Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yabanilik

Matt

Gümüş 3 Üye
Başka tür arayışımdan bir sonuç çıkmayınca 3 gün önce bir tane kırmızı yanaklı su kaplumbağası aldım. Aldığımdan beri çok sağlıklı bir sorunu yok, yem yiyor, çok iyi görünüyor.

Benim sorunum hayvanın çok yabani olması beni görür görmez kaçışmaya başlaması. Kuru alana çıkıyor beni birkaç metre öteden gördüğü anda hızla suya iniyor. Kuru alan dışında suda dururken akvaryuma yaklaştığımda yine aynı şeyi yapıyor hızla dibe dalıp kaçışıyor. Sadece yem verirken bir sorun yok kaçmıyor yani. Bu durum canımı sıkıyor açıkcası daha öncede kaplumbağa besledim böyle bir durumla karşılaşmamıştım elimden bile yem yerlerdi. Kafalarına dokunmama bile izin verirlerdi. :) Büyüdüğünde geçer mi bu durum acaba?

Böyle bir durumla karşılaşan var mı?

Cvp: Yabanilik

Alışma sürecini atlatana kadar normal bir durum. Benimkilerle birlikte çoğu kişinin ilk başta rastladığı durumdur. Zaman geçtikçe eski kaplumbağalarının durumuna gelir merak etme. Önceden de deneyimin olduğu için rahat bırak hayvanı ortamını biraz tanısın. Sonrasında zaten odaya sokmayacak duruma gelir :) Annem gün içerisinde odasına bile giremiyormuş, beni görünce olduğum tarafa yüzüyorlar kafaları sürekli cama çarpıyor kıyamıyorum diye. Ama maalesef ki kuru alanda durma olayını hala çözemedim, görünce hemen dalıyorlar suya. Bunu da bütün gün işyerinde olduğumuzdan beni fazla görememesine yorumluyorum. Bu da ayrı bir alışma sürecini hızlandıracak durumdur. Seni görme durumları ile alışma süresi düz orandadır.

bumble bee' Alıntı:
Alışma sürecini atlatana kadar normal bir durum. Benimkilerle birlikte çoğu kişinin ilk başta rastladığı durumdur. Zaman geçtikçe eski kaplumbağalarının durumuna gelir merak etme. Önceden de deneyimin olduğu için rahat bırak hayvanı ortamını biraz tanısın. Sonrasında zaten odaya sokmayacak duruma gelir :) Annem gün içerisinde odasına bile giremiyormuş, beni görünce olduğum tarafa yüzüyorlar kafaları sürekli cama çarpıyor kıyamıyorum diye. Ama maalesef ki kuru alanda durma olayını hala çözemedim, görünce hemen dalıyorlar suya. Bunu da bütün gün işyerinde olduğumuzdan beni fazla görememesine yorumluyorum. Bu da ayrı bir alışma sürecini hızlandıracak durumdur. Seni görme durumları ile alışma süresi düz orandadır.
Seninkiler kuru alandan atlayınca tam olarak ne yapıyor? Sana doğru geliyorsa bu iyi bir şey ama benimki gibi başka tarafa deli gibi kaçıyorsa bu can sıkıyor. Birkaç hafta süre vereyim bakalım ne olacak.

3-5 saniyelik afallamanın ardından bana doğru geliyorlar. Gerekirse 1 ayda ver sonunda mutlaka alışacaklardır. Bak şimdi aklıma geldi, yem verme durumunu elden yaparsan alışma durumu daha kısa zamanda olabilir. Seni gördüklerinde, özellikle el hareketlerinde sana doğru gelirler. En baştan beri elimle besliyorum şu anda akvaryuma attığım yemleri ben gittikten sonra görüyorlar, ben var olduğum sürece bütün dikkatleri bende toplanıyor. Birazdan bir video çeker durumu özetlerim.

Birde konu başlığında belirttiğin gibi bu hayvanlar yabani ortamlarda yetiştiği/yaşadığı için kedi köpek türü aşırı bağ kurmaları beklenmemeleri. Zaten 9-10 gün dahi hiç bir insan silüeti görmedikleri taktirde önceki tüm alışkanlık ve sizden kaçmaması durumları ortadan yok olur. Tekrar bir alıştırma süresi geçirmeleri gerekir. En son Cem abinin kaplumbağalarında bu durum yaşanmıştı ve tamamen yabanileştiklerini ve eski alışkanlıklarını yitirdiklerini belirtmişti.

http://www.youtube.com/watch?v=h1OrOf4dDcE&feature=youtu.be

Emine katılıyorum kesinlikle. Elden yem vermeniz alışma sürecini hızlandırır. Ben de Eminin anlattıkları doğrultusunda kendimden örnek veriyim. Benimkiler de ilk başta beni görünce kaçıyorlardı hızlıca suya dalıyorlardı, sizinkisi gibi dibe kadar iniyorlardı. Ama yem verirken elimle vere vere bu alışkanlıkları şu an hiç yok. Kuru alanda iken bazen dayanamayıp boynunun altından 1-2 parmağımla okşuyorum hiç bir şey yapmıyor. kuru alandan beni görünce inip bana doğru yüzüyor. ve söyle bir örnek de veriyim. 3 gün hayvanı arkadaşıma emanet etmek zorunda kalmıştım. o 3 günde hayvan yabanileşmişti. onu kabuğuna çekilirken hiç görmemiştim mesela ama arkadaşımdan aldığımda sürekli birini görünce kabuğuna saklanıyordu. sonradan öğrendim ki arkadaşım boş bir odada bakmış ona. 1-2 günde bu durum geçti tabii. yani insan az görmeleri de buna çok büyük bi etkenmiş.

benimkiler diyince 2 kaplumbağa beslemiyorum, önceden iki taneydi ama maalesef birisi öldü geldikten 2 gün sonra. şu an bir tane.

selim hayvan yeni ortamda ve tek başına bu çekingenlik doğal. tek olması süreci uzatacak. biraz zaman lazım. yem verirken sana doğru geldiğinde alışması tamamlanacaktır. fakat çekingenlik elden yem verene kadar sürecektir. yem yemesi olumlu gelişme. normalde ilk bir kaç gün/hafta iştah olmaz.

Arkadaşların da bahsettiği gibi çok normal bir durum. Bende tek kaplumbağa besliyorum. Yaklaşık 2 - 3 hafta aynı şekilde geçti bizim de. Şimdi bile ilk gördüğünde bir kaç saniye panikliyor. Ardından hemen yüzerek yanıma geliyor. Siz merak etmeyin. Kısa zaman içinde alışacaktır.

cem' Alıntı:
selim hayvan yeni ortamda ve tek başına bu çekingenlik doğal. tek olması süreci uzatacak. biraz zaman lazım. yem verirken sana doğru geldiğinde alışması tamamlanacaktır. fakat çekingenlik elden yem verene kadar sürecektir. yem yemesi olumlu gelişme. normalde ilk bir kaç gün/hafta iştah olmaz.
Aldıktan sonra yem vermedim yemez diye. Yaklaşık 3-4 saat bekledim sonra verdim yedi. Küçücük olmasına rağmen çok iştahlı. Bende en az 2 tane almak isterdim ama ilerisini düşünüyorum çok büyüdükleri için 2 tanesi için gerekli boyutta akvaryumu alamayabilirim.

bumble bee sizin kaplumbağalar da canavar gibiymiş aynı benim eski kaplumbağalar gibi. :D

Evet biraz canavarlık var, Aldığımdan beri odaya çocuk giremiyor, sağolsunlar çok güzel bir şekilde korku salabiliyoruz :)

Matt' Alıntı:
Bende en az 2 tane almak isterdim ama ilerisini düşünüyorum çok büyüdükleri için 2 tanesi için gerekli boyutta akvaryumu alamayabilirim.

Çok mantıklı düşünmüşsün Selim. Bende aynı düşüncede olduğum için tek besliyorum. Keşke herkes bu bilinçle yaklaşabilse, 10 sene sonrasını düşünse...

Hayvan karakterine görede değişir. Yavruların durduğu akvaryumu kuralı bayağı zaman geçti ancak içlerinden biri elimden yem dahi yemiyor. Dibe gidiyor. Kendi hallerine bırakmak gerekiyor.

Bugün 8. güne girdik kaplumbağam bana tam olmasada alışmış durumda artık pek kaçmıyor, özellikle yem verirken deli gibi hareketlenip yaklaşıyor yanıma. Daha iyi olacak umarım. Yalnız tek sorun kuru alana hiç çıkmıyor bunu nasıl sağlarım?

Ortamda hareket varsa çıkmayabilir. Bendekiler sadece ben evde yokken kullanıyorlar. Biraz sakin bir odada durmalı.

kuru alanın ısısı dengeli ise ve akvaryum üstünde kapak vb yoksa hayvan çıkar. ısıtıcı lambayı günlük 12 saat açık bırak ısıyı algıladığında çıkacaktır. belki senin denk gelmediğin zamanda çıkıyordur. ve bulunduğu odanın kapısı açıksa o bile çıkmamasına sebep olur. bir resim koyarsan. durumu daha iyi yorumlayabiliriz.

Geri