Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yavru şu kaplumbağamıza akciğer enfeksiyonu tedavisi

EmirinKabuğu

Yeni Üye
Katılım
10 Ara 2019
Mesajlar
4
Kabuk'umuz 4 gündür birşey yemiyor. Dün kuru alanda boynunu uzatarak yutkunur gibi yaptığını farkettim. Forumu geç keşfettim ve malesef akciğer enfeksiyonu olduğunu anladım.
Van da yaşıyoruz ve dün akşam bulabildiğimiz en bilgili veterinere götürdük, başlangıç evresi dedi ve şırıngada antibiyotik verdi. 33 derecede ayrı kapta antibiyotikli su (kabuğunu biraz aşan ve tutunarak uyuyabileceği birşey koyarak) 12 saat bekletin ve sonra vitaminli normal akvaryumuna alın, 5 gün devam edin görelim dedi, yaptım da. Bu arada akvaryumumuzun üstü kapalı değil, havlu örtüyoruz. Sabah 7 de çıkarıp lambasını açtım ve akvaryuma koydum. Direk lamba altına gitti, beni görünce suya kaçtı. Hala birşey yemiyor. Zaten burda iyi marka birşey bulmak zor. Sorun şu ki forumdaki yazılarda ağzına direk verin, olmadı sürün yazılmış, ve son evre denmiş, kurtulamamasından korkuyorum. Tereddütte kaldım, suya koymaya devam mı etsem, yeme yada ağzına mı sürsem. Nasıl bir yol izlemeliyim.
1 lambamız ve uva-uvb lambamız var ancak ısıtıcı özelliği azmış sanırım. Isıtıcı ampül aldım, onu da başka bir lambayla kullansam mı ?
Oğlum çok üzülüyor ve ben de vicdan azabından ölüyorum.
Malzemelerin fotosunu yükleyemedim.
 
Foruma hoş geldiniz. Geçmiş olsun. Evet hayvan akciğer enfeksiyonu ve o boyun hareketi akciğerdeki iltihabın en yoğun olduğu ve nefes almada güçlük çektiği için zoraki nefes alma hareketi. Bu son evre işareti olarak görülür.

Hekimin verdiği antibiyotik kaç litre su için kaç damla konuluyor? İlacın ismini gördünüz mü? 5 günlük süre doldu mu?

Vitamin damlayı hergün bir damla doğrudan ağzına hayvan dik tutularak damlatılacak. Ağzını açmaz ise ruj sürer gibi 10 saniye aralıkla üçer defa sürün az da olsa bir damlaya yakın ağzına girer.

Ertesi gün bir stick yemi çay kaşığında sulu çözelti halinde eritin. Hayvanı yatay vaziyette tutup ağzını açtığında kaşığı ağız arasına koyup az bir miktar dökün çok değil ve hayvanı dik tutarak değil ciğerlerine kaçabilir.

Isıtma lambasını sürekli yakın. Uvb içeren uv ampul ısı vermez. Hayvan ısınsın. Uv ampul çok çıktığı satte 2 saat kadar yeterli. Radyasyon yaydığı için göz ve deri temasınız olmasın. Ampul çanaktan dışarı sarkıyorsa çanağın hava delikleri varsa kapamamak şartıyla alüminyum folyo ile sarın. Ampul ucu yandan gözükmesin.

Isıtma 32 derece sıcaklıkta su 28-29 aralığında olsun. Lamba mesafesi için tabana cam derece koyun yarım saat sonra bakın 32 olduğu nokta uygun mesafedir. Ampul tercihen soft ampul olsun. Mavi yoksa kırmızı o da yoksa yeşil 40 W armut ampulde olur bu loşluk verdiği için gecede hayvan ışıktan rahatsız olmadan uyuyabilir. Hayvan halsiz olduğu için sürekli kuru alanda duracaktır. Tahminen 4 satte bir suya bırakın su içsin ve tekrar çıkarın. Akciğer enfeksiyonunda ölmeler suya indiğinde halsizliğe bağlı boğulmadır.

Hayvan esinti cereyanda kalmasın dış ortam soğuk olmasın.

Son olarak hayvanın kabuk boyu nedir?

Resim yüklemede https://imgyukle.com üzerinden yükleniyor. Linki kopyalayıp buraya yapıştırıyorsunuz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Öncellikle cvp için çok teşekkürler Cem bey. Veteriner antibiyotikli su için oran vermemiş, ufak saklama kapına 0,5 ml dökün demiş eşime. Başlangıç evresi demiş, antibiyotiğin adı da yok, o yüzden pek güvenemedim zaten. Tedaviye dün akşam başladık, 5 gün dolmadı.
Vitamini vermiştim zaten forumda sizin yorumlarınızı okuyunca, her sabah işe gitmeden versem olur sanırım.
Yemi de kaşıkla vermeye başlıyorum hemen.
Isıtıcı lambayı taktım, sürekli açık bırakıcam. Okuldan 5 gibi geliyoruz, yavrum kavrulur mu diye korkuyorum.
Uv lambayı ancak akşamları evdeyken açabilirim ne yazıkki, işe yarar umarım. Lamba fotosunu yükleyeceğim. Lambaları forumu keşfetmeden önce int ten sipariş ettim, işe yarıyorlardır umarım.
Akvaryum sıcaklığı önceden 28 dereceydi, veteriner söyleyince 32 derece yaptık. Evde değilken akvaryumda boğulmaz umarım. Silis kum almıştım ama henüz akvaryuma koyamadım bu son durumun telaşıyla, koyayım mı acaba?
Malûm Van da kış soğuk oluyor, kombiyi bile kısmıyoruz evden çıkarken üşüyecek diye.
Kabuk boyunu bugün ölçtüm 5cm, ve çok küçük. Aslında çok güçlenmişti, iştahı da iyiydi, umarım ölmez.
Eşimi tekrar veterinere yolladım, 1 ml vermeyin çok küçük, ağır gelebilir demiş. Ufak boy şırıngayla yemi eritip ağzına damların demiş. Buranın şartlarında beklediğimden bilgili ve ilgili çıktı.
Sanırım ne kadar uğraşsak da kurtaramayacağız ve çok üzülüyoruz ailecek.
Şimdiden teşekkürler Cem bey.


Bu arada antibiyotikli suda mı bekletelim yoksa başka tavsiyeniz var mı ?



Yem ve vitaminimiz
Isıtıcı lambamız kırmızı
Veteriner tavsiyesiyle oluşturduğumuz düzenek
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Silis kum dursun lamba için zamanlayıcı alırsanız kendi açılıp kapanır. Basit düzey analog işinizi görür. Yapı market yada elektrikçilerde bulunur.


Su ısısını yükselttiğinizde dış ortam ile ısı farkı artar. Hayvan sudan çıktığında üşür. Ben buna banyo etkisi diyorum. Sıcak banyodan dışarı çıkıldığında hissedilen soğukluk gibi. Sudan çıkıp lamba altına gittiği süreçte hayvan ıslak çıktığı için soğuktan etkilenir. Esinti yada cereyanda kalmadığı durumlarda enfeksiyon bu sebeble oluşur. Yetişkin hayvanlar yağ bağladığı için fazla etkilenmez.

Şırınga ile verilebilir lakin hassas bir baskı uygulamak gerekiyor. Fazla basınçlı sıkılırsa yine ciğerlere gidebilir. Bu yem işini günde bir defa yapın. Bu tür zorlamalar hayvanı yıprattığı gibi strese sokar.

Vitamini günde bir defa verin zaman farketmez. Hayvan ufak fazlası zararlı olur. Vitamin kırgınlığı alıp iştah açar.

İlacın antibiyotik oranı nedir bilmiyorum sadece bu akşam ağzına bir damla damlatın. Ertesi gün eczaneden genta göz damlası alın bu geniş spektrumlu ve düşük dozajlı antibiyotiktir. Bunu her gün sabah akşam ağzına ikişer damla damlatın. 3. gün sabah ilaca cevap vermemişse üçer damlaya çıkarın. Haber verirsiniz.

Ayrı bir yere alıp suya damlatma yoluyla tedavi etmek pek faydalı olmadığı gibi hayvanı da strese sokar. Bu sebeple ağıza damlatıp akvaryumdan çıkarmamak daha etkili oluyor. Bu şekilde çok hayvan kurtardık.

Renkli taşları çıkarın onlar salınım yapar. Su ısıtıcı ise en az 5-6 cm su içinde olsun. Çalışırken hava teması olursa camı aşırı ısınıp patlar. Akvaryum ile uğraşırkende fişini çekip soğumasını bekleyin.

Gammarustan 2. Gün itibariyle günde bir kez bir tane suya atıp hayvanı önüne koyun. Yerse yaşama süresini biraz uzatırız. Stick yem yok ise bulabilirseniz sera raffy P alın. Yalnız bu 250'lik kutuda satılıyor. Eritme anlamında jbl tortil yem daha uygun ama bu her yerde bulunmuyor. Bir de ufak kutuda 100'lük tetra reptomin var.

İşin gerçeği hayvanın gösterdiği belirtiler ve küçük olması durumunu pek parlak göstermiyor. Başını ileri atıp nefes alma halini düzeltebilirsek ciğerlerdeki iltihabı atma yolunda adım atmış oluruz. İlk bir hafta 10 gün kritik süreç.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Dediklerinizi aynen yapıyoruz, ekipmanları da düzenledik. Ama hala yemiyor, biz yedirmeye çalışıyoruz. Umudum azaldı ama bekleyip göreceğiz.
Tekrar teşekkürler yardımlarınız için.
 
Herşeyi deniyoruz, şırıngayla suda erittiğimiz yemi ağzına sürüyoruz. Eskisi kadar nefes alamama hareketini yapmıyor ama hala hiç yemek yemiyor, vitamin ve damlaya da devam ediyoruz. Lambalar açık, şu sıcaklığı iyi, dediğiniz yemleri daha o hafta aldım, ama yemek konusunda bir değişiklik yok. Çok halsiz doğal olarak, ayaklarını geriye doğru uzatıyor bazen, çoğunlukla ısıtıcıya tutunuyor, bazen de filitreye. Yapabileceğimiz başka bişi var mı acaba ?
 
Yok yapılacakları yapmışsınız. Hastalıkların ağır sürecini atlatana kadar iştahsızlık devam eder enerjiyi depoladığı yağdan karşılar. O da tükenene kadar. Küçüklerde yağ depolama azdır. Bu da dirençlerini çabuk tüketir. Onun için ne kadar yem yedirebilirseniz yedirin.

İlacı 1 haftalığına sabah akşam dörder damlaya çıkarın. Öbür hafta durumunu yazarsınız. Dozajda bir ayarlama yapabiliriz.

Akciğer enfeksiyon tedavisi uzundur ayları bulur. Nefes alma durumu toparladıysa ilaca cevap veriyor demektir. Ciğerlerdeki iltihabı atıp nefes almayı normale çevirebilirsek hayvan kurtarabilir.

Vitamini 2 günde bir, bir damla yapalım hayvan bu sefer fazla vitamin yüklenmesin. Antibiyotik ile aynı anda da vermeyin. Etkisini azaltabilir. Yüklenelim derken bu seferde böbrekleri ve karaciğeri elden çıkarmayalım. Hem antibiyotik hem vitamin zorlar.

Suda duruyorsa su içiyordur bu iyi. Antibiyotiğin ve vitaminin zararını bir miktar tolere eder.
 
Cvp: Yavru şu kaplumbağamıza akciğer enfeksiyonu tedavisi

EmirinKabuğu' Alıntı:
Kabuk'umuz 4 gündür birşey yemiyor. Dün kuru alanda boynunu uzatarak yutkunur gibi yaptığını farkettim. Forumu geç keşfettim ve malesef akciğer enfeksiyonu olduğunu anladım.
Van da yaşıyoruz ve dün akşam bulabildiğimiz en bilgili veterinere götürdük,  başlangıç evresi dedi ve şırıngada antibiyotik verdi. 33 derecede ayrı kapta antibiyotikli su (kabuğunu biraz aşan ve tutunarak uyuyabileceği birşey koyarak) 12 saat bekletin ve sonra vitaminli normal akvaryumuna alın, 5 gün devam edin görelim dedi, yaptım da. Bu arada akvaryumumuzun üstü kapalı değil, havlu örtüyoruz.  Sabah 7 de çıkarıp lambasını açtım ve akvaryuma koydum. Direk lamba altına gitti, beni görünce suya kaçtı. Hala birşey yemiyor. Zaten burda iyi marka birşey bulmak zor. Sorun şu ki forumdaki yazılarda ağzına direk verin, olmadı sürün yazılmış, ve son evre denmiş, kurtulamamasından korkuyorum. Tereddütte kaldım, suya koymaya devam mı etsem, yeme yada ağzına mı sürsem. Nasıl bir yol izlemeliyim.  
1 lambamız ve uva-uvb lambamız var ancak ısıtıcı özelliği azmış sanırım. Isıtıcı ampül aldım, onu da başka bir lambayla kullansam mı ?
Oğlum çok üzülüyor ve ben de vicdan azabından ölüyorum.
Malzemelerin fotosunu yükleyemedim.

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]öncelikle iyi akşamlar yaklaşık 1 hafta önce [/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]akciğer[/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif] [/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]enfeksiyonu[/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]nu atlattık kaplumbağam bonibonla söylediğiniz belirtilerin biri hariç diğerlerinin tamamı birebir uyuyor bonibonda beyaz lekelenme yoktu fakat ben bunu da biraz araştırmıştım sanırım kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir gelelim diğer belirtilere bunlar [/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]akciğer[/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif] [/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]enfeksiyonu[/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif] belirtileri ama daha iyi anlamam için kaplumbağanızın alt kabuğunun fotoğrafını gönderebilirseniz net bir cevap verebilirim eğer alt kabuk eskisi gibi sarı bir renk değilse yan taraf (üst kabukla birleşim yerleri) daha koyu pembeye dönük bir renk aldıysa bu orta seviye bir [/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]enfeksiyonu[/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]n habercisidir ama böyle bir durum yoksa henüz başlarındadır hastalığın yapmanız gereken şey endişelenmeden bir veteriner hekime başvurmak fakat ben bu konuda bayağı bir sorun yaşamıştım çoğu veteriner sürüngenler hakkında pek bir bilgiye sahip değil yada ilgilenmek istemiyorlar hastalıpın başında iştahsızlık belirtisiyle 3 kere götürdüğüm bonibonumla igilenmediler belkide bebek olduğu için antbiyotik iğnenin dozajını ayarlayamamaktan korktular bu süreç 3 hafta böyle tekrar etti ve en sn günlerde artık sabaha kadar uyumadan başında beklemeye başlamıştım aynı sizin söylediğiniz boğazı esneme gibi açma hareketi aslında nefes almakta zorluk yaşamasının göstergesi daha sonrasında şirinvet adında bir hayvan polikliniği buldum ve oraya götürdüm allah razı olsun asla kaçmadılar ve fazlasıyla ilgiliydiler antibiyotik iğne yapıldı alt iki bacaktan ve vitamin şurubu verildi eve ilk geldiğinde aynı görünüyordu bu yüzden biraz endişelendim fakat ertesi gün bonibonum resmen canlandı o acı çeken hali gitti tam bir canavara dönüştü yem yemeye başladı ve şuan 1 hafta sonunda hastalığı tamamen atlattık sana önerim söylediğim yeri araştırman ve suyunun sıcaklğını 32 dereceye çıkarman [/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]akciğer[/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif] enfeksyonunun nedeni üşütmektik bebeğin üşütmüş[/font] senin gibi bende fazlasıyla vicdan azabı .ektiğimden bildiklerimi herkese anlatmaya çalışıyorum [font=Tahoma, Geneva, sans-serif]umarım yardımcı olabilmişimdir [/font]mailto:/forum/images/s3/7b8499a6.gif
 
Cvp: Yavru şu kaplumbağamıza akciğer enfeksiyonu tedavisi



[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]öncelikle iyi akşamlar yaklaşık 1 hafta önce akciğer enfeksiyonunu atlattık kaplumbağam bonibonla söylediğiniz belirtilerin biri hariç diğerlerinin tamamı birebir uyuyor bonibonda beyaz lekelenme yoktu fakat ben bunu da biraz araştırmıştım sanırım kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir gelelim diğer belirtilere bunlar akciğer enfeksiyonu belirtileri ama daha iyi anlamam için kaplumbağanızın alt kabuğunun fotoğrafını gönderebilirseniz net bir cevap verebilirim eğer alt kabuk eskisi gibi sarı bir renk değilse yan taraf (üst kabukla birleşim yerleri) daha koyu pembeye dönük bir renk aldıysa bu orta seviye bir enfeksiyonun habercisidir ama böyle bir durum yoksa henüz başlarındadır hastalığın yapmanız gereken şey endişelenmeden bir veteriner hekime başvurmak fakat ben bu konuda bayağı bir sorun yaşamıştım çoğu veteriner sürüngenler hakkında pek bir bilgiye sahip değil yada ilgilenmek istemiyorlar hastalıpın başında iştahsızlık belirtisiyle 3 kere götürdüğüm bonibonumla igilenmediler belkide bebek olduğu için antbiyotik iğnenin dozajını ayarlayamamaktan korktular bu süreç 3 hafta böyle tekrar etti ve en sn günlerde artık sabaha kadar uyumadan başında beklemeye başlamıştım aynı sizin söylediğiniz boğazı esneme gibi açma hareketi aslında nefes almakta zorluk yaşamasının göstergesi daha sonrasında şirinvet adında bir hayvan polikliniği buldum ve oraya götürdüm allah razı olsun asla kaçmadılar ve fazlasıyla ilgiliydiler antibiyotik iğne yapıldı alt iki bacaktan ve vitamin şurubu verildi eve ilk geldiğinde aynı görünüyordu bu yüzden biraz endişelendim fakat ertesi gün bonibonum resmen canlandı o acı çeken hali gitti tam bir canavara dönüştü yem yemeye başladı ve şuan 1 hafta sonunda hastalığı tamamen atlattık sana önerim söylediğim yeri araştırman ve suyunun sıcaklğını 32 dereceye çıkarman akciğer enfeksyonunun nedeni üşütmektik bebeğin üşütmüş[/font] senin gibi bende fazlasıyla vicdan azabı .ektiğimden bildiklerimi herkese anlatmaya çalışıyorum [font=Tahoma, Geneva, sans-serif]umarım yardımcı olabilmişimdir [/font]
7b8499a6.gif
Kaplumbağanız ne kadarlıktı acaba?
 
Geri
Üst