Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

yeni akvaryumum

tarçınım-kahvem

Bronz 5 Üye
akvarum hakkında fikirlerinizi bekliyorum birde aklıma takılan bir soru var su filtresi çalıştığında kaplumbağaları sürüklüyor ve karaya çıkamıyorlar acaba alışamadıkları için mi sizcee

Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: yeni akvaryumum

tarçınım-kahvem' Alıntı:
akvarum hakkında fikirlerinizi bekliyorum birde aklıma takılan bir soru var su filtresi çalıştığında kaplumbağaları sürüklüyor ve karaya çıkamıyorlar acaba alışamadıkları için mi sizcee

Filtre güçlü geliyordur.
Akvaryum ebatları,filtrenin debisi ve kaplumbağaların kabuk boyu nedir ?
Ayrıca kuru alan oluşturulan taşlar kaplumbağalar için risk teşkil eder.Çıkıntılı yüzeyi sebebiyle; kaplumbağaların ürktüklerinde/tedirgin olduklarında hızla suya girme gibi refleksleri olduğu için yaralanma durumu söz konusu olabilir.Bu duruma ilave olarak kaplumbağaların plastronlarının(alt kabuklarının) çizilme ihtimalini eklemekte fayda var.
Taban malzemesi olarak da çakıl yerine kum kullanmak daha faydalı olacaktır.Çakıl kullanıldığında da en az haftada bir dip temizliği yapılmalı.Kum kullanılacaksa;ince silis kum tercih edilmeli.İnce silis kumda herhangi bir artık taban malzemesine karışmaz yüzeyde kalır.
Isıtıcı ampul eksik o da en kısa sürede temin edilmeli.

Odontochelys' Alıntı:
tarçınım-kahvem' Alıntı:

Filtre güçlü geliyordur.
Akvaryum ebatları,filtrenin debisi ve kaplumbağaların kabuk boyu nedir ?
Ayrıca kuru alan oluşturulan taşlar kaplumbağalar için risk teşkil eder.Çıkıntılı yüzeyi sebebiyle; kaplumbağaların ürktüklerinde/tedirgin olduklarında hızla suya girme gibi refleksleri olduğu için yaralanma durumu söz konusu olabilir.Bu duruma ilave olarak kaplumbağaların plastronlarının(alt kabuklarının) çizilme ihtimalini eklemekte fayda var.
Taban malzemesi olarak da çakıl yerine kum kullanmak daha faydalı olacaktır.Çakıl kullanıldığında da en az haftada bir dip temizliği yapılmalı.Kum kullanılacaksa;ince silis kum tercih edilmeli.İnce silis kumda herhangi bir artık taban malzemesine karışmaz yüzeyde kalır.
Isıtıcı ampul eksik o da en kısa sürede temin edilmeli.
BİRİ3.5 diğeri4 kabuk boyları akvaryum 50*40*21.5
filtrenin debisini bilmiyorum nasıl öğrenebilirim  birde en kısa zamanda plastikden bir kara yapmaya çalışıcağım

Filtre'nin kutusu üzerinde "***litre/saat" veya "***liter/hour" yazıyordur.*** yerinde kutu üzerinde yazan sayı,filtrenin her bir saatte çevirdiği su hacmini ifade etmektedir.

Akvaryumda kaçış boşluğu bırakmak için 12-13 cm su yüksekliği olursa;akvaryumda takribi 24-26 litre su bulunacaktır.Bu hacim için 150-200 litre/saat debisi olan bir iç filtre yetecektir.Şayet şuanki filtre aynı debiye sahipse su çıkış kısmı akvaryumun uzun kenarına bakacak şekilde yerleştirilebilir.Daha yüksek bir debiye sahipse;değiştirilebilir ya da aynı yöntem denenebilir.

Odontochelys' Alıntı:
Filtre'nin kutusu üzerinde "***litre/saat" veya "***liter/hour" yazıyordur.*** yerinde kutu üzerinde yazan sayı,filtrenin her bir saatte çevirdiği su hacmini ifade etmektedir.

Akvaryumda kaçış boşluğu bırakmak için 12-13 cm su yüksekliği olursa;akvaryumda takribi 24-26 litre su bulunacaktır.Bu hacim için 150-200 litre/saat debisi olan bir iç filtre yetecektir.Şayet şuanki filtre aynı debiye sahipse su çıkış kısmı akvaryumun uzun kenarına bakacak şekilde yerleştirilebilir.Daha yüksek bir debiye sahipse;değiştirilebilir ya da aynı yöntem denenebilir.

220V-240V  yazıyor sizce ne yapmalıyım

akvaryum ölçüsünü yine ters yazmışsın doğrusu 50*21.5*40h olacak. bu akvaryum bir sene kadar götürür. tabandaki çakılı yeriyle çıkar. bu boyda ufaklar çakılı yiyemezler ama aralarında kirleri hapsedip zararlı bakterilerin üremesine imkan verir bu da göz ve kulak enfeksiyonu olarak döner. yerine alacağın silis kumdur.
mailto:/Product/vitasand-dogal-silis-akvaryum-kumu-800-gr-0-7-mm-/JPM013104
sen 5 poşet al ya da 6 poşet al biri yedek dursun. eksilmede takviye yaparsın.

debi filtre üzerinde lt/h olarak yazan sayıdır. 350 bilemedin 400'den fazla ise debi çoktur. bunu şu şekilde azaltabilirsin ucuna takılan boru aparat varsa onu takıp ön cama yaklaştırarak şiddeti azaltarak yada ısıtıcıyı biraz daha sola alıp su akışını sağ kısmından verdirirsen ısıtıcıya çarpıp azalabilir. veya taşın öbür tarafına arkaya filtreyi ısıtıcıyı öne alıp konumlandır. yalnız ısıtıcının fişini çekip soğumasını bekledikten sonra öyle çıkarıp yerleştir. ısıtıcının sadece üst kısmı su dışında kalacak şekilde su içinde olsun. o kısımda da çizgi vardır o çizginin altına inmesin.

bitkiyi de çıkar hem plastik salınım yapar hemde yer tutuyor. yüzecek alan az.

taşa gelirsek sivri kenarlar var ise onları törpüle onar hayvanların kabuklarını çizer. furkan anlatmış. altı boş bir kuru alan üstüne çalış böylece alanı büyütmüş olursun bu fazla yer kaplıyor.

metilen mavisi al. deep fix dezopur veya contra yada bio-ichtyo. bunu haftada bir, iki damla ve her su değişiminden sonra damlatacaksın.

cem' Alıntı:
akvaryum ölçüsünü yine ters yazmışsın doğrusu 50*21.5*40h olacak. bu akvaryum bir sene kadar götürür. tabandaki çakılı yeriyle çıkar. bu boyda ufaklar çakılı yiyemezler ama aralarında kirleri hapsedip zararlı bakterilerin üremesine imkan verir bu da göz ve kulak enfeksiyonu olarak döner. yerine alacağın silis kumdur.
mailto:/Product/vitasand-dogal-silis-akvaryum-kumu-800-gr-0-7-mm-/JPM013104
sen 5 poşet al ya da 6 poşet al biri yedek dursun. eksilmede takviye yaparsın.

debi filtre üzerinde lt/h olarak yazan sayıdır. 350 bilemedin 400'den fazla ise debi çoktur. bunu şu şekilde azaltabilirsin ucuna takılan boru aparat varsa onu takıp ön cama yaklaştırarak şiddeti azaltarak yada ısıtıcıyı biraz daha sola alıp su akışını sağ kısmından verdirirsen ısıtıcıya çarpıp azalabilir. veya taşın öbür tarafına arkaya filtreyi ısıtıcıyı öne alıp konumlandır. yalnız ısıtıcının fişini çekip soğumasını bekledikten sonra öyle çıkarıp yerleştir. ısıtıcının sadece üst kısmı su dışında kalacak şekilde su içinde olsun. o kısımda da çizgi vardır o çizginin altına inmesin.

bitkiyi de çıkar hem plastik salınım yapar hemde yer tutuyor. yüzecek alan az.

taşa gelirsek sivri kenarlar var ise onları törpüle onar hayvanların kabuklarını çizer. furkan anlatmış. altı boş bir kuru alan üstüne çalış böylece alanı büyütmüş olursun bu fazla yer kaplıyor.

metilen mavisi al. deep fix dezopur veya contra yada bio-ichtyo. bunu haftada bir, iki damla ve her su değişiminden sonra damlatacaksın.
 filtredee  300 yazıyor birde biraz en azından 1 ay boyle dursa bi sakıncası olurmu acaba

filtreyi diyor isen hayvanlar sirkülasyona kapılıyorsa sıkıntılı olur. yer ayarı yaparak sirkülasyonu minimuma indirmeye çalış. çakılı diyor isen bir an önce değişmende fayda var hatta tabanın boş kalması olmasından daha iyi olur. su ısısını netleştirmek için bir tane derece al. ısıtıcının kalibrasyonu doğru ısıyı vermeyebilir.

su ısısı 28 derece kuru alan ısısını 31-32 derece gibi ayarla. lamba yok ise hemen temin et kuru alana çıktıklarında üşütürler. akciğer enfeksiyonu bu halde meydana gelir. deve boynu lambada olabilir akvaryumun üstünden kuru alanı görecek uzunlukta modelleri var.

neyi nasıl ?

tarçınım-kahvem' Alıntı:
cem' Alıntı:

minimum a indirmeyi filtreyi

Şuanki 50 x 21,5 x 40 ölçülerindeki akvaryumda ısıtıcı ve filtre 21,5 cm'lik olan kısa kenarda(Fotoğrafa göre sağda) durmakta.Burada filtrenin yerini değiştirmeden filtrenin önüne 50 cm'lik uzun kenara(Fotoğrafta üçlü prizin arkasında bulunduğu akvaryum camı) ısıtıcı konumlandırılıp biraz uzağına kuru alan oluşturmak için kullanılan taşlar konulabilir.Böylelikle filtrenin sirkülasyonu bir nebze olsun azaltılmış olur.

Örnek

mailto:/4qkARp.png

bi sorum daha olucak akvaryumdaki kuru alan için uv lambamı alıyım yoksa ecolite ampullerden mi alsam ve kuru alanı camcıda mı yaptırsam acaba

tarçınım-kahvem' Alıntı:
bi sorum daha olucak akvaryumdaki kuru alan için uv lambamı alıyım yoksa ecolite ampullerden mi alsam ve kuru alanı camcıda mı yaptırsam acaba

UV Ampul sıcaklık vermez.UV ampul yalnızca UVA ve UVB salınımı yapar.Güneşi taklit edebilmek için aynı zamanda güneşin yaydığı ısıyı yayabilecek bir ampule daha ihtiyaç vardır.Bunu çoğu sürüngen besleyen kişi seramik ampul ve gün ışığı sağlayan tasarruflu ampul ile iki ampul kullanarak sağlamakta.Ancak burada akvaryum için gibi daha küçük bir alanı ısıtma ihtiyacı olan kaplumbağa bakıcıları ışığı ve sıcaklığı aynı anda yayan buzlu cama sahip akkor flamanlı ampul kullanarak daha ekonomik yoldan çözebiliyor.
Kısaca iki ampule ihtiyacın var.UV Ampul ve buzlu camı olan akkor ampul.Akkor ampulün Ecolite olması şart değil.Işığı ve ısıyı aynı anda yaydığı sürece farklı bir marka da olabilir.Ampul temin edildikten sonra kuru alan sıcaklığının 33-34°C olacağı bir mesafeden konumlandırılmalı ve su sıcaklığından daima 4-6°C daha fazla bir sıcaklığa sahip olmalı.
Akvaryum üstü kuru alan akvaryuma ek yük binmesi demek.Akvaryumda kullanılan cam kalınlığı önemli burada ki genelde akvaryum üstü kuru alan akvaryuma daha az yük bindirmesi maksadıyla daha ince camdan yaptırılıyor.Bu yüzden var olan akvaryum kaplumbağalara dar gelmeye başlamadan yani akvaryum değiştirilmesi zorunlu hale gelmeden akvaryum üstü kuru alan kullanılmasını tavsiye etmem.
Ek olarak kuru alan oluşturulan taşların da Cem'in dediği gibi imkan varsa törpülenmesi ya da yassı yüzeye sahip olanlarıyla değiştirilmesi gerek.

Geçen ay bir arkadaşa akvaryum imalatçısında cam kuru alan yaptırdık. Sana önerdiğim ölçülerdeki akvaryum için. Taban ve rampa 6 mm; yan camlar ve rampa kenar camları 5 mm. 110 tl tuttu. 100 tl'ye indirdik. Akvaryum kadar masrafı var. Daha ince cam olmaz. Ki bu akvaryum için değmez.

Merhaba

Öncelikle birinden özendim ve bu sevdaya baş koydum :) hayvanları çok sevdiğim için başarıcağımdan eminim ama pek fazla bilgim yok yeni yeni araştırmalar yapıyorum ve bakıyorum bana detaylı bilgiyi burda bulabileceğimi söylediler yardımcı olabilir misiniz? Rıfkıyı bugun aldım ama vizelerim oldugu için onu bi kaç gün burda turmak zorundayım üzülerek :( ama Yeterli bilgim olduğunda akvaryumunu hazırlıcam bana yapımı hakkında bilgi verebilir misiniz ? Kısaca akvaryumum var orta bi boyda filitremde mevcut ama kuru alan nasıl yapılır bilmiyorum evde mi yapim yoksa alım mi ? Kararınıda veremedim.. Güneşe koy filan diyolar ama ben odama yapıcam fazla da güneş görmüyor napabilirim ? Bir de yem konusunda ne yapabilirim? Pet shopta söylenen hiçbir söze inanmıyorum

Bunun içinde maalesef şuan :(

ilk olarak hoşgeldin sana tavsiyelerde bulunacağım bende yaklaşık 4 gün önce 2 tane kaplumbağa aldım ve onları ölüm fanusunda besliyordum[attachment=2281] onları 3 gun boyunca orda besledim ve 3.günün sonunda bir akvaryum aldım içinde kesinlikle su filtresi , ısıtıcı ve karanın üstünde duran armut ampullerden olması gerek şu an için benim akvaryumum bu ama petshopcuların verdiği benim akvaryumumun içindeki büyük taslardan alma kesici yerleri hayvana zarar veriyormuş pilastik süslerden de alma onlarda salınım yapar

yem olarak da bende reptomin var sen serra raffy P de tercih edebilirsin başka sorunuz varmı

ayrıca sorularınla ilgili yeni bir sayfa aç ordan herkez sana yardımcı olur

foruma hoş geldin tuğçe. bu konuyu okumakla başla.

ısıtıcı kuru alan ve kuru alan için ısıtıcı lamba en zaruri ekipmanlardır. şu an kaplumbağaların hastalığa yakalanması için riskli dönem. elindeki akvaryumun ölçüsü nedir ?

petshoptakilerin önerdiği hiçbir şeyi yapmayın diye sürekli öneride bulunuyorum. onlar sürekli mal satma derdinde ve kaplumbağa bakımı konusunda çoğu bilgisizdir. özellikle turtle kabuk jelini sakın alma kullanma o tehlikeli.

o kaptaki renkli taşları çıkar. salınım yapar. ikincisi kabı kalorifere yakın bir yere koy dibine yada üstüne değil. ortam sıcak olsun. esintiye cereyana maruz kalmasın. sıcak su ekleme kaptaki su ısısı ne ise aynısı olacak sabit olmayan ısılar hayvanı hasta eder. bu sistemi kurana kadar yapacağın şey. fazla gecikme sakın.

6 cm kabuk boyuna kadar sera raffy P ve sera raffy I yem kullanacaksın. başka birşey verme. dışardan yiyecek verme tatlı tuzlu ve meyveler sakıncalıdır.

herkeze iyi akşamlar kuru alanda ampulu takmak için abajur alıcağım fakat akvaryuma sabitlendirmelik nerede bulabilirim

Tuki' Alıntı:
Merhaba

Öncelikle birinden özendim ve bu sevdaya baş koydum :) hayvanları çok sevdiğim için başarıcağımdan eminim ama pek fazla bilgim yok yeni yeni araştırmalar yapıyorum ve bakıyorum bana detaylı bilgiyi burda bulabileceğimi söylediler yardımcı olabilir misiniz? Rıfkıyı bugun aldım ama vizelerim oldugu için onu bi kaç gün burda turmak zorundayım üzülerek :( ama Yeterli bilgim olduğunda akvaryumunu hazırlıcam bana yapımı hakkında bilgi verebilir misiniz ? Kısaca akvaryumum var orta bi boyda filitremde mevcut ama kuru alan nasıl yapılır bilmiyorum evde mi yapim yoksa alım mi ? Kararınıda veremedim.. Güneşe koy filan diyolar ama ben odama yapıcam fazla da güneş görmüyor napabilirim ? Bir de yem konusunda ne yapabilirim? Pet shopta söylenen hiçbir söze inanmıyorum

Bunun içinde maalesef şuan :(

Foruma Hoşgeldin.
Kaplumbağaların birer sürüngen olduğunu ve vücut sıcaklıklarını düzenleyemediklerini bilmek gerekir.Bu yüzden su sıcaklığı ve kuru alan sıcaklığı hayati değer taşır.Su sıcaklığı kaplumbağa 5 cm olana kadar 28 °C, 8 cm olana kadar 27 °C'de tutmakta fayda var.Bu boydan sonra sabit 26 °C'de tutmak yeterlidir.Kuru alan sıcaklığı da su sıcaklığından 4-6 °C daha yüksek olmalı ki kaplumbağa kuru alanda vücut sıcaklığını yükseltebilsin.Kuru alandaki uygun sıcaklığı soft klasik ampuller ile sağlıyoruz.Bu şekilde aynı anda hem ışık hem de ısı sağlamış oluyoruz.Aydınlatmada bunun dışında ultraviyole ışınım yapan UV ampuller kullanılmakta.UV Ampul güneşten gelen UVA ve UVB ışınlarını simüle etmektedir.
Isıtıcı ve filtre akvaryum boyutuna göre güç ve debi açısından değişiklik göstermektedir.Bu yüzden eldeki akvaryum ölçülerini yazdığında yeterli olduğu taktirde filtre ve ısıtıcı olmadığı taktirde yeni bir akvaryum ve buna uygun ekipmanları gördüğümüzde yazarız.
Bunun dışında Cem'in paylaşmış olduğu Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu'nu okumakta fayda var.Önemli bilgiler içermekte.
Kısaca bir fikir vermesi ve araştırmaya teşvik etmesi için edinilmesi gereken ekipmanlar:
-Akvaryum
-Isıtıcı
-Filtre
-Isıtıcı Ampul Ecolite 52 Watt
-UV Ampul Exo Terra UVB100
-Silis Kum (Taban malzemesi olarak) Vitasand 0,7 mm Silis Kum
-Mangrov Kökü Örnek Kök
-Kuru Alan
-Mandallı Masa Lambası x 2 (Isıtıcı ve UV Ampul için) Mandallı Masa Lambası
-Tercihen lambalar için zamanlayıcı da alınabilir gün döngüsünü otomatik ayarlamak için Dijital Zamanlayıcı

tarçınım-kahvem' Alıntı:
herkeze iyi akşamlar kuru alanda ampulu takmak için abajur alıcağım fakat akvaryuma sabitlendirmelik nerede bulabilirim

Horoz Elektrik Masa Lambası - 60 Watt
Tekzen Masa Lambası - 1
Tekzen Masa Lambası - 2

Geri