Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Uyku hali garipleşti.

agritux

Gümüş 5 Üye
Merhabalar.
Bir soru ile yine karşınızdayım.

Bildiğiniz üzere yeni bir yaşam alanı oluşturdum.
Bu yaşam alanı daha 1 aylık.
1 aylık yaşam alanına 10 gün kadar oluyor ancak kuru alan kurabildim.

Ama dikkat ettiğim bir şey var.
Kuru alan koymadan önce, kaplumbağam iç filtrenin üzerine ya da dik koyduğum mango kökünün üzerine çıkıp düzenli şekilde uyuyordu.

Yaklaşık 7 gündür dikkatimi çekiyor ve içim huzursuz oldu.

Kuru alan kurduktan sonra (filtre aynı konumda, mango kökü dik konumdan yatay konuma geldi) kaplumbağamda şu davranışları gözlemliyorum;

Pili bitene kadar hareketli duruyor.
Kuru alanı kullanıyor ama çok az. Daha çok merakından dolayı kuru alana çıkıp etrafı izliyor gibime geliyor.
Pili bitince gözleri şişiyor ve dipte, slis kumun üzerinde yer hazırlıyor. Bu yer genelde akvaryumun köşesi ya da bir taşın yanı oluyor, orada uyku moduna geçiyor.
Nefes almak için, (önceki uyku alışkanlığında olduğu gibi) ilk olarak kafasını uzatabildiği kadar yukarı uzatıyor, ama dipte uyuduğu için nefes alamıyor, sonra gözünü açıyor ve yüzeye çıkıp nefes alıp kaldığı yerden aynı yerde uykusuna devam ediyor.

Bu normal bir davranış mıdır?
Neden yine filtre üzerinde ya da kuru alanın basamağında uyumuyor?
İlk 2 3 gün kuru alan üzerinde (tam çıkmadan tutunarak) uyuyordu. Keşfetmişti orayı. Ama şimdi kullanmıyor.
Filtreyi de terketti.
Bu şekilde sağlıklı şekilde uyumadığını düşünüyor ve huzursuz oluyorum.
Normal bir durum mudur?
Değilse, çözmek için ne yapabilirim?

Her yerde uyuyabilirler ve uyuduğu yerler değişebilir. Bu değişimi bazen akvaryumdaki değişiklikler tetikler bazende keyfine göre. Hatta farketmediğimiz gece fazla yanına gelip gitme arada ışık açma dahi uyku yerlerini değiştirebilir. Bende bitkide asılı uyuyanda var, rampa yada dinlenme sahpasındada uyuyan var, bitkinin dibinde kuma gömülerek uyuyanda var, kuru alanda uyuyanda var. Sadece uyku yeri değişmesi sorun değil yani.

Tek değişik gelen göz şişmesi. Noralde şiş mi yoksa sadece alt kapağımı kapıyor?

Cvp: Uyku hali garipleşti.

Ya evet akvaryumun köşesindeki kumu eşeleyip kafayı oraya gömüp uyuyor. Korktum ilk başta. Ne yaptığını anlayamadım. Ama bildiğiniz öyle uyuyor.

Normalde şiş değil. Sadece gece uyumadan önce şişiyor. Sonra zaten uyuyor. Ama gündüz son derece enerjik karşılıyor beni. Gözlerinde de hiçbir sıkıntı olmuyor gündüz. Hatta şu an kontrol ettim, sıkıntı yok gözlerde.

İşte buda bana pili bitene kadar uyumuyor, zorunda kaldığı için uyuyor düşüncesini uyandırdı.

göz kapakları katman biçimlidir normal zamanda bir şey yoksa sorun yoktur. emrenin belirttiği gibi kuru alanı yadırgama sürüyor. kendini güvende hissetmek için dibe inmiş. zaten zaman içinde büyüdükçe su içinde uyumalar başlıyor. ciğerler geliştikçe nefes almak için su üstüne çıkma süresi de uzuyor. akvaryumda ışık olduğu sürece uyumuyorlar. hafif loş bir ışık yeterlidir. bu ister gece lambası (akvaryumun dibinde olmasına gerek yok, uzak bir prize de takılabilir) ister sokaktan gelen ışık olsun. zifiri karanlıkta tedirgin olmalarına sebep oluyor.

Bilgiler için çok teşekkür ederim. Vallahi forum işleterek sevaba giren bir platform burası :)

Geri