Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yan yüzme ve baloncuk çıkartma

banyoterligi

Bordo Bereli
Herkesin 30 Ağustos zafer bayramı kutlu olsun öncelikle.

Arkadaşlar Hakkı ya sabah yem vermek için gittiğimde çok hafif bir şekilde yan yüzdüğünü gördüm. Hemen telaşlandım. Aldığım günden beri ısıtıcısı 28 derecede aktif halde. Hatta annem kimi zaman kışın tak hayvanı haşlıcaksın gibi laflarına maruz kaldığımda oldu :t65y:

Herneyse çok hafif sağa eğimli olarak yüzdüğünü farkettim. Ama her dakika değil ara ara öyle yapıyor. Mesela suyun üstüne nefes almaya çıktığında gibi. 13 gündür benimle ilk defa böyle birşeyi gözlemledim. Yeni birşey olduğu belli. Dün cuma günü sipariş verdiğim lamba geldi. 40w soft ampul almıstım. Sıcaklık gayet iyiydi dün 1-1,5 saat aralıksız kabuğunu kuruttu sıpa. Kabuk değişme aşamasında oldugundan özen veriyor sanırım. Akşam üstü lambam max 40 w , ampul de 40 w tı fakat bir şekilde ampul bozuldu. Sabahleyin (yeni geldim eve) abartmıyorum 7 tane elektricik gezdim. Hiç birinde 40w soft ampul yok. 25,60,75 w var. Dün aldığım tekfen 40w soft tu. Hiç bi yerde bulamayınca 25w philips soft ampul aldım. Şimdi ölçtüm 30-31 derece kuru alan sıcaklıgı.

Bu arada kısaca anlattım ki durumu hastaysa veya değilse sağlıklı öneriler gelsin diye. Çok hafif yan yüzdüğünü gördüm, iştahı yerinde. Hareketinden birşey kaybettiğini düşünmüyorum. Suya batma olayını görmedim ama suyun dibine inip çıkıyor. Ayrıca gözlerde kapanma, kabuk altında pembeleşme ve salya sümük olayı yok. Yalnız ara ara suya büyük kabarcık cıkartıyor. Nefes alma şeysi diceksiniz ama 1-2 kere büyük baloncuk çıktı

Cvp: Yan yüzme ve baloncuk çıkartma

hastalık konusunda pek zannetmiyorum çünki 1 belirti fln var , o yan yüzmeyide ben yanlarına gidince filan yapıo bnmkiler bi sorun yok .

Şu baloncuk benimkide cıkartıyor ama yan yüzme yok benimkinde.:ff:

Arkadaşlar lambayı açtığımda kuru alanın üstünde bizimkisi baya kalıyor. İdeali nedir? Şuan oranın sıcaklığı 33-34 derece. Su 28. Ama memnun galiba halinden. Kafasını germiş hatta lambaya doğru.
Çok fazla kalmasın diye arada yanına uğruyorum arada suya kaçmasını sağlıyorum problem olmasın diye.

İdeali nedir?

bence bi sorun yok benimkiler bazen sırt üstü bile yüzüyorlar ama hiç hastalık belirtiside göstermediler daha

bence bi sorun yok benimkiler bazen sırt üstü bile yüzüyorlar :) ama hiç hastalık belirtiside göstermediler daha

Hiç toplam süreyi ölçmedim kuru alandaki ama şöyle diyebiliriz kapluş kuru alanda gerine gerine kuruyorsa herşey yolunda keyfi de yerinde, kuru alana çıkmış sadece oturuyorsa problem oladabilir olmayadabilir :) Bence de kuru alan sıcak olduğu ve günlerdir gerine gerine kuruyamadığı için kuru alanda şimdi. Bir hastalık olduğunu zannetmiyorum ama tabii gözlemlemek gerek.

Öncelikle ampulle sorun yaşamana üzüldüm. Malesef ki soft ampul bulmak işkence. Zaten gittiğim bazı elektrikçiler ne olduğunu dahi bilmiyordu. O yüzden bulduğum yerde sona kalan 2 tanesini aldım. Birini kullanıyorum diğeri yedek olarak saklıyorum. Bir daha denk gelirse stoklamayı düşünüyorum :D

Yan yüzmenin bir sorun boyutunda olduğuna emin misin? Baloncuk çıkartma durumunu neredeyse her kaplumbağa yapıyor. Pakize çıkarttığı baloncukları yutmaya çalışıyor hatta :) Her burnundan sıvı fışkırtmak, baloncuk çıkartmak akciğer enfeksiyonu belirtisi değildir
Bakınız Pakize:
mailto:/img17/4746/fsddf.jpg

Kuru alan sıcaklığı 31-32 derece ideal. Zaten sıcak günlerdeyiz 25 watt yakına konulduğu zaman yeterli olacaktır.

Evet, akciğer enfeksiyonu belirtilerinde kuru alanda çok kalma vardır. Fakat bu kuru alanda kalma bacaklarını gerip keyif çatma şeklinden çok uyku halinde olma şeklindedir. Bir kaplumbağanın günde 3-4 saatini kuru alanda geçirmesi normal bir şeydir. O nedenle miniği kuru alandan kovmaya çalışma :)

Tuba hanım onu bende düşündüm 10 günün acısını çıkartıyor sanırım :t65y:

Belkız, sorma ya 7 tane yere gittim. 40lık yok. Piyasdan kalktı diyor. 25 i var 60 ı var 75 i var 40 nasıl olmaz? Aradan kaynak yapan 40 w lık ampulu kaldırmışlar piyasdan :t65y:

açıkcası problem boyutudunda olup olmadığını anlayamadım. Çok hafif eğimli yüzüyordu. Bu arada lamba yanarken zaman zaman geriniyor. Zaman zaman transa geçiyor. Yani yarı uyku hali gibi kuru alanda ayakta uyumak deyimini yapıyor gibi :)

Bir sorun teşkil eder mi bilmiyorum yani düne kadar havalar sıcaktı. Dün soğudu baya. Lambada dün gelince biraz lambanın altında güneşlendik. Acaba ondan mı kaynaklanır diye düşünüyorum da başka bir problemimiz yok şükür. Bekleyip görücez sanırım.

Birde sormak istediğim birşey var arkadaşlar. Kuru alanda dururken böyle aralıklarla ağzını açıp çok afedersiniz ama geğirir gibi bir hareket yapıyor, neden yapıyo olabilir ? [/b]

benim edinin keyfi yerinde demekki kuru alanda büdünün üstüne çıkıp geriniyodu :D

Kapluşlar ara sıra esnerler, söylediğiniz hareket o olabilir ancak sık sık ağzını açma ve nefes almaya çalışma hastalık belirtisidir.

tubidik' Alıntı:
Kapluşlar ara sıra esnerler, söylediğiniz hareket o olabilir ancak sık sık ağzını açma ve nefes almaya çalışma hastalık belirtisidir.

Öyle belirtileri var ki hakkı'nın da marjinal yahu. Hasta mı değil mi anlayamadım :ff: Video çekmeye çalışıcam

Video çekmeye çalıştım ama odaklanamadığından bulanık oldu. Bende foto çektim buyrun.

Güneşlenirken

mailto:/10/y/cfw3r.jpg

Bunlarda kabuğunun altı.

Düz beyaz birşey var nedir o? hastalık mı? Daha net için bu fotoğraf..

Alttaki beyazlık; kabuğun kenarı kalkmış olabilir, elinizle değdiğinizde kabuk olup olmadığı anlaşılabilir ya da kabuk büyüdüğü için araları açılıyor da olabilir tam anlayamadım ben de.
Kaplumbağanızda görüntü olarak bir anormallik yok gibi, kabuğunu da iyice kurutmuş :) Birkaç gün gözlemeye devam edin isterseniz hareketlerinde yavaşlama yem yerken iştahsızlık gibi durumlar ortaya çıkmazsa muhtemelen herşey yolunda demektir.

Kabugun altındaki yerden bahsediyorsunuz dimi? Ordada çizgi gibi kabugundakine benzer bişeyler olmus sanırım. Kabukta pembelesme vs yok bakalım. Problem varsa da erken tesjis almak istiyorum

Alt kabuğun kapluşa göre sağ ön kısmı çapraz şeklinde iki plaka arasındaki beyazlığı söylemiştim ben. Şimdi nasıl kapluşunuz artık inmiştir kuru alandan herhalde ?

Tabi lambayı kapattığmda indik. Sanırım kabuk değiştirmesinden dolayı kurutmasına ayrı bir özen gösteriyor. Bu arada kabugunun altı da degisicek mi? Siz capraz yerden bahsediyonuz ama üstte kabugun piramitleştiği beyaz cizgi seyden alttaki siyah halkaların orda da var dikkat ederseniz. O da mı ergenlik cizgisi? Ve sanırım hafiften alt kabugun yanlarında da var. Alt kabugun o kısımları haric sarı ama sanki oraları beyaz-cok cok acık pembe gıbı duruyor. Yanılıyomuyum

Evet alt kabuk da üst kabukla paralel şekilde büyüyecek :) Işığın kapanmasıyla suya girmesi iyi haber :)

Sanırım Hakkınyus lamba-sever veyahut 10 günlük lambasız kuru alana çıkmamanın acısını çıkartıyor :haha:

Tuba hanm bilgileriniz için teşekkür ederim. Merakımdan soruyorum ama flaşsız olan fotoğraftaki (yanni alt kabuğunun daha belirgin olduğu foto) siyah halkaların ortasındaki beyaz çizgi ve kabuğun yanlarında beyaz-çok hafif pembebeyaz arası birşey büyüme şeysimi?

Kuru alanda lamba altında kafayı biraz gererek takılıyoruz ama biraz önce bizimkisi o şekilde uyuyakalmış arkadaşlar. Beni görünce uyandı. Problemmidir? Birde alt kabuguyla ilgili yorum yaparmısınız

Mert Bey arada uyuyabilir. Kapluşların hareketlerinde bizi endişelendiren, ters birşeyi sürekli yapmasıdır yani sürekli ağzını açması, sürekli kuru alanda kalma, kuru alanda sürekli uyuma gibi. Alt kabuk bana büyüyen bir kabuk gibi göründü ama o beyazlıklarda farklı birşeyler farkederseniz kokuşma kadifemsi yapı gibi o zaman bir problem olduğunu düşünebiliriz.

Konuyu komple okudum Mert. Kabukta ve kuru alan tavırlarında hiç bir sorun olduğunu sanmıyorum. Ağzını çok sık açmıyorsa tabi.

Su içinde ağzından balon çıkarmaları normal. Batıp çıkarken derinliği ayarlamak için de bunu yaparlar. Özel bir sistem gibi düşün. Ancak sürekli bir baloncuk çıkarma dengesizlik belirtisidir.

Yan yüzme istemsiz ise, kendini toparlayamıyorsa akciğer enfeksiyonunun başlangıç belirtisidir. Keyiflerine göre şekilden şekle girerler yüzerken, ancak dediğim gibi düzelmeye çalışıyor ve olmuyorsa enfeksiyon başlangıcı olabilir. Ben bir kaplumbağam sadece hafif eğik yüzüyor diye Vildan hanıma götürdüm. Kabuk değişimide geçiriyordu. Fazla harekeli olduğunu tahmin edip ve enrjisini çok harcadığını söyledi. Enfeksiyon başlangıcında olduğu için kısa bir antibiyotik tedavisi ile çözdük. 3 günde tedaviye cevap verip ertesi günde ilacı uygulayarak 4 günde tamamen atlattık. Yani sen durumunu daha iyi tahmin ediyorsundur. Ama ben yaşadığım bu olayda erken teşhis yardımıyla kısa sürede ilerlemeden atlattım. Ben ne yapardım diye sorarsan, garanti olsun diye uzmana gösterirdim. Bir şey yokken bile nadiren götürüp kontrol ve parazit tedavisi yaptırıyorum. Ancak biraz daha gözlem yapayım başka belirtiler çıkarsa daha net olur dersen buda bir yöntem.

Lamba konusunda şunu belirteyim. Su 28 derece ise kuru alan 32-33 olmalı. Su 26 derece ise kuru alan 30-31 olmalı. Yani su ve kuru alan ısı farkı 4-5 derece olmalı. Fark azsa hem üşütme hem kuru alan isteksizliği olur. Fark fazla ise gene suya girince serin gelir. Kuru alanda çok sıcak gelip daha az durmasına sebep olur. Bence lambayı 40 w altında alma. Gerekirse 60 w alıp mesafeyi artır.

Geri