Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Akvaryum Yeni Sorunlar

CreamJ

Yeni Üye
Katılım
13 Ocak 2014
Mesajlar
4
Merhaba arkadaşlar! Foruma daha yeni üye oldum ve hemen ilk mesajımla başınızı şişireyim dedim. :D Öncelikle böyle bir site için cidden teşekkür ediyorum. Eskiden balık forumlarında sürünüyordum ufacık bir cevap için ve gelen cevaplar çok da güvenilir olmuyordu. Evet şimdi konuma dönüyorum.

Bu yaz yeni bir akvaryuma geçiş yaptım. Yaklaşık 4 yıllık kapluşum oldukça büyüdüğünden kaçınılmaz bir şeydi bu. Oysa ki eski akvaryumda düzeni ne güzel oturtmuştum. Neyse yeni akvaryumumla ilgili ve kapluşumun bakımıyla ilgili bir kaç sorum var. Cevaplarsanız sevinirim.

Önce akvaryumumla ilgili fotoları atayım. Daha rahat anlaşabiliriz böylece.

mailto:/sMV3SE0.jpg
mailto:/4YqXpOo.jpg
mailto:/ClBqJBw.jpg

Usta arkadaşların aklına hemen şu sorular geliyordur eminim: Akvaryum neden bu kadar alçak? Neden kuru alan namına bir şey yok? Neden su seviyesi yarıda? Evet bu siteyi önceden keşfetmediğim için pişman oldum. Bana petshoplardan kapluş akvaryumlarının basık olması gerektiği ve su seviyesinin kapluşun kabuğu kadar olması söylendiği için bu şekilde bir akvaryum çıktı ortaya.

Gördüğünüz kuru alan aslında eski akvaryumdan kaldı ve kapluşum küçükken oldukça işe yaramıştı. Ama bu boyuttaki bir kapluş için küçük kalıyor. Baksanıza ne kadar rahatsız:

mailto:/dy3Qjdf.jpg
mailto:/BWA6AVi.jpg
mailto:/2GXZeYq.jpg

Bazen motoru kuru alan olarak kullanmaya bile kalkıyor:

mailto:/W7ELSpA.jpg


Şimdi ben bu kuru alan işini nasıl halledicem? Forumu gezdim ve güzel kuru alan örnekleri gördüm ama hiç biri sanki benim akvaryum için uygun değil gibi görünüyor. Akvaryumun içinde olacak şekilde kuru alan yapmaya kalksam kapluşun boyutunu göze alacak olursak baya bir boşluktan vazçgeçmem gerekecek ve yüzme alanı iyice küçülecek. Akvaryum üzerine bir kuru alan şu an en mantıklısı gibi görünüyor ama buna uygun hiçbir ürün bulamadım. Şu turtle banklardan alacaktım aslında ama bu büyüklükteki kaplumbağaların ağırlığını taşıyamıyorlarmış sanırım.

Yerdeki taşlar için silis kumu önereceksiniz biliyorum ama temizlemesi korkutuyor gözümü. Bu arada akvaryum temizliğini nasıl yaptığımı öğrenseniz kapluşumu alırsınız herhalde benden :D Bütün akvaryumu boşaltıyorum (kayalar, taşlar, motor, vs) hepsini yıkıyorum. Sonra bütün akvaryum suyunu boşaltıyorum. Camlarını falan iyice temizliyorum. Sonra kayaları taşları koyuyorum. 2 damacana içme suyunu döküyorum ve bitiyor. Böylece bütün denge gitmiş oluyor. Bu forumda anlatıldığı şekilde dip çekimleri ve %30'luk su değişimlerini denedim aslında. Ama akvaryum dibi o kadar pis kalıyor ki yani illa ki tüm suyu boşaltmam gerekiyor pislikleri uzaklaştırmak için.

Son olarak beslemeyle ilgili bir sorum var. Kapluşumu sabahları Tetra Reptomin, akşamları JBL Energil ile besliyorum. 2 haftada bir yemine vitamin damlatıp yediriyorum. Bir yanlışım var mıdır acaba?

Evet resmen dolmuşum :D Sizleri de sıktım biliyorum ama yardım edebilirseniz çok mutlu olucam.

Aaaaaaa son olarak sormayı unuttum. Acaba kapluşumun cinsi nedir? Nasıl anlayabiliriz? Belki şu foto yardımcı olabilir sizlere

mailto:/t3ilt5F.jpg

Kapluşumun adı Isırık bu arada. İlk geldiği günden beri her tarafı ısırmasından dolayı bu ismi koydum :D
 
Cins mi cinsiyet mi soru? Cinsi red eared slider (res) yani kırmızı yanaklı su kaplumbağası. Cinsiyete gelirsek; Kaplumbağa dişi galiba, tırnakları kısa. Kuyruk ve ön ayak tırnakları 10 cm kabuk boyundan sonra cinsiyeti belirler. Tırnak uzun, kuyruk kalın ve uzun ise erkektir. Bu tam tersi gözüküyor ama daha net kuyruk ve ön ayak tırnağı resimleri iyi olurdu.

Hayvanın kabuk boyu kaç cm?


Bu arada o akvaryumda bu hayvan beslenmez. Su yüksekliği yüzmeye engel. Kumu geçtim, dipteki taşlar hem yer kapluyor hemde arasında barındırdığı dışkı ve yem artıklarıyla temizliği olumsuz etkiliyor. Bakteri üremeside ayrı konu. Suyun sürekli tamamını değişmek hayvanı yorup direncini kırar. Sürekli yeni suya bir adaptasyon gereksinimi oluyor. Isıtma lambası floresansa zaten ısı bermeyeceği için hiç faydası olmayacak ve hayvan üşütme tehlikesi yaşayacak. O akvaryumun kuru alan bölümünden kaçma ihtimalide olabilir. Buda düşünce yaralanma yada strese sebep olabilir. Bence akvaryumu yedekte hastalık gibi durumlar için kenarda tutup uygun sistem kurulmalı. Böylece rahatça yukarı kuru alan yaptırabileceğiniz uygun derinlikte ve su hacminde bir sistem olur.


Yem olarak reptomin ana yem, energil ek yemdir. Ancak bu hayvan bitkisel de beslenmeli. Sera vital yem alınmalı. Vitamini hastalık gibi durumlar için saklayıp sera mineral yemde almalı. Bu hem vitamin, mineral ihtiyacını hemde kalsiyum ihtiyacını karşılar. Günlüköğün tek seferde ve kafa hacmi kadar olmalı. Haftada bir gün aç kalmalı. Örneğin bir program yazayım.
1. Gün reptomin
2. Gün vital
3. Gün energil
4. Gün aç gün
5. Gün mineral
6. Gün reptomin
7. Gün vital


İlk okunması gereken konu bu. Her detay var.
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html
 
Cvp: Yeni Akvaryum Yeni Sorunlar

Fotograflardan anladigim kadariyla kaplumbaganiz cok kucuk kalmis 4 yasa gore bu kuyruk ve kabuk boyundan cinsiyet tahmini kesin yapilamaz ama disi olma ihtimali bir anda tirnaklar uzamassa kuyruk kalinlasmassa daha fazla

Akvaryumuzda cok yetersiz gorundu tahminen 30 litreden cok su almaz

Emre abi daha ayrintili deginmis uzun uzun yazmiyorum ayrica emre abinin verdigi konuyu iyi okuyun isitma lambasinida acilen temin etmelisiniz birde isiticinizin koonumu sikintili her an patlayabilir
 
Cvp: Yeni Akvaryum Yeni Sorunlar

Hızlı cevabın için teşekkürler. Evet cinsiyet demek istemiştim :D Eğer dediğiniz gibiyse kapluşum dişi demektir. Kabuk boyu 15 cm civarında.

Yeni bir sistem için yaz aylarını beklemem gerekecek ne yazık ki. Yaza kadar şu sistem nasıl olur: Kuru alanı akvaryum üzerine alayım böylece bütün akvaryumu suyla doldurabilirim. Isıtıcı lamba da kullanabilirim bu şekilde. Akvaryum içi kuru alan çözümleri bu kadar alçak bir akvaryumda işe yaramayacak sanırım. Akvaryumun boyutları 70x45x30 yani 90 litre civarında. Yazın 70x45x50 gibi bir akvaryum yeterli olur mu? Verdiğiniz linkte 80*40*50 demişsiniz ama hacimler eşit oluyor nerdeyse.

Dipteki taşlar nedeniyle dip çekimi hiçbir işe yaramıyor zaten haklısınız. Bu nedenle bütün akvaryumun suyunu değiştirmek zorunda kalıyorum. Tabana kum koyarsam kum temizliğini nasıl yapmam gerekir? Yem artıkları ve dışkılar kumla karışıp iyice temizlenmesini zorlaştırır mı acaba? İç filtreyle kum kullanılabilir mi?

Dediğiniz gibi sera vital ve mineral yem de alayım. Musluk suyu kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Şu ana kadar hep içme suyu kullanıyordum ama akvaryumda su hacmi artarsa musluk suyu kullanmak zorunda kalabilirim. Musluğa filtre takıp doldursam olur mu acaba? Çok teşekkürler.


Alisarp' Alıntı:
Fotograflardan anladigim kadariyla kaplumbaganiz cok kucuk kalmis 4 yasa gore bu kuyruk ve kabuk boyundan cinsiyet tahmini kesin yapilamaz ama disi olma ihtimali bir anda tirnaklar uzamassa kuyruk kalinlasmassa daha fazla

Akvaryumuzda cok yetersiz gorundu tahminen 30 litreden cok su almaz

Emre abi daha ayrintili deginmis uzun uzun yazmiyorum ayrica emre abinin verdigi konuyu iyi okuyun iaitma lambasinida acilen temin etmelisiniz birde isiticinizin koonumu sikintili her an patlayabilir

Evet dişi gibi duruyor söylenenlere göre. Akvaryum komple dolarsa 94.5 lt oluyor fotolardan iyi anlaşılmıyor sanırım. Nasıl koymak lazım ısıtıcıyı? Şu baş bölümü suya girmesin demişti petshoptaki adam.
 
Cvp: Yeni Akvaryum Yeni Sorunlar

bu isiticilarin iki cesidi var
tam batan(completely submersible)
sadece plastik kisim su disinda kalmasi gereken

Sizinki ikincisi sanirim bunda asla cam kisim su disinda olmamali sadece plastik kisim su disinda olmali gercekten tehlikeli bir durum petshoplarada genel olarak guvenmemek gerek bu arada

Kacis bosluguyla 80 litre su desek 2 yil sizi goturur

Foruma hosgeldiniz :)


Akvaryumda kaplumbaganin kabuk boyuda yaniltici cikmis okumadan yazmisim 15 cm ise kesin disi buarada yine 15 cm ise bu akvaryumuda degistirebildigin en kisa surede degistmalisin


Kabuk boyu sirf bagasi degilmi basi falan dahil degil ?
 
Cvp: Yeni Akvaryum Yeni Sorunlar

Küçük akvaryumda yaşadığım silis kum sorunu şu oldu.İç filtrenin yüksekliği neredeyse akvaryum yüksekliğine vardığından yatırdım enlemesine.Bu sefer de kuma kadar yaklaştı cihaz,bizim kapluşlar da bazen etrafı tozutduklarından filtrenin emişine kum doldu,cihazı bozuyordum.Bir de kaçış basamağı olarak kulanmaya çalıştılar tabi.
Ben en sonunda 100x50x40'a geçtim,tüm sorunlar çözüldü haliyle.Aklınızda olsun.
 
Yazmayı atlamışım. Bu akvaryumda kum, taş hiç bir taban malzemesi kullanılmamalıki yer daralmasın. Zaten yükseklik az. Kum olan akvaryumda iç filtre kullanılır ama yüksekliği uygun akvaryumda. Sığ akvaryumda kum uçuşması daha çok olur. Hayvan zaten ayağını basınca su yüzeyinden nefes alabiliyor. Yani kumun oturma şansı bu sebeple hiç yok.

Akvaryum üzeri kuru alan için uygun ölçülerde saklama kabı alıp bir tarafını alt bağlantısı kalacak şekilde kesip rampa yapmalı. Tabi saklama kabını o kenarını komple değil ama hayvanın rahatça çıkabileceği bir rampa olacak şekilde ortadan kesmeli. Yada duvara dayalı tarafı kesip diğer taraf kapalı kalabilir. Yani rampa duvar tarafında olup her iki akvaryum kenarına yakın olması önlenir. Böylece rampadan atlayıp kaçamaz. Su genede ağzına kadar doldurulmaz ki kaçış boşluğu gerekir. Isıtma lambasıda şart. Bu şekilde yazı getirmek mümkün.

Yani akvaryum 80*40*50 de olur 70*45*50 de. Ama 80*45*50 yada 80*50*50 en iyisi. Hayvan rahatça yaşar.
 
Cvp: Yeni Akvaryum Yeni Sorunlar

mailto:/forum/Konu-kuru-alan-ve-akvaryum-nasil-olmus-arkadaslar.html

bu benim kuru alanım böyle bişeyde düşünülebilir tabi daha büyüğü. 1 gün içinde hazırlanıyo üstten kaçmasını engelle yeter
 
Cvp: Yeni Akvaryum Yeni Sorunlar

foruma hoş geldin arkadaşlar her detayı anlatmışlar. sadece sana önerim hayvan tek olduğu için gerekli olan her şeyi ömürlük olarak düşünüp alman. bu hayvanların gelişiminde yüzmenin önemi büyük bu sebeple. uzun bir akvaryum gerekli ve en büyük boya geldiğinde manevra yapmasının rahat olabilmesi için geniş olmalı. ortalama 25 cm boyu olacak dersek kuru alanıda ona göre geniş tutacaksın. akvaryumun tepesinin kuru alan yüzünden tam kapanmaması için. 100*50*50h ve kırılma riskini önlemek için 10 mm cam kalınlığı olması iyi olacaktır. veya ikinci bir tane düşünme olasılığına karşı 100*50*60h yaptırabilirsin. böylece akvaryum üstü cam kuru alan yaptırabilirsin.
 
Cvp: Yeni Akvaryum Yeni Sorunlar

Cevaplar için teşekkürler. Tabandaki taşları üstüste yığıp kuru alanı genişletmeyi ve yükseltmeyi planlıyorum. Böylece hem su derinliği artar hem de dip çekimini rahat yaparım. Taban bomboş kalacak umarım kapluşun ayakları cama alışır :D Tutamaçlı bir masa lambasını da kuru alana çeviricem. Isıtma lambası işi de böylece çözülecek. Evet yaza kadar planım böyle.

70x45 boyutu sabit kalmak durumunda. Çünkü alttaki sehpanın boyutu da 70x45. Ayrıca 70 cmyi geçersem yandaki kapıya çok yanaşmış olacak. Ancak yüksekliğini arttırabilirim. 70x45x50-55 gibi bir şey yaptırırım yazın. Silis kumu bu akvaryuma olmayacak sanırım. Onu da yazın alıcaz artık. Yazın dış filtre almayı da düşünüyorum. Sadece iç motor varken kısmi su değişimi ve dip çekimleri pek memnun etmeyecek gibi beni. İyi bir biyolojik döngü sağlamak lazım. Biyolojik döngüyü kurduktan sonra yem artıkları dışkı falan bakteriler tarafından parçalanıyor değil mi?

Arkadaşlar bir de musluk suyuna geçmeyi düşünüyorum. Musluğa filtre bağlayıp öyle doldursam olur mu acaba? Bir zararı olmaz di mi musluk suyunun?
 
Cvp: Yeni Akvaryum Yeni Sorunlar

Yani ben bakteriler tarafindan parcalanmak gibi birsey bilmiyorum ama tosbalar halleder :)
Musluga aritma sisteminden bahsediyosaniz damacana suyundan da iyidir ben oyle kullaniyorum cem abide oyle sanirim hem carbona gerek kalmiyor


Bakteriler parcaliyorda olabilir tabi
 
Filtreye giren atıklar dış filtreden çeşitli aşamalarla süzülerek geçer. Böylece iç filtreye göre çok daha uzun ömürlü ve kaliteli su döngüsü devam eder. Tabi akvaryuma uygun filtre ve canlı oranına uygun akvaryum olduğu varsayılarak.

Bu akvaryuma kum vs hiç bir taban malzemesi konmamalıki yer dar kalmasın.

Yeni kurulacak olanda 70*45*55 yada 70*45*60 olursa çok iyi olur.


Musluk suyuna filtre takmak iyi fikir. Arıtma ile kireç ve klor giderilebilir. Tabi kalite ve teçhizatın teferruatı doğrudan etkendir.
 
Cvp: Yeni Akvaryum Yeni Sorunlar

bakteriler amonyağı nitrit ve nitriti nitrata çevirir. artık ve kirleri hayvanlar eşeleme esnasında havaya kaldırıp filtrenin çekmesine yardımcı olur. bunları parçalayacak bakteriler zararlı olanlardır. bunlar göz ve kulak enfeksiyonu yapar. iyi huylular bunların oluşmasına izin vermez. hatırladığım kadarıyla kötü huyluların yaşaması için amonyağa ihtiyacı var. ama tam emin değilim.

musluk suyu için lavabo altı modeller işini fazlasıyla görür. daha basit olanlarında sadece karbon lif vardır. bunlar kireci alır ama ağır madenleri ayrıştırmaz. ama reçine katkılı olanlar ağır metalleri de ayrıştırır. bir de siliphos denen tuza benzer çamaşır makinesi için kullanılan kireç önleyici var ama bundan çıkan suyun içilmesinin zararlı olduğu belirtilmiş bundan alma sakın.

bu suları kullandığında dış filtrede karbon malzeme kullanmana gerek kalmıyor.
 
Geri
Üst