Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni akvaryum dizaynı

borabora

Yeni Üye
Merhaba herkese,
Yaklaşık 25 yaşında bir kaplumbağam var, yani kendisi ailemizin değerlisidir. Bu nedenle güzel büyük bir akvaryum yapıyorum fakat bir konuda bilginizi almak istedim. Büyük bir kuru alan dizayn ettim, fotoğrafını da paylaşıyorum görmeniz için. Bu alan doğal taşlar ile kaplanacak, sağda gördüğünüz tepeden şelale şeklinde su falan akacak ve kaplumbağanın ulaşamayacağı bölgelerde canlı bitkiler olacak (ulaşırsa hepsini söküp atıyor tecrübeyle sabit).

Yalnız bu platformun zeminini de doğal olması açısından toprak mı yapsam ya da kum mu yoksa eski akvaryumunda yaptığım gibi yeşil renkli yapay yumuşak bir malzeme ile mi kaplasam buna karar veremedim. Açıkçası yapay malzeme kullanmak istemiyorum, hayvan biraz toprağa bassın istiyorum, toprağı yerleştirmeden önce fırında 180 derecede ısıtıp sterilize edebilirim diye düşünüyorum.

Sizler ne tavsiye edersiniz ? Daha önce toprak kullanmış olan var mı? Yapacağım kuru alanın su ile direkt teması olmayacak, toprağın etrafını da büyük taşlarla çevirip suya dökülmesini büyük ölçüde engellerim. Ama tabi sudan ıslak çıkan kaplumbağa toprağın üzerinde rahat eder mi ? Hatta toprağa biraz çim tohumu eksem, çimenlenen toprakta bakmak zorlaşır mı ?

Tavsiyelerinizi çok merak ediyorum

152726522_746543026285587_3221789697368277309_n.jpg

Merhaba,

Şelaleli kuru alan gayet güzel bir fikir. Sizin de dediğiniz gibi şelale taşlarla kaplanarak gerçek görüntüsü verebilir.

Tabanda kum ve toprak gibi dağılan malzemeleri kullanmak çok uygun olmaz. Kaplumbağa ıslak bir şekilde toprağın üzerine gelir ve üzerine yapışan toprakla beraber suya geri iner. Toprağın suya düşmemesi için kaplumbağanın kuru alanda en az 15 dakika boyunca güneşlenmesi lazım ki toprak kuruyup düşsün. Kumda da aynı şekilde. Kuru alanda kum kullanılırsa kaplumbağa güneşlenirken kaşınır ve rahatsız olur. Toprakta da aynı etki olabilir. Yine de uygunluğu açısından @cem bey yardımcı olacaktır.

Toprağı çimlendirmekte güzel bir fikir fakat kaplumbağanız toprağı kazarsa bu fikir pek etkili olmaz. Kuru alanın arka kısmını çimlendirip canlı bitkilerle arka fon görüntüsü oluşturabilirsiniz. Kaplumbağanın oraya gidememesi için taşlarla sınır çizebilirsiniz.

Şelaledeki taşları kaplumbağanın tırmanamayacağı şekilde dizersiniz.

Taban için çok fazla seçenek yok aslında. Taşlarla silikonlamak ya da yapay çim kullanmak. Ben kuru alan girişinde taş, tabanında yapay çim kullanıyorum. Benim kullandığım yapay çim oldukça yumuşak.

Kuru alan tabanKuru alan rampa20210101_142114.jpg

Toprak yada kum olmaz hayvan ıslak çıktığı için üstüne yapışır. Suya inerken yanında götürür. Üstüne yapışanlar huylandırır gözüne bulaşabilir onun için kullanmak uygun değil.

Kuru alanı ne şekilde konumlandıracaksın şeklini anlamadım. Akvaryum üstünde gösterebilirsen iyi olur.

Merhaba,

Şelaleli kuru alan gayet güzel bir fikir. Sizin de dediğiniz gibi şelale taşlarla kaplanarak gerçek görüntüsü verebilir.

Tabanda kum ve toprak gibi dağılan malzemeleri kullanmak çok uygun olmaz. Kaplumbağa ıslak bir şekilde toprağın üzerine gelir ve üzerine yapışan toprakla beraber suya geri iner. Toprağın suya düşmemesi için kaplumbağanın kuru alanda en az 15 dakika boyunca güneşlenmesi lazım ki toprak kuruyup düşsün. Kumda da aynı şekilde. Kuru alanda kum kullanılırsa kaplumbağa güneşlenirken kaşınır ve rahatsız olur. Toprakta da aynı etki olabilir. Yine de uygunluğu açısından @cem bey yardımcı olacaktır.

Toprağı çimlendirmekte güzel bir fikir fakat kaplumbağanız toprağı kazarsa bu fikir pek etkili olmaz. Kuru alanın arka kısmını çimlendirip canlı bitkilerle arka fon görüntüsü oluşturabilirsiniz. Kaplumbağanın oraya gidememesi için taşlarla sınır çizebilirsiniz.

Şelaledeki taşları kaplumbağanın tırmanamayacağı şekilde dizersiniz.

Taban için çok fazla seçenek yok aslında. Taşlarla silikonlamak ya da yapay çim kullanmak. Ben kuru alan girişinde taş, tabanında yapay çim kullanıyorum. Benim kullandığım yapay çim oldukça yumuşak.

Ekli dosyayı görüntüle 3050Ekli dosyayı görüntüle 3051Ekli dosyayı görüntüle 3052

Değerli bilgileriniz için çok teşekkürler. Aslında yapay malzeme çok kullanmak istemiyordum ama sizin ve Cem Bey'in yorumları mantıklı geldi. Ayrıca sizin kullandığınız yapay çim de gayet güzel görünüyor. Kirlendikçe çıkarıp değiştirilebilir/yıkanabilir şekilde bu malzemeyi kullanabilirim sanırım.

Toprak yada kum olmaz hayvan ıslak çıktığı için üstüne yapışır. Suya inerken yanında götürür. Üstüne yapışanlar huylandırır gözüne bulaşabilir onun için kullanmak uygun değil.

Kuru alanı ne şekilde konumlandıracaksın şeklini anlamadım. Akvaryum üstünde gösterebilirsen iyi olur.
Ben de aslında tam olarak sizin söylediğiniz üzerine yapışma konusunu düşündüğüm için sormak istemiştim. Sanırım Emre Bey'in yukarıda paylaştığı fotoda olduğu gibi yapay çim kullanacağım.

Daha anlaşılır olması için akvaryuma yerleştirip fotosunu çektim. Akvaryumun üzerinde duracak, bir de rampa yapıcam oradan inip çıkabilecek.

152861614_2495739447394911_1851761260087166161_n.jpg

Ya bu arada bir sorum daha olacak. Uzun yıllardır besliyoruz biz bu hayvanı hatta ailemizin bir üyesi gibi oldu ama şimdiye kadar hiç merak edip de cinsini araştırmadım. Kırmızı yanaklılardan değil hatta yıllar önce bir arkadaşımın söylediğine göre bu kaplumbağaları derelerden toplayıp satıyormuş pet shopcular. Ama illa ki bir cinsleri vardır, fotoğrafını paylaşıyorum, cinsini bilen birisi bilgi verebilirse çok sevinirim. Hatta aynı cins kaplumbağayı besleyen de çıkabilir belki.

152762049_466995901123869_3235077669281203161_n.jpg

153598994_934669717288386_6817059421227978307_n.jpg

Çizgili dere kaplumbağasına benziyor ama altbağa siyah değil. Kuyruk ince ve uzun mu? Yarın her tarafından kuru bir yerde resmini çekip atabilir misin?

Kabuk boyu ne kadar?

Akvaryum yapısı değişikmiş. Hayvanda panikleme durumu olup hızlı atlarsa dışarı uçabilir. Reslere göre uysal ve sakin hayvanlar.

Kuru alana nasıl çıkacak rampa göremedim.

Çizgili dere kaplumbağasına benziyor ama altbağa siyah değil. Kuyruk ince ve uzun mu? Yarın her tarafından kuru bir yerde resmini çekip atabilir misin?

Kabuk boyu ne kadar?

Akvaryum yapısı değişikmiş. Hayvanda panikleme durumu olup hızlı atlarsa dışarı uçabilir. Reslere göre uysal ve sakin hayvanlar.

Kuru alana nasıl çıkacak rampa göremedim.
Tabi yarın dışarı alıp daha düzgün fotolarını paylaşabilirim. Kabuğunun boyu yaklaşık 18 - 20 cm kadar. Kuyruğu aslında uzundu ama eskiden beraber yaşadığı kırmızı yanaklı kaplumbağamız saldırıp kuyruğunun ucundan kopardı, şimdi kısaldı malesef kuyruğu. Tabi o olaydan sonra ayırdık. Aslında benzeri yaşlarda aynı cins bir kaplumbağa bulabilsem çok isterim alıp yanına koymayı, hayvan yıllardır yalnız yaşıyor. Çizgili dere kaplumbağalarına baktım şimdi, benziyor gerçekten ama dediğiniz gibi alt bağa bizimkinde renkli. Kafa yapılarında da biraz fark var, sanırım bizimkinin kafası onlara göre biraz daha geniş gibi. Ama çizgililerin bir türü falan mıdır acaba. Neyse yarın daha net fotolarını yükleyeceğim.

Yaptığım kuru alan aslında biraz daha aşağıda duracak, ben göstermek için oraya sıkıştırarak fotosunu çektim ve akvaryumun ön camıyla kuru alanın en ön kısmı arasında yaklaşık bi 30 cm mesafe var aslında (fotoda açıdan dolayı sanırım yakın görünüyor). Rampayı henüz yapmadım, sol taraftan hafif bir eğimle aşağıya indirmeyi düşünüyorum. İlerleyen günlerde onu da yapınca tekrar foto paylaşırım hatta yapım aşamalarından paylaşımlar yapabilirim, yeni tavsiyeler güzel olur.

Selamlar, şimdi dışarıya alıp fotoğraflarını çektim. Cinsini bilen biri varsa, söyleyebilirse çok makbule geçer. Kuyruğuna çok aldanmayın, aslında daha uzundu ama diğer kaplumbağamız azcık ucundan sünnet etti.

153160279_1602731563262683_624974041141805480_n.jpg

154299566_1087896478378415_2068815042164144888_n.jpg

154472768_140668547909625_9058609856308582490_n.jpg

Bence bu benekli kaplumbağaya benziyor büyük ihtimalle benekli kaplumbağa
358_17693728_10072011195833.jpg

Benekli kaplumbağa (European Pond Turtle) Emys orbicularis​

Bizde sarı benekli diye de geçiyor. Kuyruğuna bakarsak erkek gibi duruyor. Bu türde ön tırnaklar uzun oluyor mu bilmiyorum. Yumurta atmadıysa erkektir.

Bilgiler için çok teşekkür ederim. Evet Benekli kaplumbağaya daha çok benziyormuş. Yıllar sonra hayvanın cinsini öğrenmiş olduk :) Bu forumdan çok şey öğreneceğim gibi görünüyor.

Yaşam koşulları çizgili dere kaplumbağası ile emsaldir.

Geri