Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

uv lamba

aragorn

Bordo Bereli
Katılım
30 Eyl 2008
Mesajlar
2,176
uv lamba kaplumbağalarda kalsiyum ve d vitamini sindirimini sağlayan güneş ışığındaki uv ışınları sağlar. kabuk gelişimi ve sertleşmesi açısından güneşlendirme imkanı olmayanlar için yararlı bir ekipmandır. ancak alma imkanı bulunmayanlar için başka alternatif yollar da mümkün forumda da bulunmakta zaten. uv konusunda en dikkat edilcek konu uv lamba alınmasıdır. özellikle çoğu petshop ta uv adı altında başka lambalar satılmaya çalışılmakta. bu yüzden dikkat edilmelidir. kaplumbağaların ihtiyaç duyduğu uv ışınlar uv-a ve uv-b ışınlarıdır ve alcağnız lambanın üzerinde mutlaka bunlar yazmalıdır. uv-c ışınları ise zararlı ışınlardır. ayrıca her uv lamba belli bir süre sonra yenilenmeli. markasına da bağlı olarak yaklaşık 1 yıldan sonra uv lambalar özelliklerini kaybetmekte ve yenilenmesi gerekmektedir.
 
Aslında UV B lambasının yerine başka şey koymak zor...D vitamini içerikli yemler tek başına yetmez , vitamin damlatmak tek başına yetmez...Yanında meyve veya da sebze yetirmek yetmez veya da sübye kemiği yetmez.Hepsini beraber vermek lazım.Ama en iyisi lambasıdır.8.0 UV B ışını sağlayan bir lamba kaplumbağanızın can kurtarısıcısıdır.Kabuk beyazlamasına ve yumuşamasına bire bir gelir.

Lambaların üzerinde "toplam 3000 saat kullanımlıdır" gibi yazılar yazar.Bu vaktin üzerinde kullandığınız zaman UV lambanız artık normal bir floresan lambaya dönmüştür.Artık görevini yapamaz hale gelir.6 ay-1 yıl içerisinde lambasını değiştirmeniz gerekir.20-100 YTL arasında fiyatları vardır.

Kaplumbağaların UV A ışınına ihtiyaçları yoktur.Sadece UV B ışını yeter.Ama isterseniz A'yı da kullanabilirsiniz , bir sakıncası yoktur.
 
Sera'nın sitesinden aldığım UV lamba hakkındaki bilgiyi paylaşmak istiyorum.

Güneşin yerine geçmesi için, hayvanlara ısı ve parlak ışık sağlamalısınız. Bitkili terraryumları aydınlatmak için sera terra UV-special gibi yüksek UV çıkışı olan floresan lamba kullanın. (UV aydınlatmanın güvenli kullanımı için talimatları okuyun.)

Daha fazla sıcağa ihtiyacı olan hayvanlar için sadece ısı ve çok az ışık veren ilave bir kızılötesi lamba sağlayın. Lambayı alırken, hayvanlarınızda yanıklar oluşturma riskini önlemek için minimum montaj mesafesini sorun. Sürüngenleri takılı olan bütün aydınlatmalardan uzak tutun.

Aydınlatma için bir zamanlayıcı kullanın. Hayvanlar tropik bölgelerdeki gibi 12 saat aydınlık, 12 saat karanlık olan sabit gündüz ve gece ritmine alışıktır.

Eksik olan güneş ışığı UV ışınlarını dengelemek için UV lambasını haftada iki defa en fazla beş dakika süreyle yakın. Uyarı: Daha uzun süreli radyasyon yanıklara neden olabilir.

Sucul terraryumlarda ortamlarındaki su için radyan lamba kullanın. Hayvanların yanlışlıkla yanmalarını önlemek için yalnızca kısa süreli olarak açılmalı ve dikkatle izlenmelidir. Akvaryum için üretilen ısıtıcıların kullanılması tavsiye edilmez. Su kaplumbağaları ısıtıcıya zarar verebilecek kadar kuvvetli hayvanlardır.


Sera GmbH sitesinden alınmıştır.
mailto:/index.php?id=223&L=6

UV lambası ile ilgili bilgilerimizi bu yazıyı okuduktan sonra tekrar gözden geçirmekte fayda var sanıyorum. En azından sera UV lamba kullanıyorsanız.
 
Endişe etmeyin, Sera'nın Türkçe sayfasında çeviri hatası olduğunu daha önce başka bir forumda da tartışmıştık, orjinal sayfalarında da böyle yazmıyor, sanırım bir karışıklık olmuş Türkçe sitede.

UVB floresanlar günde 8-12 saat açık tutularak kullanılmalı.
 
Ben sera terra UV kullanıyorum. Sitelerinde böyle bir yazı görünce epey telaşlandım.
 
telaşlanmanıza gerek yok melo kaplumbağalar konusunda bu derece bilgisi olan ender kişilerden ve her dediğine gönül rahatlığı ile güvenebilirsiniz..
 
Geri
Üst