Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Uv lamba açıkken kuru alana çıkmıyorlar.

olivia-peter

Bordo Bereli
Merhabalar;

Bildiğiniz gibi uv lamba kullanmaya başladık 1 haftayı geçti ve bu süre içinde uvb lamba açıkken kuru alana hiç çıkmıyorlar kapattığım zaman hemen çıkıp uzunca kalıyor. Işığımı fazla geliyor acaba konumlandırmadan mı kaynaklanıyor anlamadım. Alışamadılar diye düşünüyordum ama öyle değişikliklere alışmakta zorlanan cinslerde değil zaten 1haftayı geçti.

Başka neden olabilir? Ne yapabilirim?

Kullanım saatleri;

Zamanlayıcı ısıtıcı lambayı 08:00 - 19:00 arası açıyor, uv ise 12:00 - 16:00 arası açık. Kuru alan ısısı 33C sabit.
Uvb direk olarak kuru alana bakacak şekilde konumlandırdım, yaklaşık 20 cm mesafeden bakıyor.

Cvp: Uv lamba açıkken kuru alana çıkmıyorlar.

Neslihan merhaba, alışma süreci yaşıyor olabilirler. Sanırım kısa sürede toparlarlar. UV lamba olarak ne kullanıyorsun?

jbl jungle 23w,

Biraz önce gizli gizli gözetledim yine saklanmışlar biri kuma gömülmüş üstüne kum atmış öyle duruyor.

Sanırım alışma süreci zorlu geçecek. Ampul 23 watt olduğu için 20 cm yakın olabilir. 15 watt'lık modeli yaklaşık 20 cm'den 8-10 saat kullanabileceğimize göre siz mesafeyi daha da açabilirsiniz. Tam olarak ampulün model ya da üzerinde yazan özellikleri paylaşırsanız uygun ölçüleri bulabiliriz. Bu da kaplumbağalarınızın alışma sürecini kolaylaştıracaktır.

23 W için 20 cm mesafe çok kısa onu 30 cm mesafeye al. ışınımı hayvanı etkilediği için çıkmak istemiyordur. ampul yeni verimi yüksek.

Ürün bu;
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13213&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-310-kompakt-lamba-23-w&kat=145

Mesafeyi ölçtüm şimdi 27 cm tam olarak

Mesafeyi 30 cm yaptım,

Aslında ilk birkaç gün de böyle uzaktan kullanmıştım yine çıkmamışlardı biraz yaklaştırmıştım. Yanlış hatırlamıyorsam kutu üzerinde de 25-30 cm /8-10 saat için diyordu ona dayanarak yapmıştım. Attmışım kutusunu.

Neyse bakalım biraz da böyle gözlemlerim.

senin yaktığın süre uygun fazlasına gerek yok. hayvanlar zamanla alışır. şimdi farklı geliyor onlara. akvaryuma koyduğumuz her şeyi yabancılıyorlar. sonradan alışıyorlar.

Aslında uvb lamba açık kalma süresi birazda kuru alan kullanımlarına ve ampulün uvb ışın miktarına göre değişebilir. Yani kuru alanı az kullanıyorlarsa bu lambada 6 saat kullanılabilir.

Mesafe 27-28 cm uygun olur. 26 w olanlar için maksimum olan 30 cm mesafeyi kullanıyoruz.

O zaman isimiz zor, normal sartlarda biri Olivia 10 dk kuruyor yarim saat yuzuyor tekrar kuruyor duzenli bir yyasami var guzel kullaniyor kuru alani, digeri Peter cok az kullaniyor surekli yuzuyor gunde 2 belki 3 kere kuru alana cikiyor kisacik kaliyor .

O livia icin sorun yok ama Peter icin uv zamanini tutturmam imkansiz gibi, gerci simdi ikiside cikmiyor ama bakalim alisirlar heralde.

olmadı bir iki gün yakma öyle dursun lamba. hayvanlar ihtiyaç duyduğu zaman çıkar kuru alana.

Sorun değil Neslihan, benimkilerde kuru alanı az kullanıyor. Uvb olanı biraz daha geride konumlandırki bir şekilde hayvanlar çekimser kalmasın.

3 haftayı geçti kuru alana inatla çıkmıyorlar, Uvb yi yakma saatlerini degiştirdim, uzaktan yaktım yerini değiştirdim, birkaçgün hiç yakmadım. Artık kaldırdım uvb yi yanmasada gördükleri için çıkmıyorlar diye şimdide 4-5 gun oldu kuru alana hiç çıkmıyorlar biri kökte biri dipte sürekli sakin sakin duruyorlar, eskisi gibi hareketlide değiller. Sağlıkları bakımından sorun olduğunu düşünmüyorum iştahları yerinde beslenme saatlerinde hareketleri normal.

Isı degerleri derece ile sabit.Hatta oda sıcaklıgınıda artırdım bıraz.

Uv den vazgeçtim kuru alanada eninde sonunda tekrar alışırlarda durgunlukları huzursuz etti. Uv aldık huzurumuz kaçtı resmen.

kış aylarındayız camdan güneş ışığını görmedikleri için pek çıkma meyili göstermiyorlar. bu durum benimkilerde de var. boş yere elektrik yakıyoruz. ben ısıyı 26'dan 27 dereceye aldım hareketleri biraz arttı.

Bence bu denk geldi Neslihan. Benimkilerde bu sıralar kuru alanları az kullanıyorlar. Sanırım mevsim değişimine bağlı oda ısısı nede olsa yaz gibi değilya rampa biraz soğuk gelip su içerisinde kalmayı tercih ediyorlar belki. Yada geçici bir durgunluk olabilir. Sonuçta sürekli hareketle yoruluyorlar. Boy atmalarıda belli dönemler daha hızlı ve yavaş olarak seyreder. Ben bunuda buna bağlıyorum. Mevsimsel gibi.

Tamam ozaman siz oyle diyorsaniz sorun yok. Buarada mango batti sayilir belki ona kusmuslerdir :p

Yüzen mango bulman şart oldu.

Ya ben onları kandırdım ya da onlar işlerine geldiği gibi davranıyorlar. Deneyimi mi sizinle de paylasarak konuyu da sonuclandirmak istedim.

4 hafta kuru alana hiç çıkmayan arkadaşlar bugün ikiside kuru alandaydi sonunda.
Sürekli kullandığım ısıtıcı ampül kırmızı bir lambaya takılıydı yeni uvb ampülü ise beyaz bir lambaya takmıştım ve tam tepeden kuru alana bakıyordu ve tabiki tepki çekti, mevsimsel etkilerle birlesince kuru alan cikmama sorunu basladi gidişat detayları yukarda yazıyor.
Son çare bir deneme yapayım dedim nasılsa kuru alana çıkmıyorlar diye 1 gün lambaları hiç yakmadım ve gece onlar uyurken ampulleri degistirdim. Isıtıcıyı beyaza, uvb yi kırmızıya taktim. Ertesi gün ısıtıcı lambayi yaktim (mesafe uzakti tabi uvb ye ayarli oldugu icin ama amacim sadece alistirmakti). Gün içinde uvb yi 2 saatte bir yarım saat yaktim (mesafe yakın oldugu icin boyle yaptım).
Ilk basta hic aldirmadılar, sonra yenini birsey geldi diye merak edip bakınmaya basladilar sıcaklıgı hissettikce yaklasmaya basladilar, rampada vakit gecirmeye basladir, kuru alana çıkıp bakip bakip dönüyorlardı. Alışkın oldukları kırmızı lambadaki uvb nin yanmasıyla hic ilgilenmediler. Gün böyle gecti, dün gece yine ampülleri degistirdim, sabah baktigimda biri kurualanda keyif yapiyordu, öglen vakti uvbde yandi hic aldirmadilar. Hatta kuru alani cok az kullanan Peter bile gun boyu yayıldi. Her iki lamba açıkken.

Ya beyaz lambadan da ısındıkları için alıştılar ya da sadece kuru alanı özlemislerdi.
Sorun böyle sonuçlandı.

Değişikliğin ilgi çektiği kesin.
Anladığım kadarıyla ısıyı uzaklaştırdığın halde meraklandılar. Muhtemelen uvb nin parlaklığı cezbetti.
Hayvanların amacı neticede senin lambalarla uğraşmanı sağlamakmış :)
Kullanmaya başlamalarına sevindim.

kuru alanda güneşi görüyorlarsa bu da çıkmalarına etken oluyor. benimkiler saat 10:00 civarı güneş ışığı vurduğunda çıkıyorlar. ısı lambadan geliyor ama onlar güneşten geliyor sanıyorlar. öğleden sonra güneş kaybolunca kimse yok ortada. böyle bir durum yapabilirsen çıkma oranları yükselir.

Geri