Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Akvaryum - Malzeme Önerileri

Şekerli

Gümüş 2 Üye
Katılım
12 Mar 2023
Mesajlar
199
Merhabalar bugün yavru kaplumbağam yeni yuvasına kavuştu. Böyle bir cam akvaryum aldım ve yuvasını kurdum. 10 litre suyu var şu an içinde kocaman oldu ve çok rahat yüzüyor. Bazı sorularım olacaktı.

Yuvamız:
IMG_20230328_142848_116.jpg

Akvaryum geldiğinde biraz kirliydi ben de çimler dahil her yerini bulaşık deterjanıyla iyice çitiledim temizledim ama hiçbir kimyasal kalmaması için defalarca iyice duruladım her yerini acaba bir zararı olur mu?

Bu yuvaya silis kum olur mu olursa nasıl bir kum ve ne kadar koymalıyım?

Bu litrede bir akvaryumun temizliği ne kadar sürede ve ne şekilde olmalı henüz filtrem yok.

Yavaştan malzemelerini de diziyorum sırada inşallah ısıtıcı ve filtre alacağım en bilindik olarak ve uygun fiyatlı olarak bunları buldum uygun mudur:

Screenshot_20230328-165238_Trendyol.jpgScreenshot_20230328-165448_Trendyol.jpg

Bunların nasıl kullanıldıklarını hiç bilmiyorum kurması olsun kullanması, ayarlaması olsun bir zorluk yaşar mıyım? Açıkçası özellikle ısıtıcıdan çok korkuyorum hayvana herhangi bir yakma/elektrik çarpması gibi şeyler mümkün mü? Termostat diye bir şey varmış sanırım su ayarlanan sıcaklığa ulaşınca ısıtması duruyormuş bu ısıtıcı öyleymiş. Watt olarak en düşüğünü seçtim sanırım suyun litresi az olunca watt da az oluyormuş. Belli bir yere kadar suyun içine batmalıymış bu akvaryuma uygun olur mu acaba?

Filtre de bu şekilde. Kısacası acaba bunlar nasıl malzemeler yani çabuk bozulurlar mı özellikle filtre nasıl kullanılıyor biraz karışık geldi bana, bozuldukları zaman yedek parça olayı ya da temizleme olayı sıklık/yöntem vs. bilgi verebilir misiniz? Ona göre alacağım zaman bunları almak istiyorum. Çok teşekkürler.
 
Buna paludaryum deriz. Başta bunu alarak hata etmişsiniz. Birkaç ay sonra ufak gelecek yine ama bu sefer akvaryum alacaksınız. O ekipmanlarda çöp olacak.

Kirlenme olayını ben bilemem onu siz saptayacaksınız. Ama su hafiften sararmaya başladığında temizleyin. Bir haftayı geçirmeyin. Daha kısa sürede de değişim gerekebilir.

Deterjanı iyi duruladıysanız sorun olmaz. Küçük akvaryumlarda bu şekilde yaparız. Bu kiri tamamen arındırır.

Ben o ekipmanları kullanmadım. Isıtıcı dandik model emniyet koruması yok Hava temasında camı patlar. Filtre ufak o da iş görecek bir filtre değil. Gereksiz masraf olur.

Basit su ısıtıcılarda 1W = 1 litredir. Kaliteli dediklerimizde 1 W = 1,5 litre su gibidir. Tam batabilen model olmalı.

Silis bu paludaryumda suyu azaltır dursun.
 
Teşekkür ederim önerileriniz için. 🙏🏻

Çok akvaryum aradım her seferinde tam buldum derken maalesef olmadı ben de daha fazla o küçük kapta kalmasını istemedim bütçe de sınırlı olunca en azından biraz daha büyüyene kadar rahat etsin diye bunu alayım dedim, çünkü biraz daha büyük akvaryum alınca bu sefer güneşlenme alanını ayriyeten yapmak ve malzemelerin fiyatının da akvaryuma göre artmasıyla yavrum akvaryumu için daha çok bekleyecekti 🥲

Yuvasının mümkün olduğunca az kirlenmesi için yemlerini çoğunlukla ayrı bir su dolu kapta vermeyi düşünüyorum uygun olur mu? Çünkü su olmayınca boş kuru bir alanda yemediğini fark ettim.

Daha güvenilir ısıtıcı ve filtre markaları önerir misiniz fiyat fark etmeksizin, bir de biliyorsanız varsa eğer uygun fiyatlı olan markaları da.

Açıkçası ısıtıcı bayağı korkuttu beni hayvana zarar verir diye. O yüzden onu bir şekilde halletmeye çalışacağım ya da mecbur en azından kontrollü bir şekilde kullanmak kaydıyla bundan alabilirim belki.

Bu küçük filtreler en fazla nasıl temizlik sağlıyor acaba? Şimdilik biraz da olsa işimi kolaylaştırsa ve hayvanın kirlenmemesi için yardımcı olsa iyi olurdu aslında.

Mesela akvaryumu yeni doldurdum kaplumbağamı da musluğun altında ılık az tazyikli suda hafifçe ovalayarak temizledim kabuğunu falan ama yine de suyun içinde her yerinden küçük beyaz şeffaf şeyler sanırım derileri çıkıp duruyor yüzerken. Bunları temizler mi mesela?

Bunlar normaldi değil mi hâlâ bu kadar deri dökmesi?

Bir de o mini filtre bunları temizler mi ya da en azından idrarını, dışkısını? Ya da havadan suya çok toz geliyor bunu? Yani ufacık da olsa faydası olmaz mı bunlar için 🥲

Şey bir de fazla tozun zararı olur mu? Ne yaparsam yapayım odam çok toz alıyor çünkü su da tozlanıyor o yüzden.
 
Mesela hemen böyle kirletiyor suyu yemini yerken 🥲
 

Ekli dosyalar

  • 20230328_203454.jpg
    20230328_203454.jpg
    1.2 MB · Görüntüleme: 31
Ayrı kapta yemleme su kirlenmesini bir açıdan fazla kirletmez. En azından alg oluşumu azalır. Ama su dengesinin aynı olması lazım. Hayvan üşümemeli.

Tetra ht 100 W alın. 120 litre akvaryuma kadar kullanılır. Yalnız boy ölçüsü akvaryumdan büyük olmamalı. Ki yatay olarak sığabilsin.

Bu paludaryuma filtre olmaz. Minyatür filtrelerde iş görmez hafif bir sirkülasyon verir hepsi o. Bunda marka bilmiyorum. Hepsi benzer.
 
Süngeri kibrit kutusu kadar. Düşük watt oldukları için fazla bir sirkülasyon yapmaz. Dolayısıyla randımanlı kir çekimi olmayacaktır. Hiçbir iç filtre idrarı süzmez.

Deri değişimi dış etkenleri çıkardığımızda normal bu büyüme göstergesi. Büyüyen hayvsn sağlıklıdır.

Toz nasıl oluyor pencere sürekli açık mı? Buna önlem alın.
 
Aslında aksine pencereyi fazla açmam ama suyun tozlandığını fark ettim çok toz kalkıyor sanırım biraz daha dikkat edeyim.

O zaman filtre alamiycam hafif sirkülasyon pek bir şey değiştirmicekse gerek yok 😕 Dış iç filtre farkını bilmiyorum ama iç olmuyorsa dış da olmaz herhalde buraya

Dış etkenler neler olabiliyor ki acaba deri değişiminde? Bence büyüyordur umarım 😊

Yani o zaman kaliteli iş gören filtreler de zaten bu paludaryuma uymaz, küçüklere gerek yok, ısıtıcı olarak dediğinize bakayım. Aslında öylesine bir şey de almak istemiyorum ısıtıcı için sırf ısıtsın yeter olmasın yani, güvenlikli olsun isterim. Önerdiğiniz o şekilde midir böyle plastik falan olmalıymış galiba öyle duymuştum öyle olan en iyilerinden de tavsiyenizi alabilirim biraz sürse de alırım yakında umarım. Buraya watt olarak 100 öneriyorsunuz bir de o zaman sanırım

Teşekkür ederim cevaplarınız için
 
Son düzenleme:
Süngeri kibrit kutusu kadar. Düşük watt oldukları için fazla bir sirkülasyon yapmaz. Dolayısıyla randımanlı kir çekimi olmayacaktır. Hiçbir iç filtre idrarı süzmez.

Dış filtre buna hiç olmaz.

Deri değişimi dış etkenleri çıkardığımızda normal bu büyüme göstergesi. Büyüyen hayvsn sağlıklıdır.

Toz nasıl oluyor pencere sürekli açık mı? Buna önlem alın.

Yüksek doz uvb kaynaklı radyasyon ve aşırı A vitamini yüklenmesi deri değişimini artırır.

Tetra ht 100 de emniyet koruması var.
 
Cem abi konuyla alakasız ama merak etmiştim acaba sizin şu an kaplumbağanız var mıydı yani forumda onlardan bahsettiğiniz konular var mı hiç akvaryumları vs.
 
Son düzenleme:
Bir şey soracaktım kaplumbağam yeni yuvasında lambanın altındaki kuru alana hiç çıkmıyordu birkaç kez ben çıkardım indi az önce tekrar denedim bu sefer inmeyip güneşlenme hareketini yaptı arka bacaklarını geriye doğru çıkarıp gerindi yani, benim böyle alışması için zorlamam rahatsız eder mi onu yoksa rahatsız olsa zaten anlar mıyım hareketlerinden zararı olmaz değil mi böyle müdahale etmemin acaba? Belki korkuyordur alışır diye kendim çıkardım oraya şu an keyfi yerinde gibi duruyor
 
Bir güncelleme yapacağım birkaç saat geçti baktım ne durumda diye öyle duruyordu aynı şekilde sonra ayaklarını hafifçe kıpırdattı beni görünce baktım kupkuru olmuş hayvan kabuğu bacakları falan kabuğu hafif ılıktı sıcak değil yani lamba da 12-13 cm mesafede kendisi çok ısınıyor ama durduğu yere bakıyorum normal ılık o da birkaç saattir yanmayla anca. İlk defa böyle kuru alanım olduğu için normal mi bilemedim kaplumbağam kağıt gibi olmuştu biraz endişelendim suya koydum şu an gayet normal yüzüyor... suyumuz maalesef ısıtıcımız olmadığı için 20-24 derece arası gidip geliyor ve kusura bakmayın çok sorum oldu bu paludaryumda yeni deneyimlerimiz o yüzden acemiyim çok 🥺
 
Son düzenleme:
Ben bıraktım. Akvaryumda bakılmayacak şartlar gerekmeye başlamıştı. Bir arkadaşımıza verdim. O bahçesinde güzel bir ortam kurmuş. Kışında kulübeye alıyor.

O harekete balerin duruşu deriz. Isıdan maksimum faydalanmak için deri bölgesini ısıya tutar. En mutlu oldukları andır.

Hayvan ne işe yaradığını öğrenmiş artık. Kendi çıkıp iner siz dokunmayın.

Yavru hayvanların derisi ince ve vücutlarını kullanabilme yetenekleri daha gelişmemiştir. Yetişkinler fazla ısındığında kendilerini korurlar. Ya başlarını içeri çekerler ya yer değiştirirler ya da suya inerler. Yavrular ise fazla durduklarında su kaybetmeye başlar ve mayışırlar. Sonrasında güneş çarpması etkisi ile ambale olur ve beyin kanaması geçirme durumu oluşabilir.

Onun için 3 saatten fazla durması sakıncalı olabilir. Hayvanı suya itersiniz. Deride gördüğünüz durum su kaybına bağlıdır.
 
Anladım kuru alan hakkında bunları öğrendiğim gerçekten çok iyi oldu çok teşekkür ederim 🙏🏻

Daha kendiliğinden kuru alana çıkmayı denemedi nedense hep merdivene kadar geliyor kafasını dışarı çıkarıyor ama illaki vücudu suda oluyor ama zamanla çözer o zaman ben karışmayayım sadece dediğiniz gibi 3 saatten fazla geçirmemesine dikkat edeceğim

çok komik duruyordu balerin duruşunda beni görünce ayaklarını hafif böyle kıpırdattı ama suya bırakmasam ayaklarını kullanmayı unutmuş gibiydi 😄 Tekrardan teşekkür ederiz 🙏🏻
 
Merhabalar bugün kaplumbağam güneşlenirken üzerindeki tüm su kuruduğunda gözünün kenarında ve kabuğunda birkaç beyaz tanecik gördüm kabuğundakilerin bazılarını elimle aldım ama bazıları yapışmış galiba kaldı. Bunlar ne oluyor acaba?

Gözünün kenarında da hafif beyaz bir şey fark ettim fazla kurcalamadan aldım çok küçük çapak gibi ip gibi bir şeydi biraz yapışkanımsı bir şeye benziyordu çekince geldi yani hepsi. Kuru alanda da arada bir gözünü kırpıştırıyor bunların sebebi ne olabilir? Açıkçası bana pek korkulacak bir şey gibi gelmedi ama size danışmak istedim. Suya girince geçer gibi duruyor ama bilemedim.

20230330_154936.jpg Resimde belli oluyor dikkatli bakınca o beyaz küçük taneler kabuğunda ve gözünde. Ama gözünün daha yakınından aldığım diğer çapağımsı şey yok resimde, teşekkür ederim şimdiden.
 
Kireç. Su üzerinde kuruduğunda kireç tortuları üzerinde kalır.

Bazen üzerlerine kumda yapışıp kaldığı olur. Belli zamanlarda kuru alana su döküp bunları yıkayarak akvaryuma dökeriz.
 
Anladım gözünün kenarından çıkardığım çapak gibi şey de mi öyle olabilir acaba 😕
 
Anladım enfeksiyon falan olmasından korktum ama siz öyle demediğinize göre enfeksiyon değildir, teşekkür ederim yardımlarınız için 😊
 
Merhaba tekrardan. Bazı sorularım olacaktı müsaadenizle, akvaryum temizliğini oturttum sanırım 5 günü geçirmeyecek şekilde suyunu tamamen yeniliyorum ve iyice cifleyip iyice duruluyorum çimen dahil her yeri ama iyice durulasam da kimyasaldan dolayı korkuyorum o yüzden bebek şampuanı gibi bir şey alıp onunla yıkamayı da düşünüyorum yeterli, zararsız yani uygun olur mu akvaryum temizliği için? Sade su yetmiyor çünkü kokuyu çıkarmaya.

Filtre ve ısıtıcı ekipmanlarımız olmadığı için üşümemesine ısıtıcı lambayla bulunduğu ortamla dikkat ediyorum. İlk zamanlar sıcak su ekleme yapıyordum ama zararlı olduğunu duyunca bıraktım.

Bir de suyu 20 dereceden aşağı inmiyor genelde zaten o yüzden ısı dengesiyle oynayıp yormak istemiyorum hayvanı o yüzden akvaryum temizlik zamanında 27-28-29 derece arasında ideal bir su ayarlıyorum kaplumbağamı öyle akvaryuma koyuyorum sonra su zamanla soğuyup her zamanki ısısına geliyor yine 20li derecelere yavaş yavaş. Bunun peki bir zararı var mı acaba yoksa suyu tamamen değiştirirken de direkt her zamanki 20li derecedeki sıcaklıklarda tutup mu koyayım hayvanı hangisi daha sağlıklı olur acaba? Teşekkür ederim şimdiden iyi akşamlar dilerim. 🙏🏻
 
Geri
Üst