Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

uyku

huluyalgın

Bronz 4 Üye
Katılım
25 Mar 2013
Mesajlar
51
kaplumbağalar günde ne kadar uyurlar benimkinin 6 aydır hiç uyuduğunu görmedim gece 2 de ben yatarken uyanık oluyo sabah 7 de kalktığımda yine uyanık oluyor ?
 
Gece lamba sönünce oda uykuya dalıyordur. Sabahta gün ışığını görünce uyanır.
Ancak gece odadaki lambanın geç saate kadatçr her gün yanması iyi olmaz. Saat 22:00 gibi lambalar sönerse daha erken uyur. Bunu odadaki lambanın yanık olmasını tahmin ederek söylüyorum.

Hayvan gündüzde arada oda sakin kalınca şekerleme yapıyordur muhtemelen. Bizdekiler uygun saatlerinde yatabildiği için hayvanlar gündüz hep aktif.
 
Cvp: uyku

benim ışık hep yanıyo söndürmelimiyim ? söndürürsem kuru alan soğucak diye kapamıyorum
 
Cvp: uyku

ısıtıcı lambayı erken kapatıyorum ama odanın ışığını 1den önce pek kapamam mümkün değil bu hayati bi sorun olur mu ?
 
Cvp: uyku

bk6912' Alıntı:
benim ışık hep yanıyo söndürmelimiyim ? söndürürsem kuru alan soğucak diye kapamıyorum

Gündüz ısıtma lambası sabahtan akşama 10-12 saat sabit yanar. Gün döngüzü taklidi. Akşam zaten sud uyuyacağından kuru alanı ısıtmak gerekmez. Ancak kuru alanda uyuyan hayvan varsa gündüz ışığı söndüğünde night glo yanıp mavi gece ışığı etkisi ve yaklaşık su ısısıyla aynı ısıyı sağlayıp hayvanın gece kuru alanda üşümeden ama gündüz gibi gözünü almadan uyuması sağlanır. Sabah gündüz ısıtma lambası yanınca gece ısıtma lambası söner.

Kuru alanda gündüz metabolizmayı yükseltmek için ısı sudan 4-5 derece yüksek yani 31-33 derece olur. Gece kuru alanda uyuyan için ise dinlenip rahatça uyuması için kuru alan ısısı su ısısı ile aynı belki 1 derece yüksek olur. Ama aşağı olmaz. Koyu mavi boyalı bu lambalar ayı simüle edip gözünüde almayacağından hayvanın günü şaşırıp uyanık kalmasınıda engeller.


huluyalgın' Alıntı:
ısıtıcı lambayı erken kapatıyorum ama odanın ışığını 1den önce pek kapamam mümkün değil bu hayati bi sorun olur mu ?

Her gün az uyku tabiki hayvanın kaliteli yaşamını olumsuz etkiler. Perde kumaşı gibi kalın bir kumaş örtü ile akvaryum üzeri içeri az bir loş ışık ve hava girecek şekilde bırakılarak örtülürse hayvan daha rahat bir hayat sürer. Hayvan normalde hareketli olduğu gündüz vakitleride miskinleşmez. Şimdi belki yoktur ama bu uykusuzluk daha sonra bu tip davranışlara itebilir. Ayrıca her ihtimalde hayvan diğerlerinden az uyuyor ve kısa bir uyku süresi geçiriyor. Bir şekilde dez avantajlı bir durum olduğu kesin.
 
Cvp: uyku

emre abi inan hiç bişey anlamadım :D
bende normal beyaz ampul var görmüşündürde benim kuru alanı koymuştum komple fotoğraf akvaryumun
kapatıyımmı ben bunu hep yansın mı
kapatıcaksam hangi saat aralığında olsun ?
 
Bak simdi eger isitma ampulun idealse isiyi 15-20 cm den 31-32 derece yapabiliyosa yapamiyorsa isitma ampulu uygun degildir hemen edinilmeli 19:00 veya 18:00 da kapanmalidir (UV lamba cok daha once zaten ben ) 18:00 -22:30 arasi mavi dalgic floresani acik tutuyorum sanirim cem abide oyle yapiyor

22:30 dan sonra evde baska isik olmaz perde acilir perdeden giren los isik yeterli olur

Eger kaplumbaga kuru alanda uyuyorsa night glo veya o tarz alternatif isi (su isisi veya bir derece fazla olmali kuru alan) ve los isik veren ayri bir ampul ve ona uygun lamba kullanilmali emre abide bunu biraz daha kapsamli anlatmis
 
Cvp: uyku

neyse ya konu biraz karışıkmış benimkiler böyle mutlu hep aktifler gündüz. heralde rahat uyuyolar mutlular :)
 
O beyaz ısıtma lamban sabah 07:00-19:00 yada şimdi kış döneminde 07:00-18:00 saatleri arasında sürekli yanmalı. Bu esnada kuru alan 31-33 derece arası olmalı.
Akşam belirttiğim saatte bu lamba sönüp hayvanlar su içerisinde rahatça uykuya dalar.

Eğer bu lamba söndükten sonrada kuru alanda uyumak isteyen hayvan varsa oda soğuk olacağından olumsuz etkilenecektir. Gündüz kadar olmasada kuru alan ısısını su ısısı ile aynı yapacak yani hayvan ısı farkından etkilenmeyecek şekilde ayrı bir night glo ile ısı sağlanır. Yani örneğin su ısın 28 derece ise kuru alanda 28 derece olacak şekilde konumlanacak. Böylece hayvan suda uyum sağladığı ısıda ama kuru alanda uyuyacak. Bu night glo dediğimiz ampuller koyu mavi renkte olduğundan hayvanın uyumasına mani olmaz. Yani ay ışığı gibi olur. Bu lambada sabah yanan beyaz ısıtma lambası ile aynı anda söner. Örnek ampul aşağıda.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=8037&ad=exo-terra-night-glo-neodymium-moonlight-lamp-50-watt&kat=158

Yani gündüz yaktığın beyaz lamba güneşi, gece yaktığın bu koyu mavi lamba ayı taklit eder. Böylece hayvan gün döngüsünede uyum sağlar.

Tabi kuru alanda gece uyuyan hayvan yoksa bu ilave ampule gerek yok. Odada olan loş ışık su içerisinde rahat uyumasını sağlar.
 
Bide emre abi kendimce bi uygulama yaptim 6:00 dan 7:00 da isitma isiklari yanana kadar floresani yakiyorum sikinti olmaz degilmi?
 
Zararı olmaz ama bence gün doğumuyla uyansalar daha iyi. Gece geçişinde daha uygun bence. Ki ben akşam normal hava kararmasına bırakıp keyfen yakıyorum. Fazla karmaşa olmasın onlar için.
 
Cvp: uyku

berk, hayvanlar kuru alanda uyumuyorsa lamba yakmaya gerek yok. çıkıyorlarsa ve oda lambasını kapama durumun yoksa emrenin dediği gibi üzerini yan camlarını da örtecek şekilde bir şeyle kapa bu masa örtüsü de olur. naylon tip olursa içerideki buhar örtüye çarpıp akvaryuma dökülür ve içerdeki hava ılıman olur. ama bir kenarından ufak bir hava boşluğuda bırakılmalı. bu tam olmasa da ortamı loş hale getirecektir.

uykusuzluk hayvanı huysuz ve sinirli yapar. bu sefer birbirlerine dalaşırlar.

ali sarp yakmana gerek yok o vakit tan ağırıyor zaten. hayvanlar ne kadar uyursa o kadar iyi olur. enerjilerini hareket yerine metabolizma gelişimine harcarlar.
 
Bu duruma tanik oldum arkadaslar, bir donem cok saldirdilar birbirlerine hatta ciddi anlamda takip edip mudahale ettim bikackere, Cem ya da Emre'nin tam hatirlamiyorum uyarisiyla aydınlatmayi duzene soktum akvaryuma huzur geldi. Gec kapatiyordum lambayi erken kapatmaya basladim, uyku saatleri artti, Bitki ve kok gibi oyalanacaklari ekipmanlarda huzura yardimci oluyor.
 
Geri
Üst