Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Uyku sorunu

tugcekya

Yeni Üye
Katılım
20 Nis 2019
Mesajlar
5
Herkese Merhaba..

Kabuk boyu 16 cm olan dişi bir kaplumbağam var. Akvaryumda tek. Tüm teçhizatı var. Kendisiyle aynı odayı paylaşıyoruz. Uyku için belli bi saatimiz yok ancak çok geç olmamakla birlikte kendisinin ışığını kapattığımda odadaki ışığı da kapatıp uyuyorum. Herhangi bir ses veya ışık olmuyor. 1 senedir bu şekilde. Yalnız yaklaşık 1 haftadır geceleri uyumayıp, akvaryumdaki mango kökü ve taşlarla uğraşıp ses çıkarıyor. Pes edip yan odaya geçeceğim kadar. Her sabah kumu başka taraflara yığılmış şekilde buluyorum. Gece uykusuz kaldığı için gün içinde suyun dibinde birkaç kez uyurken buldum kendisini. Bu şekilde uyuduğu içinde gece daha hareketli oluyor bence. Yani kısır döngüye girdik. Herhangi bir sağlık sorunu yok. İştah yerinde. Gözler ve genel durumda da bir sıkıntı görünmüyor. Sadece gün içinde de çok fazla kumu eşelemeye başladı. Yorgun düşüp biraz kestiriyor sonra devam ediyor anlayacağınız. Kuru alana da çıkıyor ama daha çok dipte vakit geçiriyor. Yemlemeyi günde 1 kere yapıyorum. O da genelde öğle saatlerinde. Acaba geç saatlerde acıktığı için mi dibi eşeliyordur? Daha geç saatlerde yem vermeyi mi denemeliyim? Bir de kafa boyu olarak tam emin olamadığım için bu kabuk boyunda bir hayvan için aşağı yukarı kaç stick yem verilmelidir? Ya da mevsimsel değişiklik veya konuya pek hakim değilim ama boş yumurta atma gibi bir durum olabilir mi? Olmasa da gelişime bağlı belki vücudundaki bir takım değişiklik sebep olabilir diye düşünüyorum... Uyku saati olarak da belli bir düzen oturmam gerekir mi acaba? Ortaya karışık sorular oldu kusura bakmayın ?.. Konuyla ilgili olarak değerli görüş ve önerilerinizi bekliyorum.. Herkese şimdiden teşekkür ederim
 
Yemlemede öğle civarı uygundur.

Bu hayvanlar yağ depolama eğilimi olan canlılar onun için açlık eşikleri yüksektir. Fakat biz kış uykusuna yatırmadığımız için aşırı vermiyoruz bu hayvanı obez yapar. Günlük toplam kafa ölçüsü kadar veriyoruz. Her hayvanın kafa yapısı farklıdır, boy belirleyici olmaz. Tam denk getiremez isen bir iki fazla verebilirsin. Haftada iki defa kabuk boyu kadar marul yaprağı verebilirsin yalnız yemediğini yarım saat sonra al. Çürüten bakteriler devreye girer. Kuma düşmüş yem artıklarını eşeleyip yer oyalanırlar bununla birlikte bir miktar kumda yerler bu faydalıdır. Hazımsızlığı giderir ve bağırsaklardaki olası parazitleri atarlar. Haşlanmış yumurta akı da verebilirsin. Bunu yer ise kafa hacminden biraz fazla verip şımartabilirsin. Bu stick yemler gibi suda şişip genişlemez. Kurutulmuş yem veriyor musun?

Bu hayvanlar sabah tan ağırmasıyla ayaklanır onun için makul saat 20:00 max 21:00 gibi yatmalı. Uykusunu iyi alamayan hayvan hırçın olur sağa sola dalaşır. Bu birinci sebep. Aynı odada durma sebeplerinin başında bu geliyor. Bu saatlerde koyu bir örtü, eski perde vb. Akvaryum üstüne örtüp karanlıkta durmasını sağlarsın. Yalnız dikkat et örtü suya düşmesin gergin olsun.

2. Sebep akvaryumda rahat hareket edememesidir, akvaryum dar buna mukabil içi fazla doluysa ve/veya tabanda önüne engel çıkarsa onu kaldırıp atar. Mango çok yer kaplamıyorsa durabilir ama taştan kastın gereksiz taşlar koydunsa yada başka malzemeler onların hepsini çıkar. Bu hayvanlar eşelenip vakit geçirmeyi sever. Kum ve mango yeterli ama kökü de kullanmıyorsa ve çok yer kaplıyorsa onu da çıkarabilirsin. Zaten mango kaplumbağadan sonra akvaryumda en çok gezinen şeydir. Onu farklı yerlerde bulman normal.

Kısaca bunun sebeplerinden biri akvaryumun yeterli gelmemesi diğeri yüzme yada kum eşelemede önüne engel çıkması. Hayvanın haline bakarsak durum bu gibi gözüküyor. Dizaynı hayvanın istediği gibi yapacaksın, daha doğrusu dizaynı ona bırakacaksın. kumu bile taban camı gözükmediği sürece düzeltme aksi halde bu ortalığı yıkma eğilimi artarak devam eder. Bitki varsa söker mesela, önce yaprakları sonra gövdesini.

Kaplumbağalar farklı karakter yapılarına sahip olsa da inatlaşma çoğunda olan birşey ama hırslanma noktasına gelenler acısını akvaryumdaki herşeyden çıkarırlar.

3. Sebep hayvan hiç boş yumurta atmadıysa yumurtlama evresine gelmiş olabilir. Genelde 18 cm civarı başlasalarda bazı hayvanlar erken atabiliyor. Yalnız bunda tabanda zaman zaman durağanlık uyku harici belli bir noktada durma ve kuru alanda sürekli ayağa dikilip akvaryumdan kaçma isteği olur. Özellikle bu kuru alan davranışına dikkat et.
 
Bilgiler için çok teşekkür ederim. Akvaryumdaki değişiklikleri yarın hemen yapıyorum. Bitki yok zaten. Sadece mango kökü ve küçük ama yutamayacağı boyutta birkaç tane taş var. Ana yem olarak tetra reptomin ve gammarus veriyorum. Haftada 2 kere de sera raffy mineral. Yumurta akını birkaç kez verdim bundan sonrada arada vermeye devam ederim. Marulu defalarca denedim ancak pek yüzüne bakmıyor. Yine de ben ısrarla denemeye devam edicem :) haftada 1 gün aç bırakma olayını da hala yapamadım. Beni gördüğünde o kadar ısrarlı bir şekilde yem istiyor ki kıyamıyorum ama hata yapıyorum. Bu dönem başlamam doğru olur mu acaba? Yoksa iyice sinirlendirmiş mi olurum diye de düşünüyorum...
 
Reptomin yiyor ise marulda yemesi lazım. Yalnız marulun orta körpe yapraklarını ver. Dış taraftakiler biraz acı ve kalın olur. Kıvırcıkta verebilirsin bunlar kalsiyumda içerir. Yemden uzak bir saatte ver. Biraz acıksın.

Gammarus artık ufak kaçar. Jbl energil sera royaldan birini alabilirsin. Yalnız skt 2021 ikinci yarısı yada 2022 olsun hayvan tek uzun süre bitmez. Serinde sakla.

Yada dondurulmuş karides al. Bir öğünlük ayırıp kalanı buzluğa at bozulmasın. Kabuğunu ayıklamayı biliyorsan az birşey tazede alabilirsin ama uğraştığına değmez. Karidesi iyice yıkayıp cezvede kaynat. 10 dakika kaynasın fazla kaynatma ufalır. Sonra soğutup verirsin. Yalnız bunu kaynattığın cezveyi başka birşeyde kullanma kokusu siniyor kolay çıkmıyor.

Aç gün işini kışın yapma. Haftada bir gün yapıyoruz ama o vakit yeşillik verebilirsin. Bu sindirim ve boşaltım sisteminde detoks görevi görür.

Bir de sera raffy P al. Elindeki mineral yem bitince sera raffy P ve sera mineral karışımı sera carnivora dönersin. Bu simit şeklindedir. Göbek kısmı mineral dışı raffy P proteinli yemidir.

Minerali haftada bir ver. Repto ile gammarusu dönüşümlü ver ama raffy P'yi de kısa sürede al. Yem çeşitliliği olsun. Yemleri çoğaltınca kurutulmuş yem veya karidesi haftada ikiye düşür. Aslında bir iki yem daha almak lazım ama hayvan tek bayatlar.

Yem isteme acitasyonlarına karşı dikkatli ol. Kaptırırsan öyle gider, seni kullanır. Seni gördüğünde her zaman bu amaçla yanaşacaktır ama umursama belli bir mesafeden öylece bak hareket etme bir süre sonra yem gelmeyeceğini anlar ve kendi işine döner.
 
Vallahi altın değerinde bilgiler bizim için, hepsini uygulamaya çalışıcam. Söylediğiniz yemleri de en kısa sürede temin edicem... Tekrardan çok çok teşekkür ederim :)
 
Geri
Üst