Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

uv lamba çok önemli midir?

emrsr52

Bronz 1 Üye
1 hafta önce yavru bir kaplumbağa aldım. Akvaryumda ısıtıcım var. Ve kaplumbağa için uv lamba çok önemli midir bunu sormak istiyorum. Bir çok sitede araştırma yaptım ama kafa karıştırmaktan başka bir işe yaramadı.Birde sizlere sormak istedim. Küçük bir akvaryum için uv lamba fiyatları hakkında bilginiz varsa söylerseniz memnun olurum. Yardımlarınızı bekliyorum.

Cvp: uv lamba çok önemli midir?

Uv lamba yanlış bir kullanım.Bizim kullandıklarımız UV-B lambalar.
Bu lambanın işlevi güneşi taklit ederek kaplumbağaların D vitamini sentezlemesini sağlamak.Bunun için de gayet önemli.
Fiyat olarak ucuz değiller.Bütçeniz uygunsa biran önce almakta fayda var.

peki, D vitaminini başka hangi yollarla verebilirim. Birde şöyle bir sorum var ısıtıcının derecesi kaç derecede olmalı?

ısıtıcıyı 27 yapsanız olur yada 26 d vitaminini bir güneşten birde uv-b lerden verebilirsiniz

D3 (devit3) vitamini alıp yemine haftada bir damlatıp verin. fazlası zararlıdır. gücünüz yetiyorsa uvb lamba alın bu şekilde tosba doğal olarak kendi üretir. ısıtıcıda 26-28 derece arası uygundur.

Kaplumbağa için d vitamini sentezi çok önemli. Bunun için doğal olan güneştir. Ancak bu hayvanların doğal ortamındaki ile bizim ülkemizin iklim farklılığı özellikle kışın bu kaynağın kullanılmasını imkansız kılıyor. Buna en iyi alternatif olarak akvaryum şartlarında uvb lambadır. Bunun yerini tutmasada imkan sağlanana kadar devit3 ile destek yapılabilir. Tabi her biri işlevsel ve netice olarak bence bir öncekinin yerini tutamaz.

UV ışınları insan cildi içi zararlıdır. UV ışınlar A, B ve C olmak üzere 3 farklı dalga boyu yelpazesine ayrılır. Bunların içinde en az tehlikelisi A, en tehlikelisi de C'dir. Kaplumbağalar için B gerektiği belirtilmiş bu sitedeki araştırmalarımda gördüğüm kadarıyla. Ancak UV ışınlarının insan için riskli olmasından ötürü yerine devit 3 kullanıyorum. UV kullanılmasının pek taraftarı değilim.

yesvedeendso' Alıntı:
UV ışınları insan cildi içi zararlıdır. UV ışınlar A, B ve C olmak üzere 3 farklı dalga boyu yelpazesine ayrılır. Bunların içinde en az tehlikelisi A, en tehlikelisi de C'dir. Kaplumbağalar için B gerektiği belirtilmiş bu sitedeki araştırmalarımda gördüğüm kadarıyla. Ancak UV ışınlarının insan için riskli olmasından ötürü yerine devit 3 kullanıyorum. UV kullanılmasının pek taraftarı değilim.

O zaman güneşe çıkmayın siz. Uvb uva ve uvc güneş ışınlarında mevcut çünkü. Lütfen yanlış bilgilendirme yapmayınız. % 6 uvb oranı olan lambanın hiç mi hiç zararı olmaz size. Ayrıca uvb biz insanlarada kemik gelişimi için gereklidir, insanlar içinde hayati önem taşır uvb

UVC olan ışın zararlıdır. Zaten bu tür ışın yayan ürünler sterilizasyon için kapalı haznede kullanılır.
UVB uzun süre çok yakında durmadıkça zarar vermez. İnsana zararı olsa ABD yada ülkemizde uyarısız olarak satılması imkansız. Hatta biz tropik olan lambayı kullanırken daha kuvvetli olan çöl hayvanları için olanları da satılmakta.

Biohazard' Alıntı:
yesvedeendso' Alıntı:

O zaman güneşe çıkmayın siz. Uvb uva ve uvc güneş ışınlarında mevcut çünkü. Lütfen yanlış bilgilendirme yapmayınız. % 6 uvb oranı olan lambanın hiç mi hiç zararı olmaz size. Ayrıca uvb biz insanlarada kemik gelişimi için gereklidir, insanlar içinde hayati önem taşır uvb

UV ışınlarının hepsi insan sağlığı için zararlıdır. Güneşte tabi ki UV ışınları var ve UV ışınlarından korunmak için güneş kremleri sürülüyor. UV mutlaka insanların D vitamini sentezlemesi içinde gerekli ama ihtiyaç duyulan miktar eser miktar. Fazlasını istemediğimiz için güneşli havalarda korunmaya çalışıyoruz. Akvaryuma UV lamba aldığımızda her gün mutlaka biz de bu ışına maruz kalacağız; ister az ister çok. Belki kimimize fazla etki edecek belki etmeyecek, bünye ile alakalı. Riske girmemek için UV lamba tercih etmeyeceğim. Daha ayrıntılı bilimsel veriler istersen gönderebilirim.

AEK' Alıntı:
UVC olan ışın zararlıdır. Zaten bu tür ışın yayan ürünler sterilizasyon için kapalı haznede kullanılır.
UVB uzun süre çok yakında durmadıkça zarar vermez. İnsana zararı olsa ABD yada ülkemizde uyarısız olarak satılması imkansız. Hatta biz tropik olan lambayı kullanırken daha kuvvetli olan çöl hayvanları için olanları da satılmakta.
Şu anda genel amaçla kullandığımız birçok şeyin aslında zararlı olduğunu, bunların sırf ticari amaçla satıldığını, ardından zararlı ortaya çıktıkça yeni kısıtlamaların getirildiğini birçok farklı kategorideki üründe gördür: Örneğin bilinen bazı ilaçların yasaklanması gibi. Tekrar diyorum. Ben risk almak istemiyorum :)

yesvedeendso' Alıntı:
Biohazard' Alıntı:
yesvedeendso' Alıntı:

UV ışınlarının hepsi insan sağlığı için zararlıdır. Güneşte tabi ki UV ışınları var ve UV ışınlarından korunmak için güneş kremleri sürülüyor. UV mutlaka insanların D vitamini sentezlemesi içinde gerekli ama ihtiyaç duyulan miktar eser miktar. Fazlasını istemediğimiz için güneşli havalarda korunmaya çalışıyoruz. Akvaryuma UV lamba aldığımızda her gün mutlaka biz de bu ışına maruz kalacağız; ister az ister çok. Belki kimimize fazla etki edecek belki etmeyecek, bünye ile alakalı. Riske girmemek için UV lamba tercih etmeyeceğim. Daha ayrıntılı bilimsel veriler istersen gönderebilirim.
İnsana eser miktarda lazım olan uvb ışını TROPİKAL canlılara epeyce bir lazımdır. Uvb radyoaktif değildir , eğer rsdyoaktif olsaydı hiç birimiz yaşamazdık zaten. Yani direkt temas etmesi lazım size örneğin avizenize takıp altında oturmanız lazım. Uvb zaten size değil kaplumbağanıza temas edecek. Bence bana daha fazla bilimsel açıklama yapmak yerine bilginiz olmayan konular dahilinde yorum yapmayınız. Size yapılan öneriler doğrultusunda daha fazla araştırma yapınız.

Biohazard' Alıntı:
yesvedeendso' Alıntı:
Biohazard' Alıntı:
yesvedeendso' Alıntı:

İnsana eser miktarda lazım olan uvb ışını TROPİKAL canlılara epeyce bir lazımdır. Uvb radyoaktif değildir , eğer rsdyoaktif olsaydı hiç birimiz yaşamazdık zaten. Yani direkt temas etmesi lazım size örneğin avizenize takıp altında oturmanız lazım. Uvb zaten size değil kaplumbağanıza temas edecek. Bence bana daha fazla bilimsel açıklama yapmak yerine bilginiz olmayan konular dahilinde yorum yapmayınız. Size yapılan öneriler doğrultusunda daha fazla araştırma yapınız.
Neden bu kadar gergin cevap yazdığınızı anlayamadım. Gayet basit bir şekilde bilgiyi iletiyorum. Kendi açımdan riske girmediğimi belirtiyorum. Kimseye de almayın etmeyin demiyorum. Hem bilimsel açıklama yapmayın hem de bilginiz olmayan konuda yorum yapmayın demişsiniz. Tezatlık. Bilgim var ki konuşuyorum ve doktora dersi konularımdan birisi de ultraviyole ışınlar. Daha fazla uzatmıyorum. Kendi açımdan riske girmeyeceğimi tekrar belirtiyorum. D vitamini sentezlenmesi konusunda UV ye alternatif başka yontemler varken UV yi tercih etmeyeceğimi belirtiyorum (direk gunes ışını - araya cam girmeden- , D vitamini takviyesi, farklı vitamin takviyeleri vs.)

Devit 3 de sürekli kullanımda önerilmeyen bir ürün. Uzun kullanımlarda böbreklere zarar verebilir. Ben kabuk yumuşaması dışında kullanmadım.
Ben UVB lambadan sakındığımız sürece (belli bir mesafe dışında etkisini yitirmesi gibi) bir sorun çıkaracağını düşünmüyorum.

Balkonun güneş görüyorsa günün belirli saatlerinde bir bir kaba koyup çıkarabilirsin en azından güneş ışığı görmüş olur sonra geri koyarsın akvaryumuna

Yesvedeendso Senin Tercihin bence fazla uzatmaya gerek yok herşeyin fazlası zarardır. Ayrıca yazın tatilde 2-3 saat güneşlenenler var hatırlatırım. kaplumbağa için alacağımız lambada UVA ve UVB ışını var Aşırı akvaryuma baklımadıkca zarar vermez bence

alperkilic' Alıntı:
Balkonun güneş görüyorsa günün belirli saatlerinde bir bir kaba koyup çıkarabilirsin en azından güneş ışığı görmüş olur sonra geri koyarsın akvaryumuna

Bizim ülkemizde bu her mevsim uygulanamaz. Hava sıcaklığı 26 derece üzerinde olmalı ve esintisiz olmalıki güneşlendirelim derken hasta olmasınlar.

Geri