Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Uvb lamba önerileriniz.

izmir

Bronz 3 Üye
Merhabalar. Kaplumbağam için uvb lamba almam gerek ancak ne alsam bilemedim. 5-6 cm boylarında ve akvaryum 150 litre civarı. Isıtma lambası da var ama uvb lamba da gerekliymiş. Uvb'nin ısıtma lambası ile farkı nedir? Isıtma lambam sabah 9dan akşam 9a kadar çalışıyor uvbyi hangi saat aralıklarında çalıştırmalıyım? Isıtma lambam 52 watt bu arada. Bir de ısıtma lambasıyla uvb lambayı aynı anda mı kullanmalıyım? cevaplarınızı bekliyorum.

Isıtma lambası sabah 7 akşam 7 arası çalışır. En geç 21:00'de uyumalı. Aradaki iki saatlik süreçte dalgıç florasan yada renkli 5-7 wattlık renkli bir ampul prize takılıp aydınlatılır. Hayvan biraz yüzer ve yediklerini hazmeder. Sonrasında da loş bir ışık sabaha kadar olmalı. Sokak lambası ışığı vuruyorsa yeterli bu gece hareket ederse gözünü dalaşmaması için.

Uvb ampul D vitamini sentezini doğal yolla yapmasını sağlar. Radyasyon verdiği için içine de işler. Çok çıktığı saatte 1 saat kadar yakarız. Aşırı maruz kalırsa deri değişimi hızlanır bir noktadan sonra kendini iyileştiremeyeceği için deride lezyonlar oluşmaya başlar. Öğle civarı uygun.

Onu yosuntosun knickli arkadaş önersin. Led tip uv ampuller çıkmış çeşitleri o daha iyi biliyor.

Amazonda falan uvb 3.0 uva karışık mandallı max 75w kaldıran lambalar var yanında 2-3 tane yedek ampul de yolluyolar onlardan alabilirsiniz.

Hayvan 8-9 cm kabuk boyuna geldikten sonra uvb 5.0 ampul alın direkt. Mandallı masa lambasına değil de deve boynu dediğimiz masa lambasına takarsanız daha iyi olur.

Amazonda falan uvb 3.0 uva karışık mandallı max 75w kaldıran lambalar var yanında 2-3 tane yedek ampul de yolluyolar onlardan alabilirsiniz.

Hayvan 8-9 cm kabuk boyuna geldikten sonra uvb 5.0 ampul alın direkt. Mandallı masa lambasına değil de deve boynu dediğimiz masa lambasına takarsanız daha iyi olur.
Hayır 3.0 diye satılan lambalar olmaz. 5.0 3.0 diye bir sınıflandırma da yok.
%0,5, %5 gibi gruplandırma yapılır fakat asıl bakılması gereken değer kaplumbağanın olduğu hizadaki uW/cm^2 değeridir. Kaplumbağanın olduğu hizada uvb için 10uW/cm^2 değerini göstermelidir.

Piyasadaki 3.0 diye satılan halojen uvb uva lambaların uvb değeri düşüktür ve buna rağmen mikro boyutta uvc sızıntısı yaparlar. Bu hayvanın bağışıklık sistemine zarar verir. Ayrıca hayvanı strese sokuyor bu ampul.

Exo terra 5.0 13Watt ampul 35 - 40cm mesafeden uygundur. Piyasada bulunmadığı için muadili bir ürün alınabilir. Muadili olarak bu ampul uygundur aynı değerlere sahiptir. Bazılarına kırık olarak ulaşmış ama ben geçen hafta aldığımda sağlam geldi.

En az 30 35cm mesafe olması önemlidir. Yoksa yakın mesafeden kullanılırsa exo terra bile olsa hayvanı strese sokar ve bağışıklık sistemine zarar verir.

6cm kabuk boyu için kuru alanda 5-10dakika kadar uvb ışığına maruz kalması yeterlidir. Yetişkinler için 10-15 dakika.

Hayır 3.0 diye satılan lambalar olmaz. 5.0 3.0 diye bir sınıflandırma da yok.
%0,5, %5 gibi gruplandırma yapılır fakat asıl bakılması gereken değer kaplumbağanın olduğu hizadaki uW/cm^2 değeridir. Kaplumbağanın olduğu hizada uvb için 10uW/cm^2 değerini göstermelidir.
Sağ olun uvc sızıntısı yaptıklarını bilmiyodum.
8cm kabuk boyu öncesi uvb kullanınımı tavsiye etmem kullanmak isteyen kaplumbağa sahiplerimiz olursa günlük 15-20 dakika doğru mesafeyle 3.0 kullansalar problem olmaz diye düşündüm.
Hayvan zaten düzgün bakıldığında o kabuk boylarında büyüme potasına hakkıyla girdiği için çok uzun süre kullanılacağını sanmıyorum.
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.

Merhabalar. Kaplumbağam için uvb lamba almam gerek ancak ne alsam bilemedim. 5-6 cm boylarında ve akvaryum 150 litre civarı. Isıtma lambası da var ama uvb lamba da gerekliymiş. Uvb'nin ısıtma lambası ile farkı nedir? Isıtma lambam sabah 9dan akşam 9a kadar çalışıyor uvbyi hangi saat aralıklarında çalıştırmalıyım? Isıtma lambam 52 watt bu arada. Bir de ısıtma lambasıyla uvb lambayı aynı anda mı kullanmalıyım? cevaplarınızı bekliyorum.
Yine de belirteyim yavru hayvanlara verdiğimiz yemlerin içeriğinde yeteri kadar d vitamini bulunuyor zaten fazlasına gerek yok. Benim tavsiyem hayvanın biraz daha büyümesini bekleyip yosuntosun arkadaşımızın yazdıklarını uygulamanızdır.

Geri