüzede yakın tutmamak gerekiyor doğrudan buruna hamle yapıyor.

Akvaryumdan kaçabilecekleri yeri bulur ve bu noktayı unutmazlar. Onun için önlem almak gerekir. Ayaküstü dikilip cam üstüne tutunur barfiks çeker gibi kendini kaldırıp çenesini cam üstüne koyar ve ayaklarla birlikte boyun kaslarını kullanıp kendini dışarı atar. Destek alacağı herhangi birşeyi de kullanırlar. Misal lamba çanağını eğip ona basarak çıkabilirler. Bunu genelde dişiler yapar. Yumurtlama sürecine girdiğinde yumurtlayacak alan bulmak için bu girişimler sık sık olur.
 
Geri
Üst