Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yemi bogazinda tutup kusup bidaha yiyor lutfen yardim edin ? :(

cgozp

Yeni Üye
Katılım
1 Mar 2020
Mesajlar
4
Nerdeysi bir aydir boyle kaplumbagam ne yem verirsem veriyim istahla yiyor . Ama agzinda tutuyor yutuyo gibi gelmiyo bana sonra birden fazla birikince kusuyo gibi bisi yapiyo sonra gene yiyo ama agzinda duruyolar dikkatli bakinca agzinin arasinda gorebiliyorum her yem verisimde boyle oluyor videosunu da ekledim yardimci olabilirseniz cok sevinirim Sorun nedir ve ne yapmam gerekir simdiden cok saolun arkadaslar. Videodada turuncu turuncu karidesleri agzinda tuttugunu gorebilirsin o kadar ki yenisine agzini acarken onceden yedigi agzindan cikiyor nerdeyse.
 
Bu oburluğa varan iştah, kış uykusuna yatan hayvanlarda yağ depolama eğilimi sonucu olur. Doğal ortamlarında yem bulmaları kolay değildir ve birden fazla olduklarında rekabet doğar. Onun için atik davranıp fazla yemeye çalışırlar.

Bazıları ısırıp küçük parçalar halinde yerken bazıları doğrudan yutar. Özellikle stick yemler ıslandığında genleşir. Hayvan yem daha yumuşamadan yuttuğunda bu midesinde genişler. Doyma eşikleri yüksek ve beyinleri doyma uyarısını geç verdiğinde sürekli ve hızlı yiyen hayvanda hazımsızlık başlar. Karnı kabuk altında şişer. Hayvan rahatlamak için başını ileri atarak öğürür ve kusar. Çıkardıklarını sonra tekrar yemeye çalışır.

Hayvan res ise reslerde 0.5-1mm arası kalınlıkta sarı silis kum kullanırız. Hayvan bu kumdan yiyerek hazımsızlığını giderir ve bağırsaklarındaki olası parazitleri atar.

Biz kış uykusuna yatıracak olanakları sağlayamadığımız için obez yani yeterinden fazla yağ bağlamasını istemeyiz. Bazı hayvanlar yem dışında dışkılarını da tekrar yer. Onun için belli ölçü üstü sağlıklı olmaz. Sağlıklı bir vücut yapısı için hayvanın yüzeceği alanda boyca uzun olmalı.

Hayvanın kabuk boyu nedir?
Yem olarak neler kullanıyorsun?
Dışkılamada problem var mı kabızlık gibi?

Hazımsızlığın dışında ağızda yara, aft (pamukçuk) olması yada yemin bozulmuş veya bayat olması da yem yememe yada yerken zorlanma sebebidir.
 
Oncelie Cem bey hizli geri donusunuz icin cok tesekkur ederiz cok endiselenmeye baslamistim. Kabuk boyu 18 cm civari 12 yasinda kendisi yem olarak uzun bir sureye kadar genelde turtle stick yesillerden veriyordum ama son 1 aydir agirlikli kucuk karidesimsi bocek dedimlerinden veriyoruz. Genelde sabah 1 öğün kafası kadar veriyoruz yemini. Dışkılamada bir sorunu olduğunu pek sanmıyorum suyu kirleniyor çünkü çabucak. Ağzında veya genel olarak vücudunda yara vs görmemekle beraber ağzının içinden de kesin emin olamıyorum ama yok gibi. Yemlerin de tarihine baktım söyleminiz üzerine ama yep yeniler hepsi. Akvaryumu da 60x 60 cm gibi bir full damacana su boşaltıyoruz derinlik olarak da. Bugün gene olmuş ağzında turtle stickler var etrafında aöa yutmaya çalışıyo gibi değil onlar ağzında duruyo o umursamıyo gibi baya da hareketli maşallah gezdiriyorum haftada 5 saat kadar evde rahatlasın hayvan diye. Tekrardan ilginize ve hızlı geri dönüşünüze teşekkür ederim saygılarımla.
 
O kurutulmuş yem gammarus, bir tür karides. Hayvan o yem için büyük, gammarus ufak olduğu için yemede zorlanır ısıramadığı için hayvan yutarak yeme zorunda kalıyor, haliyle ağız kenarlarına takılmasının sebebi bu.

Takriben max 12 cm kabuk boyu itibariyle gammarusu bırakıp bir üst seviye olan jbl energil yada sera royale geçiş yapıyoruz. Bunlar 1000'lik dediğimiz büyük kutularda satılıyor. Royalde balık karides her boyda varken energilde büyük balık ve karides var. Birde tropical carnivor var bunda kan kurdu ve cırcır böceği var ve 1200'lük kutuda satılıyor. Bu tek hayvan için çok gelir, diğerleri ise az para değil.

Hayvan tek olduğuna göre en mantıklısı dondurulmuş karides ucuzundan bir paket alırsın. Her öğünde yetecek kadarını ayırıp kalanı buzluğa at. Bu ayırdığını yıkayıp ufak bir cezvede 5 dakika kadar kaynatıp soğutup verirsin. Cezve hayvana ait olsun kokusu siniyor cezveye evde yoksa ucuz ufak bir cezve alırsın. Fazla kaynatırsan karides ufalır. Tadı kaçar.

Ek olarak sera raffy P veya sera carnivor al. Tek yönlü beslenme sağlıklı değildir. İhtiyacı olan besinleri alamaz. Raffy P'de protein, tahıl ve mineral içerikli stick yem vardır. Carnivorda simit şeklinde dışı protein ortası mineral yemdir. O yeşil stick bitince tetra reptomine dönersin. Her gün farklı yem verirsin.

Kare akvaryumların buharlaşmaya bağlı ısı kaybı çok olur. Ömürlük dikdörtgen bir akvaryuma imkanın varsa geçmen iyi olur. Buna göre de bir dış filtre lazım. Akvaryum üstü kuru alan ile hayvanın yüzebileceği alanda artar. Hayvan büyüdükçe kir oranı paralel olarak artar. İç filtre idrarı süzmediği gibi dışkı ile çabuk kirlenecektir. Bu da su kalitesini korumak için sürekli yenilenmesine neden olur.

Kuru alan, ısıtma lambası, su ısıtıcı mevcut mu?
 
Evde gezdirme işi pek sağlıklı değil. Hayvan toz ve kire maruz kalabilir, mikrop kapabilir. Göz kulak enfeksiyonu oluşabilir. İdrar ve dışkı ile salmonella bulaştırma riskide söz konusu. Evde küçük çocuk varsa onun için salmonella tehlikelidir. Ayak yapıları da karada uzun süre dolaşmaya uygun değildir. Özellikle erkeklerin ön tırnakları uzun olduğu için birbirine geçer. Ortam sıcak olmak kaydıyla bulunduğu odada temiz bir çarşaf serilip üstüne konabilir. 1 saat yeterli.
 
Super bilgilerdi teşekkürler. Ev cok sicak oldugu icin su isiticisi almadim. Diktortgen icin ev musait degil kara suya cikma yeri yok ancak bi tas var akvaryumda. Bahsettiginiz yemleri de tedarik edicem. Ilginiz icin tekrar tesekkur ederim.


Bir de uzun yillardir benimle oldugu icin salmonella yoktur diye tahmin ediyorum evde de kucuk yok bir sorun olur mu dersiniz ya da anlamanin bir yolu var midir ? Akvaryumu da kabugunun 3.5 tanesi kadar uzunlugunda oldugu icin rahat rahat gezsin istedigimden cikariyorum bu kadar uzun sureler kendisini.
 
Salmonella her hayvanda mevcuttur. Evde beslenen kedi köpekte dahil. Yalnız bu hayvanın suda yaşaması bulaşma riskini artırıyor. Bu bakteri hayvanların bağırsaklarındaki bakteri florası için gerekli diye düşünüyorum. O noktada tam inceleme yapmadım ama bulunduğu yer bağırsaklar.

Ben kendime bulaştırıp denedim. Yetişkinlerde hafif ateş ve ishal belirtileri oluyor. 3-5 güne atlatılıyor. 0-7 yaş arası çocuklarda tedavi edilmezse ölümcül risk var. Burada bir üyemizin birkaç aylık çocuğuna bulaşmıştı. Babası temizlik sonrası el ve kollarını yıkamadığı için bulaşmış. Akvaryum ile ilgili işlemlerde suyun temas ettiği bölgeleri sabunladıktan sonra sıkıntı yok.

Yalnız silis kum yoksa al. Bu hayvanın eşelenirken vakit geçirmesini de sağlar. Eski deri ve alt bağa plakalarını sürtünüp atar. Tercihen vitasand marka al. Bu steril edilmiştir. Piyasa malı markasızlar biraz daha kirli olur. Çok yıkamak gerekir. Toz anlamında hepsi tozlu. Tozumayı atana kadar belli miktarlarda küçük leğende el yakmayan sıcaklıkta suda mıncıklayarak tozunu çıkarıp suyu doldur boşalt yaparak temizleriz.
 
Cem bey tavsiyesinizi dinleyip seyahatlerimin birinde yillar once getirdigim beyaz maldiv kumunu yikayip akvaryuma koydum ancak simdi de akvaryumu nasil yikiyacagima dair sorular olustu kafamda. Cok agir olmasina ragmen zar zor goturup yikiyordum ancak simdi kum da geldi kumu nasil yikamak lazim veya kaldirmadan akvaryumu yikamanin bir yolu var mi. Kucuk bir filtre var ama yardimi pek olmuyor 5 gunde bir yeni damacana su dokerken buluyorum kendimi.bir de karaya cikma yeri yok ama kucuk kendi cikabilicehi kadar bi tasi var o acidan da bir oneriniz var midir diye merak ettim .Tekrardan tesekkurler saygilar.
 
Kum quartz kum gibi sivri keskin kenarlı değilse yani topak biçimli ve 0.5-1 mm kalınlığı arasında ise kullanılabilir.

Kum olan akvaryum yıkamasında dip sifonu yada diğer adıyla dip sifonu kullanıyoruz.

Bu resun marka boy ve kullanımda en kullanışlısı.
https://www.akakce.com/siparis/?p=630017753&ref=844&gclid=Cj0KCQiAhojzBRC3ARIsAGtNtHWhEAD-w4F-OOCVdMA7N2JtgyMhyoG5uTPTp0jsjxRYPFnT0i3nMfkaAuycEALw_wcB

2.10 metre uzunluğuyla derin akvaryumlarda kullanılabiliyor. Pompa kısmı su ile ağırlık yaptığı için kovaya bırakıp diğer eli de boşa çıkarıyoruz. Ucundaki yeşil aparatı söküp kuma 1 cm kadar mesafeden tutarak kiri çekiyoruz. Yine de bir miktar kum çekebilir. Bir de dökülen plakalara dikkat etmek lazım içine kaçarsa çıkarması biraz uğraştırıyor.

Akvaryum temizliği ise şöyle önce kum yüzeyindeki kirleri dip sifonu ile çekiyoruz. Kir bitince kumu karıştırıp altındaki kirleri havalandırıp tabana oturunca bir turda sifonla onları alıyoruz. Bu da bitince kumu karıştırıp daha ufak toz partiküllerini suya karıştırıp suyu alıyoruz bunu maşrapa ile yada sifon ile çekip kovaya dolduruyoruz. Kova dolunca sifonun pompa tarafı deliğinden parmağı tıkayıp kaldırıp akvaryum içine bırakın. Yada tam dolmadan akvaryumdaki ucu havaya kaldırıp sifon içindeki suyu kovaya boşaltın. Dışarı su dökülmesin.

Kova akvaryuma ait kimyasal değmemiş olsun. İçine bir miktar kumda girecektir. Suyu yavaşça tuvalete döküp dipteki kumu temiz su doldurup kovayı çalkalayarak pislikler gidene kadar doldur boşalt yaptıktan sonra temizlenmiş kumu akvaryuma tekrar döküyoruz böylece kum ziyanı olmuyor. Kovayı akvaryuma devirirken maşrapayla içine su çarpın yapışan kumlar akvaryuma aksın.

Kuru alan olarak turtle pier uygun olur. Ama fiyatı uçmuştur şimdi. Bu şekilde tabure tarzı bir tasarım yapılabilir.

Akvaryum 60*60 olduğu için cam üstü kuru alan olmaz. Fleksiden birşey olabilir ama onun fiyatı da bir akvaryum parası tutar.

Cam sehpada akvaryumu daraltır o da olmaz.
 
Geri
Üst