Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yan Kabukta Delik

olivia-peter

Bordo Bereli
Katılım
14 Tem 2013
Mesajlar
1,969
Arkadaşlar kaplumbagalarımdan Olivia (15cm) resimdeki gibi yan kabukta delik gibi bir yara farkettim. Bir tahminim var ama çok emin olamadım. 
İlk gördüğümde kuru alan rampasının köşelerine çarparak oluşmuş bir yara olarak düşündüm. hala muhtemelen öyle olmuştur diyorum ama farklı bir gözle yorumlarsanız sevinirim. KAbuk mantarı ihtimalinide değerlendiriyorum. 

yarayı biraz tarif edersem derin degil, bence birazda iyileşmiş yara gibi. Pürüzlü yani parçalanma gibi bir yarada degil. alt kabukta ya da üst kabukta bunun gibi ya da buna benzer yara yok. fakat yan kabukta resimde gördüğünüz gibi iki tane daha benzer yara farkettim. çok belirgin degiller, düzgün daire şeklinde de degiller ama daha yeni yaralar. bu da yine kuru alan rampasının köşelerine çarparak oluşmuş yaralara benzettim. aslında o köşeleri silikonlamıştım. ama 3 tane canavar silikonu sakız yaptılar ve sonunda koptu. 


mailto:/go10a5.jpg

Ayrıca akvaryumda kavga var Peter fazla saldırgan oldu diger iki hayvanında sürekli arkasında dolanıyor. biri zarar görmiyor kaçıyor. ama Olivia yani kabuğunda yara olan bu hayvanı arka bacaklardan ısırmış ve ısırıyor.  Arka bacaklardaki yaralar için batıcon kullanıyorum. neredeyse kabuk bağladı diyebilirim. Üstelik artık korkmuyor ve karşılık veriyor sanırım ısırma olayıda duracak gibi yine takip ediyorum.
mailto:/3o4G9j.jpg



Bu kavgalardan dolayıda ani hareketler de çarparak kabuk delinmiş olabilir diye düşündüm. 
sizin fikriniz nedir? Kabuk Mantarı görmedim ben Benziyormu?
 
Delik dairesel rampa köşesine çarpmış olabilir ama yuvarlak olması düşündürücü. Üzerinde mantara dair bir tortu ya da kaplanma yok ama kulak pamuğuna baticon sürüp oyuğu ovala bir kaç kez.
 
Tamam Cem, yuvarlak görünen kısım kabuk iyileşmeye gitmiş kenarlar daha kabuk gibi belki o yüzden tam dairesel şekil almıştır bilemedim bende
 
Cvp: Yan Kabukta Delik

O delik mantar. Shell rot diye aratırsanız bulursunuz. Yapılması gereken deliğin içindeki yumuşayan kısmın sert bir cisim ile kazınmasıdır. Su değerleri kötü olduğunda bu durum gerçekleşir. Temizlenmezse yayılır. Hayvanın arka bacak kısmındaki kırmızılık da hiç hoş görünmüyor. Bakımları kötü sanırım.
 
Link bu kırmızılık gözükmesede şekil birebir uyuyor.
http://www.austinsturtlepage.com/Care/medshell.htm
 
Cvp: Yan Kabukta Delik

İlerleyen safhada kırmızıya dönüşüp tüm kabuğa yayılıyor.
 
Şu mantar olayından korkuyorum zaten.
Delik olarak görünen kısım derin yumuşak değil kabuk gibi sert ve beyaz. Tam olarak nasıl kazınabilir bilmiyorum.
Su değerleri için ölçüm yapmadım. 6ayda bir filtre temizligi yapiyordun gecen yıl özel durumlar sebebiyle filtre temizligini bir sure ihmal ettim. Ama su değişimini duzenli yaptim. Bu yıl artık kontrol altında ve bu sorun yeni ortaya çıktı. Yani tahminen son 2 ay içinde olmuştur. Oncesinde yoktu.

Arka ayakta görünen yara kırmızı değil beyaz durumda. Fotoğrafta baticon damlattığım için kırmızı gorunuyor. O yarada ısırık bu ısırma olayını kendim gordugum için eminim. Ayırmak için gerekli olanı yapacağım zaten.

Aynı akvaryumda 2 kaplumbaga daha var onların kabukta buna benzer hiçbirşey yok.
Bu mantar türü bulaşıcı mıdır?


Cem'in attığı link i de inceledim dediğin gibi kırmızılık harici dairesel şekil benziyor. Soldaki resimde ilk safhalarsa öyle kabarıklık şeklinde de değil ve alt kabukta ust kapukta hiç yok. Sadece yan kabukta.

Yine Mantar olduğunu kabul ederek hareket edelim;

Bugün bile akvaryum ve filtre temizliği yaptım tekrar. Daha yeni yapmış olmama rağmen.
Suya koymam gereken bir ilaç var mı?
Delik içini kazıma işlemi ni nasıl uygulamam lazım?
 
Minyatür eğe ile hafifçe kazıyabilirsin. Her gün batikonu sabah akşam sür. Kuru yerde beklet 5-10 dakika kadar. Mantar kremide sürebilirsin ama sonra kulak pamuğu ile temizlemen lazım suya karışmasın.

Suya metilen mavisinden 1 hafta boyunca her gün iki damla damlat. İlk gün 3 damla daha iyi olur. Akvaryumu ve ürünleri iyice yıkasaydın özellikle kök varsa kaynar suda dursun.

İç filtre kullanıyorsun diye hatırlıyorum. En kabası 10 günde bir mutlaka temizlenmeli yoksa içindeki kirler mayalanıp bakteri üretmeye başlar. süngeri yıkadıktan sonra sıcak suya tut. Kaynar olmayan sıcak suda ise filtreyi durula.

Eğer dış filtre varsa malzemeleri sıcak suda yıka. Bir süre daha kullan. Hayvan düzeldiğinde bu malzemeleri at. Süngere kaynar su dök. Yeni alacağın malzemelerden biri mutlaka karbon olsun.

Yine hayvanlar düzelip filtre malzemelerini yenilemeden evvel hayvanları başka kaba alıp akvaryuma temiz su koyup içine yeterince tuz döküp erit filtre suyu en az 12 saat döndürsün. Filtre iç filtre ise yıka öyle tuzlu suya koy.

İş bitince suyu boşalt. Temiz su ile yıka durula ve sonra temiz su koyup hayvanları akvaryuma koy.
 
Tamam Cem aşama aşama yaparım artık.
İç filtrem vardı ama sonra calistirmadim. Onunla oyun oynuyorlardı sadece top gibi. Temizlikte genelde sıcak su kullanıyorum zaten yanı işlemi yapmisim metilende damlatayim baticonu yaptım zaten.
Minyatür ege dediğin nasil nereden bulurum ?
 
Seni dilanla karıştırdım neslihan iyi mi ? Her gün bir kez 4 damla metilen damlat. Substratı çıkarıp carbon koy. Eheim iyi. Senin akvaryumda da olacak iş değil ya.

Eğeyi yapı marketlerde ve hırdavatçılarda bulabilirsin. 6 tanesi bir arada satılır. Törpüden küçüktür. Çivi kalınlığında yassı yuvarlak üçgen vb. Bir arada.

Örnek link vereyim bunlardan alacaksın tabi bunlar pahalı ucuzu da var bunların
http://www.hepsiburada.com/bmx-profesyonel-ege-seti-10-lu-090694-p-HRMAR090694
 
Olsun Cem sorun değil zaten bugün tamamen boşaltım akvaryumu. Kabuk sorunu olanı ayırdım özel bakıma aldim. Digerleride idareten biry kapta duruyor. Akvaryumu bi temizleyim kumu bosaltmak zor bitmiyor is. Tekrar filtreyide yarın açarım artık.
 
Akvaryuma temiz su doldur. Yarısı kadar yeterli sonra suya tuz döküp kumu içinde karıştır yoğun tuzda beklet. Boşaltma ile uğraşma. Temiz su ile suyu inceltirsin.
 
Turşu yapar gibi Oldu bol tuz ???? yarın devam edicem Cem havuz bu akvaryum değil ki
 
Onun için dedim o kum çekilip çıkarılacak gibi değil. Plastik büyük küreklerden varsa onunla karıştır hatta.
 
Ben o kumu bütün nasıl bosaltabilirim?

Bu arada kabuk mantarı olan olivia ayrı bir kapta sabah akşam batikon yapıyorum günde 2 saat balkonda doğal güneşte gunesleniyor. Yaralar ve mantarın kızarıklığı bugün daha solgun gorunuyor birkaç gün sonra sizinle de paylasicam. Yaraları biliyorum da Mantar bu kadar hızlı sonuç verir mi ?
 
Cvp: Yan Kabukta Delik

kum boşaltma işini ilk maşrapa ile kabaca alıp kalanı dipçekle boşaltabilirsiniz, varsa pilli dip süpürgesi ile de kolaylıkla boşaltabilirsiniz
 
Cvp: Yan Kabukta Delik

o zaman normal dipçekle de yapabilirsiniz sadece bolca suda tahliye edersiniz onuda sonra tekrardan akvaryuma koyarsınız
 
İlla komple çıkarayım diyorsun neslihan. O zaman dip sifonunun pompalı tipi de olur su çekmeye başladığında kuma sok kumu çekmeye başlar. Yalnız kovaya da dikkat et. Su taşmasın. Kova ağır olacaktır sen taşıma.

Bayağı bir zaman olmuştur mantar yerleşeli. O bölge hasar almışsa yerleşip başlamıştır yemeye. İşin garibi diğerlerine bulaşmaması. Baktın değil mi onlara da.
 
Cem diğerlerinde yok iyice dikkat ettim. Gerçek bi kabuk mantari görmediğim için yorum yapamiyorum. Ama en garanti mantar gibi hareket ediyorum. O kumu artık bosaltırım icim rahat etmez benim. hatta akvaryumu tekrar kurmayabilirim. Pompali sifon benim akvaryumda çalışmıyor yükselti yetmediği için ama bir yöntemini bulucam. Kova kullanmıyorum hemen pencereden balkona gidiyor ????
 
Geri
Üst